Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Домашни мезета и туршии

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    #61
    ...А пастърма от телешко сърце ?
    A17DTС/S
    Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

    Коментар


      #62
      Не са ли много малки така? Вчера взех почти кило, което е с дължина от 20-25см. Направо го резнах по дължина на две и го оставих така. Инак и аз съм решил по този начин да я суша - на пръчки върху тава. Само се чудя да я покривам ли с него отгоре? Например надупчен вестник или да е свободна?Един приятел ми каза, че баща му към подправките за "натупване" слагал и чесън на прах. Бил предавал много хубав вкус. Някой пробвал ли е?П.П. Тази слюнкоотделящата тема ми става любима Едит: Едно питане. Колко сух матРял излиза процентно от суровото? Около 60%?
      ФИАТ- Пътят е само формалност
      ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
      -----------------------------------------------------
      FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)

      Коментар


        #63
        Kay_ написа:
        Не са ли много малки така? Вчера взех почти кило, което е с дължина от 20-25см. Направо го резнах по дължина на две и го оставих така. Инак и аз съм решил по този начин да я суша - на пръчки върху тава. Само се чудя да я покривам ли с него отгоре? Например надупчен вестник или да е свободна?Един приятел ми каза, че баща му към подправките за "натупване" слагал и чесън на прах. Бил предавал много хубав вкус. Някой пробвал ли е?П.П. Тази слюнкоотделящата тема ми става любима Едит: Едно питане. Колко сух матРял излиза процентно от суровото? Около 60%?
        За малки, не са така по-лено боравя, колкото до покриването не ги покривам за да се суши по-лесно, а за подправките е въпрос на вкус - казало кучето и се близнало под опашката Направих и пасърма от свинки сърца, но много жилава стана и не ми хареса.
        FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г. - бивша. Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
        Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка. Закон на Мърфи.

        Коментар


          #64
          Едит: Едно питане. Колко сух матРял излиза процентно от суровото? Около 60%?
          Да. Долу горе толкова. Зависи от времето за сушене.Аз лично не го суша много, докато брат ми го обича по-сухо и си го прави така.При мен на вкус и вид се получава нещо, като филе Елена ( заради подправките и по-малкото време за изпичане и осоляване на месото), докато при брат ми се получава класическа пастърма.Той я изпича около 24 часа в солта и я овкусява само с пикантен смлян червен пипер. Задели си на удобно място парче месо, което ще вкусваш. Поне, като за първи път докато месото и хладилникътти се опознаят...В началото от вкусване аз не оставих месо за ядене. :P ПС: На гости съм ял така направени телешки сърца - разкошни бяха. И аз си мислех, че ще са жилави, но не би. Тези бяха разкошни и по вкуса ми...Иначе не съм правил.
          A17DTС/S
          Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

          Коментар


            #65
            Следващата порция шунка е готова
            Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

            Коментар


              #66
              Хмм, Еле изглежда много вкусно, определено влиза в списака при следваща партида. Сега, при мен остана само чакането. При начално тегло от 0,950кг, след 24 часа в сол останаха ~0,750кг. За панировката (ако може така да се изразя) използвах 50гр. червен пипер, 50гр чубрица, 30гр. черен пипер и 10гр. чесън на прах. От цялата тази работа половината ми остана и както каза колегата - по Габровски си го запазих, че много скъпи тия подправки.
              Прикачени файлове
              ФИАТ- Пътят е само формалност
              ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
              -----------------------------------------------------
              FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)

              Коментар


                #67
                ele написа:
                Следващата порция шунка е готова
                Докато говорихте ми се дояде от вкусотийте за който говорихте и начина им на приготвяне, но да пускате и снимки... тук вече прекалявате Yellow_Flash_Colorz_PDT_05
                Ланчия Делта 1.8 8в 101кс => 1.8 16в ++++++
                Fiat Marea 1.8 16V 113кс++++ ГИ Агис М210
                Рено Лагуна 2 1.9дци 107кс++

                Коментар


                  #68
                  Kay_ написа:
                  Хмм, Еле изглежда много вкусно, определено влиза в списака при следваща партида. Сега, при мен остана само чакането. При начално тегло от 0,950кг, след 24 часа в сол останаха ~0,750кг. За панировката (ако може така да се изразя) използвах 50гр. червен пипер, 50гр чубрица, 30гр. черен пипер и 10гр. чесън на прах. От цялата тази работа половината ми остана и както каза колегата - по Габровски си го запазих, че много скъпи тия подправки.
                  Като стана въпроз за грамж аз слагм 2:1:1, червен, чер пипер и чубрица.
                  FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г. - бивша. Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
                  Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка. Закон на Мърфи.

                  Коментар


                    #69
                    При мен идва малко в повече чубричката, ама аз си я обичам.П.П. Остава само една форумна среща с преспиване да се направи за дегостация и оценки на хранително-вкусови умения и нивото на форумния Винпром
                    ФИАТ- Пътят е само формалност
                    ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
                    -----------------------------------------------------
                    FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)

                    Коментар


                      #70
                      Ели, сърце нямаш...
                      "Без сърца, сме просто машини"
                      Toyota Prius 1.5 Hybrid
                      EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI

                      Коментар


                        #71
                        ele написа:
                        Следващата порция шунка е готова
                        Днес около 12 часа на обяд поставих месото в солта.Утре около обяд го вадя и го мятам във фурната по твоята рецепта. Дано излезе нещо от цялата работа. :D И предполагам трябва да му наложа подправките преди сушенето във фурната, а не след това?
                        A20DTH ЖТД ама не баш
                        1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                        Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

                        Коментар


                          #72
                          ele написа:
                          И аз да се запиша с моята шунка. Рибицата, която е нарязана на 10-12 см дължина, се осолява с морска сол - трябва да е изцяло покрита, за 24 часа. След това се изкисва 30 минути - 1 час във вода, зависи колко е дебело парчето. АКо се соли по-малко време, отвътре месото не се осолява и става блудкаво. След това се суши във фурната при 80С за 3-4-5 часа, пак зависи от дебелината на парчето - като се отреже не трябва да тече кръв. После малко в хладилника да стегне и е готово Така имате шунка за има-няма 30 часа, вместо няколко седмици.
                          Не слага подправки.

                          Коментар


                            #73
                            BO написа:
                            ele написа:
                            Следващата порция шунка е готова
                            Днес около 12 часа на обяд поставих месото в солта.Утре около обяд го вадя и го мятам във фурната по твоята рецепта. Дано излезе нещо от цялата работа. :D И предполагам трябва да му наложа подправките преди сушенето във фурната, а не след това?
                            Да не забравиш да я изкиснеш половин-един час, иначе ще е много солена. преди слагах черен и червен пипер преди соленето, но без тях ми харесва повече, то и в рецептата ги няма, все пак е шунка. Не слагам никакви подправки. То не пречи да пробваш.
                            Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

                            Коментар


                              #74
                              Моите суджуци и сухо ги направих на 12.12.2015, отдавна са готови и почнаха да привършват даже.[img=http://s1.postimg.org/bcwdnc9uj/image.jpg][img=http://s1.postimg.org/sep7pfopn/image.jpg]

                              Коментар


                                #75
                                VIT написа:
                                Моите суджуци и сухо ги направих на 12.12.2015, отдавна са готови и почнаха да привършват даже.[img=http://s1.postimg.org/bcwdnc9uj/image.jpg][img=http://s1.postimg.org/sep7pfopn/image.jpg]
                                Е те това е вече гадно :D , само се дразним и бършем лиги. Yellow_Flash_Colorz_PDT_29
                                FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г. - бивша. Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
                                Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка. Закон на Мърфи.

                                Коментар

                                Working...
                                X