След горното словоизлияние, най-подготвени да реформират системата се оказват четвъртокласниците, така ли да те разбирам?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Българското образование
Collapse
X
-
Младен е прав за по-високите пари, ама не съвсем в смисъла.
Всъщност идеята е, че като учителските заплати станат доста по-високи, учителската професия ще стане по-привлекателна, и много наистина читави хора ще се обърнат (завърнат) към нея.
Сега учители стават, без да искам да обидя някого, не съвсем подходящи хора. Два типа - едните си имат допълнителни занимания и доходи и не са съвсем отдадени на учителстването, а другите - те са отдадени, ама им липсва капацитет.
Няма да обяснявам подробно, ама е така.
Та идеята с високите заплати не е просто да се вдигнат заплатите, и учениците като видят Мазератито на даскала, и да онемеят, а малко по-друга.
Така че и Драго е прав.
Коментар
-
slonikon написа: Преглед на мнениетоСлед горното словоизлияние, най-подготвени да реформират системата се оказват четвъртокласниците, така ли да те разбирам?207 тиква автомат
новокромаджия 2.4 печка
Коментар
-
Immortal написа: Преглед на мнениетоДва типа - едните си имат допълнителни занимания и доходи и не са съвсем отдадени на учителстването, а другите - те са отдадени, ама им липсва капацитет.207 тиква автомат
новокромаджия 2.4 печка
Коментар
-
Давай да ходим да ги търсим! Тях ще ги толерираме, ще им даваме ясни сигнали и силни послания и те, окрилени, ще разгърнат аурата си над паралелки от по 250 човека! Реално, тогава ще можем и да ги изхраним без проблем. Кой ще прати яйце, кой бучка сиренце, някоя мама сетренце ще ушие... И социалната помощ, дето им я дават като заплата ще отива само, за да се чувстват хора. Изобщо, съвсем според вижданията на капитал-либералите ще я нагласим.браво 1,6/90 - 09 г.
Коментар
-
Колеги,
колкото и да го мислите и увъртате един учител, за да има стимул да остане такъв и да върши работата си с удоволствие и хъс, да е отдаден на професията и истински да се посвети в призванието, което е избрал му е жизнено необходимо достойно заплащане. Аз съм съгласен с дадената формула от @Slonikon и я намирам за обоснована и справедлива.
Минималната работна заплата в момента е 460 лева. Аз смея да твърдя, че с такава заплата може да се оцелява физически и нищо друго. И то при условие, че имаш собствено жилище. Изобщо не говорим за инвестиция в развитие, за създаване на семейство, за елементарни нужди като облекло и изобщо и не помислям как може този човек да си позволи адекватни лекарски грижи.
И тук се появяват някакви отворковци (двама-трима), които тъпо, но упорито твърдят, че ако им хвърлиш на учителите едни 150 кинта е така да си имат над минималната заплата, то те трябва да са предоволни и да са готови и в огъня да влязат, за да си свършат работата, защото са длъжни...видиш ли, че и даже трябва и да им харесва докато се пържат. Тук говорим в метафори - нали всички, които четат темата са достатъчно начетени и няма да приемат нещата буквално, защото почвам да изпитвам все по-дълбоки съмнения за интелектуалните способности на някои личности.
Не познавам, пак повтарям - не познавам учител (не броим професори и преподаватели в университети), който да взима над 600 лева. Повярвайте ми - не е защото са некадърни. И ще ме извините, но шофьор на автобус в София взима 1000 лева, а учителя, който има далеч по-фундаментални и морални отговорности е длъжен да работи за почти двойно по-малко, а отгоре на всичко е завършил и във ВУЗ заради това удоволствие...
Не че нещо, но ако не виждате очевидният парадокс, то защо изобщо пишете в темата? Или е заради спорта, или е за да "убиете" времето до турското сериалче, или чисто и просто, за да се заяждате.== Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp
На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)
Коментар
-
slonikon написа: Преглед на мнениетоДавай да ходим да ги търсим! Тях ще ги толерираме, ще им даваме ясни сигнали и силни послания и те, окрилени, ще разгърнат аурата си над паралелки от по 250 човека! Реално, тогава ще можем и да ги изхраним без проблем. Кой ще прати яйце, кой бучка сиренце, някоя мама сетренце ще ушие... И социалната помощ, дето им я дават като заплата ще отива само, за да се чувстват хора. Изобщо, съвсем според вижданията на капитал-либералите ще я нагласим.207 тиква автомат
новокромаджия 2.4 печка
Коментар
-
И в този ред на мисли, ако на обществото му се свидят пари за учителите на децата, то по-добре да се примирим с това, че повечето от тях (учителите) в свободното си време ще бъдат заети с изкарване на допълнителни доходи, вместо със собственото си развитие и респекттивно това на младото поколение.
