Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Физико-практическа

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
    VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
    VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
    VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
    Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

BO написа:
      ....
      Постоянно ли измерва темепратурата на околната среда?Ако е така, би трябвало да използваш 3 термометъра, а казваш, че си ползвал само 2.Как гарантираш, че околната среда е била постоянно 26 градуса?!?Не мисля, че този експеримент може да се проведе извън оборудвана лаборатория.(виж, онзи с греяната ракия и студената бира мисля да го пробваме на срещата в събота на Луковит! )

Коментар

Immortal написа:
        BO написа:
        ....
        Постоянно ли измерва темепратурата на околната среда?Ако е така, би трябвало да използваш 3 термометъра, а казваш, че си ползвал само 2.Как гарантираш, че околната среда е била постоянно 26 градуса?!?Не мисля, че този експеримент може да се проведе извън оборудвана лаборатория.(виж, онзи с греяната ракия и студената бира мисля да го пробваме на срещата в събота на Луковит! )
        Гаранция, Франция. Иначе да, може да се каже, че измервах постоянно външната температура, защото сондата, която топих във водата я вадих навън и я оставях да седи във въздуха.Съответно между вземанията на пробите показва външната температура.Със сигурност в лабораторни условия и при използването на високо интелектуални мишки резултатите ще са може би по-точни.Но е факт, че студената вода не си променя температурата по-бавно от топлата, дори резултатите показват обратното, но хайде да го отдадем на някаква техническа грешка, спрямо любителската "лаборатория".Сутринта като станах първата ми задача беше да измеря температурата на водата след 8 часа престой. Вече и 2-те чаши показваха 26 градуса. Но кога топлата от 28 е станала 26 градуса си нямам идея. Всъщност имам - между 1:30 и 6:30
        A20DTH ЖТД ама не баш
        1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
        Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Една стая в средностатистическо българско жилище е достатъчно инертна, че за 3 часа температурата и да не се промени с повече от 1/2 градус, особено ако всички прозорци и врати стоят затворени. Колкото до бирата и ракията - със сигурност ракията ще изстине по-бързо, отколкото ще се затопли бирата, поради различното съдържание на вода и етанол. С малко закръгляне, за целите на този експеримент, може да се приеме, че бирата е 95% вода и 5% етанол, а ракията - 50:50. Тъй като за промяната на температурата на единица обем вода с един градус, е нужно значително повече енергия, отколкото за промяната на температурата на същия обем етанол (т. нар. "специфичен топлинен капацитет", който е два пъти по-голям на водата, отколкото на етанола), то лесно може да се заключи, че течност, в която има повече вода, ще промени температурата си по-бавно, отколкото такава, в която има по-малко вода, но повече етанол, при равни други условия - еднакъв материал на чашите, еднаква форма и размери, еднаква височина, на която са поставени и разни други такива глупости. Ако се смята по бакалския начин, излиза, че времето, за което бирата би си променила температурата с някакви градуси, е с около 30% повече от времето, за което ракията би си променила температурата със същите градуси, при равни други условия. Накратко - ракията изстива по-бързо, отколкото се стопля бирата.

Коментар

Мноооо полезна статия!
            Fiat Bravo 1.6multijet 105cv. Renault Laguna III 2.0dCI Automatic
            Бившите :D Ford C-MAX 2.0 TDCI 136cv , Mercedes A170 CDI Automatic , Opel Vectra C 1.9 CDTI 150hp Automatic , Renault Scenic 1.9dCI , Megan grandtour 1.9dCI , Fiat Punto 1.9jtd , Alfa 145 boxer - Renault 5

Коментар

Ако искаме да ускорим процеса на изстудяване на топлата вода то трябва да обдухваме повърхността на топлата вода, така се спомага изпарениято на водата следствия се понижава и нейната температура, това го казвам от чиста практична гледна точка, защото съм го наблюдавал при аквариума вкъщи. В момента в тия жеги при рибоците водата е 30 градуса, ако включа вентилатор да обдухва повърхността на водата нейната температура пада до 27-28 градуса при същата външна температура в стаята, минуса е че се получава по голямо изпарения, съответно може да се вдигне с някоя и друга единица влажността в стаята.BO, ако повториш същия експеримент, но добавиш едно вентилаторче да обдухва чашата с топлата вода съм сигурен, че именно тя ще достигне по бързо желатана температура
              punto HGT

Коментар

didich написа:
                Ако искаме да ускорим процеса на изстудяване на топлата вода то трябва да обдухваме повърхността на топлата вода, така се спомага изпарениято на водата следствия се понижава и нейната температура, това го казвам от чиста практична гледна точка, защото съм го наблюдавал при аквариума вкъщи. В момента в тия жеги при рибоците водата е 30 градуса, ако включа вентилатор да обдухва повърхността на водата нейната температура пада до 27-28 градуса при същата външна температура в стаята, минуса е че се получава по голямо изпарения, съответно може да се вдигне с някоя и друга единица влажността в стаята.BO, ако повториш същия експеримент, но добавиш едно вентилаторче да обдухва чашата с топлата вода съм сигурен, че именно тя ще достигне по бързо желатана температура
                За да са еднакви условията, може спокойно да обдухва и двете чаши Чисто физически и теоретично е така, както го написах аз.Не съм правил експерименти, може изпреварването да е с секунди, но няма как да е обратно. Чисто физически.В единия случай за количество топлина за единица време имаме:Q = k.F. dT (при нагряване на студената вода)В другия:Q’ = k.F.dT + Qизп.Ся колко е това Qизп и дали може да бъде измерено в рамките на стаен експеримент, не мога да кажа

Коментар

Immortal написа:
                  didich написа:
                  За да са еднакви условията, може спокойно да обдухва и двете чаши Чисто физически и теоретично е така, както го написах аз.Не съм правил експерименти, може изпреварването да е с секунди, но няма как да е обратно. Чисто физически.В единия случай за количество топлина за единица време имаме:Q = k.F. dT (при нагряване на студената вода)В другия:Q’ = k.F.dT + Qизп.Ся колко е това Qизп и дали може да бъде измерено в рамките на стаен експеримент, не мога да кажа
                  Мисля, че е по правилно да се каже "във функция на времето". С идеята, че не е за еденица време, а в продължение на времето (изменение на времето "dT").
                  ФИАТ- Пътят е само формалност
                  ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
                  -----------------------------------------------------
                  FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)

Коментар

Kay_ написа:
                    Immortal написа:
                    В единия случай за количество топлина за единица време имаме:Q = k.F. dT (при нагряване на студената вода)В другия:Q’ = k.F.dT + Qизп.Ся колко е това Qизп и дали може да бъде измерено в рамките на стаен експеримент, не мога да кажа
                    Мисля, че е по правилно да се каже "във функция на времето". С идеята, че не е за еденица време, а в продължение на времето (изменение на времето "dT").
                    Ей, инженерино! Ще ти взема дипломата dT е температурната разлика.Q се измерва в W (ват), което е J/s (Джаул за секунда) = количество топлинна енергия за 1 секунда (или за единица време).

Коментар

Хм... съгласих се. Извинявам се за неадекватното драскано. Аз си мислех, че диференцираш по време определен закон (функция). Дипломата си я не давам. Ама казвай си дименсиите, че се бъркат хората.Пък и аз съм друг вид инженерин. Тогаз пък, по правилно е да сложиш "делта Т", понеже с туй "dt" ме обърка, че е безкрайно малко изменение
                      ФИАТ- Пътят е само формалност
                      ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
                      -----------------------------------------------------
                      FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)

Коментар

Working...
                      X