Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Физико-практическа

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Физико-практическа

    При температура на околната среда от 25гр. по Целзий и две чаши с вода - едната с температура на водата 5гр. по Целзий, а другата с тепмература на водата от 45гр. по Целзий, коя от чашите по-бързо ще уеднакви температурата си с тази на околната среда?Или процесите ще са с еднаква скорост?Как мислите?
    VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
    VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
    VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
    VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
    Нека Силата на бъде с Нас...

    #2
    Според мен би трябвало тази, която е с по-висока температура, да изстине по-бързо.Топлообменната повърхност е еднаква, материалът и той, температурната разлика и тя,....но:Над свободната повърхност на водата винаги има изпарение. А при процеса на изпарение се отнема топлина от околната среда (вкл. и от повърхността на водата), което ще спомогне за по-бързото охлаждане на водата от 45 до 25 градуса.

    Коментар


      #3
      Няма фазово преобразуване. Само разликата в температурите е от значение, при равни други условия.
      04/2000 Fiat Brava 1.9 JTD 105+

      Коментар


        #4
        Нямам теоритично доказателство, но практични да. Студената ще се стопли по бързо отколкото топлата да изстине. Практиката ми е следната. На бебето трябва да се направи храна (мляко) имам две еднакви шишета едното е вряло и трябва да се охлади а другото е студено и трябва да се загрее. Пак при стайна температура около 25 градуса. Та поставям топлото шише в студена вода и студеното в топла (две еднакви купи). И познайте водата в едната купа (която е студена и трябва да охлади топлото шише) се стопли по бързо то колкото тази в другата купа (която е топла и трябва да загрее шишето) да се охлади. Естествено не съм го мерил с термометър всичко е на пипане.Пак казвам аматьорско е но изказвам мнение и подкрепям с доказателства п.с.в шишетата също е вода още не е разтворено млекото.
        Фиат Мареа 1.6 16v, 99 г.
        182A4.000 IAW49F
        LPG - Lovato EasyFast
        ----------------------------
        "Има две неща които са безкрайни, вселената и човешката глупост, ... но не съм много сигурен за вселената", А. Айнщайн

        Коментар


          #5
          Ako вместо вода е бира, студената ще се затопли по-бързо, защото ще бъде изпита, а в стомаха е топличко...
          Предпочитам да бъда смешен в очите на глупаците, отколкото сам да бъда глупак.

          Коментар


            #6
            Двата варианта ( по-студено тяло от околната страна => загряване и по-топло от околната среда тяло => изстиване) се изчисляват по една и съща формула и понеже разликата между температурите в двата случая ( абсолютна стойност) е еднаква предполагам, че ще финишират по едно и съшо време в 25 градуса. Ако се изключат други фактори.Има един ефект обаче - Mпемба, според който гореща вода замръзва по-бързо от студена, при определени условия. Например, чаша със 70 °С и чаша с 30 °С сложени във фризер - тая дето е била 70 градуса замръзва по-бързо от тая дето е била 30 градуса.Предполагам, че не говорим за такива феномени.

            1.9 JTD 110hp
            Ex: Fiat Marea 1,8 16v 97г. LPGi

            Коментар


              #7
              OpenGL написа:
              ..Ако се изключат други фактори.
              Е тъй, ама в реалния живот няма как да се изключат, пък задачата си е баш от реалния живот."Ако свободната повърхност граничи с атмосферата, парите се разпространяват все по-далече и изпарението протича непрекъснато. Така течността обеднява на молекули с голяма кинетична енергия и температурата й се понижава" (извадка от учебник по физика за 8-ми клас).

              Коментар


                #8
                Според теорията би трябвало да е все тая.Хубав довод извади Имортъла, но според мен това би оказало много малко влияние, което влиза в допустимата грешка в практиката.Целта на въпроса е чисто потребителски или трябва да се говори с точност от десети от градусите?И защото ми стана интересно, то реших да проверя теорията с практика. :D
                A20DTH ЖТД ама не баш
                1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

                Коментар


                  #9
                  Целата работа тръгна от един лют спор - дали по - бързо се стопля студена бира или по-бързо изстива греяна ракия... Ама понеже там нещата са хептен относителни... , реших да ги поуеднаквя и да чуя Вашето мнение - тука сме все капацитети все пак. Та... нещата не опират до десети от градуса!
                  VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                  VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                  VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                  VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                  Нека Силата на бъде с Нас...

                  Коментар


                    #10
                    Ама бирата и ракията са с различни СТК, различни коефициенти на топлопредаване и т.н. да не говорим, че ракията е летлива... Изобщо, всичко предполага едно сериозно лабораторно упражнение, а за да се избегне грешката, количеството трябва да е голямо.

                    Коментар


                      #11
                      Водата поема топлина/отдава с една и съща скорост при равни други условия.Има обаче едно изклчение-т,нар. "ефект на Мпемба" -някакъв негър от Заир или Конго беше, който е доказал експериментално, че топлата вода замръзва по-бързо от студената.Провеярвал съм го лично, наливайки гореща вода във формичките за лед в хладилника-замръзва почти два пъти по-бързо в сравнение с обикновената чешмяна.

                      Коментар


                        #12
                        Salvador написа:
                        Водата поема топлина/отдава с една и съща скорост при равни други условия.
                        ОФ.... а равни ли са другите условия?!Ако беше чаша с капак - то да, съгласен съм.Но при наличие на открита водна повърхност условията не са еднакви: докато течността е по-топла от околната среда, има изпарение. Обратния процес на кондензация на водни пари в чашата не се наблюдава, или поне е незабележим.Да не говорим, че и следствие на изпарението и масата на водата в по-топлата чаша намалява - от там и трябва да отдаде по-малко количество топлина, което при еднаква (или почти еднаква) площ ще стане по-бързо.

                        Коментар


                          #13
                          Salvador написа:
                          Има обаче едно изклчение-т,нар. "ефект на Мпемба" -някакъв негър от Заир или Конго беше, който е доказал експериментално, че топлата вода замръзва по-бързо от студената. Провеярвал съм го лично, наливайки гореща вода във формичките за лед в хладилника-замръзва почти два пъти по-бързо в сравнение с обикновената чешмяна.
                          Всъщност - едно от обясненията на ефекта на Мпемба е абсолютно същото: изпарението от свободната повърхност. Факт е, че ако съдовете са херметически затворени, ефект на Мпемба не се наблюдава - по-студената вода замръзва първа.Пробвай същото пак лично, но с найлонови торбички за лед и напиши резултата.П.П. Танзания. Не Конго (Заир) (Заир е старото име на Конго).

                          Коментар


                            #14
                            Ще взема да пробвам.Това съм го запомнил от една детска книжка навремето със замръзването на топлата вода. Някаква руска беше, с картинки.

                            Коментар


                              #15
                              BO написа:
                              И защото ми стана интересно, то реших да проверя теорията с практика. :D
                              Ето резултатите:Резултатите са на база старт от 26 градуса външна температура, 11 градуса на студената вода, 41 градуса на топлата вода, 201 мл. студена вода и 202 мл. топла вода поставени в еднакви чаши. Мързеше ме да премахвам този 1 мл. вода от топлата чаша, като не мисля, че ще се отрази толкова много в този любителски тест. :D Както се вижда е дори обратното - изглежда, че студената вода се топли по-бързо от колкото изстива топлата вода. Но лично го отдавам на разлика в термометъра, защото 1 градус си е поне грешка в измерването на уреда - реално използвах 2 термометъра, но както и да е. Реално скоростта на охлаждане и затопляне е една и съща, което е отговор на поставения въпрос.Като видях забавяне на темпото на изменение на температурата до достигане на стайната температура, то реших да прекъсна на 2-рия час. Че ми се доспа като гледам тия чаши и таймера ми да дрънка на всеки 5/10 минути, за да ме подсеща да взема пробата. редакция: Сега, в 01:30 или 3 часа от началото на експеримента, студената вода достигна температура на околната среда - 26 градуса. Странно или не, топлата вода стои още на 28 градуса.
                              A20DTH ЖТД ама не баш
                              1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                              Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

                              Коментар

                              Working...
                              X