Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Конфискация на хладно оръжие от автомобил-на какво основание

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Конфискация на хладно оръжие от автомобил-на какво основание

Явно след поредната доза агресия на пътя ( този път на "Черни връх") полицията прави жалки опити да демонстрира присъствие по улиците. Днес сутринта мой съсед ми се "похвали", че при "акция" на полицията с участието на маскирани служители на жандармерията, след обиск в колата са му отнели рибарски нож (към 12см), малко джобно ножче Викторинокс и малка брадва. Човекът е на 60 години - рибар. Всичко това е стояло в рибарската му мешка с въдици, която винаги стои в багажника му (заедно с рибарските ботуши, камуфлажни дрехи и прочие рибарски принадлежности). В раницата е имал сух спирт за разпалване, рибарски такъми, челник с фенерче, извадили са само "оръжието". Казали му че това са хладни оръжия, след което е последвало конфискация. Човека на възраст, въобще не е влизал в пререкания, просто ми се оплака, че го е яд за джобното ножче Викторинокс и рибарския нож, които са му били подарък от внучката.Та ми стана интересно, на какво основание се конфискува подобен род "хладно оръжие"? Как не е забранено да нося огнестрелно оръжие в колата, ако имам разрешително за него, но ако притежавам нож или малка брадва е забранено?На тия от Околовръстното, сигурно телескопичната палка се води "средство за самозащита" и не подлежи на конфискация от органите на реда, но джобният нож с тирбушон, отварачка и отвертка е оръжие.Афектирах се от споделеното с човека и реших да пусна тема тук.Някои от вас сблъсквал ли се е подобен казус? Лично аз не зная да има ограничение за носене на хладно оръжие в автомобил. По тази логика, на всеки тираджия трябва да му се конфискува ножа, с който си реже хляба и салама, когато е на път (въпреки, че международни шофьори са ми казвали преди време, че в някои държави носенето на нож в колата се води за престъпление).

Протокол има ли? Вероятно не е конфискация а "задържане", за което трябва да му се състави протокол с опис на задържаните средства. На мен също са ми задържали нож при обиск (преди време като студент), но тогава течеше акция по издирване и задържане на "опасни лица". Та вероятно нещо такова е станало, даже би трябвало да му кажат от къде и кога може да иде да си ги получи обратно, освен ако не са отнети по конкретен повод и да ги изследват. На мен след три дни ми върнаха ножа.
    Най-вече Astra H 1.9 CDTI (JTD) 120 к.с. и ако има къде Делта 3

Коментар

Пълни циркаджии, ще отчетат дейност за седмица-две. И аз си нося джобното форумно ножче в жабката. Представям си как след засичане на пътя слизам с него в ръката, а опонентът ми се заключва насран от страх в колата си, виждайки ме с това "оръжие" :D
      Това, което не ни убива, ни прави още по-досадни.
      ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

Коментар

За инвентара, който ВИНАГИ седи в жипката сигурно ще ми дадат доживотна без право на замяна!
        VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
        VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
        VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
        VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
        Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

Без съставен акт за обиск, протокол за изземване и още повече без заповед за обиск или писмено съгласие от страна на обискирания се води престъпление - противозаконно отнемане на вещи и превишаване на длъжностни права.

Коментар

Ето Ви нещата, които човек е хубаво да знае в подобни ситуации....1. Кога полицаите могат да ме спират на улицата и защо?Проверката, която служителите на МВР могат да ми наложат на обществено място, се изразява в две основни направления: проверка на личната ми карта и извършване на личен обиск.Полицаите могат да ме спрат за проверка на личната ми карта при следните условиякогато съм под 18 годишна възраст и се разхождам вечер, следва да спазвам законово установените правила за часовите ограничения, в които мога да излизам навън. Практиката показва, че често вечер служителите на МВР проверяват личните карти на младежите, за да са сигурни, че се спазват следните правила: oкогато съм поне на 14 години имам право да излизам без придружител до 22 часа и право да излизам след 22 часа, но с придружител;oкогато съм на 18 години имам право да излизам без придружител след 22:00 ч.oкогато има налични данни за мен, че съм извършил някакво престъпление или друго нарушение на обществения ред (примерно при дребно хулиганство);oкогато проверката е наложителна, защото има извършено престъпление или административно нарушени;oкогато съм чуждестранен гражданин и се провежда контрол по редовността на документите ми за самоличност и пребиваване в страната;oкогато се намирам на контролен (пропусквателен) пункт, организиран от полицията; oкогато проверката е наложена по искане на друг държавен орган. Полицаите ме обискират или извършват т.н. официален оглед, познат още в разговорната реч като
            Ситроен Ксантия HDI-110 +++
            Фиат Брава ELX 1,9JTD-105 +++
            Рено Лагуна 1 фаза 2 - 1,6 16v K4M

Коментар

По-добре така, от колкото всеки да е въоръжен. Вие знаете ли какво искате? Като колят - защо колят, като взимат оръжието - защо го взимат...

Коментар

Българина е винаги недоволен, това ни е отличителна черта. Възхищаваме се на реда в другите държави, но роптаем, когато трябва да го спазваме у нас. Тъп народ сме и това е!
                207 тиква автомат
                новокромаджия 2.4 печка

Коментар

Абсолютни скапаняци, закона не дефинира кое е хладно оръжие и кое не е.......просто отчитат неква дейност......
                  Alfa 156 2.0 TS
                  Alfa 156 20VTurbo
                  Fiat Coupe 2.0 20VTurbo
                  Locost TF1 3.0V6

Коментар

pplk написа:
                    Българина е винаги недоволен, това ни е отличителна черта. Възхищаваме се на реда в другите държави, но роптаем, когато трябва да го спазваме у нас. Тъп народ сме и това е!
                    Абсолютно тийнейджърска простотия от типа-" Ти знаеш ли кой съм аз, ма?" и фраснал на дъщеря ми няколко шамара.... Върнах му ги! Може да съм от тъп народ, но не съм нагъл!
                    Либра 1,9 жтд 2000г. LX
                    Фиат Крома 1,9 2009г.
                    Ивеко Дейли 2.8 2006г. Ланча Делта 2.0 mjet 2008г.

Коментар

Предполагам, че и дъщеря нямаш.
                      207 тиква автомат
                      новокромаджия 2.4 печка

Коментар

pplk написа:
                        Предполагам, че и дъщеря нямаш.
                        Защо "и", какво друго ми липсва? Аз бих постъпил по същия начин, но няма в други теми да осъждам нарушителите на закона.-----------------------------------------------Да видиш, че предположенията ти са грешни.
                        Либра 1,9 жтд 2000г. LX
                        Фиат Крома 1,9 2009г.

Коментар

Нещо не ти хващам логиката. Хем би постъпил по същия начин, хем е нагло, хем нямам право да обсъждам нарушителите.П.П. Да ти е жива и здрава щерката, много е красива, и дано никога не ти се случва да се прибере разплакана от шамари, защото някакъв келеш решил да я ..., пък тя не била съгласна.
                          207 тиква автомат
                          новокромаджия 2.4 печка

Коментар

Колега, без лоши чувства, не съм супер националист, но много мразя, някой да ни обижда като нация, като слага всички под общ знаменател. Няма колега или сънародник, който не е нарушил поне няколко закона, но затова не трябва да съдим и квалифицираме без да знаем всички факти, особено когато не знаем, кога съдбата ще ни предизвика и ние да извършим пре....ние.По темата, Станев го казал преди мен. Протокол, без да знаем какво пише в него, нищо не можем да кажем, но ако липсва такъв, тогава вече има нарушения или присвояване, пак не знаем всички факти. Защо се паля, днес имах повече време, прочетох доста теми, много противоречия, колеги които твърдят, че спазват закона, пишат, описват, задават въпроси на част от които има отговори в закона. Как твърдиш, че спазваш нещо, което не познаваш. Пожелавам всичко най-хубаво и на твоето семейство. Дано ни слушат, както до сега.
                            Либра 1,9 жтд 2000г. LX
                            Фиат Крома 1,9 2009г.

Коментар

Хубаво е да има полицейско присъствие и да се глобяват нарушителите. Но цялата тази схема е все още объркана и има много гнили места:1. Много полицаи са яко подкупни. Тарикатите знаят, че бутат 10-20 и продължават.2. Сега да вземеш на някой чекийката, щот била хладно оръжие, може пак да се разтълкува като тъпа постъпка. Вижда се кои са биячите ( не само по пътищата): бивши боксьори, самбисти, сумисти, каратисти, джудисти, фитнесджии и т.н. 3. За тези от околовръстното - ми те всичките с криминално минало. Защо тези хора не се следят. Разправят, че единия бил реабилитиран. Дрън-дръп на пляс.Преди година някъде ( март месец беше ), убиха младо момиче в района на гарата на В.Търново. Година по-късно не чувам да се говори за това, да има осъдени. Най-малкото до колкото знам, на мястото още няма осветление. А тогава се говореше и за видеонаблюдение.В СтЗ колко сгазени деца и пенсионери станаха. Няма осъдени.В Плд, полицая с бмв-то, каращ в насрещното и предизвикал ПТП - и той излезе невинен.Такива случки има много. И на фона на тях, се прави акция да се изземат джобни ножчета, че видиш ли ако превартя и съм извадил на някой панкреаса.Днес слушах по радиото, че в Сф ще има акция за колани и светлини. Ще напишат някой друг фиш за 10-20лв, ще им бутне някой 10ка и всичко е ОК.Хубаво, но за мен ниско прелитащите, пияни, неправоспособни и т.н ми изглеждат като по приоритетни от дали през деня съм на къси в гарда.И да...тъп народ сме
                              ФИАТ- Пътят е само формалност
                              ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
                              -----------------------------------------------------
                              FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)

Коментар

Working...
                              X