Киро,нещо изгубих цялата връзка,би ли разяснил този чл.110.,как може хем да има 5г. давност,нем по всяко време могат да те търсят за стари сметкиКакво излиза,че слючваш договор с една фирма и си вързан с нея до живот,а дори и да си прекратиш договора с нея след 5-10-20г.изкача някаква кауза според която един път си се отказал,но пак трябва да им плащаш.Започвам да се замислям да ги платя тези 70лв,но после кокво следва,касовата бележка в рамка ли да си я сложа,ми че тя след 5г.ще избелее и тогава какво правиме,разчитаме на това какво ще ни извадят от техния си архив.Какъв е смисъла на тази 5г.давност,след като по всяко време могат да те търсят за пари.Нещо тотално се загубих в превода на всичките точки и алинеи
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Мобилен оператор-стари сметки
Collapse
X
-
плащане
Да забранят тези рекетьорски фирми . където скубят народа двойно от колкото има да връщат. И заплашват хората по всякакъв начин.Ние имахме кабелна 3-4 години но се отказахме като веднага резнаха жицата но договора не бил прекратен. Трябвало да подам искане за прекратяване и като ми се отговори тогава може да ми го прекратят но не ми казаха веднага а след годни ми се обадиха от СД фирмата по горе че дължа 70 лв от кабелната начислявали всеки месец таксата все едно си имаме кабелна още няколко месеца е платих 50 лв част от парите и май се прекрати въпроса .
Коментар
-
Аз ще ти разясня: На основание ето този член от ЗЗД:Чл. 116. Давността се прекъсва:а) с признаване на вземането от длъжника;б) с предявяване на иск или възражение или на искане за почване на помирително производство; ако искът или възражението или искането за почване на помирително производство не бъдат уважени, давността не се смята прекъсната;в) с предприемане на действия за принудително изпълнение.На 4-тата година, 11-тия месец и 29-тия ден, си вадят изпълнителен лист, и се счита, че са предприели действия за принудително събиране.След което продават вземането си на друга фирма, и след още 4-ри години, 11 месеца и 29 дена цялата ситуация се повтаря. Това теоретично може да продължава цял живот, а и след това.Не са длъжни да те уведомяват за изпълнителния лист. Длъжни са обаче по закон да те уведомят за цесията, в противен случай ти не си длъжен да им плащаш нищо на тях.Може да платиш на мобилния оператор, но не и на цесионерите. Само че спрямо мобилния ти оператор давността ти е изтекла (от твоята гледна точка, щото ти не си уведомен по никакъв начин, че те са си потърсили парите). В крайна сметка нещата се решават в съда. Както и по-горе писах, всеки съдия съди според собствените си тълкувания на закона, и решенията по еднакви казуси, но при различен съдия са различни.Другото, което е важно е, че давността не се прилага автоматично.Ти трябва да поискаш тя да се приложи.
Коментар
-
kiro_of_the_day написа:Мобилните оператори правят следния номер:Сметка напр. юни 2006г. - важи общата 5 годишна давност - месец април-май 2011г. си вадят изпълнителен лист за вземането, колкото и малко да е то.В него си осъден да заплатиш сумата ведно с лихвите и давността е спазена.За мобилният оператор започва да тече нова давност да образува изпълнително дело при ДСИ или ЧСИ за събиране на вземането си.Но вместо това - той дава листа на колекторска фирма /напр. Си Джи груп/ и те почват да те тормозят по телефона.имат около 50-60% успеваемост/събираемост. Ако не им се отвори парашута март-април 2016г образуват изпълнително дело при съдебен изпълнител, защото само той има законовите правомощия да събере сумата принудително, чрез запор на заплатата Ви напр. и прочее.И какво се слечва в един прекрасен момент!?Имате някаква сметка от напр. 62.47 лв юни 2006г, за която отдавна сте забравили.Март 2016г. получавате призовка от съдебен изпълнител, в която пише: Вие дължите сумата от 820 лева от които главница 60. 00 лева ведно със законната лихва от април 2011г./ законната лихва е около 10-11% годишно/ окоо 30 и няколко лева да речемр 300 лвл адвокатско възнаграждение в гражнаското производствор 25 лева държавни таксир 300 лв адвокатско възнаграждение в изпълнителнителното производво и 100 лева такси към съдебния изпълнител.И се почва - тия съдебни изпълнители са ебати кръвопийците. А от горната сума 600. 00 лева са адвокатски възнаграждения. Те тава е... Половината парламент работи за да създава работа на адвокатите. Сега са зинали и пълномощни да заверяват - на нотариусите работата да вземат.Моят съвет в случая - ходи в офис на съответния оператор - виж точно каква сума дължиш и я плати веднага и си пази бележката.Ще ти излезе най-евтино.
Коментар
-
nnikin_n написа:А нещо като "абсолютна давност"?
Коментар
-
Дължа пари на трите оператора, по неизпълнени и прекратени по рано договори от 2004 насам.......общата сума по груби сметки е към 400 лв.......Никой не е успял да вземе и лев от мен засега........Ползвам услуга - плащам за нея.......не ми харесва - спирам.......ма имало договор......голяма работа.....Alfa 156 2.0 TS
Alfa 156 20VTurbo
Fiat Coupe 2.0 20VTurbo
Locost TF1 3.0V6
Коментар
-
И аз съм имал вземане-даване с такава рекетьорска фирма. Направо си копирам мнението (от 2010), в което съм го споделил преди в друга тема:dikanio написа:Откраднаха ми личната карта и с нея е бил сключен договор от мое име. Естествено направили голяма сметка (която аз така и не разбрах колко е точно), която разбира се не била платена. И така тези хубостници стигнаха до мен. Добре че договора бе бил сключен един месец след като бях обявил картата за изгубена. Няколко пъти се разкарвах от РПУ-то в Студентски град, където бях изгубил личната карта, до това в Лозенец, в чийто район се намираше магазина на Глобул, в който е сключен договора. Накрая глупаците в Лозенец решиха, че трябва да се подпиша 30 на един лист, за да се установи, че подписа от договора няма нищо общо с моя, което действително си беше така. Подадох някаква жалба и оттогава не са ме търсили. Това беше през януари 2002. Каква е тази малоумна фирма, която сключва договор с лице с чужда лична карта (може пък много да е приличал на мен) и освен това обявена за изгубена, тоест невалидна от 1 месец? Отговор - "хитрите" византийци от Глобул :D Сега ми е смешно, но тогава не ми беше, а майка ми беше сериозно притеснена, защото тези рекетьори се бяха обадили първо вкъщи да ме търсят.
Коментар
-
ФЕРАРИСТ написа:Дължа пари на трите оператора, по неизпълнени и прекратени по рано договори от 2004 насам.......общата сума по груби сметки е към 400 лв.......Никой не е успял да вземе и лев от мен засега........Ползвам услуга - плащам за нея.......не ми харесва - спирам.......ма имало договор......голяма работа.....ФИАТ- Пътят е само формалност
ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
-----------------------------------------------------
FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)
Коментар
-
Kay_ написа:Е ти ме разби. Как така , не ти харесва и спираш да плащаш. Нали подписваш договор, там има условия. Не си спазват условията на предлаганата услуга или на теб ти се изменят желанията и вече искаш друго и решаваш, че няма да плащаш?Alfa 156 2.0 TS
Alfa 156 20VTurbo
Fiat Coupe 2.0 20VTurbo
Locost TF1 3.0V6
Коментар
-
ФЕРАРИСТ написа:Ми така - ползвам им услугата - плащам им за нея.....спра да я ползвам - спирам и да я плащам.......не ги ощетявам, не крада от тях, те не са загубили пари от мен за нещо което са ми дали, а аз не съм го платил.......пропуснали са просто дадени ползи и печалби от мен......прекъснал съм си договора с тях заради нещо дето след време ме е накарало да го направя.......и нямам капчица угризения.......
Коментар
-
naskobg написа:Много интересно мнение. Не зачиташ договорите, които си подписал за да ползваш дадена услуга? Ами примерно на основание на този договор ти е предоставена услугата на цената Х, а не на Х по 3.naskobg написа:Какво ли ще и е мнението ако утре работодателят ти ти каже "Ами ползвах ти услугите до сега, но повече нямам нужда от тях. И какво като ти дължа пари по договор? Няма да ти ги дам."Alfa 156 2.0 TS
Alfa 156 20VTurbo
Fiat Coupe 2.0 20VTurbo
Locost TF1 3.0V6
Коментар
-
Подписвам договор с Ферариста да ми достави 100 000 броя втулки на цена 0.10 лв (при нормална 0.50 лв) заради голямото количество, а и ми трябват супер спешно за след 10 дни. След втората доставка от 1000 броя решавам, че не ме кефи да работя с него и спирам да му плащам, а той спира да ми праща втулки. Сега питането ми е, Ферарист, ще ме търсиш ли за разликата, която не си реализирал, ама си поръчал материали за нея, наел си хора, машини и помещения?Супер грешни са ти раздъжденията погледнато от моите очи.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар