Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Внимавайте с Антифриза и течността за чистачките

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Внимавайте с Антифриза и течността за чистачките

Ето какво изрових от Оффроад форума за тия тъпанари от Виста,Полихим и другите.цитат от вестник стандарт онлайн:Тровят шофьорите с течност за чистачкиВместо с етанол у нас препаратът се прави с токсичния метанолВ България, изглежда, всичко е менте. Като се започне от някои лекарства и аптеки и се стигне до червения пипер и оцета за туршиите. Знайни и незнайни производители до такава степен са се вторачили в печалбите си, че изобщо не подбират материала за продукцията си. Важното е да забъркат нещо евтино и да го продадат скъпо. Нищо, че без да искат могат да отровят и собствените си деца. Поредното опасно менте е течността за чистачките на автомобилите. Доста търсена стока от шофьорите, които подготвят колите си за зимата. В кишата и студа препаратът се харчи като топъл хляб. Не е трудно да се намери. Има го по всички бензиностанции, автосалони, големи супермаркети. Литър концентрат върви от 2 до 4 лв. Внимавайте обаче какво купувате. И ако прочетете на етикета, че препаратът съдържа етанол, изобщо не вярвайте. Почти всички български производители тайно са заменили етиловия алкохол с метилов или метанол. Това е безцветна отровна течност, която се получава при суха дестилация от дърво или чрез окисляване на метан. Неслучайно метанолът е забранен за включване в състава на течните битови химични препарати с Наредба №35 от 1 септември 1995 г. на здравното министерство.Забраната обаче е само на книга.На 4 ноември тази година "Стандарт" предостави на Центъра по хигиена 15 оригинални запечатани бутилки с течност за чистачки на различни фирми. Лабораторният анализ доказа категорично, че метанол няма само в една от опаковките - вносната. Всички български производители предлагат на пазара отровен препарат. Лидер в това отношение е "Виста БМ" ЕООД от София. В нейната течност за чистачки има 65% метилов алкохол. На етикета, разбира се, това не е отбелязано. Там пише, че продуктът съдържа алкохол, етиленгликол, повърхностноактивни вещества, парфюм, оцветител и вода. Същите съставки вероятно са описани и в техническата спесификация. Иначе фирмата едва ли е щяла да получи разрешение за производство от здравното министерство.С 60% метанол е препаратът на "КАС-2" ООД, също от София.На етикета няма никаква информация за съдържанието на течността, начина на употреба и съхранение, разрешението за производство, ако изобщо има такова. Оскъдни данни за себе си и своя продукт дава и "Ароматик" ООД. Според протокола от лабораторния анализ в опаковките на тази фирма има 55% метанол. Почти толкова отровна течност влагат производителите "Полихим-СС" ЕООД от София и "Инса" ЕООД от Раковски. Върху техните етикети също липсва каквато и да било информация за съдържанието на опаковките.Защо го правят, след като знаят, че метанолът е опасен за здравето? Заради печалбата. Литър етанол струва 1,20 лв. Същото количество от отровната течност може да се купи само за 0,46 лв. Разликата в цената е близо 3 пътиНо има и друго. И това е липсата на всякакъв контрол от страна на ХЕИ. Точно тези инспектори, съгласно наредбата на здравното министерство, трябва да осъществяват предварителен и текущ контрол и да санкционират нарушителите, като бракуват опасната им продукция. По всичко личи, че нито един от споменатите 14 производители, а има и други,не е проверяван от ХЕИ, метанолът със сигурност убива само ако се погълнат над 30 кубични см. Доколко е вреден в течността за чистачките, никой не знае. Подобно замерване в автомобилите също е работа на ХЕИ.
    Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
    Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата

Едните мошенници са тези.
    Прикачени файлове

Коментар

Само аз ли ще пиша в тази тема и ще се възмущавам.Заради тия мошенници ми се разложиха клапанчетата на системата за измиване на стъклата и не пускаха течност а какво ли ще разложат във охладителната система не ми се мисли.

Коментар

Tornado написа:
        Само аз ли ще пиша в тази тема и ще се възмущавам.Заради тия мошенници ми се разложиха клапанчетата на системата за измиване на стъклата и не пускаха течност а какво ли ще разложат във охладителната система не ми се мисли.
        Не е така колега, не са виновни само те.Проблема е в ниската ни потребителска култура.Както казах и в темата за масла и антифризи на Приста, не може да гоним абсолютния ценови минимум на даден продукт и да очакваме че всичко със стоката ще бъде наред. Въпросните течности са евтини. Погледни в Шел например колко е литър течност за чистачки.Не че и аз не съм купувал такава течност, но съм го правил със ясното съзнание че рискувам.И после ще ругая себе си предимно.
        I'm not totaly useless! I can be used as a bad example...

Коментар

Tornado написа:
          Ако не се лъжа от същите си купих течност за чистачки. И моите клапанчета се скапаха, че си спомням даже че го пробвах едното като го надувах с уста. Ако има метанол това е безумие. Мамка им.
          Esper написа:
          Не е така колега, не са виновни само те.Проблема е в ниската ни потребителска култура.Както казах и в темата за масла и антифризи на Приста, не може да гоним абсолютния ценови минимум на даден продукт и да очакваме че всичко със стоката ще бъде наред.Въпросните течности са евтини. Погледни в Шел например колко е литър течност за чистачки.Не че и аз не съм купувал такава течност, но съм го правил със ясното съзнание че рискувам.И после ще ругая себе си предимно.
          Не колега ти не си прав и то изобщо. Какво значи култура на потребление. Да не би всеки да е химик. За това има организации които се издържат от нашите данъци за да си гледат работата.
          Punto SX 1.1 55

Коментар

Има има и аз надувах с уста няма да се притесняваш.Ама сега е момента който членува и във други форуми разпространявайте този текст па да видим дали няма да им спаднат продажбите.

Коментар

готово, вече го има и в 2tpower ...

Коментар

По темата - аз лично не виждам някакъв проблем с метанола в течността за чистачки. Това не е за пиене в края на краищата. Метанола не е някакъв особен разтворител на пластмасите. Етиленгликола, който се използва в антифризите е също отровен, но никой не протестира. И доколкото разбирам, на етикетите си пише "алкохол", което си е абсолютно вярно, защото метанола е алкохол - "метилов алкохол". Предполагам, че думата "метилов" поради отрицателното за повечето хора звучене е махната нарочно.(Един пример който обичам да давам в подобни случаи - знаете ли, че в самолетите Боинг има 1.5 тона обеднен уран, под формата на противотежести на разни механизми???) Литър метанол е 46ст. - къде бе? Че това си е страхотно гориво за 46 стотинки литъра??? Тези са луди да го слагат в течност за чистачки!!!
                Fiat Ritmo 105TC
                1600cc 105к.с.

Коментар

Punto SX написа:
                  Esper написа:
                  Не е така колега, не са виновни само те.Проблема е в ниската ни потребителска култура.Както казах и в темата за масла и антифризи на Приста, не може да гоним абсолютния ценови минимум на даден продукт и да очакваме че всичко със стоката ще бъде наред.Въпросните течности са евтини. Погледни в Шел например колко е литър течност за чистачки.Не че и аз не съм купувал такава течност, но съм го правил със ясното съзнание че рискувам.И после ще ругая себе си предимно.
                  Не колега ти не си прав и то изобщо. Какво значи култура на потребление. Да не би всеки да е химик. За това има организации които се издържат от нашите данъци за да си гледат работата.
                  Естествено че не може да разбираме от всичко.Понякога нямаме време да правим сериозни пазарни проучвания за всичко каквото купуваме.Последно остава цената - евтиното има причина да бъде такова. Естествено не винаги по-скъпата стока е гаранция за качество но е едно добро начало Въпрос на житейска философия.Това е моята, някои го наричат снобия но като цяло поне си правя труда да се ориентирам в ценовия диапазон и гледам да съм от средата нагоре :D
                  I'm not totaly useless! I can be used as a bad example...

Коментар

Ами аз казвам бойкот. Мошениците от друго няма да разберат.
                    Не знам дали знаете, но "не знам" се пише отделно!
                    Fiat Punto 1.2 SX 2000 г.

Коментар

Добре, че споделихте за вашите неволи! Имам същата течност в килера, но не съм я налял още в казанчето на чистачките. Странното е, къде е Федерацията за защита на потребителите!!! Пълно е с тези блудкажи навсякъде! От Практикер ди най-мизерната бензиостанция! Хайде течността за чистчки прави мизерии... представям си антифриза, какви поразии би могъл да направи!
                      Frontera Sport, X20SE март 1998

Коментар

затова колеги - слагайте си паток / слаба ракия - около 30 градуса - за тези които не знаят какво е / в казанчето за чистачките!!!хем ще ви мирише на хубаво , хем ще имате оправдание пред катаджиите, що миришете на ракия - ми то от течността за чистачките
                        Fiat Punto 1.1-Синята птица
                        Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
                        Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

Мене най-много ме дразни, че ги ароматизират с миризми на ГОРСКИ и ЦИТРУСОВИ ПЛОДОВЕ!!! А КАТО СЕ ОТРОВИ НЯКОЕ ДЕТЕ, КВО ПРАВИМ ТОГАВА!?!?!?ПП- аз колко спирачна течност и бензин съм налапал , че от метанола хич не ме е страх, най-много да окьоравее човек
                          Бай Фичо - ега ти пауъра!!!

Коментар

Аз съм отказал тотално всякакви течности за чистачки.Миналата година след ментак ми се прецака клапата на тройника.Впоследствие реших да направя промивка на казанчето за течност защото видях да плува някаква синя слуз вътре.Изкарах 2 шепи сини сополи и свякаква гнъс останала от течности за чистачки.За това моята рецепта е - Аптеката - 1 л 95% етилов спирт струва 4.5-5л. И си сипвам чиста водица като добавям малко спиртец. А и спирта за разлика от ракията не мирише толкова.Еххх какъв съм разсипник само. Едно време как го пиех този спирт а сега в казанчето на чистачките мамка му .
                            Alfa 147 1.9 JTDm '07 Q2 - хем червена, хем пуши черно;Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
                            ex. Alfa 155 1.7 '93 ### ex, Alfa 147 1.9 JTDm '03 R.I.P. ###Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001,

Коментар

Преди два дни сли сложих MOTOX за чистачки, ама сега като чета отзивите, особено за клапанчетата Yellow_Flash_Colorz_PDT_13 ...Май ще сменям течността. Кофтито е че казанчето не се точи, ами трябва да се демонтира...
                              Fiat Brava 1.6
                              Дядо Коледа - директно от Лапландия http://vbox7.com/play:93526954
                              Дядо Коледа - мерки за безопасност http://vbox7.com/play:488dccf8

Коментар

Working...
                              X