Но какво ли се учудвам - явно това е положението в момента и явно това си и заслужаваме като общество. В крайна сметка - каквото посееш, това ще пожънеш. И нека да бъдат наясно тези колеги, които са изпаднали в заблуждение - тук не обсъждаме как да направим учителите богати, а как да им осигурми достойно съществуване от финансова гледна точка предвид реалната (актуална) икономическа ситуация в страната.
И с риск да стана досаден, но наистина ли има хора, които смятат, че със заплатите, които предлага например колегата @slonikon могат да бъдат закупени маркови дрешки или лъскави МПС-та ? Ама вие сериозно ли? В кой век живеете ??== Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp
На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)
Коментар
-
И искам само да напомня, че темата и проблема със заплащането на учителският труд явно е болезнено място, но проблемите на образователната ни система далеч не се изчерпват с това!== Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp
Коментар
-
Слав написа: Преглед на мнението
Не че нещо, но ако не виждате очевидният парадокс, то защо изобщо пишете в темата? Или е заради спорта, или е за да "убиете" времето до турското сериалче, или чисто и просто, за да се заяждате.207 тиква автомат
новокромаджия 2.4 печка
Коментар
-
Слав написа: Преглед на мнениетоИ в този ред на мисли, ако на обществото му се свидят пари за учителите на децата, то по-добре да се примирим с това, че повечето от тях (учителите) в свободното си време ще бъдат заети с изкарване на допълнителни доходи, вместо със собственото си развитие и респекттивно това на младото поколение.
Но какво ли се учудвам - явно това е положението в момента и явно това си и заслужаваме като общество. В крайна сметка - каквото посееш, това ще пожънеш. И нека да бъдат наясно тези колеги, които са изпаднали в заблуждение - тук не обсъждаме как да направим учителите богати, а как да им осигурми достойно съществуване от финансова гледна точка предвид реалната (актуална) икономическа ситуация в страната.
И с риск да стана досаден, но наистина ли има хора, които смятат, че със заплатите, които предлага например колегата @slonikon могат да бъдат закупени маркови дрешки или лъскави МПС-та ? Ама вие сериозно ли? В кой век живеете ??
Всички заслужават достойно заплащане, не само учителите. Нашите майки и бащи също заслужават достойни пенсии. Тъпо е да казваш, че на обществото му се свидят пари, защото не обществото определя заплатите на тези хора. По-скоро трябва да се сърдиш на всички тези, които дават и взимат пари под масата, без да си плащат данъците, включително и учители, които дават частни уроци, защото парите, които се свидят на обществото, идват точно от данъците. Така че ако някога си взимат пари в пликче без да си платиш данъка - започвай да се сърдиш и да обвиняваш от себе си.
Проблемът не е в образованието, нито в учителите, нито ако щеш в лекарите и прочее - проблемът е в цялото общество и докато цялото общество не поеме отговорността да живее като такова, всеки сам ще се спасява и ще прави това, което му е по силите и вътрешните качества като човек.
освен това е още по-тъпо да се говори за лошото образование без да имате някаква база за сравнение. Били сме неграмотни - ми отидете в чужбина да видите дали там са грамотни. Тук се хващате за един пълен член, а там не могат едно изречение да направят като хората. Тук не знаели кой е Левски, а там знаят само 1-2-3 събития от национално значение и останалото им е мътна Индия. Като говорим за Индия - като питате индийците - едно ще ви кажат, англичаните - друго - кой както му отърва.
Това че има една група деца, които за нищо не стават, това не значи, че образованието ни е лошо. Аз мога да обоснова твърдението си, а тия от вас, които твърдят, че е много лошо - могат ли или просто така си твърдят???Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
В част от мненията на всеки от вас, откривам по нещо, което се препокрива с моето мислене. И все пак най - лесно е да седнем, да цъкаме и да търсим виновни. Коментара на Кака Ели ми легна на сърцето и подкрепям с две ръце, че голяма част от нещата си зависят от нас хората като общество.ФИАТ- Пътят е само формалност
ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
-----------------------------------------------------
FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)
Коментар
-
Не е проблем, че има такива деца. Проблем е, че пречат на останалите. Например, в класа на малката ми дъщеря едно момченце беше развило навика да започва да пее, когато госпожата казва какво е домашното. Един път така, втори път така, на третия беше написала 17 двойки за без домашно, вкл. и на моята дъщеря. А тя е почти пълна отличничка. Почти, щото току не чуе нещо важно заради тоя и още двама трима и после половината ѝ тест е празен. Какво трябва да направи обществото в тоя случай? Историята показва, че събира гняв и после директно линчува. Това ли се очаква от нас, за да не сме виновни всички ние, като общество, за тоя проблем?! Ми не, мерси!браво 1,6/90 - 09 г.
Коментар
-
ele написа: Преглед на мнениетоАз чета тая тема и недоумявам защо така ограничено гледате.
