Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Внимавайте с Антифриза и течността за чистачките

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Нищо и няма на фирмичката. Много им пука на пичовете, че в нашия форум си чешем езиците. Така като гледам започнали са да изнасят и в чужбина - мога да им пожелая да продължат да завземат все повече чужди пазари!п.с. Само времето ще покаже
    VW Bora Variant 1.6 16V '01

Коментар

А може би истината е някъде по средата - примерно антифриза им не отговаря на тестовете за корозия, течността им за чистачки съдържа метилов спирт, но чисти добре и не замръзва (а пък който я пие - ослепява). И заедно с това тече кампания (с намесата на медиите) за очерняне с цел да се избута малко от пазара на големите играчи... Аз лично все още не виждам причина защо пък течността за чистачки да не съдържа метанол.
      Fiat Ritmo 105TC
      1600cc 105к.с.

Коментар

Аз си направих един тест. Сложих в една капачка концентрат за чистачки (по-концентрираният от двата варианта, които продават) и пуснах вътре няколко пластмасови парченца. След 24 часа нищо им няма на пластмаските, само течността се е поизпарила доста
        Frontera Sport, X20SE март 1998

Коментар

Vladim написа:
          Аз си направих един тест. Сложих в една капачка концентрат за чистачки (по-концентрираният от двата варианта, които продават) и пуснах вътре няколко пластмасови парченца. След 24 часа нищо им няма на пластмаските, само течността се е поизпарила доста
          Относно пластмаските - за да се реши проблема с пръскачките явно трябва да се сменят пластмасовите тройник и клапанчета! Миналата седмица почистих моите и почнаха да пръскат :D , но резултата е незадоволителен !CH3OH - метанол /метилов алкохол/ - отровен, ако се пие води до ослепяване - по-евтинC2H5OH - етанол /етилов алкохол/ - използва се в спиртните напитки - по-скъпИ двете са алкохоли и водят до разяждане на пластмасите, т.е. не трябва да се съхраняват в пластмасови съдове! Не вярвам обаче много бързо /за 24 часа / да ни разяде пластмасовите казанчета за течността за чистачките! От казаното по-горе не виждам проблем в течността за чистачките да се използва метанол - не вярвам някой да си я купува за да си пийва от нея!
          BRAVA 1,6 16V EL 96г. - АГУ "Landi"
          Среден разход на газ

Коментар

masterkar написа:
            И двете са алкохоли и водят до разяждане на пластмасите, т.е. не трябва да се съхраняват в пластмасови съдове!
            Всъщност алкохолите не са чак толкова добри разтворители. Разтварят добре само нискомолекулни съединения - от рода на смоли и др. под. Почти няма пластмаси, които да се разтварят в алкохол (какъвто и да е той). Да не говорим, че използваните в автомобилите поливинилхлорид и полиетилен не се разтварят в почти нищо.
            Fiat Ritmo 105TC
            1600cc 105к.с.

Коментар

Ако метиловия алкохол разяждаше пластмасите едва ли щяха да продават концентрата в PVC шишета
              Lancia Delta II 2.0 LS 16V '93

Коментар

johnfound написа:
                masterkar написа:
                И двете са алкохоли и водят до разяждане на пластмасите, т.е. не трябва да се съхраняват в пластмасови съдове!
                Всъщност алкохолите не са чак толкова добри разтворители. Разтварят добре само нискомолекулни съединения - от рода на смоли и др. под. Почти няма пластмаси, които да се разтварят в алкохол (какъвто и да е той). Да не говорим, че използваните в автомобилите поливинилхлорид и полиетилен не се разтварят в почти нищо.
                Е добре де колеги - съгласен съм с Вас! Не съм се изразил явно на 100% правилно, особено това за "разяждането", пък и от бързане сутринта да не закъснея за зъболекарката! Това което имах в предвид е, че етанола и др. алкохоли не трябва да се съхраняват в пластмаси, ако ще се използват за консумация /спиртни напитки/. Никой не си слага ракията в пластмасово шише, а в стъклено!!!
                BRAVA 1,6 16V EL 96г. - АГУ "Landi"
                Среден разход на газ

Коментар

Е добре де... да си я сипя ли тази течност, която така и така съм си купил в съда на стякломиячките, или да е изсипя в мивката?

Коментар

Vladim написа:
                    Е добре де... да си я сипя ли тази течност, която така и така съм си купил в съда на стякломиячките, или да е изсипя в мивката?
                    Какъв точно отговор очакваш? И от кой?Това си е направо за анкета.Слагай пък ще кажеш после как е
                    I'm not totaly useless! I can be used as a bad example...

Коментар

Esper написа:
                      Какъв точно отговор очакваш? И от кой?Това си е направо за анкета.Слагай пък ще кажеш после как е
                      Мога да ти подаря половината! :P

Коментар

Миналата седмица налях такава 2л концентрат + 2л дестилирана вода - около 4л общо. Ако нещо се разяде ще пиша :D
                        Lancia Delta II 2.0 LS 16V '93

Коментар

syscop написа:
                          Ако метиловия алкохол разяждаше пластмасите едва ли щяха да продават концентрата в PVC шишета
                          Аз имам една видинска домашна ракия, стои вече трета година в пластмасово шише от безалкохолно и нищо му няма (а ракията просто не става за пиене по моите критерии, като сипеш малко в капачка и я запалиш, гори 10 минути)п.с. Сипах си антифриз МОТОХ, така че ако стане нещо, ще ви уведомя.
                          Ex Fiat 126P
                          Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
                          Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
                          Alfa Romeo 147 1.6 TS
                          Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.

Коментар

trace написа:
                            syscop написа:
                            Аз имам една видинска домашна ракия, стои вече трета година в пластмасово шише от безалкохолно и нищо му няма (а ракията просто не става за пиене по моите критерии, като сипеш малко в капачка и я запалиш, гори 10 минути)п.с. Сипах си антифриз МОТОХ, така че ако стане нещо, ще ви уведомя.
                            Абе колега я не разваляй хубавата ракия, ами я дай насам
                            Alfa 147 1.9 JTDm '07 Q2 - хем червена, хем пуши черно;Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
                            ex. Alfa 155 1.7 '93 ### ex, Alfa 147 1.9 JTDm '03 R.I.P. ###Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001,

Коментар

pr_00f написа:
                              Абе колега я не разваляй хубавата ракия, ами я дай насам
                              Някой май е бая ожаднял! :P

Коментар

Ами като сипвам хубавия спирт за пиене (етилов 95%) в казана на чистачките, ще има криза в други аспекти на живота
                                Alfa 147 1.9 JTDm '07 Q2 - хем червена, хем пуши черно;Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
                                ex. Alfa 155 1.7 '93 ### ex, Alfa 147 1.9 JTDm '03 R.I.P. ###Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001,

Коментар

Working...
                                X