Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос за предимство

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Re: Въпрос за предимство

Kay_ написа:
    ...........
    Виждам, че търсиш под вола теле. Никой не говори за 4-МПС а за първото. Нормално е когато този пред мен си е пуснал мигача да го оставя да мине първи, но това е при положение, че и двамата имаме еднаква скорост. Също така мигач не дава предимство.

Коментар

BO написа:
      Lane Staley написа:
      За пореден път, в качеството си на водач на автомобил с дължина под 5 метра, питам - посочете къде законът ми вменява задължение да оставя " място всяка една кола, която те изпреварва да може да се прибере"?Има такова задължение, но за МПС и състави с дължина над 7 метра.
      (2) За улесняване на изпреварването по двулентовите двупосочни пътища извън населени места водачите на пътни превозни средства или състави от пътни превозни средства с дължина над 7 метра, с изключение на случаите, когато те извършват изпреварване, трябва да поддържат такова разстояние между своето превозно средство и движещото се пред него друго превозно средство, че изпреварващите ги пътни превозни средства да могат безопасно да заемат място между тях.
      23. "Пътно превозно средство" е съоръжение, придвижвано по пътя на колела и използвано за превозване на хора и/или товари. Към пътните превозни средства се приравняват трамваите и самоходните машини, когато се придвижват по пътищата.
      33. "Състав от пътни превозни средства" е механично свързани пътни превозни средства, които участват в движението по пътищата като едно цяло.
      И понеже сега виждам на къде клониш, специално ти намеквам да обърнеш внимание на съюза, който не е поставен случайно.В този ред на мисли може ли да ми кажеш твоята кола като е под 5 метра води ли си за ППС?За да не съм в заяждащ тон ще ти обясня, че идеята на съюза в случая е, че трябва в състав от ППС, то трябва да оставиш разстоянието от най-предната точка, до предното ППС. Или демек ако теглиш друг автомобил, то не си задължен да оставиш разстояние между теб и този, който теглиш, за да може да се прибере някой, ама си длъжен да оставиш разстояние между теб и ППС-то пред теб.Хайде лека, че с такива колеги е лошо положението на пътя. Дано поне малко си разбрал и друг път някой като иска да се прибере да не го псуваш само и само защото нарушаваш ти закона.
      Явно тук непознаването на закона е достугнало невиждани висоти.Изобщо не е ясно какво се опитваш да докажеш - по закон си длъжен да оставиш място ако управляваш ППС и/или състав от ППС с дължина над 7 метра. От къде го вмъкна това теглене на друг автомобил не знам - ти колко често теглиш друг автомобил? Безопасното извършване на една маневра е отговорност на предприелият я - на него ЗДП вменява отговорност да прецени и да осъществи извътршването и без да пречи на останалите участници в движението. А те имат задължение да не му пречат, но не и да му помагат.Законът казва - изпреварваш, но без да караш другите да променят скорост и посока, а на изпреварвания казва - когато те изпреварват не пречиш - не ускоряваш, не променяш посока. Това е толкоз просто и логично.Пиша в този форум от 7 или 8 години вече, какви ли не спорове е имало, но такова непознаване на ЗДП ме изненадва.Хайде леки и безаварийни километри ви пожелавам.
      like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair

Коментар

Дай ми определение за състав от ППС.Теглене на ППС брои ли се за състав от ППС?И много ми е яко като започнеш да добавяш съюзи в закона. Защото не можеш да си докажеш тезата веднага сложи и/или. Но в закона изрично си пише съюза "или", а никъде не е дадено с твоето "и". Ама така ни изнася да го четем май. И да, аз ако изпреварвам и тръгна да се прибирам пред теб, а ти си изпълнил твоето задължение и си оставил достатъчно място да се прибера, то няма да ти преча и няма да те принуждавам да си променяш скоростта и всичко останало. Ама такива като теб, които са над закона, всичко им пречи и обвиняват околните за личната си простотия.Алелуя.
        A20DTH ЖТД ама не баш
        1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
        Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

BO написа:
          Дай ми определение за състав от ППС.Теглене на ППС брои ли се за състав от ППС?И много ми е яко като започнеш да добавяш съюзи в закона. Защото не можеш да си докажеш тезата веднага сложи и/или. Но в закона изрично си пише съюза "или", а никъде не е дадено с твоето "и". Ама така ни изнася да го четем май. И да, аз ако изпреварвам и тръгна да се прибирам пред теб, а ти си изпълнил твоето задължение и си оставил достатъчно място да се прибера, то няма да ти преча и няма да те принуждавам да си променяш скоростта и всичко останало. Ама такива като теб, които са над закона, всичко им пречи и обвиняват околните за личната си простотия.Алелуя.
          Сериозно се чудя, ти осъзнаваш ли за какво спориш?Питам те - къде в закона ми е вменено задължение да оставям място за прибиране на друго ППС когато управлявам ППС с дължина под 5 метра?Чакам?

Коментар

В закона е вменено да спазваш дистанция 2/4 секунди.
            "Без сърца, сме просто машини"
            Toyota Prius 1.5 Hybrid
            EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI

Коментар

BO написа:
              Е баш де. И аз му го казах, но остана глас в пустинята. Колега Lane Staley, тръгвам по твоята логика. Можеш ли да ми покажеш, къде в закона пише, че не си длъжен да оставяш място за прибиране.
              ФИАТ- Пътят е само формалност
              ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
              -----------------------------------------------------
              FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)

Коментар

Да ти го обясня на прост български език, защото очевидно не разбираш като четеш.При съюза или трябва да вземеш или едното определение, или другото. Не трябва да взимаш и двете заедно. За да вземеш и двете заедно, то трябва задължително да е написано със съюза "и".Оцветявам ти го, като на малките деца:
                (2) За улесняване на изпреварването по двулентовите двупосочни пътища извън населени места водачите на пътни превозни средства или състави от пътни превозни средства с дължина над 7 метра, с изключение на случаите, когато те извършват изпреварване, трябва да поддържат такова разстояние между своето превозно средство и движещото се пред него друго превозно средство, че изпреварващите ги пътни превозни средства да могат безопасно да заемат място между тях.
                Ако караш 5 метрова кола отговаряш ли на едно от двете условия? За по-лесно - на един от двата цвята, защото очевидно така ти е по-лесно.Сигурно си и от тези шофьори, които като се движат по пътя с предимство, а пътя с предимство завива в някоя посока (ляво или дясно), то не даваш мигач, защото си се движиш по пътя с предимство.
                A20DTH ЖТД ама не баш
                Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Така и така говорим за предимства...http://news.plovdiv24.bg/585992.htmlКво мислите?
                  ФИАТ- Пътят е само формалност
                  ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
                  -----------------------------------------------------
                  FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)

Коментар

Нищо не се разбира от това клипче :/
                    Toyota Prius 1.5 Hybrid
                    EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI

Коментар

BO написа:
                      Да ти го обясня на прост български език, защото очевидно не разбираш като четеш.При съюза или трябва да вземеш или едното определение, или другото. Не трябва да взимаш и двете заедно. За да вземеш и двете заедно, то трябва задължително да е написано със съюза "и".Оцветявам ти го, като на малките деца:
                      Ако караш 5 метрова кола отговаряш ли на едно от двете условия? За по-лесно - на един от двата цвята, защото очевидно така ти е по-лесно.Сигурно си и от тези шофьори, които като се движат по пътя с предимство, а пътя с предимство завива в някоя посока (ляво или дясно), то не даваш мигач, защото си се движиш по пътя с предимство.
                      Уточнението за дължина се отнася и към двете, не само към състава.Т.е. ППСто трябва да е с дължина над 7 метра - самостоятелно или като част от състав, за да бъде приложима тази алинея.Всичко ППС та трябва да спазват ал. 11) Водачът на пътно превозно средство е длъжен да се движи на такова разстояние от движещото се пред него друго превозно средство, че да може да избегне удряне в него, когато то намали скоростта или спре рязко.Но спевциално за тези с дължина над 7 метра е предвидено изискване за оставяне на разстояние.

Коментар

За последното съм съгласен с Lane Staley. Съюзът ИЛИ се отнася за "пътно превозни средства ИЛИ състави от пътни превозни средства", а изискването за 7 м важи и за двете. Има се предвид например автобус, дълъг 10 м, както и камион с ремарке (всеки с дължина по 5 м примерно, но като са закачени стават 10 + 1 м (дължината на теглича, примерно).Все пак е филолог, разбира от български език.

Коментар

И аз го прочетох 10 пъти... И за двете се отнася.
                          Toyota Prius 1.5 Hybrid

Коментар

Immortal написа:
                            За последното съм съгласен с Lane Staley. Съюзът ИЛИ се отнася за "пътно превозни средства ИЛИ състави от пътни превозни средства", а изискването за 7 м важи и за двете. Има се предвид например автобус, дълъг 10 м, както и камион с ремарке (всеки с дължина по 5 м примерно, но като са закачени стават 10 + 1 м (дължината на теглича, примерно).Все пак е филолог, разбира от български език.
                            За това бих се съгласил ако имаше запетая тук:
                            състави от пътни превозни средства"," с дължина над 7 метра
                            В този случай 7-те метра се отнася за съставното след "или"-то, но ако имаше запетая преди изискването за 7-те метра, то тогава щеше да се отнася и за състава пред или-то, демек и за ППС-то.Как ще обясниш също и факта, че в изпитните листовки правилния отговор важи и за автомобил? Може би с грешка, де да знам.
                            A20DTH ЖТД ама не баш

Коментар

BO написа:
                              Immortal написа:
                              За това бих се съгласил ако имаше запетая тук:
                              състави от пътни превозни средства"," с дължина над 7 метра
                              В този случай 7-те метра се отнася за съставното след "или"-то, но ако имаше запетая преди изискването за 7-те метра, то тогава щеше да се отнася и за състава пред или-то, демек и за ППС-то.
                              Не си прав за запетаята, тя си е точно на място - след описването на необходимата дължина, а то се отнася и за двете описани ситуации.

Коментар

Ако законът важеше за всички ППС просто и ясно щеше да бъде написан "пътни превозни средства или състави от пътни превозни средства" без никъде да се упоменава дължина. Така че това е просто частен случай за над 7м, не знам какво има да се умува толкова.
                                Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)

Коментар

Working...
                                X