Колеги, зимата настъпва и искам да си зазимя като хората кемпера. Което включва и източване на системата за вода, резервоар, бойлер, чешми и изобщо цялото ВиК. Проблема е, че колкото и да опитвам няма как да прогоня водата от всички кьошета, да разкачам водна помпа и да продухвам с компресор не ми се занимава. Та търся нетоксичен, евтин вариант с какво да запълня системата за зимата. Сол не искам да слагам, ще направи корозия. Засега най-удачно ми изглежда пропиленгликол, но ме притеснява как се разбира с маркучи, гумени уплътнения, ВиК колена, да не излезе че ги разтваря, някой дали знае?Ако някой му хрумва друг вариант ще съм благодарен на съвети.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Неотровен антифриз
Collapse
X
-
Етилов спирт от аптеката. Литъра е към 10 лева.Разреждаш го 1 към 4 с вода и наливаш. Мисля, че на 25 об.% няма да замръзне. Не би трябвало да има проблеми и с гумените уплътнения. Но в последното не съм на 100% сигурен. Пробвай.Стило-1,6-16v - 103 Hp 2003 (ГАЗ-БЕНЗИН)
Типо 1,4 mono 1993 (ГАЗ-БЕНЗИН) - EX
Уно 1,4 карбуратор 1984 (ГАЗ-БЕНЗИН) - EX
Коментар
-
Там е работата, че няма как да съм сигурен, че е ’празна’. С толкова маркучи и свръзки все в някое ’коляно’ може да е останала водичка. Достатъчно да замръзне на някоя свръзка и да пръсне пластмасата. Затова се откача помпата, закача се компресор и се продухва системата. Аз тоя момент искам да избегна.
Коментар
-
Идеята за етилов спирт ( медицински )95 % е добра, въпреки, че според ракия.com това е най-пречистения алкохол въобще и ще е кощунство да отива зян за целиразлични от гастрономическите. :P Иначе: и аз не съм запознат със системата на кемпера, но предполагам, че е отворена такава. Ако е така, проблемните места може да се окажат само фитингите - кран, холендрови връзки. За кран - отворен такъв, за холендър - развит такъв е спасение. Важно е системата да не е под налягане и да имаш свободни обеми, които да поемат деформациите при евентуален замръз.A17DTС/S
Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !
Коментар
-
Остава ти варианта с пропилен гликола. Едва ли ще разяжда тръби и уплътнения,нали все пак се ползва масово за соларните системи и за локално парно. Наливаш си го на температурата на която прецениш и на пролет удряш една здрава промивка. Предполагам има и специални препарати ,ама цената им сигурно е доста висока.ПП. Сетих се ,че имам познат който е управител на магазин за яхти. Сега се чух с него по телефона и го питах какви течности използват при тях и дали стават за кемпер.Ползват само пропилен гликол за всички системи включително и за чистата вода. На пролет се източва и се прави промивка на системата. Предложи ми някакъв американски (розов на цвят) на цена 28-30лв. за галон. Гарантира ,че е едно от най-доброто на пазара. За жалост нямат магазин във Варна.Имат в Сл.бряг и Бургас. Доставят с куриер. Ако имаш интерес ми драсни едно лично и ще ти дам негов телефон за връзка.Ето го и в сайта им-http://venismarine.com/product?path=...oduct_id=12501
Коментар
-
антифриз
Незнам какво му е безвредно но една фирма където го продава13 лв .5 литра Пише много неща където не трябва та се прави с него .Демек не е толкова безвреденЕ ако е разреден може и друго да еИма го на добра цена http://pestimenergia.bg/shop/product...neotrovna.html
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар