Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Размисли и страсти разни

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

А между другото, навремето имах един познат протестански пастор, който казваше така: Човек може да се спаси само с вяра, не с дела или думи, а добрите дела и думи идват от вярата....Което абсолютно отхвърля тезата, че човек трябва да изпълнява божията воля
    Напълно съм съгласен Еле. Това написах и в първия си поуст в тази тема.А каква е Божията воля ? Със сигурност е това, което се е случило, случва се и ще се случва.Пък какво представлява Той ? Съвсем не знам. Може да е карма, съзнание, вид енергия...Мисля, че Той по-скоро е прел абстрактна същност, криеща в себе си всичко онова, пред което сме безсилни и/или незнаещи. Така го разбирам и усещам аз, независимо, че би трябвало да сме направени по Негово подобие и да имаме идея, с какъв лик е.ПС: Под пухкав сняг и пред руйно вино винаги "проглеждам" и се убеждавам, защо то (виното) е наречено - божествено питие. :D
    A17DTС/S
    Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

ele написа:
      Това, че дядо ти, примерно, е бил убиец, това прави ли те теб убиец и трябва ли ти да плащаш за деянието му? Мисля, че християнството като религия отдавна е надраснало подобни страсти
      Точно в християнската библия има десетки случаи, в които бог наказва някой си, заедно с целия му род, за някаква простотия.Под "целия му род" се има предвид жените му, децата му, даже и слугите му.Тъй че... истинското християнство НИЩО не е надраснало.Тъпотия, също като комунизма, исляма и другите идеологии (религии - едно и също е).Аз съм деист, като чета какво е писал ntodorov, и той е такъв. Както и повечето интелигентни хора в света, вкл. в исторически план.Да вярваш в измислици, приказки, написани от хора с единствената цел да се управлява съзнанието на други хора, да се убива в името на някакви имагинерни простотии... не, мерси!Плюя на всички попове, имами, и каквито там се сетите. Библията е създадена от хора, на вселенски събори ХОРА са избирали какво да включва, и какво да не включва, за да е угодна религията на тези, които я управляват. Ватиканът все още пази секретните си архиви, и никой вярващ в Христос няма достъп до тях... Тъй като Бог е всемогъщ, то той няма нужда от посредници, за да контактува със създанията си.Тъй като Бог е навсякъде, то той няма нужда от "храмове", в които да се осъществява контакт с него.Тъй като Бог ни е направил със свободна воля, по свой образ и подобие, то няма нужда да ни наказва или съди за постъпките ни.

Коментар

Immortal написа:
        ele написа:
        Това, че дядо ти, примерно, е бил убиец, това прави ли те теб убиец и трябва ли ти да плащаш за деянието му? Мисля, че християнството като религия отдавна е надраснало подобни страсти
        Точно в християнската библия има десетки случаи, в които бог наказва някой си, заедно с целия му род, за някаква простотия.Под "целия му род" се има предвид жените му, децата му, даже и слугите му.Тъй че... истинското християнство НИЩО не е надраснало.Тъпотия, също като комунизма, исляма и другите идеологии (религии - едно и също е).Аз съм деист, като чета какво е писал ntodorov, и той е такъв. Както и повечето интелигентни хора в света, вкл. в исторически план.Да вярваш в измислици, приказки, написани от хора с единствената цел да се управлява съзнанието на други хора, да се убива в името на някакви имагинерни простотии... не, мерси!Плюя на всички попове, имами, и каквито там се сетите. Библията е създадена от хора, на вселенски събори ХОРА са избирали какво да включва, и какво да не включва, за да е угодна религията на тези, които я управляват. Ватиканът все още пази секретните си архиви, и никой вярващ в Христос няма достъп до тях... Тъй като Бог е всемогъщ, то той няма нужда от посредници, за да контактува със създанията си.Тъй като Бог е навсякъде, то той няма нужда от "храмове", в които да се осъществява контакт с него.Тъй като Бог ни е направил със свободна воля, по свой образ и подобие, то няма нужда да ни наказва или съди за постъпките ни.
        Напълно съм съгласен
        FIAT MAREA 1.6 16V Weekend 99

Коментар

Immortal, в стария завет, направи си труда и новия да прочетеш. Останалото го казах - вяра и религия са две различни неща. Всеки може да бъде какъвто си иска, не виждам някой насила от висша сила да е накаран да прави каквото и да е.
          Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

ele написа:
            Immortal, в стария завет, направи си труда и новия да прочетеш. Останалото го казах - вяра и религия са две различни неща. Всеки може да бъде какъвто си иска, не виждам някой насила от висша сила да е накаран да прави каквото и да е.
            Ленче, чел съм Стар завет, Нов завет, Тора, Коран и квот се сетиш още. И не по един път.И да, именно. Висшата сила не кара никого да прави нищо, всичко е от лукаваго Или от волята человеческа. И аз това казах по-горе, с малко по-други думи.Религиите не са от Бог, те са от човеци за човеци. Или по-точно - от човеци против човеци.

Коментар

Аз ще си напиша както аз ги виждам нещата.Така мнение на човек връщан два пъти от... ,тоест не знам къде ходиш когато умреш за малко и от къде се връщаш,когато те дефибрилират на време.Обаче тунел няма и светлина няма.Има нещо там горе и има и добри реаниматори :D Волята си е твоя и е свободна.Когато избереш да живееш,го правиш.Аз вярвам,че всяко случило ти се нещо е само и единствено, породено от теб самия.Избрах да живея и го правя.А там,че ми обясняваха,че палят свещи за мен и се молят-оплътняваше ми времето,за да не слушам мониторите около мен. И пак пример:Трябваше да изберадали ще си отиде крака ми или ще си отида аз.Ами аз съм тук и продължава да си живея.Влизам в църква,там е прекрасно място,зареждащо с енергия и оптимизъм,но не обичам да живея според написаното в някаква книга.Чудеса НЕ стават,Чудесата ги правиш ти сам,ако се потрудуш за тях.Няма как да искаш нещо и да ти се даде,незнайно от кой.Молиш се и после работиш и си го "сътворяваш".Иначе най-лесно се управляват наплашени,боязливи и послушни хора.Въпрос на лична свободна воля е нещата да се случат.Надявах се на чудо И то стана,но го направи майка ми.Даде ми бъбрек и аз живея. :D Искам нещо и работя (нищо,че хората в неравностойно положение са дискриминирани,ама само когато им харесва).Бог няма да слезе да ти нахрани детето или да ти напълни резервоара.Ако някой е болен търсиш начин и го лекуваш.Ако трябват пари си натискаш достойнството и молиш за помощ.И такива неща.Казвам си"Моля те господи помогни ми..." и после започвам поредната битка с "вятърни мелници".
              Животът е това,което се случва докато кроим други планове.
              Love is a language spoken by everyone,but understood only by the heart

Коментар

pplk написа:
                Елинската демокрация няма нищо общо с днешната освен като термин. Не си ли задаваш въпроса, защо социализма и комунизма възникват в християнските държави и като идеология са много близки до християнството в чистия му вид?П.П. Мен Кант не ме кефи! :D
                ele написа:
                А между другото, навремето имах един познат протестански пастор, който казваше така: Човек може да се спаси само с вяра, не с дела или думи, а добрите дела и думи идват от вярата. Което абсолютно отхвърля тезата, че човек трябва да изпълнява божията воля, напротив - той е абсолютно свободен да прави каквото иска.
                Но с вярата в правилния бог, който определя доброто и злото. :D Егати избора!
                Ще ми се да напиша следното :1. Социализмът и комунизмът възникват в християнски държави защото властимащите са били доста толерантни ;2. И двете идеологии проповядват антагонизъм , което в никакъв случай не бих казал за ранното християнство .П.П. не съм религиозен , но имам претенциите да поназнайвам малко история .
                FIAT BRAVA 1.4 12V А/С, с чийто собственик можете да се свържете на 089 9225580
                FIAT CROMA 2.4 Mjet - proprio miracolo

Коментар

Това ми е най-безинтересната тема, която съм чел в този форум.

Коментар

Вече ще те питаме преди да пуснем тема
                    207 тиква автомат
                    новокромаджия 2.4 печка

Коментар

pplk написа:
                      Е, не го казах с лошо. Просто искрено го отбелязах.

Коментар

Румен_Хинчев написа:
                        1. Социализмът и комунизмът възникват в християнски държави защото властимащите са били доста толерантни ;2. И двете идеологии проповядват антагонизъм , което в никакъв случай не бих казал за ранното християнство .
                        Имах предвид равенството, бедността е добродетел, алчни търговци, мъченици и т.н., все християнски тъпотии залегнали в доктрините на социализЪма и комунизЪма. Силовото им налагане е едно към едно с налагането на християнството, като единствената правилна религия в по-късен етап Аутодафе-народен съд-сибир-белене.
                        207 тиква автомат
                        новокромаджия 2.4 печка

Коментар

stilo_new написа:
                          pplk написа:
                          Е, не го казах с лошо. Просто искрено го отбелязах.
                          Можеш да го напишеш със същия успех във всички теми, които са ти безинтересни.
                          207 тиква автомат
                          новокромаджия 2.4 печка

Коментар

pplk написа:
                            Можеш да го напишеш със същия успех във всички теми, които са ти безинтересни.
                            Извинявай, че те засегнах.

Коментар

Пък аз мисля, че тази тема е една от най-интересните във форума... и още една, две подобни касаещи смисъла на живота и пр., понеже това ни прави хора... или най-малкото ни дава повод за разговори с приятели.По темата - някой от философите (забравил съм кой) беше казал "да се дефинира Бог, значи да се отрича", т.е. всяко определение и опит за обяснение го ограничава - прави го краен, а би следвало да е вездесъщ, всепроникващ, безкраен, вечен, без начало и край и пр. ... е това наистина е трудно за схващане. К. Г. Юнг има много написано по темата, работейки повече от 40 години в опит да анализира различни вярвания, култове и религии, като в едно от последните си интервюта на въпроса дали вярва в Бог отговаря: https://www.youtube.com/watch?v=WJ25Ai__FYUНа любителите на подобни четива горещо препоръчвам Джеймс Фрейзър и неговата "Златната клонка", което е едно от най-комплексните изследвания на древната митология и историята на различни вярвания и култове с изключително задълбочен анализ... (той самият убеден атеист).Аз съм привърженик на тезата за "интелигентната намеса"... понеже не ми се ще след края на живота всичко да свършва (освен, че няма логика - не ме кефи подобна идея)
                              Най-вече Astra H 1.9 CDTI (JTD) 120 к.с. и ако има къде Делта 3

Коментар

pplk написа:
                                Румен_Хинчев написа:
                                1. Социализмът и комунизмът възникват в християнски държави защото властимащите са били доста толерантни ;2. И двете идеологии проповядват антагонизъм , което в никакъв случай не бих казал за ранното християнство .
                                Имах предвид равенството, бедността е добродетел, алчни търговци, мъченици и т.н., все християнски тъпотии залегнали в доктрините на социализЪма и комунизЪма. Силовото им налагане е едно към едно с налагането на християнството, като единствената правилна религия в по-късен етап Аутодафе-народен съд-сибир-белене.
                                Интересното е, че има групи хора, които успяват да възприемат и възхваляват тази утопия за религията в най-чистия и вид, а не като оръжие. Прави ми впечатление, че в модерното общество в което живеем, хората търсят смирение и успокоение в религията когато много си осерат живота. Демек търсят някакво оправдание и изкупление на грешките в някаква невидима сила. И това е от векове назад, то и за това е имало езичници и множество божества. Е, да де ама там едни другари са се осетили, че това е най-лесния начин за контрол. И давай сега всички почваме да вярваме в един Бог. Логично е когато искаш да вкараш обществото в някакъв строи, той трябва да изповядва сходни разбирания с нещо познато....религията.
                                ФИАТ- Пътят е само формалност
                                ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
                                -----------------------------------------------------
                                FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)

Коментар

Working...
                                X