Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Бензин vs. Дизел - поредната тема

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Пп :карам съм диз. автомобил, но освен, че пуши яко като го настъпиш, друго не видях от него. Очаквам разрешение да пиша в темата. Twisted Evil
    Карал си дарак, не си карал дизел.Иначе. Имаш великодушието ми. Продължавай да пишеш в темата. Трябват ни опоненти.
    A17DTС/S
    Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

OpenGL написа:
      didich написа:
      Искам конкретно да ми отговориш на един въпрос, ама без овъртане.-Ако хипотетично предположим, че бензиновия мотор беше по икономичен от дизеловия, според теб щяха ли въобще да произвеждат дизелови мотори?Напълно нормално е, че където се минават много километри перото икономия на гориво излиза на преден план, защото от там като спестиш ти се покачва печалбата, нормално е и този превоз да е с дизелово гориво, камиони, тежки машини и т.н.
      Въпроса не беше към мен, но искам и ти да ми отговориш. Даже моя въпрос няма да съдържа хипотетична част ( тоест без "ако")Защо в момента не се правят бензинови камиони, тирове, тежки машини и да ги карат на газ ? Нали икономията е на първо място, както казваш.
      Ми явно излиза по евтино на дизел за това няма, друго обяснение нямам.А защо на автобусите от градски транспорт слагат газ, въпреки че са на дизел?, ми сигурно защото става още по евтино.
      punto HGT

Коментар

ele написа:
        stilo_new написа:
        Калкулатора е повече от верен. Като си вземеш кола на газ ще разбереш.
        Верен е, да. Като сложа правилните цифри ми казва, че за 50 000 км ще си избия газовата, демек ще спестя 1000 лева. За 50 000 км ( 4-5 години) я камилата, я камиларя, и да се лиша от багажник или резервна гума... не, мерси. Ако ми гори 8,5 извънградско, ще си взема дизел.
        Да и ще плащаш Дизел по два лева вместо газ по лев. Добра логика.

Коментар

Стига сте спорили бе хора, вземате един електромобил и приключвате темата....
          Manowar - Татко
          Еx Fiat Brava 1,6 16v 103hp ELX '97 LPG - Брависима
          Ex Fiat Marea Weekend 2.0 20v 147hp HLX '97 CNG - Марчето
          Ex Lancia Thesis 3.2 V6 230hp '06 LPG - Теси
          Fiat Multipla 1,6 16v 103hp Bipower '00 - Боко

Коментар

Каква е темата, кое е по-евтино или кое е по-комфортно, удобно и сигурно? Щото те и Ладите са супер евтини и един шарнир е 5 лв, но гледам не ги карат много
            Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
            Fiat Bravo'97 1,6 16v
            Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Еле, ти на кой свят живеш? Ти щом не искаш - не слагай, но не ме говори глупости, че нямало смисъл от газова.Ето ти в Цифри:Входни данни:Моята Брава е закупена 2007 на ~ 120 000км, сега е 2016 и е на ~270 000 км.Това средно на година е ~16 666км.Горе долу е карана 50/50 за градско и извънградско.Нека приемем на долу цените от днешни дни - Газ-0,88лв. и бензин 1,85лвРешение:От 16 700км, като ги разделим се падат за градско/извън по 8350км/година или по друг начин казано 83,5 пъти по 100кмРазход на газ за 100км в града е 14/100=14*0,88=12,32лв (съответно за целия период на година е 12,32*83,5= ~1030лв/година)Разход на бензин за 100км в града е 12/100=12*1,85=22,56лв(съответно за целия период на година е 22,56*83,5= ~1884лв/година)Разход на газ за 100км извън града е 8,5/100=8,5*0,88=7,50лв (съответно за целия период на година е 7,50*83,5= ~625лв/година)Разход на бензин за 100км извън града е 7/100=7*1,85=13,16лв(съответно за целия период на година е 13,16*83,5= ~1100лв/година)Сумарно за година:Газ=1030+625=1655лвБензин=1884+1100=2984лвР азликата е 1329лв/годинаАГУ е сложено за 300лвКато до сега е сменяно: евро сонда, изпарител и два пъти газов клапан и един път пълначката.Паля я на газ винаги, освен ако температурата е под -5. На година и се наливат 10-20л бензин.Кой как иска д го гледа, газовата е избила към 10 000лв. Виждам, че ти си сменяш колите мн често и то с чисто нови, ако за теб тов ане са пари - з амен са и не ми говори и натяквай твоя избор да не слагаш газова, като правилен и за останалите.
              ФИАТ- Пътят е само формалност
              ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
              -----------------------------------------------------
              FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)

Коментар

Едно си Ele знае, едно си бае!Калкулатора е верен!Това ,че на теб не ти изнася,не означава ,че и при други е така.Достатъчно е да прочетеш добре мнението ми и ще се убедиш,че за мен е имало полза и продължава да има.Утре ако при някакви обстоятелства бензина пак подгони 2,50 ще запееш друга песен.А за разхода от 8,5 на бензин не се учудвай. Задал съм усреднен разход градско/извън градско. Цените за бензина и газта също са усреднени. Клиото на жена ми е 1,2 пълна инжцекция и по каталог има разход 8,0 градско. За него съм преценил ,че няма да ми е изгодно да се кара на газ и уредба не съм му сложил.
                FIAT FORUM BULGARIA
                Ракията е над политиката

Видео от Италфест 2011

Коментар

Kay_ написа:
                  Еле, ти на кой свят живеш? Ти щом не искаш - не слагай, но не ме говори глупости, че нямало смисъл от газова.Ето ти в Цифри:Входни данни:Моята Брава е закупена 2007 на ~ 120 000км, сега е 2016 и е на ~270 000 км.Това средно на година е ~16 666км.Горе долу е карана 50/50 за градско и извънградско.Нека приемем на долу цените от днешни дни - Газ-0,88лв. и бензин 1,85лвРешение:От 16 700км, като ги разделим се падат за градско/извън по 8350км/година или по друг начин казано 83,5 пъти по 100кмРазход на газ за 100км в града е 14/100=14*0,88=12,32лв (съответно за целия период на година е 12,32*83,5= ~1030лв/година)Разход на бензин за 100км в града е 12/100=12*1,85=22,56лв(съответно за целия период на година е 22,56*83,5= ~1884лв/година)Разход на газ за 100км извън града е 8,5/100=8,5*0,88=7,50лв (съответно за целия период на година е 7,50*83,5= ~625лв/година)Разход на бензин за 100км извън града е 7/100=7*1,85=13,16лв(съответно за целия период на година е 13,16*83,5= ~1100лв/година)Сумарно за година:Газ=1030+625=1655лвБензин=1884+1100=2984лвР азликата е 1329лв/годинаАГУ е сложено за 300лвКато до сега е сменяно: евро сонда, изпарител и два пъти газов клапан и един път пълначката.Паля я на газ винаги, освен ако температурата е под -5. На година и се наливат 10-20л бензин.Кой как иска д го гледа, газовата е избила към 10 000лв. Виждам, че ти си сменяш колите мн често и то с чисто нови, ако за теб тов ане са пари - з амен са и не ми говори и натяквай твоя избор да не слагаш газова, като правилен и за останалите.
                  Точно така! Браво! Евала! Ето това е доказателство пред което и боговете ще замълчат. Еле пък Еле

Коментар

pakumba написа:
                    Каква е темата, кое е по-евтино или кое е по-комфортно, удобно и сигурно? Щото те и Ладите са супер евтини и един шарнир е 5 лв, но гледам не ги карат много
                    Сега като отворих първата страница да погледна как почна темата /по точно от къде беше разделена и отделена/ спора би трябвало да е за вървеж, но на по късен етап всеки, който защитава едното или другото се хвана за неговите си плюсове и в крайна сметка минахме през разход, бомби, сажди, изпаднали DPF-и по пътя и т.н. Спора за мен приключи отдавна, многократно съм си отговорил на въпроса и то на практика, че дизел, при това с турбина с коне приблизително равни на бензинови такива в 99% от случаите е отзад , конец.п.п. темата е за автомобили, тия с тировете и селскостопанската техника се отделете в друг форум
                    punto HGT

Коментар

По принцип като го сметнеш си е верно,че една газова уредба се избива за около година и половина или около 15 000км.Там някъде.Но да вземем една кола която гори 10 бензин градско каране по 1,80лв за литър в момента грубо са 18 лв на 100км.С монтиране на газова уредба разхода за гориво пада наполовина.Или по 83ст на литър горе долу са си 9лв на 100км.Слагате и задължително 2-3лв за бензин за този пробег и стават около 11-12лв на 100км.Което си е средно 6лв по евтино от бензина.От там за около 15 000км се избива газовата уредба.НО не мислете че карате пак евтно.Карате евтино спрямо бензина които ви е горяла колата,но не и спрямо дизел.Аз в момента минавам 100км с 10лв нафтичка заредена на 1,70лв градски режим на каране.Давам с около 2лв по малко на 100км от газаджиите, и нямам газово което да избивам.За динамика няма да говорим.
                      FIAT BRADVA 1,6 с няколко вентила

Коментар

galinchooo написа:
                        По принцип като го сметнеш си е верно,че една газова уредба се избива за около година и половина или около 15 000км.Там някъде.Но да вземем една кола която гори 10 бензин градско каране по 1,80лв за литър в момента грубо са 18 лв на 100км.С монтиране на газова уредба разхода за гориво пада наполовина.Или по 83ст на литър горе долу са си 9лв на 100км.Слагате и задължително 2-3лв за бензин за този пробег и стават около 11-12лв на 100км.Което си е средно 6лв по евтино от бензина.От там за около 15 000км се избива газовата уредба.НО не мислете че карате пак евтно.Карате евтино спрямо бензина които ви е горяла колата,но не и спрямо дизел.Аз в момента минавам 100км с 10лв нафтичка заредена на 1,70лв градски режим на каране.Давам с около 2лв по малко на 100км от газаджиите, и нямам газово което да избивам.За динамика няма да говорим.
                        Така е. При сегашните цени, с моето каране, дизелак ще гори 5-5,5/100 извънгарада и разликата вече става незначителна от финансова гледна точка. Понеже купуваме предимно позлвани коли, общо взето премахването на пдф (знам как се казва на истина ) излиза почти колкото слагането на газ.

Коментар

Това е в момента Галине! Мноо бързо забравихте нафтата по 2,60лв.Тия 2-3 литра на 100км са разтегливо понятие. Бензин ти трябва да загрееш на 30 градуса. От там насетне можеш да ги минеш само на газ.Слагам по 20 лв бензин на 2-3 месеца.
                          FIAT FORUM BULGARIA
                          Ракията е над политиката

Видео от Италфест 2011

Коментар

krasio_79bs написа:
                            Това е в момента Галине! Мноо бързо забравихте нафтата по 2,60лв.Тия 2-3 литра на 100км са разтегливо понятие. Бензин ти трябва да загрееш на 30 градуса. От там насетне можеш да ги минеш само на газ.Слагам по 20 лв бензин на 2-3 месеца.
                            Сега с 80стинки разлика между газ и бензин/дизел си е хубаво Като стане пак 1,30, тогава ще го мислят

Коментар

Разубедихте ме накрая. Край. Като се почувствам тарикат ама селски ще си купя ено и шес и ше му сложим газ. :D Дидич. Ела бе майсторе да ти подам лоста ...ей голяма бегачка караш :D . Викаш няма турбини мурбини. Всичко след теб остава . Поне ще ме изчакаш ли на финала или ще се върнеш да ме закачиш с въженцето да стигна на време