Е то и на едното и на другото процентите за лабораторни условия важат. Даже двойна да е грешката, това пак са 5 години за изплащане.
Баща ми си купи пелетна горелка от Варна. Цена- около 1400-1500 лева. Котела беше за твърдо гориво, само смени горелката. И горелката гори всякакви пелети. Ползва я вече няколко зими и е доволен. Ако Те интересува- ще питам каква марка е горелката и от коя фирма е купена.
пс- Родителите ми живеят в Балчик и няма разлика с климата във Варна.
Последна редакция от dobrujanetza; 14.08.2019, 16:46.
Ако е направен като хората монтажа на хубав котел, който не е предназначен за пелети е достатъчно задоволително КПД-то, ако е с много ребра може да се наредят огнеопорни тухли отзат, абе общо взето може да се направи много близко КПД-то до котел предназначен само за пелети. Доста хора правят така и има утвърдени методи на преработка. Бонусът тук е, ако имаш пари да вземеш резервна вратичка и ако искаш да гориш дърва, сваляш вратичката от пантите, слагаш другата и си готов.
Аз питах монтажника, според него на този котел при монтирана долу горелката няма нужда да се сваля, за да се горят дърва. Сега, какво е имал предвид, например да не се вкарва в пиролиза, а просто да си гори огъня в горната камера ли, не знам. Ще питам. Но ми каза, че не е проблем.
Честно казано не съм задълбавал, защото не ми се слугува много много на дърва и си оставям просто вратичка в случай, че се олеят с цените на пелетите или пък посред зима свършат запасите. Ей тъй, за зор заман. Но ще доразпитам.
Тъй...що е стършел свършил, дето имаше една рубрика.
Първо, сложиха пелетната горелка. Поне от пробата съм доволен, стопля си, имам един стаен термостат от нея я ръководя. Имам си прахосмукачка за камини, чистя за секунди котела. Блага работа.
Ядовете. Имало е явно замръз и ми се наложи да сменям един радиатор и да се подмени една спукана тръба. Имах и четири радиатора, които не бяха с термоглави, а с кранчета. Викам си - ай да ги сменя. Обаче оттам започнаха големите ядове, сглобяват, протича, айде пак...според майсторите сложените тръби са некачествени, с времето повърхността им се наронва и те слагат фитинга, стягат с клещите, ама отдолу като се наронва...Сменят с нова тръба, но рано или късно опира до стара или тръба или фитинг и айде пак. Общо взето малко да се поразбута сглобка нещо да се смени и айде, теква. На единия кран седя една седмица сухо, вчера - локва. Пишман станах дето реших да ги сменям тези кранове, досега да съм забравил.
Днес ми докараха и пелетите, 5.25т слънчоглед 25кг торби по 6.50лв торбата, т.е. 260лв/тон. Транспорта отделно.
Чакам майсторите да дойдат тези да прогонят течовете, а тях не им се идва, че не е блага хапка това ама какво да се прави. Лошото е, че и да прогонят, аз откъде да знам че ей сега няма да шурне от другаде? Пък то навсякъде паркет...как съм му вдигнал мерника на тоя паркет...
Най мразя да се занимавам с ВиК, все някъде ще прокапи, не е като тока и да не го доогледаш няма да капне, разбира се трябва и там да се работи внимателно, но "досега не ми е капал". Ръководя се от принципа "не пипай нещо което работи!".
FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г. - бивша. Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка. Закон на Мърфи.
Тъй...що е стършел свършил, дето имаше една рубрика.
Първо, сложиха пелетната горелка. Поне от пробата съм доволен, стопля си, имам един стаен термостат от нея я ръководя. Имам си прахосмукачка за камини, чистя за секунди котела. Блага работа.
Ядовете. Имало е явно замръз и ми се наложи да сменям един радиатор и да се подмени една спукана тръба. Имах и четири радиатора, които не бяха с термоглави, а с кранчета. Викам си - ай да ги сменя. Обаче оттам започнаха големите ядове, сглобяват, протича, айде пак...според майсторите сложените тръби са некачествени, с времето повърхността им се наронва и те слагат фитинга, стягат с клещите, ама отдолу като се наронва...Сменят с нова тръба, но рано или късно опира до стара или тръба или фитинг и айде пак. Общо взето малко да се поразбута сглобка нещо да се смени и айде, теква. На единия кран седя една седмица сухо, вчера - локва. Пишман станах дето реших да ги сменям тези кранове, досега да съм забравил.
Днес ми докараха и пелетите, 5.25т слънчоглед 25кг торби по 6.50лв торбата, т.е. 260лв/тон. Транспорта отделно.
Чакам майсторите да дойдат тези да прогонят течовете, а тях не им се идва, че не е блага хапка това ама какво да се прави. Лошото е, че и да прогонят, аз откъде да знам че ей сега няма да шурне от другаде? Пък то навсякъде паркет...как съм му вдигнал мерника на тоя паркет...
Не им разбирам, бели с алуминий вътре. На някои това бялото отвън е напукано. Не оронено...на чертички, едва едва се виждат. Според майсторите са китайски, но то преди десет години такива имало.
Е не пипай каквото работи ама...аз де да знам, че ще прокапе. Майстора ми вика да не сменям кранчетата, но аз го разбрах в смисъл 'спести си парите'. Той имал предвид да не разбутваме да не протече (ми каза после). Обаче примерно радиатора в стаята на детето - с кран. Ами искам да и наглася температурата и да не бара. В кухнята също с кран. Обаче аз искам и там да мога да регулирам. И те така, викам си тъй и тъй съм се хванал, дай навсякъде с термоглави. И стана белята.
Не им разбирам, бели с алуминий вътре. На някои това бялото отвън е напукано. Не оронено...на чертички, едва едва се виждат. Според майсторите са китайски, но то преди десет години такива имало.
Е не пипай каквото работи ама...аз де да знам, че ще прокапе. Майстора ми вика да не сменям кранчетата, но аз го разбрах в смисъл 'спести си парите'. Той имал предвид да не разбутваме да не протече (ми каза после). Обаче примерно радиатора в стаята на детето - с кран. Ами искам да и наглася температурата и да не бара. В кухнята също с кран. Обаче аз искам и там да мога да регулирам. И те така, викам си тъй и тъй съм се хванал, дай навсякъде с термоглави. И стана белята.
Нацепени ли са няма оправия,стари,прегрявани някога евентуално,чертички,но като ги огънеш нанякъде се цепи,или сменяш всичките или не пипаш и се молиш да не протече кога те няма у вас,но щом са нацепени са постоянен източник на проблеми.
По принцип с качествени фитинги може да се задържи положението,но пак е полувинчата история.
Плипропиленови за температура са перфектни за целта.
Момчета имайте предвид, че точно тези тръби ги ядат...плъховете.
Пиша го от личен и горчив опит, имам и снимки от "приключението", завършило с подобаващо наводнение в мой ущърб.
A17DTС/S
Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !
Коментар