Здравейте,Ще обясня на кратко каква е ситуацията... не съм първия не съм и последния.Продадох си колата на познат без договор за продажба с уговорка на заплата да отидем да я прехвърлим, но нещата се отложиха във времето.. след няколко месеца му звъннах да видя какво правим, а той ми заявява че му трябвали пари и я продал на друг човек от друга област на който нямал никакви координати.Толкова хубаво се нагласих че не може да бъде.. не мога да намеря никаква връзка с новия собственик, а колата е на мое име и всичко се пише на мене.Ходих до Районно управление на МВР , без резултат тъй като нищо не можели да направят при доброволно предаване на колата от мен.Споделете какво мога да направя в случая..Четох в друг форум този пост :
И все пак ако успея да я бракувам по този начин, какво ще стане ако колата бъде спряна за проверка и се разбере че е бракувана? Май аз ще го отнеса...?P.S. Давам информация за колата и се надявам да съм късметлия.. че иначе до колкото разбирам ще има ходене по адвокати, съдилища.. мъка, мъка. Същевременно с това пускам и жалба в прокуратурата за обсебване, но дано я намеря и новия собственик да склони да си я прехвърли на негово име. Колата е Fiat Bravo 1.6/ 16v тъмно син металик с регистрационен номер: ВТ1491ВК Последната информация която намирам е че кoлата е продадена в гр. Левски, възможно е след това отново да е препродадена. Ето и обявата която намерих в cars.bg ( http://www.cars.bg/c1417540 ) в която новия "собственик" се опитва да я препродаде. Според обявата се казва Анатоли - 0887239747 за съжаление телефона е изключен от няколко дни и не мога да се свържа с него. Справка в гаранционния фонд казва че колата има валидна застраховка на вноски и вноската е платена в гр. Плевен октомври месец. Ще помоля ако има колеги от гр. Плевен и гр.Левски и видят или знаят нещо във връзка с колата от снимките да ми пишат.. , оставям и телефон за връзка с мен - 0883376839
Код:
Случай 3 - Продали сте МПС, което купувача НЕ е прехвърлил, НЯМАТЕ нотариален договор и номерата са от НОВИТЕТук е малко по-сложно. Трябва да бракувате МПС-то. Може да поставите в неприятно положение купувача, а именно да управлява бракувано МПС. Трябва да сте пробвали всички варианти да се свържете с него и ако той е некоректен с вас, и не съдейства за узаконяване на продажбата нямате друг избор. За да бракувате МПС, според сайта на МВР, са необходими следните документи:Цитат Мнение на сайт на МВР wrote:Необходими документи за бракуване на МПС1. Писмено заявление2. Свидетелство за регистрация3. Табели с регистрационни номера4. Документи за самоличност на собствениците5. Декларация от собственика, че ще съхранява МПС в собствен имот, или документ, че МПС е предадено в лицензиран пункт за разкомплектоване на МПСПо т.1 - ясно е. Попълвате заявление.По т.2 Отивате в КАТ, където сте регистрирали МПС-то и искате да ви издадат "Удостоверение за собственост". То ще удостовери пред полицаите от т. 3, че МПС-то е ваша собственост и регистрацията е на ваше име (т.е. номерата са си ваши), въпреки че нямате талон и ще послужи за документ по т.2.По т.3 Табелите ви ги няма. Следователно или сте ги изгубили или са ви ги откранали. Как ще погледнете на нещата си е ваша работа и аз не мога да ви се меся. Важното е да обявявите табелите за издирване в РУ на МВР, където е станал инцидета. Те ви издават служебна бележка, че номерата са обявени за невалидни. Тази бележка ще представите в КАТ, където сте регистрирали МПС-то, вместо регистрационните номера. Подчертавам дебело обявете за издирване само номерата. В никакъв случай НЕ обявявайте МПС-то за откраднато!!! То не е откраднато! Може да си имате уговорка с някого, да сте получили за него пари, да сте го паркирали някъде и да сте забравили къде или пък да имате друга причина да не стои в собствения ви гараж, знам ли. Това не е кражба!!!По т.4 - ясно е.По т.5 - ясно е.Като бракувате МПС-то, отивате с документа от КАТ в общината и го отписвате.(Тогава вероятно новият "собственик" ще гони вас, а не вие него и ако ви е вдигнал кръвното много... с неговите камъни по неговата глава! Ако иска да кара ще трябва да ви изплати данъците, които вече сте платили вместо него, да организира и да ви покани на нотариално прехвърляне, таксите за което да заплати, а ще има и удоволствието да прекара "новозакупеното" МПС през "Технотест" за да го пусне отново в движение... Да му е честито!!! )
Коментар