Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Не карайте, ако сте пили дори и 1 бира!

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Не карайте, ако сте пили дори и 1 бира!

Тази тема я мъдря от няколко години, но чаках да видя как ще се развие делото на мой приятел, но в крайна сметка засега приключи на втора инстанция в полза на застрахователя.Ситуацията е следната: човекът катастрофира преди 6-7 години, по негова вина - не е спрял на стоп и се блъска в преминаващ през това време през кръстовището ТИР. Не помни нищо, подозира, че му е станало нещо преди катастрофата, щото не минава за пръв път от там и няма как да не спре на стопа.Както и да е. Случва се, слава богу, че е жив. Колата тоталка, той в безсъзнание в болница.Минават 1-2 години, получава писмо от застрахователя му по ГО, че в кръвта му е намерен алкохол 0.3 промила, и заради това му отправят регресен иск за покриване на щетата в размер на 30 и кусур хиляди лева. Той тогава разбира, че са му взимали кръв и че е показало 0.3, а не 0.0.Не е пил алкохол, не пие по принцип.Почват се едни дела, които се точат с години. На първа инстанция го осъждат да плати около 40 хил. лева с лихвите и разноските по делото, на втора инстанция след нова авто-техническа експертиза намаляват сумата на 12 хиляди с лихвите и разноските. И на двете инстанции го осъждат да плати, тъй като е управлявал автомобил под въздействието на алкохол. Не признават претенциите му, че алкохолната проба е взета без негово съгласие, без да се е подписал на протокола и неясно как. Никъде не е отразено, че са му били преливани лекарства. Имало е безброй други нарушения на процедурата, вкл. и че пробата е престояла в дома на някакъв катаджия 1 нощ, и чак след това е предадена - не се знае как е съхранявана, взета е само е едно шишенце, а трябвало да са две и т.н.Мисълта ми е - не се подвеждайте, че е разрешено да шофирате с алкохол до 0.5 промила. Това просто НЕ Е вярно, поне според българските съдилища и според тълкувателно решение на върховния съд.Ако ви спре катаджия на пътя с алкохол под 0.5 промила, не ви се налага глоба.Ако обаче участвате в ПТП, гражданската Ви отговорност не важи, ако имате алкохол повече от 0.0 промила, така че ще плащате щетите за своя сметка, а те може да са огромни.Горното е доказано на две инстанции на български съд.Съдът се базира на чл.5 от ЗДвП, който гласи:Чл.5. (3) (Нова - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) На водача на пътно превозно средство е забранено:1. да управлява пътно превозно средство под въздействие на алкохол, наркотици или други упойващи вещества;Лично според мен, има разлика в изразите "след употреба на алкохол" и "под въздействието на алкохол", и предполагам, че законодателят е имал точно това което си мисля аз в предвид. Обаче българските съдии не правят разлика между двата термина.В старата редакция на ЗДвП, действаща преди промяната в 2007 год., чл.5 гласеше:Чл.5. т.3. Да не управлява пътно превозно средство след употреба на алкохол с концентрация на алкохол в кръвта над 0.5 на хиляда или под въздействието на упойващо вещество.Никъде в сега действащия ЗДвП не пише, че до 0.5 промила е допустимо да се шофира. Написано е само, че глоба еди каква си се налага при алкохол между 0.5 и 1.2 промила. (Над 1.2 няма да ги коментираме - там деянието е криминализирано и се наказва по Наказателния кодекс със затвор.)Чл. 174. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 6 до 12 месеца и глоба от 500 до 1000 лв., който управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда включително, установена с медицинско изследване и/или с техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишвания въздух.(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Когато нарушението по ал. 1 е извършено повторно, наказанието е лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от една до три години и глоба от 1000 до 2000 лв.Написано е още:Чл. 171. (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки:1. временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач:б) (изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, установена с медицинско изследване или с техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишания въздух, или е под въздействието на друго упойващо вещество, както и при отказ да бъде проверен с техническо средство или да даде кръв за медицинско изследване - до решаване на въпроса за отговорността му, но за не повече от 6 месеца; при наличие на медицинско изследване от кръвна проба по реда на чл. 174, ал. 4 установените стойности са определящи;Съдът счита, че тези 2 члена само указват какво наказание се налага при съответната концентрация на алкохол, а не че под 0.5 може да карате.Застрахователите се базират на следния член от Кодекса на застраховането:Чл. 274. (1) Освен в случаите по чл. 227, застрахователят има право да получи от застрахования платеното от застрахователя обезщетение, когато застрахованият при настъпването на пътнотранспортното произшествие:1. е управлявал моторното превозно средство след употреба на алкохол с концентрация на алкохола в кръвта над допустимата по закон норма или под въздействието на наркотично вещество или негов аналог, или е отказал да се подложи, или виновно се е отклонил от проверка за алкохол, наркотично вещество или негов аналог;Те, както и Българският съд считат, че допустимата по закон норма е 0.0 промила.Тъй че, умната!!!П.П. Не искам да спорите с мен за горното - човекът плати 12 хиляди лева като поп. Макар че лично аз го успокоявах, че няма как да стане. Е, стана!

Найстина ли той не е пил, и съдът не признава това че не са спазени процедурите на взимане на проба и така нататък?
    Ланчия Делта 1.8 8в 101кс => 1.8 16в ++++++
    Fiat Marea 1.8 16V 113кс++++ ГИ Агис М210
    Рено Лагуна 2 1.9дци 107кс++

Коментар

flippy89 написа:
      Найстина ли той не е пил, и съдът не признава това че не са спазени процедурите на взимане на проба и така нататък?
      Наистина.

Коментар

Това дело много скалъпено изглежда - едно е както автора е написал след употреба на алкохол и под въздействие на алкохол - именно се смята, че си под въздействие щом имаш над 0.5 промила.Или е слаб адвоката бил или съдиите са били много кухи или платени.
        FIAT Coupe 2.0 16V бензин/газ

Коментар

Всеизвестна е справедливостта на българският съд.
          FIAT FORUM BULGARIA
          Ракията е над политиката

Видео от Италфест 2011

Коментар

tambuhtaneca написа:
            Това дело много скалъпено изглежда - едно е както автора е написал след употреба на алкохол и под въздействие на алкохол - именно се смята, че си под въздействие щом имаш над 0.5 промила.Или е слаб адвоката бил или съдиите са били много кухи или платени.
            И аз така смятах, обаче имало било тълкувателно решение на Върховния касационен съд по този въпрос и то е точно в този смисъл.Не съм го намерил, че имам и друга работа, но ще го търся и ще го постна.Факт е, че от закона е отпаднал текста, че не трябва да се кара с алкохол над 0.5, а е заменен с текста "под въздействието на...", каквото и да значи.Очевадно е лобистка корекция, за да могат застрахователите да са винаги на печалба, но е факт и е действащ в момента.Даже ся си мисля, че то може от цигари да ти покаже 0.1 да речем. Ама пак попадате тука, щото цигарите (никотинът) са вид "упойващо вещество"...

Коментар

Попаднах на следната дискусия по темата (и не съвсем):http://policebg.free.bg/cgi-php/phpb...бърнете внимание на последното изречение на последното мнение."Моя съвет е,когато си в качеството си на водач на МПС,да не употребяваш алкохол и при проверка показанията на дрегера да сочат "0.00",не защото ще те санкционират,ако показанието на дрегера е под 0.5 промила,а защото при настъпване на ПТП с твое участие и показание на дрегера,че си употребил алкохол,макар и под 0.5 промила,ще си създадеш излишни затруднения със застрахователите и излишни явявания по дела!"

Коментар

Явно сливенският окръжен съд мисли по-трезво от ямболския.Ето един аналогичен случай, на първа инстанция (районен съд) се е получило същото, но на втора инстанция (окръжен съд) съдията е бил малко по-грамотен:http://www.court.sliven.net/uploads/...2415.htmЕто и друг аналогичен случай, при който нещата са напълно обратни:http://www.os-vidin.com/dela_15_4/gra/23091615.htmА тъй като не знаете на какъв съдия ще попаднете, най-добре не пийте!П.П. Ето извадка от мотивите на втория случай:"В конкретния случай Кодексът за застраховането препраща към нормата на Чл.5 от Закона за движение по пътищата .Към момента на приемането на Кодекса за застраховането е действала разпоредбата на Чл.5 ал.2 т.3 от Закона за движение по пътищата в редакцията от ДВ бр. 85 от 2004 г. ,която задължава водачите на МПС да не управляват пътно превозно средство след употреба на алкохол с концентрация на алкохола в кръвта над 0,5 на хиляда или под въздействието на упойващо вещество ,,Допустимата по закон норма

Коментар

Направо си ми намирисва на калпав адвокат ,който е по -близък с някой от застрахователната комп.
                  фиатче Браво 2.0

Коментар

Стремя се да не съм пия нищо когато шофирам!

Коментар

Това ми напомни един случай. Имам познат машинист, а тях ги тестват за алкохол преди всяка смяна. Та той беше изял една кифла с мармалад, дрегерът отчита, че е пил, и го върнаха. Като човек с медицински познания мога да кажа, че самият случай р абсурден. Зависимост от самия организъм, в кръвта може да има алкохол, затова, когато искаха да премахнат промилите, много лекари се обявиха против точно по тази причина. А за българският съд по-скоро бих казала, че служи добре на определени интереси и удобно тълкува закона според повея на вятъра, а не че е некадърен.
                      Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Имам приятел застрахователен брокер, та той ми ги разправяше подобни неща миналата година... Всеки глава носи на раменете си така че ...

Коментар

tomazo написа:
                          Направо си ми намирисва на калпав адвокат ,който е по -близък с някой от застрахователната комп.
                          Не адвокатите решават делото, а съдията.

Коментар

Immortal написа:
                            Очевадно е лобистка корекция, за да могат застрахователите да са винаги на печалба, но е факт и е действащ в момента.
                            Поредния случай където обикновенния човек трябва да понесе произволното тълкуване на закона, който определено е написан неясно поради ред причини.......трябва да си хранят купища застрахователи, съдии, юристи и прочее лица навързани по веригата на казуса.......включително и вещи лица като булчето ми, на което и е писнало от застрахователи който при инцидент вдигат ръце и пращат драйвера да си търси правата в съда.......И както споменавам в една друга тема - това е част от скапаноста на държавата.......закона се пише за да е в услуга на институциите, обществените интереси са на заден план......
                            Alfa 156 2.0 TS
                            Alfa 156 20VTurbo
                            Fiat Coupe 2.0 20VTurbo
                            Locost TF1 3.0V6

Коментар

Аз пък както го чета, законът е писан за да е в услуга на бизнеса.Не може ли да се направи контролно измерване и човек да докаже, че постоянно има някакъв алкохол в кръвта? Било от кифла, било от хапчета...
                              браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

Working...
                              X