Всички заслужават достойно заплащане, не само учителите.
А да, и за да получи уважение от меркантилно възпитания отпадък. Баси, кой го е грижа за този отпадък. Ама ей на, имаме и такива загрижени хора сред нас.
Искам да дам абсолютен личен пример, а именно с моята майка и нека този, който казва, че някой си трябва да получи уважително заплащане да дойде и да каже лично на жената в очите, че другия, учителя, заслужава да кажем много по-висока заплата заради.... не знам за какво, просто да измисли нещо.
Та майка ми има към този момент 41 години трудов стаж. Работи в промишлено предприятие в тежки условия на труд. Примерно тази зима да кажем на -15 градуса, работното ѝ място е -15 градуса. Лятото на 40 градуса, обикновено работното ѝ место е с поне 10-15 градуса по-високо. ОК, няма проблем. Жената всеки ден трябва по няколко пъти да се качва по стълби на 15-20-40 метра височина, колкото дойде. Наклона на тези стълби е 90 градуса. Тези стълби обикновено са в масло. Работното ѝ място често се намира над всевъзможни бълващи отрови машини. Общо взето огромен брой приятели от младините ѝ, споделящи нейните условия на труд, не са на този свят вече. ОК, пак няма проблем. Жената не иска Армани или автомобил. Иска да кажем нови обувки, които да и подсигуряват опора на краката и да не са разядени от маслата и химиите.
Тази година ми се "похвали" отново за заплатата ѝ, че е увеличена. И познайте защо е увеличена? Ами много просто - защото минималната заплата от тази година е по-висока. Та жената взима вече по 460лв. Уау, 460 лв. в София е нещо умопомрачително. Ама пак какво да правиш? Да, нали, не зависи от нея да обучава децата ни и може би за това заслужава такова заплащане за това, което дава от нея.
От друга страна, леко изкривен и пресилен коментар ще кажа - може би заслужава такова заплащане, защото не може да се стопли в класната стая? Или да има толкова много свободно време, за да си види внуците? Или заради отровите, които диша? Или за това, че вечер не може да си каже името заради естеството на работа, изкривен вече през годините трудов стаж?
И жената за това време нито веднъж не се е оплаквала. Само веднъж е ходила по протести, защото просто не ѝ бяха плащали над година за работата ѝ, която е положила.
Та чакам някой да излезе и да ѝ каже в очите, че разбираш ли точно учителите са проблем на обществото ни и те трябва да бъдат дотирани, защото не били заплащани подобаващо.
Аз лично познавам един учител, много близък приятел. И честно да ви кажа има време в годината, през което изкарва пари приблизително на програмист в България. Да, не го мързи и освен всички часове през годината, то гледа да взима и максимален брой дежурства, допълнителни хорариуми, не мрънка като има приеми за допълнителни часове, не мрънка като има и летни изпитни сесии, а е точно на обратния бряг. С удоволствие взима всичко възможно, което му дава системата и спокойно надвишава, понякога с пъти дохода, който му се води като основен (назначен).
И тук отново е другия скрит проблем, за който не се говори. Всички такива служители на държавни заплати винаги споделят основната им заплата, върху която са назначени. А масово от тях никога не споделят допълните доходи, които им идват под една или друга форма. Ама те били назначени на 800 лв. и това е обидно. Нищо, че средно годишния им доход няма нищо общо с тия 800 лв. ама това е. Важното е назначението, а не реално изкараното през месеците.
И не, не ме разбирайте погрешно. Аз лично нямам проблем нито с учителите, нито с който и да е било. Но всеки заслужава заплащане, че да живее нормално живота си. Въпроса е това "нормално", че варира в много голям диапазон. За майка ми "нормално" означава да може да си плати парното и по някакъв начин храната за месеца. За някой учител на 1000 лв. е да може да си купи хубави обувки от магазина, за да се похвали пред колежките си. За трети е да се похвали с новата си кола. За четвърти...
slonikon написа: Преглед на мнениетоКакво трябва да направи обществото в тоя случай?
Защо твоето дете не пее и то? Нима има уважение от заплащането на учителя?Последна редакция от BO; 11.04.2017, 11:37.A20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
Мммм, даааа. Това го имаше като проблем и когато аз бях ученик (след 90-та година). Има една зависимост, че децата, които вдигаха този шум и се чувстваха неприкосновени, бяха децата на така наречените бизнесмени от 90-те години. Говорим за деца, които от ранни години не са контролирани в къщи и идваха на училище с джобни пари за ден в порядъка на 20-50лв (това преди 15-на години) и все си изтъкваха "правата" и на учителите отговаряха с думите " И кво ще ми направиш?"
Та това си зависи от възпитанието в къщи. Учителите не са дресьори все пак.ФИАТ- Пътят е само формалност
ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
-----------------------------------------------------
FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар