Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Бензин vs. Дизел - поредната тема

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Естествено че грешиш.Като се кара повече, изплащането е 2.5 ПО-БЪРЗО, а не по-бавно. Т.е. ако караш 15 000 км/год няма да я изплатиш за 4 години, а за 6 месеца. А такива като мен, дето минават по 30 хил. км/год, ще си я изплатят за 3 месеца.Тъй че...Погледнато строго икономически, газта си заслужава, особено при сегашните цени.

Коментар

Митресофт,тва че ти си брал ядове със браво с най- проблемният двигател 1,4 със обикновена уредба,не значи ,че и други сме имали твоите ядове. Мареата ми е с ГИ от 2009 до ден днешен и съм имал само едно посещение в сервиз за проблем с газта. А направи си ся сметката дали не съм си изплатил и колата и уредбата от икономии. Сметките са индивидуални за всеки и според мен е признак на ниско ниво да правиш чужди сметки.
      FIAT FORUM BULGARIA
      Ракията е над политиката

Видео от Италфест 2011

Коментар

Ей така става як спор, когато някой като младежа от Сливен започне да обяснява кви сме балъци, че караме на газ. Иначе от как бравата е вкарана в бг са изминали 9години и 140к. Сега капацитета да почне да смята и да види , че излизат около 1000лв на година спестени. При условие, че съм с агу за 400лв ....хайде и всичко, което съм му сменял сложи го 1000. Остават към 8к спестени.
        ФИАТ- Пътят е само формалност
        ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
        -----------------------------------------------------
        FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)

Коментар

mitkosoft написа:
          И сега малко да посмятаме кога се избива цената на газовия инжекцион. Сметките са към днешна дата с днешните цени на горивата и цена на средно хубав газов инжекцион на цена 1000 лева, на базата на изминати километри градско на седмица в град Сливен + 1 път месечно ходене до село(80 КМ в двете посоки) и един път ходене до море(основно до приморско - разстояние 160КМ в двете посоки)И така почваме:100км на седмица с разход градско средно 10/100 газ = 8.3лв седмично. За месец(4 седмици) имаме 4х8.3=33.20 лева + едно ходене до село с разход 7/100 извън града имаме 5.6 литра по 0.83 за литър газ=4.64. 33.20+4.64=37.84лв за месец. За година това прави 454.17 + едно ходене до морето и връщане това добавя още 9.3 към сметката или общо 463.46 на година. Към тази сума трябва да се добави и бензина. Слагам много усреднена стойност 20 лева месечно макар, че предималко казах 20 лева седмично, но хайде ще умилостивим малко газаджиите. Та така 12 месеца по 20 лева са си 240 лева бензин. И така годишната сметка става 703.46 лева на година. Сега да сметнем кога ще избием инвестицията в газта. Това става така:Сметката до тук показва. че сме изминали грубо 6000км. За тези километри сме дали 703.46лв. Ако бяхме карали само на бензин със същият разход то сметката би следвала да е следната: 77,2 месечно за бензин + пътя до село 10,8+21,61 до морето и тва за година прави 1315,32 на година за бензин. Разликата е 611,86. Делим 1000(цената на газовата система) на 611.86 и получаваме, че газта се избира за 1.63 години което грубо е 1 година и 6 месеца. Това е периода нужен за да излезете на нула. От там нататък почват икономиите. Важно е да се уточни, че има хора които карат много повече километри на година. Например ако минавате по 15 000 на година това прави коефициент 2.5. Тогава газта няма да се избие за 1 година и 6 месеца, а ще се избие за 4 години. При условие, че средно караме една кола по около 5-6 години, то следва, че ефект от газта ще имаме само максимум 1 година което от по-горната сметка следва, че ще сме спестили 611.86 лева. Това е...ако греша някъде моля да бъда поправен
          Не схванах как смяташ,но при мене простата сметка е:Цена за газов инжекцион 1200лв за 8 цилиндъра!1г и 6 месеца от тогава - изминати 18000км грубо - 18 месеца...Слагам среден разход 20/100км газПада се по 1000км на месец- т.е 200л газ/макар че средно ми е по-малко/!200лх0.88лв=176лв на месец18мх176=3186лвАко карах само на бензин:Да кажем 18лх1.90=34.20 за 100км= на 342лв за 1000км18мх342=6156лвДа сложим 10лв бензин за палене на седмица-тоя туч на 2-та минута е прехвърлил на газ...18 месеца са -грубо 75 седмици...х10лв бензин= 750лвТотал:1200лв газова,3186лв газ,750лв бензин=5136лвНа бензин същото - 6156лв...До тук съм на 1000лв отгоре без да съм сменил нищо от това което си споменал!
          LANCIA DELTA II 1.6ie 75HP 835C1.000
          LANCIA KAPPA 2.0 20V 838A1.000-ex
          LANCIA DEDRA 1.8 105hp 835A2.046-ex
          Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8 215hp
          Grande Punto 1.2 LPG

Коментар

krasio_79bs написа:
            Митресофт,тва че ти си брал ядове със браво с най- проблемният двигател 1,4 със обикновена уредба,не значи ,че и други сме имали твоите ядове. Мареата ми е с ГИ от 2009 до ден днешен и съм имал само едно посещение в сервиз за проблем с газта. А направи си ся сметката дали не съм си изплатил и колата и уредбата от икономии. Сметките са индивидуални за всеки и според мен е признак на ниско ниво да правиш чужди сметки.
            Колега моите уважения, но щом правя такива сметки означава, че не ми е много ниско нивото отделно аз не съм те обидил за това, че караш на газ или нещо друго. Просто изказвам мнение според моите наблюдения, които са строго субективни и се отнасят само за моите разбирания. За това света е интересен щото е пълно с различни луди, откачени, идиоти,полуидиоти, професори,смотаняци, гъзари и така нататък. Никъде не съм казал не карайте на газ или вие имате ниско ниво щото карате на газ. Просто мнение бе човек. Ама щом се засягаш значи съм те човръкнал нещо. Размислите и страстите ми са на базата на това, че първата ми кола беше така желаното Фиат Браво. По стечение на обстоятелствата поради финансови причини се наложи да взема най-счупеният, най-невървежният, и още най-най-най...и от тогава си казах "ебати умрялата и скучна кола не искам никога повече да карам такава" нито има ускорение, нито доускорение, нито нищо пълна грешка на инженерната мисъл. И затова сега карам дизел може да е по-шумен, но като настъпя газта и обичам чувството на напрежението в тялото. Нямам проблем в изпреварването...изпреварвам на 5-та скорост, сменяш по рядко предавки.
            Fiat Bravo 1.9 JTD 100

Коментар

А ти от 1.4 80 коня с къса скоростна кутия какво очакваше? Да взимаш подиуми по състезания ли ?

Коментар

Kay_ написа:
                А ти от 1.4 80 коня с къса скоростна кутия какво очакваше? Да взимаш подиуми по състезания ли ?
                Ами тогава като човек на 18 години, който освен учебната кола за първи път кара друга, незнам какви очаквания съм имал, но от тогава знам, че никога повече малолитражка на газ. Ако ще е бензин само голям двигател.
                Fiat Bravo 1.9 JTD 100

Коментар

Ухаааа. К’ва яка тема.mitkosoft аз като имам 2 Алфи - на газ и дизел и карам и двете, към коя категория водачи спадам?Тази на газ е и автомат с чисто нови зимни гуми монтирани в/у ръждиви джанти, ако има някакво значение. Нищо не се обажда по окачване, а ако се обади се сменя в много кратък срок.Стъклата са ми мръсни през повечето време в този сезон, освен това дето чистят чистачките. Колата върви прилично и на бензин и на газ като за 150 магарета.Сметките ти за газта са много неточни. Моята газова е най-нисък клас Фобос (Алфите и Фиатите до 150-60 коня работят перфектно с такъв) за 700лв. За 1год. и 4мес. съм минал 30000км., като съм сменил веднъж филтър за газта за 6лв.
                  Alfa 147jtd/ Alfa 147 Selespeed

Коментар

krasio_79bs написа:
                    mitkosoft,тея глупости дето си ги написал ,ако наистина ги мислиш си за доктор!Кажи ми само твоето измислено браво на нафта със какво е по добро от S класа на газ?То бива комлекексарщина ,ама вашето удря тавана!То излезе ,че дизела е манна небесна.Темата със скъпи возила на газ я коментирахме вече и нямам намерение пак да я дъвча.
                    Много по-добре е ! Щото си кара колата на горивото на което е излезнала от завода и шото като си гъзар да си купиш S класа трябва и да си гъзар да я храниш,едва ли някой ще си сложи газ за кефа ... Ай ся си помисли,тоя защо си е купил бензинова ? Ми по-евтини са от дизеловите,нормално е,а ще може ли да я обслужва ? Ако някой не е обърнал внимание доста по-назад в темата ви бях направил подробна сметка с реални данни за разход на гориво,като дизела е мой,бензина е аналогичен на колега от форума,2-3 лв е разликата,като всяка евентуална полза съм я пресметнал за бензина и газта.Но това няма значение.Айде да се изкажа и аз и да ви обидя още всички дето карате на газ.Не знам дали го правите или нещата при вас са така,но лично ако аз карах съвременен бензинов инжекцион,ще изисквам да е настроен правилно и да пали на бензин и в по-големи обороти да превключва на бензин,ама повечето не го правите,щото икономията ви ще иде за ония дето духа ... супата ! Трябва ли да споменавам,че все пак се лишавате от някакъв обем място в багажника да си носите бомбата ? Айде да споменем че и редовно трябва да се сменят филтрите на клапаните и че в един момент и някои неща по системата се сменят,което пак е пари,време и занимавка.2 коли на газ съм имал,още 2 служебни също и никога повече няма да си причиня тая кошия,колкото и да е евтино.За това колко правилно са ви настроени колите също няма да почвам,че само газаджиите са наясно кво праят и кви времена нагласят.Ами за гърнетата ? Ами свещите ? Мириса на газ ? Дори и да нямате теч,от изгорената газ пак си мирише на гадно и се усеща.Ей такива малки неща на мен ми бъркат там слънце де не огрява.Много от роднините ми се родиха с дизели,най-добрия ми френд пък ми купи стилото след като имаше бензин с газ същите коне,е не мога да изтрезнея заради него колко е доволен.Но вие не обръщате внимание на тея неща,по-важното е да карате бензинови коли на газ и звук да има,дизела също звук има и на него генерации се правят,бъдете спокойни,малко прикадяваме при смяна на някоя предавка,но спим спокойно.И ся се изредете 20 члена на форума да напишете как нищо не сте сменили за последните 9-10 години.Те явно газаджиите печелят толкова много пари от слагане на инжекциони,че пациенти други нямат.
                    Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 200 hp Q-tronic + Alfa Romeo 156 1.9 JTD 1++ hp 2003,Inside Facelift. - Now.
                    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 150 - The beautiful devil. - еx. // Stilo 1.9 JTD 1++ hp - еx
                    Вълкът е по-слаб от лъвът и от мечката, но никога не играе в цирка !!!

Коментар

Princo написа:
                      krasio_79bs написа:
                      mitkosoft,тея глупости дето си ги написал ,ако наистина ги мислиш си за доктор!Кажи ми само твоето измислено браво на нафта със какво е по добро от S класа на газ?То бива комлекексарщина ,ама вашето удря тавана!То излезе ,че дизела е манна небесна.Темата със скъпи возила на газ я коментирахме вече и нямам намерение пак да я дъвча.
                      Много по-добре е ! Щото си кара колата на горивото на което е излезнала от завода и шото като си гъзар да си купиш S класа трябва и да си гъзар да я храниш,едва ли някой ще си сложи газ за кефа ... Ай ся си помисли,тоя защо си е купил бензинова ? Ми по-евтини са от дизеловите,нормално е,а ще може ли да я обслужва ? Ако някой не е обърнал внимание доста по-назад в темата ви бях направил подробна сметка с реални данни за разход на гориво,като дизела е мой,бензина е аналогичен на колега от форума,2-3 лв е разликата,като всяка евентуална полза съм я пресметнал за бензина и газта.Но това няма значение.Айде да се изкажа и аз и да ви обидя още всички дето карате на газ.Не знам дали го правите или нещата при вас са така,но лично ако аз карах съвременен бензинов инжекцион,ще изисквам да е настроен правилно и да пали на бензин и в по-големи обороти да превключва на бензин,ама повечето не го правите,щото икономията ви ще иде за ония дето духа ... супата ! Трябва ли да споменавам,че все пак се лишавате от някакъв обем място в багажника да си носите бомбата ? Айде да споменем че и редовно трябва да се сменят филтрите на клапаните и че в един момент и някои неща по системата се сменят,което пак е пари,време и занимавка.2 коли на газ съм имал,още 2 служебни също и никога повече няма да си причиня тая кошия,колкото и да е евтино.За това колко правилно са ви настроени колите също няма да почвам,че само газаджиите са наясно кво праят и кви времена нагласят.Ами за гърнетата ? Ами свещите ? Мириса на газ ? Дори и да нямате теч,от изгорената газ пак си мирише на гадно и се усеща.Ей такива малки неща на мен ми бъркат там слънце де не огрява.Много от роднините ми се родиха с дизели,най-добрия ми френд пък ми купи стилото след като имаше бензин с газ същите коне,е не мога да изтрезнея заради него колко е доволен.Но вие не обръщате внимание на тея неща,по-важното е да карате бензинови коли на газ и звук да има,дизела също звук има и на него генерации се правят,бъдете спокойни,малко прикадяваме при смяна на някоя предавка,но спим спокойно.И ся се изредете 20 члена на форума да напишете как нищо не сте сменили за последните 9-10 години.Те явно газаджиите печелят толкова много пари от слагане на инжекциони,че пациенти други нямат.
                      Благодаря за подрепата...брат понякога мисля, че съм малоумен...аз им правя няква тънка сметка а те ми сравняват фиат със ЕС класа. Ами незнам човек явно не съм за тоя свят. Щом тук стоят големи и разумни хора каращи масово фиати и алфи и ми викат, че било кеф да караш ЕС класа на газ...еми мерси ама нещо объркано има в системата. Дето викаш ти като искаш да си гъзар и да ебеш яките путки ще карап на бензин...ами сложете им метан на тея ЕС класи !
                      Fiat Bravo 1.9 JTD 100

