При температура на околната среда от 25гр. по Целзий и две чаши с вода - едната с температура на водата 5гр. по Целзий, а другата с тепмература на водата от 45гр. по Целзий, коя от чашите по-бързо ще уеднакви температурата си с тази на околната среда?Или процесите ще са с еднаква скорост?Как мислите?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Физико-практическа
Collapse
X
-
Според мен би трябвало тази, която е с по-висока температура, да изстине по-бързо.Топлообменната повърхност е еднаква, материалът и той, температурната разлика и тя,....но:Над свободната повърхност на водата винаги има изпарение. А при процеса на изпарение се отнема топлина от околната среда (вкл. и от повърхността на водата), което ще спомогне за по-бързото охлаждане на водата от 45 до 25 градуса.
-
Нямам теоритично доказателство, но практични да. Студената ще се стопли по бързо отколкото топлата да изстине. Практиката ми е следната. На бебето трябва да се направи храна (мляко) имам две еднакви шишета едното е вряло и трябва да се охлади а другото е студено и трябва да се загрее. Пак при стайна температура около 25 градуса. Та поставям топлото шише в студена вода и студеното в топла (две еднакви купи). И познайте водата в едната купа (която е студена и трябва да охлади топлото шише) се стопли по бързо то колкото тази в другата купа (която е топла и трябва да загрее шишето) да се охлади. Естествено не съм го мерил с термометър всичко е на пипане.Пак казвам аматьорско е но изказвам мнение и подкрепям с доказателства п.с.в шишетата също е вода още не е разтворено млекото.Фиат Мареа 1.6 16v, 99 г.
182A4.000 IAW49F
LPG - Lovato EasyFast
----------------------------
"Има две неща които са безкрайни, вселената и човешката глупост, ... но не съм много сигурен за вселената", А. Айнщайн
Коментар
-
Двата варианта ( по-студено тяло от околната страна => загряване и по-топло от околната среда тяло => изстиване) се изчисляват по една и съща формула и понеже разликата между температурите в двата случая ( абсолютна стойност) е еднаква предполагам, че ще финишират по едно и съшо време в 25 градуса. Ако се изключат други фактори.Има един ефект обаче - Mпемба, според който гореща вода замръзва по-бързо от студена, при определени условия. Например, чаша със 70 °С и чаша с 30 °С сложени във фризер - тая дето е била 70 градуса замръзва по-бързо от тая дето е била 30 градуса.Предполагам, че не говорим за такива феномени.
1.9 JTD 110hp
Ex: Fiat Marea 1,8 16v 97г. LPGi
Коментар
-
OpenGL написа:..Ако се изключат други фактори.
Коментар
-
Според теорията би трябвало да е все тая.Хубав довод извади Имортъла, но според мен това би оказало много малко влияние, което влиза в допустимата грешка в практиката.Целта на въпроса е чисто потребителски или трябва да се говори с точност от десети от градусите?И защото ми стана интересно, то реших да проверя теорията с практика. :DA20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
Целата работа тръгна от един лют спор - дали по - бързо се стопля студена бира или по-бързо изстива греяна ракия... Ама понеже там нещата са хептен относителни... , реших да ги поуеднаквя и да чуя Вашето мнение - тука сме все капацитети все пак. Та... нещата не опират до десети от градуса!VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
Нека Силата на бъде с Нас...
Коментар
-
Водата поема топлина/отдава с една и съща скорост при равни други условия.Има обаче едно изклчение-т,нар. "ефект на Мпемба" -някакъв негър от Заир или Конго беше, който е доказал експериментално, че топлата вода замръзва по-бързо от студената.Провеярвал съм го лично, наливайки гореща вода във формичките за лед в хладилника-замръзва почти два пъти по-бързо в сравнение с обикновената чешмяна.
Коментар
-
Salvador написа:Водата поема топлина/отдава с една и съща скорост при равни други условия.
Коментар
-
Salvador написа:Има обаче едно изклчение-т,нар. "ефект на Мпемба" -някакъв негър от Заир или Конго беше, който е доказал експериментално, че топлата вода замръзва по-бързо от студената. Провеярвал съм го лично, наливайки гореща вода във формичките за лед в хладилника-замръзва почти два пъти по-бързо в сравнение с обикновената чешмяна.
Коментар
-
BO написа:И защото ми стана интересно, то реших да проверя теорията с практика. :DA20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар