Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какви документи трябва да предам на купувач на МПС?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Какви документи трябва да предам на купувач на МПС?

Колеги, Не мога да се ориентирам във всичките писания за прехвърляне на собственост на МПС, а може и да нямам време да се образовам достатъчно, както се надявах предварително.Допълнително ме объркват и разните автоматични вписвания и отписвания между институциите, които влязоха в сила миналата година.Основният ми въпрос е трябва ли да предам на купувача и големия талон?Другото, което ме вълнува е: С какви документи отписвам колата в КАТ и в общината, освен договора за продажба?Ако може някой да сподели пресен опит ще съм много благодарен!
    браво 1,6/90 - 09 г.

Привет,естествено - големия талон се предава. Общо взето се предават всички документи на колата. За теб остава договора за покупко-продажба. С него се и отписва колата в КАТ в двуседмичен срок. В общината не съм сигурен вече дали е нужно да се ходи, но за всеки случай е добре. Със сигурност се отписва с договора. Аз последно се занимавах, когато купих кола преди половин година. Понеже беше събота и не работеха нотариусите, платих колата и взех всички документи - голям, малък талон, ГО, преглед и т.н. Съответно в понеделник се видяхме с продавача, разписахме се при нотариуса и кой от къде е. Та така...

Коментар

Както писа колегата, даваш всичко - талони, преглед, гражданска, ключове и бележка за платен данък, която е задължителна за прехвърлянето при нотариус.Задължително след сделката отиди до данъчното да отпишеш колата, понеже малоумните им системи от 84та не го правят автоматично.
      "Без сърца, сме просто машини"
      Toyota Prius 1.5 Hybrid
      EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI

Коментар

При продажба на автомобил нотариуса изисква и застрахователна оценка. Обикновено вземат оригинала.Относно отписването - преди три седмици свалих 147-цата от отчет в кат след настъпила пълна щета, а в петък регистрирах новата и веднага минах през общината.За да отпиша старата и да запиша новата.Старата беше отписана автоматично. За новата минахме ръчната процедура защото мацката каза, че отнема известно време да се регистрира автоматично при тях, а не ми се разкарваше втори път за да проветрявам.За другото колегите са отговорили.И един съвет при покупка продажба винаги при нотариус и пълно приключване на сделката. Всякакви договори, пълномощни и прочие дивотии много често водят до проблеми за продавача.Задължително си пазете договора за покупко- продажба ( копието) , оригинала остава в купувача.Може да спести доста неприятности , със КАТ, застрахователи и общини.
        Alfa 147 1.9 JTDm '07 Q2 - хем червена, хем пуши черно;Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
        ex. Alfa 155 1.7 '93 ### ex, Alfa 147 1.9 JTDm '03 R.I.P. ###Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001,

Коментар

Благодаря на всички!А защо за продавачът да има копие, а не "Настоящият договор се сключва в два идентични екземпляра, по един за всяка страна"?
          браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

Ами така правят нотариусите. Все пак на оригинала има подписи , печати и и май нотариална заверка.Не съм го гледал чак толкова подробно.
            Alfa 147 1.9 JTDm '07 Q2 - хем червена, хем пуши черно;Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
            ex. Alfa 155 1.7 '93 ### ex, Alfa 147 1.9 JTDm '03 R.I.P. ###Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001,

Коментар

slonikon написа:
              Благодаря на всички!А защо за продавачът да има копие, а не "Настоящият договор се сключва в два идентични екземпляра, по един за всяка страна"?
              Договора е в два оригинални екземпляра - за всяка една от страните.Това реално трябва да имаш след продажбата. Един договор. Всичко друго свързано с колата не ти трябва и трябва да го предадеш на купувача.И както казват - отписва се колата от КАТ. Това много хора го пропускат, но реално това е основното нещо, което трябва да направиш, ако искаш всичко да е наред.
              A20DTH ЖТД ама не баш
              1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
              Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

BO написа:
                slonikon написа:
                Договора е в два оригинални екземпляра - за всяка една от страните.Това реално трябва да имаш след продажбата. Един договор. Всичко друго свързано с колата не ти трябва и трябва да го предадеш на купувача.И както казват - отписва се колата от КАТ. Това много хора го пропускат, но реално това е основното нещо, което трябва да направиш, ако искаш всичко да е наред.
                Аз като продавах кола, след нотариалната сделка я отписах само в общината, новия собственик така или иначе трябва да мине през КАТ да смени талоните и т.н. тогава не би ли трябвало да я запишат на купувача от съответно отпишат от продавача?Караш ме да се замисля сега...

Коментар

А в договора чие име трябва да стои, при положение, че е на името на жена ми, а аз се разпореждам с нея с пълномощно?
                  браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

Нейното.Обаче ако сте женени официално тя трябва да присъства на подписването защото колата се води обща собственост.Освен ако в пълномощното ти не е изрично записано, че тя те упълномощава и да можещ да продаваш колата.Ако не си сигурен най-добре звънни в кантората на нотариуса при който ще ходите и те ще ти обяснят всичко.

Коментар

Голям и малък талон, талона за прегледа, застрахователната полица, трябва да са платени данъци. Ако има годишна винетка-втората част с номера и фактурата.В общината не се подава нищо, а това за отписването в КАТ е напълно пожелателна норма, защото те автоматично ще си я отпишат когато новият собственик си я регистрира там, където е. Няма как да "отпишеш" кола преди новият собственик да си я регистрира. Тя все на някого трябва да се води, а самата регистрация става по заявлението на новия собственик, а не по твоето уведомление. Това просто е безсмислен текст в закона. Давност-1 година. Ами да са живи и здрави. За такова нещо аз до сега не съм ходил при тях, няма и да отида.Все пак е добре след известно време да отидеш до общината и да видиш дали все пак тая кола не ти се води още.Виж...за новия собственик е задължително да отиде до неговата си община, да е сигурен, че колата му е записана, защото иначе може да има проблем с годишния преглед.

Коментар

А най добре да хванеш новия собственик за ушите и след нотариуса да отидете и да минете и двамата през КАТ, съответно да минете и двамата през общината за да си вържете гащите и после да спиш спокойно
                        punto HGT

Коментар

Working...
                        X