Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Полезно ли е и на колко време да се сменя работата?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Полезно ли е и на колко време да се сменя работата?

Имаше обявено едно такова радио предаване наскроо по едно радио. Темата беше за това, на колко време да се сменя работата, хубаво ли е да се прави това и до колко е приложимо това в България.Моето мнение е, че е хубаво човек да си работи на едно място, така се изгражда голямо доверие между хората в колектива и работата си върви каточели от самосебеси. :D Ма идва и време, когато без да има проблеми със шефове и колеги, просто му писва и иска нещо ново. Всеки знае, че еднообразието и рутината убиват всичко . А до колко и на колко народ това е възможно да правят такова нещо по днешните времена в България?Аз лично изтрещях това лято и направих един такъв експеримент с мене си Просто реших да сменя работата (след близо 3 години), не че имах някаква нужда от това Точно за няколко дена си намерих нова работа, даже изпитах удожолствието от това, след като имам доста опит и стаж вече в областа в която работя, да отказвам вече по-напреднали уговорки от едно интервю, с фирми, в които съм си подавал документите за работа. Сега, вярно по стечение на обстоятелствата, от другата седмица започвам пак в старата фирма където бях до лятото, само че във варненския офис, звъннах на шефа на майтап и след 3 дена ми каза направо да идвам да подписвам договора. Разбирам, че това всичко е въпрос на стаж и вече поставени основи в бранша. А как седят нещата при тези, които са без много стаж или връзки? Или при смяна на самата област на работа?А сега сте вие

Ами полезно то. Най - добре е като си свикнеш на едно място (разбира се да те удовлетворяват всички условия - р.време, работа, пари, да нямаш колеги кретени които да ти лазят по нервите) е да си седиш и да бачкаш там - както сам се изрази работата върви от само себе си. Наскоро разглеждах един тест за факторите за измерване на стрес - там смяната на работното място е един от основните - все пак нови колеги, нова обстановка не е лесно.Та как беше при мен докато учех. (завърших преди месец магистърска степен в академията в Свищов). Та всяко лято докато учех вкл и това лято работех за туристическа фирма на морето. Като се прибера есента от там се закачам някъде да мине зимата и така до другото лято. Общо взето постоянна смяна, докато свикнеш и хайде пак, което според мен не е за предпочитане. Сега пък съм на нов етап вече си търся нещо което хем да е по специалността ми, хем да ме удовлетворява финансово, хем да е за постоянно. Като заключение бих казал че ако всичко ми харесва в дадена работа не бих я сменил импулсивно щото така ми щукнало някой ден докато ми е било скучно
    Punto SX 1.1 55

Коментар

Дааа

не е хубаво човек да сменя работата си, освен, ако не е принуден от обстоятелствата иначе отбора на fiat_love ме смая дано качествените му колеги да са толкова, колкото на снимката :D :D :D
      Следвай мечтите си))

Коментар

@fiat_love, коя фирма е това ако не е тайна, много колежки имаш.По темата, специално за ИТ бранша, трябва да работиш в много голяма организация за да си удовлетворен. Иначе в една малка фирма първият месец ти е интересно, изучаваш обстановкта. Втория месец вече си в час, а след третия всичко е рутина. И ти писва, няма възможност за развитие и човек почва да се оглежда за нещо ново. Визирам професията системен администратор и моята гледна точка. Я да чуя мнения от колеги .
        Alfa 147 1.9 JTDm '07 Q2 - хем червена, хем пуши черно;Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
        ex. Alfa 155 1.7 '93 ### ex, Alfa 147 1.9 JTDm '03 R.I.P. ###Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001,

Коментар

Аз лично донякъде подкрепям идеята за смяна на работата периодично. В учебника по мениджмънт пишеше че на всеки 3 години трябва да има ръст служителя - иначе започва да се чувства че тъпче на едно място и започва да го мързи или бяга. При мен обаче нещата не стоят така - вече 5 години съм на текущото си място, обаче си стоя тука тъй като съм в позиция, на която няма на къде да раста в тази фирма - над мен са само собствениците и изпълнителния директор. А нашия град е малък, няма много големи фирми като нашата и да искам да сменя - няма накъде за по добре - само по-зле може да е. Иначе работата си я обичам, работя с клиенти от чужбина и големи български фирми където като се обадя познават фирмата и се работи много лесно. Колегите ми са готини - в централния офис сме един екип от 15-16 човека който не се е променял вече 4 години - знаем си и долните гащи и работите стават много лесно, а и хората са готини. Шефовете ми са нормални, без прекалени юркания и простотии - в рамките на нормалното. Освен това от доста време имам голяма свобода на действие, което ми позволява да вземам сам решения в моята област и да имам възможност да се самоусъвършенствам. Заплатата е много добра за региона, макар и не толкова в сравнение с тези в София, а да не говорим, че колегите в Германия на моята позиция не развалят 7-8000 евро на месец. Амам да се надяваме че след някоя годинка нещата ще се оправят и при нас. Не искам да се местя в друг град - тук ми е добре - не знам дали сте наясно ама Хасково няма нищо общо с провинциален тип град - тука има много бизнес и богати хора, страшно много ново строителство, почти няма дупки по улиците, чисто е, градът се ремонтира постоянно последните 3-4 години и направо свети. За сравнение мога да кажа че Пловдив, макар и по-голям и богат, е доста по-окаян в много отношения. Освен това Хасово е градът с най много кафета, кръчми и дискотеки на глава на населението в БГ - това е сигурно - е не всички са супер ама то не може. Така че качеството на живот, което ми предоставя моя град е такова, че трудно мога да го намеря другаде. Е по малко селяния има винаги, ама за сметка на това не ме гледа страшно всеки втори човек като в София.П.С. Забравих да кажа че при нас има много движение по улиците - ама големи задръствания стават само ако внезапно завали дъжд, а София - сами си знаете какво е... Така имам повече време за семейството си и специално за малкия юнак, който ме чака зад вратата всяка вечер.
          Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
          Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
          ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Коментар

Какво да ви кажа хубаво е да се работи на едно място ама да не е Армията.Или да е по добре платена защото имам чувството че има колеги от форума които вземат доста повече.Иначе растежа си го има на три години не тъпчеш на едно място.С две думи много нерви.Ако сега ми предложат работа като шофьор на голяма и хубава машина или автобус срещу солидно заплащане веднага скачам.Под солидно заплащане се разбира за мен около 800-1000 на месец и да не мислиш за нищо.
            Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
            Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата

Коментар

Yavor написа:
              ...не знам дали сте наясно ама Хасково няма нищо общо с провинциален тип град - тука има много бизнес и богати хора, страшно много ново строителство, почти няма дупки по улиците, чисто е, градът се ремонтира постоянно последните 3-4 години и направо свети. За сравнение мога да кажа че Пловдив, макар и по-голям и богат, е доста по-окаян в много отношения. Освен това Хасово е градът с най много кафета, кръчми и дискотеки на глава на населението в БГ - това е сигурно - е не всички са супер ама то не може. Така че качеството на живот, което ми предоставя моя град е такова, че трудно мога да го намеря другаде. Е по малко селяния има винаги, ама за сметка на това не ме гледа страшно всеки втори човек като в София.
              Поздрав ва, Каунь! Живяла съм там 16 години и още ми е на сърцето тоя град!
              Fiat Bravo 1.9 JTD / Fiat Bravo II 2.0 Multijet
              www.fiat-bg.org/forum

Коментар

Blue написа:
                Поздрав ва, Каунь! Живяла съм там 16 години и още ми е на сърцето тоя град!
                Едно време имаше един много оборотен сайт с хасковски диалект и фолклор.Спомням си имаше обяснение що е то Мтелка и беше нещо от рода на момиче с тел 088 88 88 88 или 087 87 87 87 и сходно ЕГН и среден разход на градско от 50 до 100 лв на час
                Punto SX 1.1 55

Коментар

pr_00f написа:
                  @fiat_love, коя фирма е това ако не е тайна, много колежки имаш.По темата, специално за ИТ бранша, трябва да работиш в много голяма организация за да си удовлетворен. Иначе в една малка фирма първият месец ти е интересно, изучаваш обстановкта. Втория месец вече си в час, а след третия всичко е рутина. И ти писва, няма възможност за развитие и човек почва да се оглежда за нещо ново. Визирам професията системен администратор и моята гледна точка. Я да чуя мнения от колеги .
                  Работя в една прекалено голяма организация вече 10 г. - НАП и хич, ама наистина никак не съм удовлетворен. А иначе това ми е трета работа. Намирам за стимулиращо смяната на работата на 3-4 години. Иначе омръзва, губи се стимула... е освен, ако не работиш някаква прекалено добре платена работа, която просто не трябва да изпускаш.
                  Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

Yavor написа:
                    Аз лично донякъде подкрепям идеята за смяна на работата периодично. В учебника по мениджмънт пишеше че на всеки 3 години трябва да има ръст служителя - иначе започва да се чувства че тъпче на едно място и започва да го мързи или бяга. При мен обаче нещата не стоят така - вече 5 години съм на текущото си място, обаче си стоя тука тъй като съм в позиция, на която няма на къде да раста в тази фирма - над мен са само собствениците и изпълнителния директор. А нашия град е малък, няма много големи фирми като нашата и да искам да сменя - няма накъде за по добре - само по-зле може да е. Иначе работата си я обичам, работя с клиенти от чужбина и големи български фирми където като се обадя познават фирмата и се работи много лесно. Колегите ми са готини - в централния офис сме един екип от 15-16 човека който не се е променял вече 4 години - знаем си и долните гащи и работите стават много лесно, а и хората са готини. Шефовете ми са нормални, без прекалени юркания и простотии - в рамките на нормалното. Освен това от доста време имам голяма свобода на действие, което ми позволява да вземам сам решения в моята област и да имам възможност да се самоусъвършенствам. Заплатата е много добра за региона, макар и не толкова в сравнение с тези в София, а да не говорим, че колегите в Германия на моята позиция не развалят 7-8000 евро на месец. Амам да се надяваме че след някоя годинка нещата ще се оправят и при нас. Не искам да се местя в друг град - тук ми е добре - не знам дали сте наясно ама Хасково няма нищо общо с провинциален тип град - тука има много бизнес и богати хора, страшно много ново строителство, почти няма дупки по улиците, чисто е, градът се ремонтира постоянно последните 3-4 години и направо свети. За сравнение мога да кажа че Пловдив, макар и по-голям и богат, е доста по-окаян в много отношения. Освен това Хасово е градът с най много кафета, кръчми и дискотеки на глава на населението в БГ - това е сигурно - е не всички са супер ама то не може. Така че качеството на живот, което ми предоставя моя град е такова, че трудно мога да го намеря другаде. Е по малко селяния има винаги, ама за сметка на това не ме гледа страшно всеки втори човек като в София.П.С. Забравих да кажа че при нас има много движение по улиците - ама големи задръствания стават само ако внезапно завали дъжд, а София - сами си знаете какво е... Така имам повече време за семейството си и специално за малкия юнак, който ме чака зад вратата всяка вечер.
                    Yavor-e само от подчертаното по-горе си личи, че си човек здраво стъпил на краката си - отговорен, трезво мислещ, деен, с добро семейство - а не някой летящ в облаците "въздухар". В същото време чувстваш, че възможностите ти в професионално направление са по-големи, но ... Сигурен съм, че рано или късно ще получиш своя шанс! Да не ти казвам пък аз колко взимат мойте колеги от ... сещаш се откъде! П.С.Sorry, не исках да влизам в ролята на Алена от bTV! , но ми харесаха много разсъжденията ти.
                    Tornado написа:
                    Какво да ви кажа хубаво е да се работи на едно място ама да не е Армията.Или да е по добре платена защото имам чувството че има колеги от форума които вземат доста повече.Иначе растежа си го има на три години не тъпчеш на едно място.С две думи много нерви.Ако сега ми предложат работа като шофьор на голяма и хубава машина или автобус срещу солидно заплащане веднага скачам.Под солидно заплащане се разбира за мен около 800-1000 на месец и да не мислиш за нищо.
                    Tornado позволи ми да не съм съгласен напълно с теб:1. Синия цвят - Защо? А и в Армията много често /аз 4 пъти досега/ се сменя работното място /гарнизона/. Колежки също в последно време - дал Господ, особено при Вас ! Може би имаш в момента проблеми с началници, но ... никой не е вечен. Гледай по-свежо на живота и проблемите в службата! :D 2. Черния цвят - Напълно съм съгласен! Никъде няма лесно ...3. Червения цвят - Не падай толкова ниско ! Не всичко е пари, приятелю ... П.С. Ако имаш коментар, пиши ми на ЛС за да не занимаваме колегите от форума с нашите си проблеми. Yellow_Flash_Colorz_PDT_06
                    BRAVA 1,6 16V EL 96г. - АГУ "Landi"
                    Среден разход на газ

Коментар

Понякога с професията, която имаш опираш в тавана и няма накъде повече Реализация в чужбина е единият вариант, а другия-да си смениш професията.
                      Frontera Sport, X20SE март 1998

Коментар

Vladim написа:
                        Понякога с професията, която имаш опираш в тавана и няма накъде повече Реализация в чужбина е единият вариант, а другия-да си смениш професията.
                        Как беше.... "ЗАКОНЪТ НА ПИТЪР" или нещо подобно ... "ВСЕКИ ДОСТИГА СВОЕТО НИВО НА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ"! Иначе, на колегата не може да се отговори еднозначно! ОБСТОЯТЕЛСТВА!Лично аз съм сменял доста работи, но все в една сфера...! Горд съм и с това, че в тази същата трудна сфера успях да работя 4 години със собствена фирма!После обстоятелствата се промениха и отново станах НАЕМНИК! Но, според мен истината е в частния бизнес.Там човек открива свои неоткрити качества и възможности.Светът се крепи на средния и дребен частен бизнес.Успех!
                        SUZUKI SX 4/1.9 DDiS, 120 кс/8V, 4X4

Коментар

И аз като цяло подкрепям смяната на работата, макар че за 15 години трудов стаж до тук съм била само на три места, две от които са банки. Проблема е че и аз като Явката съм стигнал до едно ниво от което нагоре повече няма, но пък напоследък започвам да се позанимавам със допълнителни дейности които нямат нищо общо с основната ми професия, но пък ми носят значително удовлетворение. Така че както казва Nino истината е частния бизнес ама не е зле в същото време да си и на "държавна" работа където все пак някой ти плаща осигуровките и погасителните вноски...
                          Alfa Romeo 159 1.9 JTDM'07
                          Fiat Linea 1.3 Multijet'08
                          Fiat Doblo 1.9 (товарно магаренце)
                          http://forum.fiat-bg.org

Коментар

@Snake Вярно е че НАП е една прекаленно голяма организация, но все ти работиш в клона и в едни град. Дори и шеф на ИТ отдела все пак нямаш поглед къде какво се случва, а и едва ли някой те информира, имам превдид тенденциите в страната. От чисто любопитство колко сървъра има вашия клон например? Колко време би отнело на един средно статистически админ да опозне ситуацията и да започне да командва парада? А колко време ще ще трябва а мине за да му писне и да си вдигне чукалата ?Просто ми е интересно за това питам.Поздрави.
                            Alfa 147 1.9 JTDm '07 Q2 - хем червена, хем пуши черно;Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
                            ex. Alfa 155 1.7 '93 ### ex, Alfa 147 1.9 JTDm '03 R.I.P. ###Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001,

Коментар

pr_00f написа:
                              Колко време би отнело на един средно статистически админ да опозне ситуацията и да започне да командва парада?
                              МНОГО
                              pr_00f написа:
                              А колко време ще ще трябва а мине за да му писне и да си вдигне чукалата ?
                              МАЛКО. По-добре приеми тези отговори на майтап. В интерес на истината аз започнах работа в НАП преди доста години, когато тепърва започвахме да изграждахме мрежите, да инсталираме сървъри, имаше и мегдан за доста програмиране, изобщо беше интересно. Сега сме на етап минаване към централизирана информационна система, а е известно какво стана с ИТ хората например в банките, когато минаха на централизирани БД...
                              Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

Working...
                              X