Коментар

И още нещо за конете с капаци. Случаите на взривена газова бутилка са дори по-чести от сменена дюза на дизел.
                        Fiat Bravo 1.9 JTD 100

Коментар

Не съм вярвал, че в този форум сред толкова интелигентни колеги, ще има толкова обиди и нападки, темата се превърна от полезна в малоумна. Кошницата дали дизел или бензин/газ си е кошница... ама май някой хора няма да го разберат.
                          Ланчия Делта 1.8 8в 101кс => 1.8 16в ++++++
                          Fiat Marea 1.8 16V 113кс++++ ГИ Агис М210
                          Рено Лагуна 2 1.9дци 107кс++

Коментар

Абе всеки сам си преценя, аз на бравата от 3 години съм с АГУ на BRC (нова я купих за 450 лв, монтажа ми беше безплатен), до сега 3-та година и около 40к километра съм сменил само едно филтърче и на скоро ходих да ми я донастроят, нито кабели съм сменял, нито свещи, маслото си е чисто като от смяна на смяна доливам макс 200мл, сутринта пали от раз, загрява за 1 км, сипвам и 20 лв бензин на 2 месеца. Доволен съм и си набира доволно, не е като на бензин естествено, но си има и тяга и всичко - всичко идва от задкормилното устройство, то такива малумници има в сегашно време че каквото и да им дадеш пак им е трудно да изпреварват дори и с 1000Nm. Въпрос на вкус, имал съм и чист дизел на пежо преди браДвата, умрел двигател ама здрав като кон и миришеше нафтата, сега служебната ми е дизелче на форд 1.4 tdci и за малък дизелов двигател си е супер, добре набира, не усеща почти климатика, с 80 лв зареждам до горе нафта и минава около 830км. Въпрос на гледна точка казвам отново, аз примерно никога не съм засичал бравата с точност извънградско, основно я карам Хасково - Пловдив и ми дава разход за 100-150 км около 8-9-10 на газ, но под 130 рядко я карам, особено след като и магистралата пуснаха. Та ако беше на бензин разходите скачаха двойно. Не казвам че на дизел щеше да ми дойде по-скъпо, но така се случи че взех тогава фиат на бензин и си ми е по джоба, за сега не смятам да я сменям, доволен съм, по-скоро ме дразни шибаното окачване и пластмаси на моделите брава и нейните събратя от тези години (особено по паветата в Пловдив) .

Коментар

Смислените доводи поприключиха, майтапите и те, останаха само лични нападки....аз май с вас повече нема да си го меря Фиатаджиите сме толкова малко, че остана и на вид агрегат да се делим и сме си заминали...Дръжте се заедно, че ще ни по голфят.

Коментар

Имал съм коли с обикновена газ, с газов инжекцион и сега карам дизел. Не съм имал проблеми с газовите уредби, харча в лева ми е бил доста скромен.Не се заричам, че от дизел вече няма да сляза занапред. Нямам предразсъдъци и ако се наложи, бих се върнал пак на комбинацията бензин-газ въпреки, че повече ми харесва тягата на дизела в ниските. Искам да попитам по-сведущите колеги тука :Вярно ли е, че дизеловия двигател по принцип има по-голям ресурс ? По-бавноооборотен, добре смазан и от нафта и масло, работещ при по-ниски температурни натоварвания ? За едни и същи километри, дизела е извършил 2-пъти по-малко обороти от бензинов аналог ?

1.9 JTD 110hp
                                Ex: Fiat Marea 1,8 16v 97г. LPGi

Коментар

Working...
                                X