Знам, че има тук специалисти в Линукс и заради това реших да пипитам тук. Имам следният проблем. При стартиране на ситемата се стартирва автоматично fsck и казва, че прави проверка. Нищо обаче не покзава дали действително се случва нещо, вече повече от 12 часа не виждам разлика. Преди не съм го чакал толкова и се опитвах директно да го прекъсна, натискам С и проверката спира, така изписва, на практика аз не виждам разлика. Машината си остава в същото положение, стартирането не продължава. Също и не мога да изляза от този прозорец с проверката на fsck. Как да изляза от тази проверка и да си вляза в шела? Всякакви съвети ще са от полза. Става дума за Убунту 12.04.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Питане за fsck в Линукс
Collapse
X
-
bubachko
fsck има брояч и сам се форсва да проверява диска на определен брой монтирания (стартирания на системата), но това не значи всеки път, че има проблем с файловата система. До колкото разбрах, ако го спреш си зарежда нормално, което значи, че или е рутинна проверка, или друга файлова система различна от / (root)Стъпки:- виж на коя файлова система зависва, когато бутутва ако натиснеш Esc спира сплашскрийна и показва конзолата- ако е на друга файлова система различна от / (root) просто изчакваш да буутне, размонтираш и го пускаш на ръка- ако е на / - сваляш лайв дистрибуция и подкарваш от нея, може и самия диск на убунтуту- бекъпваш всичко което ти е важно- размонтираш всички файлови системи - НИКОГА fsck не се пуска на монтирана файлова система- чакаш. По принцип може и да отнеме време, но не е часове, на терабайтоеите шаред сториджи най-дългото което съм чакал за повредена файлова система е около 40 минутиАко е толкова зле, че fsck не може да го поправи - преинстал.... понякога просто не може иначе
Коментар
-
bubachko написа:Ако е толкова зле, че fsck не може да го поправи - преинстал.... понякога просто не може иначеA20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
Да, чека върви на райд 5 масив, хардуерен, на който един диск е сменен и трябва да възстанови информацията му, но не успя. Последният път го изчаках да приключи още при боотването, влязох в настройките на райда и там изчаках опита му да възстанови диска, докато приключи неуспешно, след това вече тръгна проверката на файловата система. Просто ги изчаках да са едно след друго, а не одновременно. За сега почти от 24 часа върви проверката и не виждам някаква разлика, нищо не изписва, по нищо не се вижда, че върши нещо. Ако прекъсна проверката, не ме праща в шела, оставам си в някаква конзола на fsck и не мога да изляза от там. Ако натисна ескейп ми показва друг екран с емблемата на Убунту, версията му и 4 точки, които последователно се засветяват, както когато си показва, че нещо работи. Само това мога да правя, превключване между тези два екрана. Не мога да стигна до боотване и нормалната конзола.Не знам колко е зле, но системата си работеше и след рестарт направен от мен, по нормалният начин, влезе в този режим и няма излизане от там. Не мога да го стартирам нормално. Не мога и да влязя в него от друг компютър, отхвърля връзката, networking явно не е стартиран.Благодаря за отговорите ви. Кажете, да го чакам ли още или да го мъча с инсталационният диск?
Коментар
-
На райд5 (ама хардуерен) 5,8 Тб чека му продължаваше около 6 часа, ама това при условие, че няма хардуерен проблем. Просто SME Server си до прави при евнтуален рестарт ако е минало повече от 360 дни. Никога не съм прави софтуерен райд5 ... не знаех, че е възможно въобще, а и не мисля да пробвам...звучи ми несериозно. Май не помагам много, ама все пак светят ли някви индикатори, че се въртят дисковете, че се случва нещо, или всичко е заспало освен индикацията на дисплея?Nissan X-TRAIL 2005 2,2 136hp
Ex: Nissan Primera P12 Wagon 2,2 126hp
Ex: Fiat Marea Weekend 1,8 16v 97г. бензин & CNG
Коментар
-
Да, индикация има. Първите два диска на които е цялата система без var директорията и са в раид 1, те си светят, че са онлайн и през еднакъв интервал от време на единият от тях за много кратко премигва стрелката, че има активност. Следващите 4 диска са в раид 5 и на тях е var директорията, единият диск е резервен и той нормално не свети, другият също не свети, този на който трябва да се възстанови информацията от останалите два. Тези останали два светят, на единият стрелката постоянно свети (показваща активност), дори не премигва никога, на него предположително са грешките. На другият светещ стрелката премигва съвсем за кратко в такт с този от първият раид масив. Двата диска, които не светят (резервният и този, на който трябва да се възстанови информацията), също премигват съвсем за кратко и то пак в такт с другите два, за които казах, че премигват.Да спомена и че целият раид 5 от трите диска е 135 ГБ, не е нещо голямо. Това са 3 диска от по 72,8 ГБ и един резервен същият като другите.
Коментар
-
Особено развитие няма. Но ти си останал с неправилно впечатление, че съм със софтуерен райд, не с хардуерен съм.Основният ми проблем е, че аз не съм физически при сървъра, а той не ме допуска да вляза през мрежата. Заради това се налага да обяснявам, гледайки през камера, на човек, който си няма на представа какво трябва да се направи. И е мъка.
Коментар
-
peho написа:Да, чека върви на райд 5 масив, хардуерен, на който един диск е сменен и трябва да възстанови информацията му, но не успя. Последният път го изчаках да приключи още при боотването, влязох в настройките на райда и там изчаках опита му да възстанови диска, докато приключи неуспешно, след това вече тръгна проверката на файловата система. Просто ги изчаках да са едно след друго, а не одновременно. За сега почти от 24 часа върви проверката и не виждам някаква разлика, нищо не изписва, по нищо не се вижда, че върши нещо. Ако прекъсна проверката, не ме праща в шела, оставам си в някаква конзола на fsck и не мога да изляза от там. Ако натисна ескейп ми показва друг екран с емблемата на Убунту, версията му и 4 точки, които последователно се засветяват, както когато си показва, че нещо работи. Само това мога да правя, превключване между тези два екрана. Не мога да стигна до боотване и нормалната конзола.Не знам колко е зле, но системата си работеше и след рестарт направен от мен, по нормалният начин, влезе в този режим и няма излизане от там. Не мога да го стартирам нормално. Не мога и да влязя в него от друг компютър, отхвърля връзката, networking явно не е стартиран.Благодаря за отговорите ви. Кажете, да го чакам ли още или да го мъча с инсталационният диск?A20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
Сагата завърши. Сега ще напиша какво се случи.Да започна съвсем от начало. Всичко това се случи благодарение на скапаното ни електрозахранване, така предполагам. Пропадания, спирания и всякакви други гадости. За тази цел си имах ЮПС, който се повреди, навярно заради същата причина. По неговите отчети съм гледал какво прави електрозахранването. Примерно в 2 през нощта спира за 5 минути или пък за няколко секунди. Гадост въобще. Та случи се така че единият диск от раид 5 започна да мига в червено. Тук вече е моя грешка, че не го смених веднага. Въобще не предполагах, че на повредени сектори ще се записва информация, а може и да не се е записвала, а да са се повредили когато вече е била записана. След няколко дни започна да мига и вторият, след един нормален рестарт на системата. Реших, че ще ги сменям и казах да извадят този, който първи замига. Кой да знае, че да кажа извадят първо другият! Всичко на пръв поглед нормално, започна възстановяване на информацията, но след определено време видях, че не се е възстановила, диска не светеше, а статуса му беше "готов за възстановяване". В това време системата си работеше принципно нормално. Направих рестарт и от тук започнаха големите проблеми - няма стартиране, няма влизане. Вече казах какво беше и какво правеше. Опитах с диска за инсталация на сървърната версия и "Спасяване на повредена система", там се влиза в "Бизи бокс" шел, който аз ползвах без да монтирам диск като руут. За мен това е много безпомощен шел. После пробвах с десктоп версия но по-стара, новите не се събират на диск. И на двата пробите с fsck не направиха нищо. Все пак успях да копирам информацията от www на флашка, прехвърлих я на компютъра си и пробвахме да прехвърлим другите директории - не се получи. Въобще каквото и да исках да направя не ставаше. Реших, че ще трябва да прехвърля всичко от var на другият райд, където си е инсталирана цялата система. Но преди това направих badblocks за една нощ и цял ден, стигна до 89% и до там, проблемният диске не можеше да бъде проверен след тези проценти. Спряхме сървъра и от лайв сд в шела направих копиране една по една на директориите от var, като ги прехвърлих на другия раид. Задължително с аргумент да ми изписва какво се случва и успях. Но www директорията даже и не пожела да тръгне да се копира и беше до там, зависна. Спряхме я и реших, че си имам всичката информация и мога направо да сменя всички дискове от раид 5 и да ги заменя с по-големи и изправни. Както си беше спряна системата ги подмени човека и пуснахме системата. При стартирането влязохме в настройките на райда, за да конфигурирам новите дискове, тъй като предполагах, че ще ми ги покаже като деградирал райд. Голяма грешка! Нямаше въобще никакъв логически диск в настройките. Създадохме раид от новите дискове и старирахме с лайв сд с надеждата да имам достъп до информацията на дисковете, тези които не конфигурирах и ги нямаше като логически диск. Не, нищо, никакъв достъп, те дори не се въртяха, не се включваха. Тук вече ми идваше да се гръмна. През цялото време все някави неудачи. По време на всичките опити, преди това, включихме и друг, същият сървър, мислех да прехвърля на него всичко и да го конфигурирам него, но го пуснахме без включен монитор, сетихме се и докато кажа, че не трябва да се вклюват монитор и клавиатура докато работи, беше късно. Сървърът не показа нищо на монитора, не се стартира нормално, а с голямо закъснение и не знам дори какво се стартира. Не знам дали умря или може да се спаси, за сега няма време за него. Та сега в този момент, когато вече имаше някаква надежда и ... няма нищо на дисковете. Тогава брат ми, който вършеше всичко под моето ръководство и нищо не разбира, предложи да върнем старите дискове на местата им. Така и направихме, изключихме машината и ги върнахме, и чудо, раида си разпозна всичко и възстанови логическите дискове, съответно и всичката информация си беше там. Въобще си нямах на представа, че така действа раид контролера. Влязохме в настройките, изтрихме тази скапаната зона, вторият логически диск. Изключихме системата, сменихме дисковете и дори променихме малко конфигурацията, създадохме вторият раид да е също 1 и с резервен диск, а единият диск остана не конфигуриран, той се предвиждаше да бъде добавен като резервен за първият раид. Това го направих после през шела. От тук насетне, когато го нямаше проблемният диск, който между другото вече си светна постоянно в червено, системата се старира нормално, допусна ме през мрежата и можех да освободя брат ми от мъките на които го подложих. Тъй като всичко беше копирано във var, системата си заработи нормално, имаше малък проблем в началото с монтирането, даваше грешка, но поправих fstab и всичко е наред. После си създадох дял и файлова система във вторият логически диск, монтирах си го като www, качих си там инфото, промених fstab за да остане това монтиране постоянно. Реших, че е по-разумно само дази директория да е на вторият диск. Сигурно ще е добре и базата от данни да е там, но за сега не искам да се опитвам на работещ сървър да монтирам две различни директории на един дял. Оказа се, че ЕнгинХ не се стартирва въобще, заради това си пуснах Апачето пак и всичко си заработи. ЕнгинХ се оправи едва след пълно изтриване и нова инсталация. Тази вечер проверих системата за други повредени файлове, намери ми един липсващ файл в пакета за ЮПС-а и повреда в php-pear. Преинстал на php-pear и се надявам всичко да е добре сега.За мен това си беше голяма сага. Тъкмо бях направил всички настройки за да премина и преминал на ЕнгинХ и се случи това. Струваше ми много нерви и време, но научих нови неща и си взех поуки за допуснатите грешки. И както се казава всичко е добре, когато завършва добре!Благодаря на всички, които се включиха в темата или на лични!
Коментар
-
veselin10 написа:Радвам се, че сагата е успешно приключила, ама никъде не виждам да споменаваш че има хот суап диск към райда , което за 5-ца е повече от задължително.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар