Имам кемпер, който в големия талон е записан като ’специален автомобил’. Като такъв според там една наредба и член едикойси подлежи на ГТП на всеки 6 месеца. В същото време като отидох на преглед ми дадоха преглед за една година напред. Въпроса ми е в случай на неприятна случка след 6-ия месец кой носи отговорност, аз, като не минал преглед въпреки, че си имам документ за валидност една година, или пункта за ГТП, който е издал документацията?То ясно, че ще вържа гащите като си ходя на всеки 6 месеца на преглед, но все пак, как стои юридически въпроса?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Казус с ГТП
Collapse
X
-
Re: Казус с ГТП
ls1 написа:Имам кемпер, който в големия талон е записан като ’специален автомобил’. Като такъв според там една наредба и член едикойси подлежи на ГТП на всеки 6 месеца. В същото време като отидох на преглед ми дадоха преглед за една година напред. Въпроса ми е в случай на неприятна случка след 6-ия месец кой носи отговорност, аз, като не минал преглед въпреки, че си имам документ за валидност една година, или пункта за ГТП, който е издал документацията?То ясно, че ще вържа гащите като си ходя на всеки 6 месеца на преглед, но все пак, как стои юридически въпроса?
-
Хързулнал те е май, според наредбата той би трябвало да определи срока на прегледа според съответния член от наредбата. Но после дали носи отговорност ако обърка срока? Или прегледа просто става невалиден и си е проблем на собственика? Както примерно ако застрахователния агент ако обърка нещо докато ти пише полицата ГО после си е твой проблем като я обявят за невалидна?
Коментар
-
Можеш ли да качиш снимка на големия талон , и естествено си замаскирай личните данни. Ако в талона пише категория М1 (лек автомобил), то тогава прегледа ти важи една година, ако е М2/3 (автобуси) или N1/2/3 (товарен автомобил) и е над 10години прегледа е на 6 месеца. Що се отнася до срока на прегледа, системата автоматично определя според категорията и годините, като превозни средства за обществен превоз (такита, автобуси, тролейбуси) са на 6 месеца.FIAT Punto ELX /1.6 / 90HP ГИ LOVATO EASY FAST
Коментар
-
Пропускаш нещо. Автомобила е М1, но в точка D пише ’специален автомобил’. Съответно според НАРЕДБА № Н-32 от 16.12.2011 г. за периодичнитепрегледи за проверка на техническата изправност напътните превозни средстваhttp://www.rta.government.bg/images/...a/nH32.pdfчл. 29 ..5 товарните и специалните автомобили и ремаркета с допустима максимална маса над0,75 т, от чиято първоначална регистрация са минали повече от 10 години, подлежат назадължителен преглед за проверка на техническата изправност преди изтичане на шестмесеца от предходния преглед;....и след това чл.43 (1) При извършването на периодичните прегледи на ППС председателят накомисията:....7. когато заключението от периодичния преглед е, че превозното средство може да седвижи по пътищата, отворени за обществено ползване, вписва в протокола валидността напрегледа съгласно чл. 29 и:.....Между другото така като гледам какво съм цитирал от чл.29 излиза, че прегледа трябва да се направи не преди изтичане на някакъв срок или до еди коя си дата, а ’преди изтичане на 6 месеца от предходния преглед’. Т.е. ако ще и за 5 години напред да имаш картонче за минат преглед - трябва да минеш отново до 6 месеца след последния преглед. Мда...
Коментар
-
ls1 написа:Дори и да е объркан от шефа на ГТП комисията?FIAT Punto ELX /1.6 / 90HP ГИ LOVATO EASY FAST
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар