Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Физико-практическа
Collapse
X
-
BO написа:....
Коментар
-
Immortal написа:BO написа:....A20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
Една стая в средностатистическо българско жилище е достатъчно инертна, че за 3 часа температурата и да не се промени с повече от 1/2 градус, особено ако всички прозорци и врати стоят затворени. Колкото до бирата и ракията - със сигурност ракията ще изстине по-бързо, отколкото ще се затопли бирата, поради различното съдържание на вода и етанол. С малко закръгляне, за целите на този експеримент, може да се приеме, че бирата е 95% вода и 5% етанол, а ракията - 50:50. Тъй като за промяната на температурата на единица обем вода с един градус, е нужно значително повече енергия, отколкото за промяната на температурата на същия обем етанол (т. нар. "специфичен топлинен капацитет", който е два пъти по-голям на водата, отколкото на етанола), то лесно може да се заключи, че течност, в която има повече вода, ще промени температурата си по-бавно, отколкото такава, в която има по-малко вода, но повече етанол, при равни други условия - еднакъв материал на чашите, еднаква форма и размери, еднаква височина, на която са поставени и разни други такива глупости. Ако се смята по бакалския начин, излиза, че времето, за което бирата би си променила температурата с някакви градуси, е с около 30% повече от времето, за което ракията би си променила температурата със същите градуси, при равни други условия. Накратко - ракията изстива по-бързо, отколкото се стопля бирата.
Коментар
-
Мноооо полезна статия!Fiat Bravo 1.6multijet 105cv. Renault Laguna III 2.0dCI Automatic
Бившите :D Ford C-MAX 2.0 TDCI 136cv , Mercedes A170 CDI Automatic , Opel Vectra C 1.9 CDTI 150hp Automatic , Renault Scenic 1.9dCI , Megan grandtour 1.9dCI , Fiat Punto 1.9jtd , Alfa 145 boxer - Renault 5
Коментар
-
Ако искаме да ускорим процеса на изстудяване на топлата вода то трябва да обдухваме повърхността на топлата вода, така се спомага изпарениято на водата следствия се понижава и нейната температура, това го казвам от чиста практична гледна точка, защото съм го наблюдавал при аквариума вкъщи. В момента в тия жеги при рибоците водата е 30 градуса, ако включа вентилатор да обдухва повърхността на водата нейната температура пада до 27-28 градуса при същата външна температура в стаята, минуса е че се получава по голямо изпарения, съответно може да се вдигне с някоя и друга единица влажността в стаята.BO, ако повториш същия експеримент, но добавиш едно вентилаторче да обдухва чашата с топлата вода съм сигурен, че именно тя ще достигне по бързо желатана температураpunto HGT
Коментар
-
didich написа:Ако искаме да ускорим процеса на изстудяване на топлата вода то трябва да обдухваме повърхността на топлата вода, така се спомага изпарениято на водата следствия се понижава и нейната температура, това го казвам от чиста практична гледна точка, защото съм го наблюдавал при аквариума вкъщи. В момента в тия жеги при рибоците водата е 30 градуса, ако включа вентилатор да обдухва повърхността на водата нейната температура пада до 27-28 градуса при същата външна температура в стаята, минуса е че се получава по голямо изпарения, съответно може да се вдигне с някоя и друга единица влажността в стаята.BO, ако повториш същия експеримент, но добавиш едно вентилаторче да обдухва чашата с топлата вода съм сигурен, че именно тя ще достигне по бързо желатана температура
Коментар
-
Immortal написа:didich написа:Ако искаме да ускорим процеса на изстудяване на топлата вода то трябва да обдухваме повърхността на топлата вода, така се спомага изпарениято на водата следствия се понижава и нейната температура, това го казвам от чиста практична гледна точка, защото съм го наблюдавал при аквариума вкъщи. В момента в тия жеги при рибоците водата е 30 градуса, ако включа вентилатор да обдухва повърхността на водата нейната температура пада до 27-28 градуса при същата външна температура в стаята, минуса е че се получава по голямо изпарения, съответно може да се вдигне с някоя и друга единица влажността в стаята.BO, ако повториш същия експеримент, но добавиш едно вентилаторче да обдухва чашата с топлата вода съм сигурен, че именно тя ще достигне по бързо желатана температураФИАТ- Пътят е само формалност
ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
-----------------------------------------------------
FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)
Коментар
-
Kay_ написа:Immortal написа:В единия случай за количество топлина за единица време имаме:Q = k.F. dT (при нагряване на студената вода)В другия:Q’ = k.F.dT + Qизп.Ся колко е това Qизп и дали може да бъде измерено в рамките на стаен експеримент, не мога да кажа
Коментар
-
Хм... съгласих се. Извинявам се за неадекватното драскано. Аз си мислех, че диференцираш по време определен закон (функция). Дипломата си я не давам. Ама казвай си дименсиите, че се бъркат хората.Пък и аз съм друг вид инженерин. Тогаз пък, по правилно е да сложиш "делта Т", понеже с туй "dt" ме обърка, че е безкрайно малко изменениеФИАТ- Пътят е само формалност
ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
-----------------------------------------------------
FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар