Построяване на къща на имот но който вече има една Решили сме да построим още една къща до нашата- /място има много / Може ли да се ползва водопровода и тока от една партита за двете къщи да не се взимат нови разрешения ,измервания,становища да се избегне даването на пари и може ли да ползвам готов проект от друга къща .
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Постряване на къща правни- архитектурни неволи
Collapse
X
-
Единственото нещо от което най вероятно ще спестиш е изготвянето на проекта, макар че и той трябва леко да се пипне като ситуация и да се пригоди за твоя парцел като особенност на терена.Една партида може да ти захрани и втората къща, но зависи тази партида до колко kW е открита, защото ако си до 15kW, незнам как ще успееш с тази малка мощност да захраниш 2 къщи, още повече ако се ползва консумация едновременно и в двете, просто някой като включи допълнително една печка и ще ти падат бушоните.Разрешителни и всички останали документи няма спасение от тях, защото при една проверка на строежа от общината ще увиснеш, дава се срок за представяне на строителна документация и разрешение за строеж, ако не ги представиш те третират като незаконен строеж и ти дават срок за премахване, ако не те идват и те бутат, общо взето се приготви за ходене по мъкитеpunto HGT
-
Най-малкото е, че трябва да дойдат от съответната инстанция и да ти разрешат присъединяване/освен ако не кажат, че трябва нова партида/, а при ЧЕЗ тия неща струват много. То и за водата е така. Примерно за да дойде екип да види кво е положението, ще те треснат с 500лв, а после за разрешение за присъединяване още 1000-1500лв. Ей така от нищото.Почвата, не е от толкова голямо значение...предполагам, няма да правиш къща на 5 етажа. За еднофамилна къща, ивични фундаменти са достатъчни или точкови на места свързани с рандбауки (в зависимост от конструктивната схема).Сега нз втората къща как я мислиш, на калкан с първата ли? Но от документация, няма как да избягаш. Скици, даване на строителна линия и бля бля. Ако пък имота не е нанесен в кадастъра, ще си викаш и геодезист, хиляда разрешения и хамалогии. Проекта ти е най-малкия проблем, понеже и да тръгнеш да правиш, струва не повече от 3 до 5к (зависи какъв е). Дано си подготвен финансово, че за изпълнението си трябват паричкиФИАТ- Пътят е само формалност
ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
-----------------------------------------------------
FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)
Коментар
-
Колега. Трудно ще избягаш от неща, с които някои хора се хранят предоволно и чакат поредния"строител", като пресен хляб във военно време.За ВиК. Присъединяването към главния водопровод е съпроводенос разрешително, скици и тем подобни бля-бля документални излишъци за мен, но не и за проектантите, които пари вадят от тази работа.Поне в Бургас няма да ти позволят да ползваш партидата на първата къща за твои нужди, защото най-малко трябва да си поставиш водомер. При наличие вече на два водомера след водопроводното отклонение по силата на Наредба 4 и Закона за измерванията трябва да има вечецентрален уред, а всяка къща да си има подотчетен такъв ( напълно резонно е)...Аз не те съветвам да се присъединяваш към съществуващата партида ( разбирай тръбата след водомера на съществуващата къща ), защото в пикови моменти водата може и да не ви достига откъм дебит, ако захранващата тръба е разчетена на по-малък цолаж и съответно по-малък условен диаметър на водомера.Ще се получи така, че двете домакинства ще потребявате вода от един "чучур" ( образно казано). И не на последно място - ще си имате неприятностив моментите, когато си плащате водата ( друга тема). Иначе съм убеден, че никой ВиК оператор няма да се съгласи да се присъедините към мрежата преди първия и сега съществуващ водомер в имота, въпреки, че това е единствения практичен, евтин и рационален вариант във вашия случай...Освен, ако някой не си затвори очитеи на своя глава ви открие нова партида в същия имот погазвайки съществуващите наредби и изисквания.Успех, късмет и по-малко нерви в начинанието ви желая.A17DTС/S
Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !
Коментар
-
Интересно що никой не говори за канализацията?Всичко свързано с отделна собственост /домакинство/ е свързано и с отделно мерене на ток и вода! Дори и един собственик, всеки един самостоятелен обект, защото аз така я разбирам идеята, трябва да си има партиди за съответните инсталации.Много често се правят разни щуротии със строежи на изуст, а после се стига до изготвяне на строителни книжа + глоби и тн. Не съветвам да се прави така.Строителна виза, геодезия и проектиране с изискване на нови включвания, това препоръчвам.Пежо 207 1.6 турбо, на Ф60 и Pipercross PK002F, но с дупка в буталото ...
Пунто Ево 1.6 multijet ... да видим кво ще излезе ?!
http://www.keepfighting.ms
Коментар
-
Колега, да споделя мнението си по отношение на ВиК. Материята е съгласно две наредби на МРРБ: "Наредба №4 за проектиране, изграждане и експлоатация на сградни водопроводни и канализационни инсталации" от 17.06.2005 г. и "Наредба №4 за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи". Съгласно първата "за водоснабдяването на застроен поземлен имот се проектира едно сградно водопроводно отклонение". На народен език "застроен поземлен" имот означава "парцел". Така че в твоя случай и да ти се иска, второ водопроводно отклонение няма да ти разрешат. По отношение на партидата. Имаме съществуваща партида в момента на името на собственика на имота, така е съгл. втората наредба. Към тази партида вече може да има повече партиди на обекти - в случая ще се появи новата сграда, старата си остава като обект. Съответно ще имаме партида на общ абонатен водомер за целия "парцел" /сега съществуващата/ и партиди на два абонатни водомера за двете сгради съответно.Би трябвало да е ясно, че за да започне строителството на новата сграда са необходими проекти - архитектурен /водещ/ и по съответните части - най-често конструктивна, електро, ВиК, ОВК... и може би някоя друга. В противен случай сградата би била незаконна. Специално в част "ВиК" проектантът ще изчисли необходимото водно количество за новата сграда и ще провери проводимостта на водопроводното отклонение за увеличеното вече такова. Може да предпише в проекта си съществуващото водопр. отклонение да се реконструира с по-голям диаметър.Има и друг вариант. Имотът /като земя/ предварително да се раздели на два по-малки. За това си има процедура. Така за новосформирания ще се полага ново водопроводно отклонение. По-практично е при планове за бъдеща продажба или наем.За канализацията принципно е същото - едно канализационно отклонение.FIAT Idea 1.9 Multijet 2004 г.
FIAT Tipo 1.4i.e. 1995 г. - предишен. Служи вярно над 9 години!
Коментар
-
къща
Имота за сега е един и собственика е един .Ако наравим още една къща тя ще бъде пак на същия собственик. Имаме план които е правен на ще 2 места ,Хубав е иможе да ползваме него.На брата са казали че по добре да направи резширяване на сегашната ама тогава вярно ще трявда доработване на сега съществуващатапо плана.
Коментар
-
Разходи се до гл. архитект на общината със скица на имота. Нещата варират по общини. Аз скоро правих водомерна шахта-дойдоха и направиха предписание, че трябва да е на границата на имота. При комшията са две къщи в един двор-и той копа за водомери. Двете къщи са с две отделни табла-стоят на един стълб, едно над друго, но са...две...
Коментар
-
Мдам, колегата Salvador ти е подсказал най добре. С въпросите се ходи при хората, които ще ти издадат всички разрешителни, съответно те ще ти приемат и самия строеж, според зависи каква категория ти определят. Наистина всяка община си тълкува и възприема нещата както на нея и изнася и е най добре там да отидеш и да се консултираш какво ще трябва да се направи, тук и да ти даваме насоки и съвети като отидеш в общината могат да ти сервират нещо съвсем различно.Имал съм случаи тук в София за монтиране на едно и също съоръжение, различни общини да ми дадат различна категория на съоръжението, луда работа.punto HGT
Коментар
-
къща
Малко развитие по темата Сега има нови изиквания къщите да са на 5 метра не на три с комшиите имаме договор че може и на 3 метра -допуска се .Сега чакаме разрешение от общината имаме вече план с разгърната площ до 200 кв м2Има и такса за общината на квадрат Тази дни трябва вече петното да е в кадастралния план Водата е 70 лв -поставяне на нов водомерТока 150 лв + още някаква такса -поставяне на нов електромерЕдни апапи ще изкопаят канал за мръсна вода 30 метра има тръби и само да се включи в по големите който са в двора.Направи ми впечатление че и в общината малко не са на ясно какво точно трябва и как да се направи -питаха се едни друг.
Коментар
-
Здравей колега, това за 5-те метра сега го чувам, преди четири месеца взех виза за проектиране и при мен са 3 м, без никакви уговорки, зависи от района, аз говоря за кв. Бенковски. Плана трябва в сряда да е минал комисия в общината, по първоначални данни по плана всичко е наред, сега спорим с общината, тъй като съм съсобственик на имота и искам разрешението да е на мое име по чл. 183, но те явно сега се запознават със закона и искат да го пишат на всички съсобственици.Либра 1,9 жтд 2000г. LX
Фиат Крома 1,9 2009г.
Ивеко Дейли 2.8 2006г. Ланча Делта 2.0 mjet 2008г.
Коментар
-
k76 написа:...сега спорим с общината, тъй като съм съсобственик на имота и искам разрешението да е на мое име по чл. 183, но те явно сега се запознават със закона и искат да го пишат на всички съсобственици.Alfa Romeo 147 1.9 JTD 2005 Fulcrum
Коментар
-
Plastex написа:k76 написа:...сега спорим с общината, тъй като съм съсобственик на имота и искам разрешението да е на мое име по чл. 183, но те явно сега се запознават със закона и искат да го пишат на всички съсобственици.Либра 1,9 жтд 2000г. LX
Фиат Крома 1,9 2009г.
Ивеко Дейли 2.8 2006г. Ланча Делта 2.0 mjet 2008г.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар