Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Препоръчайте проточен бойлер

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

pplk написа:
    didich написа:
    Всичко е въпрос на навик, при мен е обратното свикнал съм с нормален бойлер, който се включва само на нощна тарифа и през деня си имаш топла вода и за душ и за чиниите, когато има нужда се пуска и през деня, за има няма 1 час водата е готова, а консумацията е 3 kW на бойлер, докато с тоя проточен се предполага, че ще се ползва повече на дневна тарифа и с тия 7 kW според мен не излиза въобще по икономично, но ако нямаш място просто си принуден да заложиш на проточен.
    Дидич, за затопляне на единица обем, винаги е необходимо едно и също количество енергия. Ако имам бойлер 80л. 200W, то той ще изразходи същото количество енергия, колкото и 200kW бойлер. Само времето за достигане на температурата ще е различно.Разликата е , че при обемните бойлери можеш да ползващ до 40% от подгрятата вода, останалата се охлажда от новопостъпилата студена. Демек, на 100л. бойлер загрят до 70 градуса, само 40 л. са с оптимална температура, останалите са % загуба. При проточните бойлери КПД-то е много по-голямо. Първо, работи само докато ползваш. Второ, движението на водата около нагревателя повишава топлообмена с около 20% за разлика от статичните флуиди. Ето защо проточния бойлер е поне с 20-30% по-икономичен от обемния, като единствения "проблем" е ел.инсталацията. Аз ползвам 21kW Vailant с електронно управление на мощността, за всички точки на етажа. Дават му 30А мах, а е пуснат през 25А предпазител и досега бушона не е падал. Водата е с температурата на зададената, не я смесвам със студена, и е по всяко време.Щях да забравя! Пуснал съм го на ECO/икономичен/ режим-минус 33%, та бачка на 14kW без проблем.
    Икономията според мен ще дойде от там, че аз ги ползвам само на нощна тарифа, докато проточния да кажем 90% ще го ползваш на дневна тарифа.Колко ток плащаш ?? аз съм с 2 бойлера 100л и 80л и целогодишно сметката ми върви м/у 50-60лв за целия апартамент, това в киловати е около 300-320 на месец, като повече от половината ми излизат на нощна тарифа.
    punto HGT

Коментар

Икономията при всеки е различна. При моя случай защо трябва да поддържаш 10л вода постоянно топла като ти трябва за една минута през 24ч да речем В Нови Искър топлофикация няма а и да има аз няма да съм към нея.

Коментар

didich написа:
        Икономията според мен ще дойде от там, че аз ги ползвам само на нощна тарифа, докато проточния да кажем 90% ще го ползваш на дневна тарифа.Колко ток плащаш ?? аз съм с 2 бойлера 100л и 80л и целогодишно сметката ми върви м/у 50-60лв за целия апартамент, това в киловати е около 300-320 на месец, като повече от половината ми излизат на нощна тарифа.
        Дидич, ти затопляш 180л. вода, но в най-добрия случай ползваш половината. От там идва разликата.
        207 тиква автомат
        новокромаджия 2.4 печка

Коментар

Аз използвам два такива: http://www.technopolis.bg/bg/Tankles...2C8-S/p/729127 от около четири години вече. Определено си заслужават парите според мен. Да подчертая че се ползват и в баня и за в кухня.
          Alfa Romeo 159 1.9 16V JTDm powered by Sprintauto Service
          Fiat Bravo 1.9 JTD 105 GT powered by emzo Ex: Fiat Bravo 1.4 12v (вече в баща ми)

Коментар

Ако ще да е проточен ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трифазен. Иначе зимата зъзнеш. От опит ти казвам..