Здравейте, от няколко дена се говори за приемането на нов закон според, който всички от 18 до 33 години ще се водят на военен отчет и в случай на военно време да се мобилизират за защита на отечеството. Само аз ли си мисля, че не е честно някой си да те праща като пушечно месо на фронта заради далаверите на някои правителства и заради обстоятелства заради които никой няма вина. Все пак всеки е градил нещо, създал е семейство и накрая те викат учат те 3 месеца и ти дават един автомат и айде на война. В предвид все по-голямото напрежение между Русия и Турция само аз ли си мисля, че при евентуален конфликт ние като член на НАТО ще се включим всички в конфликта. Де да знам изкуствено ни държат мизерни и с нисък стандарт на живот и накрая и на фронта ще ни пратят. Четох конституцията и там има нещо много интересно:Чл. 57. (1) Основните права на гражданите са неотменими.(2) Не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.(3) При обявяване на война, на военно или друго извънредно положение със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите с изключение на правата, предвидени в чл. 28, 29, 31, ал. 1, 2 и 3, чл. 32, ал. 1 и чл. 37.Чл. 58. (1) Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите.(2) Религиозните и другите убеждения не са основание за отказ да се изпълняват задълженията, установени в Конституцията и законите.Чл. 59. (1) Защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към Отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона.(2) (Изм. - ДВ, бр. 12 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон.В същото време според мен не се спазва член 28 от конституцията :Чл. 28. Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление.И тук интересното е след като трябва да браня отечеството това не означава ли, че шанса да си забубя житова е относително голям 50% или над 50%. То всъщност няма как да е по-малък от 50% - или ще умреш или няма да умреш. Е след като по член 28 всеки има право на живот, то същевременно ми го отнемат правото на живот щото шанса да бъда убит на фронта е голям и това не ми гарантира право на живот.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Тема за военният отчет. Размисли и страсти.
Collapse
Заключена тема
X
X
-
остави казармата в краен случай ще се преживее някак си. Големият въпрос правовата страна на дълга всеки да брани отечеството си, което според конституцията е задължително щом е уредено със закон. Според сегашният закон, мобилизирани ще будат само текущите военни, бившите военни, тези които са карали казарма и запасняците. За да станеш запсняк засега е по желание. Но според новият закон искат всички да се водят на отчет, да бъдат обучавани във военно време и да се вклщчват в защита на отечестовото. Какъв е закона за десертьорство. Например в Русия за дезертьорство се наказва със затвор до 7 години. В България какъв е закона не можах да намеря. Все пак вие как мислите по-въпроса - да отидете на сигурна смърт или да дезертирате ?Fiat Bravo 1.9 JTD 100
Коментар
-
Никога не е имало честни войни колега. Пък и само аз ли си мисля, че да водиш на отчет хора, които не савиждали казарма, ред, автомат и наряд си е все едно да водиш на отчет пушечно месо. Е те това последнотоне е честно. Войник без грам опит и познания си е, като шофьор без книжка на пътя - опасен за всички, но най-вечеза себе си.A17DTС/S
Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !
Коментар
-
ntodorov написа:Никога не е имало честни войни колега. Пък и само аз ли си мисля, че да водиш на отчет хора, които не савиждали казарма, ред, автомат и наряд си е все едно да водиш на отчет пушечно месо. Е те това последнотоне е честно. Войник без грам опит и познания си е, като шофьор без книжка на пътя - опасен за всички, но най-вечеза себе си.Fiat Bravo 1.9 JTD 100
Коментар
-
пак европейски пари искат да взимат ,то отдавна войните вече не са това,което бяха и не се водят по тоя начин и т.н. и т.н.п.с. на фронта ,я оцелеем 5-6 мин. я не Какъв смях ме напушва ,тая компютаризирана млада нация ,където 80% не знаят какво е ФП да изкарат 40 дена новобранскифиатче Браво 2.0
Коментар
-
Нашите политици пак пропускат нещо много важно. А именно че характера на воденето на война се е изменил драстично през последните години. Всички съвременни оръжия са предназначени за унищожение от дистанция. Това не е 1944г, да се събира огромна войска. Сега армията на дадена държава може да бъде унищожена без нито един вражески войник да влезе на нейната територия. Защитата на териториалната цялост и суверенитета се извършва с модерни оръжейни системи и добре подготвен персонал за работа с тях. Най-доброто оръжие е това, което има възпиращ ефект върху врага. Имахме такова, но го нарязаха по американска заповед. Сега се сетиха да бранят държавата с камъни, дърве и пушечно месо.Dacia Duster 1.6 4WD
Коментар
-
@mitkosoft - добре де, ти не изпитваш ли вътрешно някак си желание да защитиш държавата си в случай на конфликт? Нека не изпадаме в тъпата заблуда, че някой ще прати запасняк извън държавата. Тази заблуда царува по жълтите сайтове и не би трябвало да е повод за коментар.Та... напада ни някой да завземе южните части на България. Ти няма ли дори доброволно да поискаш да те обучат и да запазиш тази територия, наречена Родина?
Коментар
-
Военни
Може и и да дезертираш -да се отлъчиш от казарма ама не знам къде ще се скриеш .Например повечето мигранти /все млади хора /от Сирия са избягали от казармата че ги пращат на сигурна смърт.Аз познавам едни от Ирак избягал преди още сигурно 20 г и е в Белгия ако се върне ще го разстрелят.Тук законите са по меки.
Коментар
-
mitkosoft - да, нарушават се много права на хората. В един момент някой, скрит някъде, решава, че притежава живота ти. А преди това решава, че притежава времето ти, да те разкарва за глупости наляво и надясно. Една армия е силна, когато в нея има мотивирани хора. Всичко останало е манджа с грозде.Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
Аз съм офицер от резерва, но бих отишъл на фронта единствено и само в случай на директно нападение на чужди сили над България.Във всеки друг случай ще има да ме чакат.А за конкретния случай със зачисляването - в случая става дума за съвсем друго нещо.При една евентуална мобилизация, всеки мобилизиран трябва да получи облекло, оръжие, боеприпаси и т.н. Държавата трябва да е подготвена за една такава задача, необходимия борй екипировка да буде налична във военновременния резерв.Та... В тоя ред на мисли, държавата трябва да изхарчи едни пари за N броя оръжия, боеприпаси, дрехи, обувки и т.н. За това е цялата работа.
Коментар
-
А, и, Мек Митко, шансът ти да оцелееш е по-висок от 50%, чисто статистически.Предвид участниците и броя жертви във войните до сега.Пък то иначе може да те блъсне някой дрогиран, докато си чакаш рейса на спирката и без война. По твойта логика пак ти е 50% шанса да оцелееш - т.е., или ще те блъсне, или няма да те блъсне
Коментар
-
Няма страшно, скоро България няма да има силна армия, т.е. няма да води войни... ще посрещаме с хляб и сол който дойде и това е. НАТО не е като Варшавския договор, едно време всяка соц страна трябваше да има силна армия, сега в НАТО не е така. Пък и каква армия може и трябва да има малка държава като България за да може да се противопостави да речем на Турция? Навремето можехме, ама имаше ракети, сега няма. При нас армията е нещо като гайда на този който няма цървули. Решенията се вземат на друго място, няма какво да се коркате. Дори и да изискат от нас нещо (военно участие) ще пратим 15-20 човека от контрактниците и това е. Никой няма да мобилизира никого... понеже дори да опита, няма да успее.Най-вече Astra H 1.9 CDTI (JTD) 120 к.с. и ако има къде Делта 3
Коментар
-
mitkosoft написа:ntodorov написа:Никога не е имало честни войни колега. Пък и само аз ли си мисля, че да водиш на отчет хора, които не савиждали казарма, ред, автомат и наряд си е все едно да водиш на отчет пушечно месо. Е те това последнотоне е честно. Войник без грам опит и познания си е, като шофьор без книжка на пътя - опасен за всички, но най-вечеза себе си.Е46 330d 2++
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар