Въпросът ми е следния - бракуван автомобил, който е собственост на фирма при продажбата му на физическо лице или на автоморга трябва ли да се сключва договор за покупко-продажба при нотариус ?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Продажба на бракуван автомобил
Collapse
X
-
M5kov написа:Не, даваш талона, вземаш парите и пиете по бира.
Коментар
-
Произхода на каквото и да било (мотор / купе), се доказва с големия продупчен талон, който го връщат на собственика, след като е бракувал колата в КАТ и който голям талон, той го дава на евентуалния купувач, на който му трябва двигателя.Не се ходи на никакъв техно тест (стига мотора да е от същата марка/модел автомобил), купувача отива да му подменят талоните и да му впишат номерата на новия мотор. Малко са хората, които се разправят с това, особено ако говорим за по-стара и евтина кола, която не смятат някога да препродават. Това е и една от основните причини да има толкова коли, които се продават без прехвърляне."Без сърца, сме просто машини"
Toyota Prius 1.5 Hybrid
EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI
Коментар
-
M5kov написа:Произхода на каквото и да било (мотор / купе), се доказва с големия продупчен талон, който го връщат на собственика, след като е бракувал колата в КАТ и който голям талон, той го дава на евентуалния купувач, на който му трябва двигателя.Не се ходи на никакъв техно тест (стига мотора да е от същата марка/модел автомобил), купувача отива да му подменят талоните и да му впишат номерата на новия мотор. Малко са хората, които се разправят с това, особено ако говорим за по-стара и евтина кола, която не смятат някога да препродават. Това е и една от основните причини да има толкова коли, които се продават без прехвърляне.ФИАТ- Пътят е само формалност
ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
-----------------------------------------------------
FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)
Коментар
-
Каква е практиката в България и какъв е закона са две различни неща. Това което си написал по-горе е вярно, не споря. Моята теза е тази: притежанието на големия продупчен талон по никаккъв начин не обяснява начина на придобиване на колата. Утре ще я намерят запалена с 2 трупа вътре, ти върви доказвай че си продал бракуваната си кола на някой. Затова най сигурно - нотариусчето и всеки по пътя си. Бирата пак е задължителна
Коментар
-
Да поразясня още малко, защото от така зададения въпрос не получавам точен отговор. Автомобилът е собственост на фирма, която го е бракувала, а аз съм потенциалния купувач. Въпросът ми е в този случай трябва ли да се минава през нотариус или не ? Ако да, може ли фирмата да го продаде на автоморга без договор при нотариус, а аз да го купя от моргата ?Fiat Brava 1.9 JTD 105 к.с.
Коментар
-
Неясни неща има в питането ти, колега.Автомобилът е бракуван от фирмата, но не е ясно снет ли е от отчет?Има ли регистрационни номера?Ако има - нотариус.Ако няма - можеш да го ползваш само за части. Не може да бъде пуснат отново в движение. Евентуално може след минаване на Технотест, но за последното не съм сигурен.Ако го продадат на морга - то ще му бъдат свалени номерата и отиваш пак само за части.
Коментар
-
Договор за покупко-продажба на бракувано МПС м/у теб и фирмата, може и само с фактура от фирмата. Мисля, че не е нужна нотариална заверка. Ако ще го ползваш за части може да направите договорите /фактурите/ на две части - договор /фактура/ за покупко-продажба на блок(двигател) от бракувно МПС и договор /фактура/ за покупко-продажба на купе от бракувано МПС. По този начин после можеш нормално да си узакониш в КАТ примерно смяна на ДВГ.П.П. Подчертавам: договор /фактура/ за покупко-продажба от БРАКУВАНО МПС. П.П.2. Към колегата Immortal: Щом е бракуван един автомобил то същият няма как да има регистрационни табели.П.П.3. Към автора на темата: Ако дадеш по-изчерпателна информация за това какво мислиш да правиш с колата след покупкат, ще получиш по-точни препоръки
Коментар
-
Immortal написа:Възможно е и да е така.Аз мисля, че има разлика между счетоводно бракуван (т.е. му е изтекъл ресурса), и бракуван, в смисъл снет от отчет.Но не съм специалист по въпроса и не съм сигурен. Така си мисля аз, може и да не съм прав.
Коментар
-
Под бракуван разбирам свален от отчет в КАТ, за което е необходимо и предаването на регистрационните номера в КАТ. Целта ми е да закупя автомобила и да го пусна в движение, но поради една друга причина от фирмата е невъзможно да ми го продадат с нотариално заверен договор за покупко-продажба. Самият автомобил е напълно изряден, но просто е бракуван. Смятам да го закупя, но не знам как точно да стане без такъв договор. Та затова питам дали ако се продаде на автоморга е необходим такъв нотариално заверен договор, защото ако не е ще направя така. Ще го купя от моргата С нотариално заверен договор, а после ще го пусна в движение. Пак повтарям, проблема е във фирмата, че не може да го прехвърли с договор за покупко-продажба.Fiat Brava 1.9 JTD 105 к.с.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар