Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Домашни мезета и туршии

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    #16
    И аз да се запиша с моята шунка. Рибицата, която е нарязана на 10-12 см дължина, се осолява с морска сол - трябва да е изцяло покрита, за 24 часа. След това се изкисва 30 минути - 1 час във вода, зависи колко е дебело парчето. АКо се соли по-малко време, отвътре месото не се осолява и става блудкаво. След това се суши във фурната при 80С за 3-4-5 часа, пак зависи от дебелината на парчето - като се отреже не трябва да тече кръв. После малко в хладилника да стегне и е готово Така имате шунка за има-няма 30 часа, вместо няколко седмици.
    Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

    Коментар


      #17
      ele написа:
      И аз да се запиша с моята шунка. Рибицата, която е нарязана на 10-12 см дължина, се осолява с морска сол - трябва да е изцяло покрита, за 24 часа. След това се изкисва 30 минути - 1 час във вода, зависи колко е дебело парчето. АКо се соли по-малко време, отвътре месото не се осолява и става блудкаво. След това се суши във фурната при 80С за 3-4-5 часа, пак зависи от дебелината на парчето - като се отреже не трябва да тече кръв. После малко в хладилника да стегне и е готово Така имате шунка за има-няма 30 часа, вместо няколко седмици.
      Може да се пробва и по двата начина и после всеки според предпочитанията. Бяхме правили нещо подобно. Не стана лошо, но лично за мен сушеното без температурна обработка месо добива по-вълчи нрав някак си. Що се касае за солта. Ако месото е дебело, може да преседи повече време в сол, за това режа парчетата на ширина около 5 см. и дължина според заготовката за сушене. Изпича си се добре в солта...Трябва да се експериментира според вкусове, но няма съмнение, че както и да се приготви месото е чудесен деликатес излизащ в пъти по-евтин от подобните, които се продават в магазините...За купешки салами и луканки в къщи не искам да чувам.
      Така имате шунка за има-няма 30 часа, вместо няколко седмици
      Този процес е като виното. Чака се само първата "реколта". След това всичко е на конвейр. Рядко оставам без месо. Иначе готовите парчета ги увивам с безцветното фолио и ги съхранявам в нулевата ( за бърза консумация) или във фризера. Когато са на привършване "сушя" следващите.
      A17DTС/S
      Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

      Коментар


        #18
        Цели общества колко време така функционират , едно зеле ли няма да стане !
        FIAT BRAVA 1.4 12V А/С, с чийто собственик можете да се свържете на 089 9225580
        FIAT CROMA 2.4 Mjet - proprio miracolo

        Коментар


          #19
          ele написа:
          И аз да се запиша с моята шунка. Рибицата, която е нарязана на 10-12 см дължина, се осолява с морска сол - трябва да е изцяло покрита, за 24 часа. След това се изкисва 30 минути - 1 час във вода, зависи колко е дебело парчето. АКо се соли по-малко време, отвътре месото не се осолява и става блудкаво. След това се суши във фурната при 80С за 3-4-5 часа, пак зависи от дебелината на парчето - като се отреже не трябва да тече кръв. После малко в хладилника да стегне и е готово Така имате шунка за има-няма 30 часа, вместо няколко седмици.
          Ох еле, искам да ти опитам шунката. :D

          Коментар


            #20
            И аз го правя почти по същия начин като ntodorov, само че като взема рибицата я цепвам на 2 по дебелина, стават около 3-4 см, дължината и ширината не са фатални. След 24 ч. ги вадя от солта, измивам ги и ги слагам за 24 ч. да се оцедят в хладилника /разбира се нофроз/, може и 48 ч., така когато ги напудря с чубрица, червен и чер пипер не се размазва и изсъхва по-добре. Преди 2 ч. направих нова партида с една малка корекция, месото така и така си пуска вода и всичко си плува в нея, реших да експериментирам със саламура, т.е. осолих го и после налях вода да го покрие, не вярвам да се развали. Иначе сушенето го правя в една тавичка на дъното на която нареждам пръчки като скара, за да диша, кото през ден ги обръщам. Тази рецепта става за целогодишно производство.
            stilo_new написа:
            Ох еле, искам да ти опитам шунката. :D
            На това му викаме пастърма. А сигурно сте чували за "Бут по Еленски", доколкото знам те го варят в армеява /зелева/ чорба, вместо осоляване и след това го овкусяват, но него малко зор ще го хванеш да виси в хладилника.
            FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г. - бивша. Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
            Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка. Закон на Мърфи.

            Коментар


              #21
              Това си е баш шунка, може и с месо от бут, ама на мен не ми харесва. После запечена с мед - да си оближеш пръстите. А фризер с нофрост нямам, така че наблягам само на тази рецепта. А пробвах и да я варя, както пише в някои рецепти - става варено свинско, без значение холко го хвалят. А пъстърмата се суши на студено, не във фурната при 80С.stilo_new - направи си, пробвай
              Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

              Коментар


                #22
                Да ти кажа за Еленския бут, понеже баща ми е от едно село на 20км от гр. Елена...та преди години дядото, като вземеше бутовете, нещо го топеше в армеята, после го покриваха със сол и накрая го провесват да виси в едни като кошери, ама с мрежа и го слагаха на проветливо място. Като върху бута слагаха и марли или някой басмян плат, че да не го кацат мухи. Ама така стои доста време. Когато слагаха новите, тогава се почваха старите. А на село се колеше прасе от Коледа на Коледа....демек 1 години виси така.
                ФИАТ- Пътят е само формалност
                ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
                -----------------------------------------------------
                FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)

                Коментар


                  #23
                  ele написа:
                  Това си е баш шунка, може и с месо от бут, ама на мен не ми харесва. После запечена с мед - да си оближеш пръстите. А фризер с нофрост нямам, така че наблягам само на тази рецепта. А пробвах и да я варя, както пише в някои рецепти - става варено свинско, без значение холко го хвалят. А пъстърмата се суши на студено, не във фурната при 80С.stilo_new - направи си, пробвай
                  Извинявай, явно съм чел по диагонал и съм пропуснал печката.
                  Kay_ написа:
                  Да ти кажа за Еленския бут, понеже баща ми е от едно село на 20км от гр. Елена...та преди години дядото, като вземеше бутовете, нещо го топеше в армеята, после го покриваха със сол и накрая го провесват да виси в едни като кошери, ама с мрежа и го слагаха на проветливо място. Като върху бута слагаха и марли или някой басмян плат, че да не го кацат мухи. Ама така стои доста време. Когато слагаха новите, тогава се почваха старите. А на село се колеше прасе от Коледа на Коледа....демек 1 години виси така.
                  Че то и аз съм родем там някъде и тази рецепта, както си я описал, я правеше баща ми.
                  FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г. - бивша. Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
                  Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка. Закон на Мърфи.

                  Коментар


                    #24
                    Ето я и моята рецепта за месото де: Свинското, изчистено и нарязано на правилни парчета с не повече от 3-4см дебелина, в саламура 150гр сол/литър вода, кисне 48 часа, след това между две дъски за 2-3 часа, овалвам в подправките и на терасата.Ако времето е добро в края на първата седмица сме ги подпукали. Особено малката, как го харчи, от онова месо там на тати,........... мммм!Пробвал съм и в зарити в морска сол за 10д, изкисване 24ч, притискане за 3-4ч. и на терасата, ама отнема много време а разлика във вкуса почти няма, поне за мен!
                    Lupo - The Monster
                    Е83 3D

                    Коментар


                      #25
                      ele написа:
                      И аз да се запиша с моята шунка. Рибицата, която е нарязана на 10-12 см дължина, се осолява с морска сол - трябва да е изцяло покрита, за 24 часа. След това се изкисва 30 минути - 1 час във вода, зависи колко е дебело парчето. АКо се соли по-малко време, отвътре месото не се осолява и става блудкаво. След това се суши във фурната при 80С за 3-4-5 часа, пак зависи от дебелината на парчето - като се отреже не трябва да тече кръв. После малко в хладилника да стегне и е готово Така имате шунка за има-няма 30 часа, вместо няколко седмици.
                      Никога не съм пробвал нещо такова да правя, ама звучи вкусно.Когато се посоли със солта, трябва ли тези 24 часа да се остави в хладилник, или може и на стайна температура да си стои?
                      A20DTH ЖТД ама не баш
                      1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                      Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

                      Коментар


                        #26
                        BO написа:
                        ele написа:
                        И аз да се запиша с моята шунка. Рибицата, която е нарязана на 10-12 см дължина, се осолява с морска сол - трябва да е изцяло покрита, за 24 часа. След това се изкисва 30 минути - 1 час във вода, зависи колко е дебело парчето. АКо се соли по-малко време, отвътре месото не се осолява и става блудкаво. След това се суши във фурната при 80С за 3-4-5 часа, пак зависи от дебелината на парчето - като се отреже не трябва да тече кръв. После малко в хладилника да стегне и е готово Така имате шунка за има-няма 30 часа, вместо няколко седмици.
                        Никога не съм пробвал нещо такова да правя, ама звучи вкусно.Когато се посоли със солта, трябва ли тези 24 часа да се остави в хладилник, или може и на стайна температура да си стои?
                        Aз го слагам в хладилника за всеки случай.
                        Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

                        Коментар


                          #27
                          Kay_ написа:
                          Да ти кажа за Еленския бут, понеже баща ми е от едно село на 20км от гр. Елена...та преди години дядото, като вземеше бутовете, нещо го топеше в армеята, после го покриваха със сол и накрая го провесват да виси в едни като кошери, ама с мрежа и го слагаха на проветливо място. Като върху бута слагаха и марли или някой басмян плат, че да не го кацат мухи. Ама така стои доста време. Когато слагаха новите, тогава се почваха старите. А на село се колеше прасе от Коледа на Коледа....демек 1 години виси така.
                          Такъв деликатес съм пробвал в Златарица Неописуемо !!!
                          FIAT BRAVA 1.4 12V А/С, с чийто собственик можете да се свържете на 089 9225580
                          FIAT CROMA 2.4 Mjet - proprio miracolo

                          Коментар


                            #28
                            От едното зеле какви вкусотии се изписаха в тая тема,ако модераторите преценят да прекръстят темата Домашни мезета и туршии,и всеки да сподели какви вкусотии прави за зимата.
                            Fiat brava 1.4/12v mart 97(бензин-газ)

                            Коментар


                              #29
                              KRASI CVETKOV написа:
                              От едното зеле какви вкусотии се изписаха в тая тема,ако модераторите преценят да прекръстят темата Домашни мезета и туршии,и всеки да сподели какви вкусотии прави за зимата.
                              Колега, темата е за раздел "Важни",а не за триене
                              Fiat Marea Weekend 1.9 jtd 110 SX- еmzo power

                              Коментар


                                #30
                                Че аз не съм казал да се трие а преименува заглавието....Ако темата се харесва на всички то няма лошо и важна да стане.
                                Fiat brava 1.4/12v mart 97(бензин-газ)

                                Коментар

                                Working...
                                X