Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпроси относно управление на етажната собственост

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Аз не разбирам тия дето се "отказват’ от услуги. Щом си купил/наел апартамент в блок с асансьор, ТЕЦ, покрив, стълбище ... то ще плащаш за асансьор, ТЕЦ, покрив, стълбище ... Като не ти харесва - на село. Там няма блокове.И аз не ползвам тревните площи около жилището, но не само че плащам за потдръжката им, ами от 2015 ми увеличиха разходите за косене на трева и събиране на листа с 20 евро. Е как пък никой не мрънка, недоволства или се "отказва’ от градинката?
    Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.

Коментар

Днес гледам съобщението вече го няма на таблото във входа, но чипа продължава да ми работи, никой не ми е тропнал или звъннал на вратата да ми кажа, нещо от сорта на: "ти са на какъв се правиш".
      punto HGT

Коментар

BO написа:
        Е кой нормален ще се качи до първия етаж пеша, за да иска от там да хване асансьора? По тази логика може да го изкараш, че ако иска да се качи през 7-мия етаж, за да слезе на 2-рия, то пак няма да може. Баси и логиката, честно. Но второстепенната роля на чипа е точно това - ако някой случайно не иска да плаща за асансьор, защото не иска да го използва (има реално такива хора във входа), просто нямат чипове и се упражнява един вид контрол, че няма да се възползва от това, като е заявил, че се "отказва’ от услугите му.
        По първото - да се "качи" до първия етаж?!? Че той не е ли най-долу?!?Огромната част от блоковете в България започват от първи етаж.Много по-малка част имат партер, в който няма апартаменти (когато да речем отдолу има магазини). По-горе писах, че това е изключение, ама явно не четеш! Логиката си ми е желязна.
        Immortal написа:
        Но при тях, а предполагам и при вас - асансьорът не тръгва от първия жилищен етаж, а от партер.Т.е. няма как да се заключи достъпът до асансьора.
        По второто - ограничаването на използването на асансьора, независимо дали някой е платил или не е НЕЗАКОННО! Законът за етажната собственост казва следното:Чл.5. (1) Собствениците на самостоятелни обекти в сграда в режим на етажна собственост, наричани по-нататък "собственици", имат право да:1.използват общите части на сградата според тяхното предназначение;Чл.6.(1) Собствениците са длъжни да:1. (доп. - ДВ,бр. 57 от 2011 г.) не пречат на другите собственици, ползватели и обитатели да използват общите части на сградата;Никъде в закона няма разрешение по някаква причина да се ограничи използването на общи части, вкл. и асансьор.Ако някой собственик/ползвател не изпълнява задълженията си по ЗЕС, то си има ред, по който да бъде наказан и принуден да си ги изпълни. Няма да ви образовам сега, имате си интернет, четете.

Коментар

Immortal написа:
          Иначе както ти си го описал съм виждал много блокове. Но при тях, а предполагам и при вас - асансьорът не тръгва от първия жилищен етаж, а от партер.Т.е. няма как да се заключи достъпът до асансьора.
          Това съм го пропуснал точно, както е написано.Да, асансьора не тръгва от първия етаж, а от партер.В този случай няма ли нужда и той да се заключи, че все не разбираш защо се заключва асансьора?И както написах назад в темата, както си има ред за събиране на парите от такива, които не искат да плащат, така си има и ред за тези, които не искат да плащат, да си получат достъпа до асансьора след ограничаването им.Или пак ще го напиша - каквото почукало, такова се обадило. Аз не искам да се занимавам с хора, които са нагли и безцеремонни. Ограничаваме ги и те си викат. Ако искат да се разправят, да го направят. Ама до сега не съм видял такъв наглец, който да не си плаща, да му се ограничи достъпа а, той да съди входа за това в последствие. Все пак ако го направи, то наистина е мега дебил и не заслужава никакво уважение от никой във входа. И ако се появи един такъв, то лично ще се погрижа да си плати, защото ще ми стане тогава за спорта да му покажа, че не е прав. А ако ми стане за спорта, то няма как да мине метър.Ама до тогава се минава масово по по-лесния и бърз начин - плащаш - ползваш, не плащаш - не ползваш. И пак ще се потретя - какво по-честно от това?А както виждам твоето мнение най-вероятно се базира на не много голям опит с блокове, входове и война, понякога буквално, между съседите.Не си бил в позиция касиера да ти каже, че не могат да се съберат пари за разходите на входа. Понякога да спрат тока му, и накрая да дойдат пак при теб и да ти кажат, че трябва да дадеш х2 или х2 над "стандартната" такса, за да може да платите и пуснете тока, за да имате осветление във входа, или пък асансьор.А и по закон нищо не може да направиш, защото хем сумата не е кой знае колко голяма, а много "тарикати" нямат никакви официални доходи. Та ще вземеш пари от тях друг път.
          A20DTH ЖТД ама не баш
          1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
          Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

BO написа:
            И ако се появи един такъв, то лично ще се погрижа да си плати, защото ще ми стане тогава за спорта да му покажа, че не е прав. А ако ми стане за спорта, то няма как да мине метър.А и по закон нищо не може да направиш, защото хем сумата не е кой знае колко голяма, а много "тарикати" нямат никакви официални доходи. Та ще вземеш пари от тях друг път.
            Според теб (а и като гледам, не само), да спазваме законите само когато ни отърва? Щом законът не е в наша полза - то тоя закон нищо не може да се направи и ще прилагаме юмручното право?!?Без коментар!Само да те светна, щото явно не си в час, че ползването на асансьора не е услуга, която някой предлага, а друг плаща и ползва.Този асансьор е колкото твой, толкова и негов.Дали плаща или не плаща - както казах, има си ред в ЗЕС да се накара да си изпълни задължението като собственик солидарно да плати за разходите на собствеността си.

Коментар

Immortal написа:
              Само да те светна, щото явно не си в час, че ползването на асансьора не е услуга, която някой предлага, а друг плаща и ползва.Този асансьор е колкото твой, толкова и негов.Дали плаща или не плаща - както казах, има си ред в ЗЕС да се накара да си изпълни задължението като собственик солидарно да плати за разходите на собствеността си.
              Право думаш колега, това е точно така, в повечето случаи хората, които не плащат в даден един момент ще са принудени да платят, защото после ще трябва освен да си платят това, което дължат, ще трябва да заплатят и разходите по едно дело, което ще бръкне доста по надълбоко в джоба на некоректния платец. Боби, начини има, но не и със спирането на асансьора, защото общото събрание не е институция от ранга на съда, че да може да спре асансьора на даден собственик, в повечето случаи при едно такова сплашване номера минава, но това е само сплашване, реално нямаш право да спреш каквото и да било що се касае за общи части
              punto HGT

Коментар

didich и Immortal, искам само да ми отговорите честно на тези два въпроса:1. Колко пъти сте били в позиция да плащате общи нужди, включително и тока за асансьора, включително и ремонта по самия асансьор, които обикновено са стотици левове, където да кажем поне 20% или 30% от входа не искат да плащат за него, а си го ползват?2. Колко пъти сте успели да накарате тези хора да си платят ползването на асансьора накрая?Имортъле, за теб (и не само) специално знам, че изпълняваш закона само ако ти изнася. Примерно не ти пречи да караш със скорост над разрешената при положение, че не е разрешено, нали?Погледнато логично това твое нарушение може да коства много често моя живот. Ама аз до сега не знам на някой да съм му отнел живота, като съм му спрял достъпа до асансьора, нали? Дори напротив - грижа се лично за неговото здраве и обективно погледнато с това само помагам.И само да те светна и аз - асансьора не работи на самотек като стълбището. Достъпа до стълбището не сме спрели, нали?И да, аз плащам твоето лично возене на асансьора. Защото аз плащам тока, който лично ти ползваш. Аз плащам и амортизацията му. А ти си само един паразит, който яде от храната на моето дете, косвено. Всичко това го казвам не за теб като личност, а за хората, които защитаваш. Да не стане объркване и да го възприемеш лично срещу теб.И както преди казах - аз не се разправям с бой. От никой не съм взел пари на сила. И като съм му спрял използването на асансьора - не достъпа до него, тези хора са в пълното си право да се възползват от "услугите" на закона, нали? Както ти съзнателно нарушаваш закона при шофирането ти, така и аз нарушавам закона при отношението ми с хората.Както аз така и ти се надяваш накрая да ти се размине, нали?И накрая да си кажа, че не съм бил в позиция при която на някой да сме спрели използването на асансьора, пък той да е толкова нагъл, че да си върне правото му на използване чрез съда. И това е за това, че тези хора, които не плащат, обикновено са някакви дребни тарикатчета, които не им стига мозъка да си търсят правата чрез съда. Малко или много те се пробват да минат метър, пък като въведеш система за достъп чрез чипове, то обикновено всичко си плащат след това. И за това искам точно ти да ми отговориш колко пъти си бил най-вече в първата ситуация, зададена чре първия въпрос. Защото по твоето мнение аз лично съм твърдо убеден, че никога не си бил в такава ситуация и говориш просто с поглед от кулата на принцесата, където всичко е много розово и нещата се случват много лесно и елементарно. Защото лично аз съм живял на места, където съм чул лично майка често да си псува 3-4 годишното дете на майка! С такава сган няма как да се пребориш, повярвай.Както сам каза - без коментар!
                A20DTH ЖТД ама не баш
                Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Бо, ти си прав, но те искат да ти кажат, че начина е друг. Не се прави по този първичен начин "не плащаш-няма да се возиш". В ЗУЕС, като собственик имаш права и задължения. Право да ползваш асансьор и задължение да плащаш за неговата потдръжка. При неизпълнение на едно от двете неща си има съответните наказателни пътеки, които не са тези дет описваш. Всичко тръгна от ситуацията на Дидич-а. Да, но човека си плаща, просто сега си приспада...как да го кажа...където са го прее**ли известно време. И ако някой му спре асансьора, му потъпква правата, понеже той си е изпълнил задължението и даже е предплатил.
                  ФИАТ- Пътят е само формалност
                  ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
                  -----------------------------------------------------
                  FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)

Коментар

За 2-3-5-те лева, дето се събират на месец, е по-лесно и практично да му отрежеш ползването на асансьора, вместо да ходиш по законовите стъпки с месеци и да доказваш, че не се е бръкнал за тия 2-3-5 лева.
                    Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Както сам написах аз не обсъждам конкретно на didich проблема, защото там е завъртяна ситуацията.Аз обсъждам само тия, които не плащат, защото просто не искат да плащат, защото знаят, че няма как да им се спре достъпа до асансьора и се чувстват напред от цялата тази ситуация.И в момента на слагане на чипове в асансьора, това решава почти винаги този проблем. И аз съм твърдо за осъществяването на този контрол, пък и за решението за ограничаване на достъпа на такива индивиди. Както казах - нека ни съдят. Ще бъда солидарен в последствията.
                      A20DTH ЖТД ама не баш

Коментар

BO написа:
                        didich и Immortal, искам само да ми отговорите честно на тези два въпроса:1. Колко пъти сте били в позиция да плащате общи нужди, включително и тока за асансьора, включително и ремонта по самия асансьор, които обикновено са стотици левове, където да кажем поне 20% или 30% от входа не искат да плащат за него, а си го ползват?2. Колко пъти сте успели да накарате тези хора да си платят ползването на асансьора накрая?
                        Отговярам честно, до сега не ми се е случвала нито една от двете ситуации.
                        punto HGT

Коментар

Да, де то така се прави по принцип точно с идеята, че е по-лесно. Голям проблем ни е на нас, че слабо си знаем правата, а още повече задълженията. Аз също това животно ЗУЕС не съм го чел. Давам си парите и не споря. Добави в това и факта, че и да убиеш оставаш не наказан, та какво остава да се проследи за 2-3-6лв. Иначе мисля, че ако не си спазват задълженията към етажната собственост, се налага някаква финансова глоба. Ама сега кой я налага, кой следи дали е изпълнена.... Сега на простак, който е решил да не плаща, да му кажеш, че леля ти Кинче (касиерката) му налага 50лв глоба....хахахаМалко спора се получива като разликата между теорията и практиката. По принцип нямаш право да му спираш достъп до асансьора, но реално точно така се получава. Всеки е виждал заварени врати на асансьора по вторите етажи Но както писах вече, продължавам да не виждам смисъл в чиповете за асансьори. Казвам го понеже в блока, къде съм живял като дете, го сложиха за да се намаляла сметката за тока. Понеже, бяхме 3 деца в блока. Две на 6ти етаж и едно на 5ти етаж. А навремето нямаше фейсбук да се разбереш да излизаш, а се ходеше да се звъни по вратите. Сметка за тока от порядък на 5лв/мес и те искат да я намалят?Проблемите с ЕС са вечни. От вида на: Покрива тече, но от 1ви и 2ри етаж, донт гив а фак за тва или последните етажи не искат да плащат за чистачка и т.н. Но за да няма проблеми е логично да се ползва и спазва ЗУЕС. Когато имаш за съседи разбрани хора, няма как да имаш проблем, но ако си попаднал на чалгаджии, полицаи, военни (Извинявам се, ако има преставители в нашия форум на последните две, които изброих) е мноооого трудно да се разберете. Сега, когато ти кажат "Кво ще ми направиш бе? Няма да плащам и това е" единственото, което следва е начина на БО. Като този метод ми се ще да го категоризирам, като погрешен, но работещ в нашите условия.
                          ФИАТ- Пътят е само формалност
                          ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
                          -----------------------------------------------------
                          FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)

Коментар

Не, не съм попадал в такива ситуации, Во, живял съм 10 години в Сливен във вход, в който всеки всичко си плащаше (блок, населен с настоящи и бивши военни), живял съм 5 години в Ямбол във вход, в който също не сме имали проблеми. В София живях във вход, който нямаше чистачка и никой не чистеше (само ние с приятелката ми чистехме стълбите понякога), лампата на етажа не е работела и съм бил на 1 етаж и никога, ама наистина никога не съм влизал в асансьора. Та там, да, не плащах, а и хазяинът беше казал, че той ще се оправя.Знам, че темерути има много и не е лесно да съжителстваш с такива, вие си знаете.А че съм карал с превишена скорост - това е нещо, което не е доказуемо.От 5 години глоба за превишена скорост нямам, а рушвет на катаджия никогане съм давал.

Коментар

Гледайте какви чудеса ставали в БГ: http://www.dnes.bg/stranata/2016/02/...00-leva.291993

Коментар

todorakiggg написа:
                                Гледайте какви чудеса ставали в БГ: http://www.dnes.bg/stranata/2016/02/...00-leva.291993
                                Браво на хората. Така трябва да се действа спрямо такива.

Коментар

Working...
                                X