То пък като чета - едни отношения мааа...Аз бих си търсил правата до последно.Бих разпечатал членът от закона, в който се казва, че деца до 6 години не трябва да плащат и бих го раздал на всички от входа, които имат деца до 6 год.Ей така, да си знаят.И наистина бих поискал да се направи едно отчетно събрание. Все ще се сдуша с 3-4 съседи да ги надъхам.Еба си, то във вашите входове си е чист диктаторски режим бе!За късмет, никога не сме имали проблеми във входовете, в които съм живял.Изключвам този вход в София, в който се опитваха да ме цакат да плащам за асансьор и осветление, при положение че бях на първия етаж и за 5-те месеца, в които живях там НИКОГА не е имало светеща крушка на етажа или пред входа. Нагоре светеха, но на нашия етаж беше измъкнат ключа и просто нямаше как да се включи. Няколкото пъти, в които идваха да ми искат пари ги гоних с думите, че когато видя да свети на етажа, тогава ще им платя и толкоз. А хазяинът ми каза - нищо няма да им плащаш, да се разправят с мен. Така и предадох и повече не ме търсиха за нищо.
То е ясно, че всички го използват с цел сплашване за да може даден човек да бъде принуден по този начин да почне да си плаща таксите, но не всеки е юрист и не всеки е запознат с правата си.Последната глупост, която изръси жената на домоуправителя, на която се смях много дълго беше следната - по принцип в закона е записано, че при поискване домоуправителя е длъжен да представи копие от протокола от проведено общо събрание на всеки един собственик. На последното събрание, а и не само поисках да ми бъде дадено копие от протоколите, с които са взели разни смешни решения и съответно получих най умния отговор - "ще ми дадеш тонер и лист хартия и ще ти го разпечатам" , как да не съдиш подобни дебили, които даже не са си направили труда да отворят ЗУЕС.Коцев, парите са 5лв на калпак, като оправданието за вземане на решение да плащат и децата било, че в блока имало много хора, които не живеели, съответно от тях пари не се взимали и тъй като немогли да събират пари да си платят тока и другите разходи решили да събират и на децата - пълно малумие, по принцип ако не стигат парите се взима решение да се вдигнат парите на всички над 6 години, а не да се взимат от деца след една навършена година, ти представяш ли си дете на 1 година само да си отвори вратата, само да ползва асанцьор и общи части, без коментар , а на всичкото отгоре преди около 3 месеца като питах колко пари има в касата касиерката ми каза около 1800лв, ба мааму, те парите не стигат до никъде Immortal, само аз съм черната овца вече във входа, всички останали си плащат за децата и си траят, говорих на последното общо събрание, но с/у 10 човека сам колкото и да викаш никой неможе да те чуе, те са свикнали да плащат по 5лв. от 20-30години и никой да не ги закача за нищо, като са гласували пълно доверие на домоуправителя, а пък той за отчети не е и чувал понеже и никой не му ги търси, чиста и сладка работа.
Защо не вземеш в крайна сметка да станеш домоуправител, тази сладка работа и да вземе да оправиш входа ви? Аз винаги съм бил за справедливостта, макар това понякога да е в разрез на закона. В този ред на мисли моето мнение е, че тези хора, с деца до 6 години, трябва да плащат повече, защото реално използват повече. Остави закона на страна. Просто да е честно.Майките на ден само асансьор използват по 10 пъти повече от тези с деца над 6 години. А лятото като дойде, то асансьора не спира. До вечерта е нагоре-надолу постоянно. И това го правят именно заради децата. Пък макар детето да не може да натисне бутона на асансьора, за да плащало то.
Всичко се плаща на този свят,разберете го! Аз съм на 2ия етаж и плащам 6 лв /м. без асансьор ,но тук е включено служебния домоуправител.Как така сега всички си плащат ,а преди не.Всичко е в галвите ни!!!
ЗУЕС трябва да се спазва такъв какъвто е. В противен случай всеки ще го тълкува и прилага, както му е изгодно. Друг е въпросът доколко изобщо е възможно да накараш група хора доброволно да спазват подобни правила, които са свързани със събиране на пари във фонд за ремонти и обновяване, съразмерно с притежаваните идеални части, със събиране на пари за поддръжка на общите части, пропорционално на броя на живеещите в едно домакинство (с изключение на децата до 6 г. и на хора, пребиваващи по-малко от 30 дни годишно), който брой е доста разтегливо понятие и е трудно доказуем и т.н.И да, аз в крайна сметка станах домоуправител на нашия вход. Направихме събрание и старият домоуправител театрално каза, че не желае повече да се разправя с неблагодарни люде (предполагам е имал предвид хора като мен), които не оценяват колосалната работа, която върши. Направи някакъв отчет, без да представи никакви документи (500 лв. платих на онзи майстор, ако го помните и т.н....) Засега нещата са горе-долу добре, въпреки че усещам и враждебност. Ежемесечно лепя отчет за приходите и разходите, който обикновено се къса още същия или на другия ден. Поставил съм си срок поне една година да издържа, независимо какви спънки срещам. А като задача - следващото лято да ремонтираме покрива, пари за който неуспешно са събирани няколко пъти. Няма да се карам с никой, ще видим какво ще излезе.
Tonight's the night and it's going to happen again and again...
ЗУЕС трябва да се спазва такъв какъвто е. В противен случай всеки ще го тълкува и прилага, както му е изгодно. Друг е въпросът доколко изобщо е възможно да накараш група хора доброволно да спазват подобни правила, които са свързани със събиране на пари във фонд за ремонти и обновяване, съразмерно с притежаваните идеални части, със събиране на пари за поддръжка на общите части, пропорционално на броя на живеещите в едно домакинство (с изключение на децата до 6 г. и на хора, пребиваващи по-малко от 30 дни годишно), който брой е доста разтегливо понятие и е трудно доказуем и т.н.И да, аз в крайна сметка станах домоуправител на нашия вход. Направихме събрание и старият домоуправител театрално каза, че не желае повече да се разправя с неблагодарни люде (предполагам е имал предвид хора като мен), които не оценяват колосалната работа, която върши. Направи някакъв отчет, без да представи никакви документи (500 лв. платих на онзи майстор, ако го помните и т.н....) Засега нещата са горе-долу добре, въпреки че усещам и враждебност. Ежемесечно лепя отчет за приходите и разходите, който обикновено се къса още същия или на другия ден. Поставил съм си срок поне една година да издържа, независимо какви спънки срещам. А като задача - следващото лято да ремонтираме покрива, пари за който неуспешно са събирани няколко пъти. Няма да се карам с никой, ще видим какво ще излезе.
Извинявайте, но аз се обърках:didich и snake са един и същи човек или имаме два различни казуса, които коментираме!?
Нищо объркващо няма. Темата е дълга, преди това и аз се бях включил и сега казвам какво е продължението в моя случай. То при мен няма случай или казус - просто бях споделил, че старият домоуправител си прави каквото иска и не дава никакъв отчет за изразходването на парите, които събира от нас. А блокчето ни тъне в разруха.
Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Боби, едни хора са се събрали, написали са закон, който впоследствие е минал на одобрение през парламента и е влязъл в сила, от там нататък дали е правилно или не мача вече е свирен, за едни е правилно, за други е грешно, но ако този закон го няма анархията ще е пълна, пък и няма как да се угоди по принцип на всички, винаги на някой няма да му е угодно. След като е записано, че деца под 6 години не плащат, значи не плащат, ако ще и по 300 пъти на ден да ползват асансьора. Ние сме ползвали детска количка например точно 1 година и по точно само в летния сезон, тоест реално няма и година, но реплики от сорта на - ми вие с тая количка цапате повече от други кора ??, ама айде някой да ми докаже, че с количката цапам повече от колкото цапа някой с обувките си ??, защото аз количката я ползвам само на стълбищните площадки, докато някой с калните обивки освен, че цапа стълбищната площадка цапа и самите стълби , количката по стълбите не може да мине, тя се носи във въздуха на ръце , отделно се излиза на разходка примерно целия следобят и след това се прибираме, а не излизам на разходка на всеки 15 минути, че да ползвам асансьор днес 10 пъти VIT, сега не ми се рови, но мисля че някъде беше записано, че живущите до 2-ри или 3-ти етаж могат да не плащат разходи за асансьор, като това не ограничава ползването му от тях, но пак трябва да се види точния запис.
Както само каза, то може да се позовеш на закона. В това си прав.Но ако няма взаимно разбирателство във входа, то до никъде няма да го докарате.Ако 99 човека мислят еднакво, а само ти се дърпаш (не си спомням фактите от тази тема), то лично за мен няма смисъл от цялата тази работа.Лично аз бих си платил за 3-ти човек от семейството, ако детето ми е под 6 години. Просто за да съм честен към другите. Защото знам, че ще съм си платил това, което реално съм го използвал нищо, че може и да ми се размине и да не го плащам, позовавайки се на закона. Ако да кажем съм на 1-ви етаж и асансьора ми се заключва и не бих могъл да го използвам, то бих се дърпал, да. Но ако използвам асансьора, за да си кача детето с него, то няма какво да го мисля.Или накратко - пито-платено.
Нямаше да има проблем и нямаше да се дърпам за тия смешни 5лв. на месец, ако всичко във входа беше прозрачно, даваха се отчети и човек можеше да види за какво му се харчат парите, но тъй като всичко е строго секретно, след като закона ми позволява да си потърся правата и да си върна парите от детето ще го направя ако трябва и съда да се произнесе по този казус, аман от тарикати, които са свикнали да живеят с мисълта, че и това ще мине покрай капките, няма да им мине номера тоя път, запънал съм се като магаре на мост
Няма ли един навит (примерно ти), който да иска да стане домоуправител/касиер, който да дава открит отчет за приходите и разходите?Ако няма, то си връщаш парите, които са ти противозаконно взети и след това какво следва? Ти си с едни ХХ пари напред, те решават да увеличат сумата върху по-големите членове на семейството и пак си в изходно положение. Или реално пак няма да знаеш къде отиват парите, които даваш всеки месец.Да, не знам пълната история, но това не е решение на проблема. В случая не искаш ли да имаш решение на проблема реално?Ама каквото и да пиша аз, с тия съседски взаимоотношения е сложно и винаги има 10% мега малоумни от всеки ход, които малоумни някак си успяват да надделеят над останалите 90%.Въпроса е да не си се паднал във вход с 90% малоумни, че тогава оправия няма.
Когато бях домоуправител на един 8 етажен вход преди 20 години процедирах по следния начин.Пиша съобщение на входа в което им казвам че на еди коя си дата трябва от всеки апартамент по един да слезне и да почистим около входа . В уречения ден и час слизат двама-трима . Отивам в мазата спирам водата на входа и свалям шалтера да няма ток. Да видиш как всички излизат не по един от апартамент ами по двама и трима и докато не почистим няма пускане на вода и ток . И друго . Тия от първия и втория етаж не искаха да плащат за асансьор. Тогава тия от последния етаж им отговориха че при дъжд ще пуснат водата която им тече в апартаментите от покрива по стълбището /както и направиха един път/ и да видиш тогава как всички общи неща на входа се плащат от всички . Асансьор, стълбище и покрив са общи части и всички заплащат за тяхната поддръжка.С две думи казано не е никак лека работата на домоуправителя.Особенно във вход с много апартаменти.
Фиат Панда 1.2 2006година
Синджира си идва ,а козата я няма...
Не казвам, че е лесно, най трудно се работи с хора, а още по трудно с хора, които си мислят, че са на 100% прави, единствения вариант да обориш техните възгледи най вероятно е да ги вкараш в съда и там компетентните органи да им променят мненията, поне за мен друг вариант няма, ти му говориш, то мига мига и на другия ден сякъш някой му е изтрил паметта и пак се почва същото нещо, смисъла е никакъв, за това за мен единственото решение е да си търся правата по всякакъв законен начин за да разберат, че това не е правилно, по принцоп аз не обичам спора заради спорта, когато не съм сигурен за дадено нещо никога не споря, даже съм склонен и да отстъпя за да не се занимавам с глупости, но съм си обещал от доста време да не позволявам на дребни тарикатчета и наглеци да ми ходят по главата.п.п. м/у друго чипа все още ми работи, кога ще бъда изключен незнам, ще пиша ако има развитие, също и все още не съм получил обратната разписка, че писмото е пристигнало, но за това май е още рано
Коментар