Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

кандидат-студентски неволи.

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Не искам да казвам невъзможно, но е адски трудно да учиш редовно и наистина да учиш и да бачкаш по цял ден. Особено ако ученето ти е нещо сериозно. От личния ми опит, човек като няма кинти и след известно време някак мотивацията за учене се изпарява. Разбира се вероятно има и хора, които устояват на това 5 години... Отделно е хубаво към 3ти курс да се ориентираш да работиш в бъдещата си сфера, иначе влизаш в кофти кръг и не усещаш как ставаш на 25, завършваш, а си бачкал само продавач във Фантастико, изтъркулват се 2 години, после още 1 докато завършиш и магистратура и опаааааа дойдоха 30, когато е късно за започване на кариера /ако си да кажем програмист/. Затова аз смятам, че 3ти, максимум 4ти курс трябва да почнеш да "чиракуваш". Относно програмирането, пак личен опит, ако не те влече- недей. Заплатите не са толкова високи, че да не може човек да си изкара тези пари и по друг начин, но аз лично това, че седиш затворен по цял ден не го отчитам като +. Чисто е, хубаво, климатика охлажда /да кажем пак хубаво/, дотук. Навън е хубаво времето, пролет, ти си затворен, климатика блъска и смърди, ти хващаш синузит. Познанствата, които завързваш са основно в тази сфера. Аз лично предпочитам работа, която е свързана с излизане от офиса за известно време, среща с хора, ако може да не са от една ограничена област.
    Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
    Fiat Bravo'97 1,6 16v
    Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

В публичната администрация, освен лизането, ще ти трябват и дебели връзки, за да го докараш до програмистка заплата (това с допускането, че няма да си корумпиран :D ). А под механик какво точно се има предвид, защото нещо ми е много общо? Всички си представят автосервиз, и аз поне не виждам в България как ще изкарваш добри пари работейки в такъв, освен ако не си собственика на сервиза. Ако човекът има предвид да стане механик (то ще си е по-скоро инженер де) работещ по самолети, кораби или нефтени платформи примерно, тогава много бързо ще отвее финансово и програмисти, и публична администрация, но това според мен ще е много по-трудна за изучаване професия, а и със сигурност такава реализация може да търси само в чужбина.
      Това, което не ни убива, ни прави още по-досадни.
      ex FIAT Bravo 1.6 - RIP

Коментар

pakumba написа:
        Не искам да казвам невъзможно, но е адски трудно да учиш редовно и наистина да учиш и да бачкаш по цял ден. Особено ако ученето ти е нещо сериозно. От личния ми опит, човек като няма кинти и след известно време някак мотивацията за учене се изпарява. Разбира се вероятно има и хора, които устояват на това 5 години... Отделно е хубаво към 3ти курс да се ориентираш да работиш в бъдещата си сфера, иначе влизаш в кофти кръг и не усещаш как ставаш на 25, завършваш, а си бачкал само продавач във Фантастико, изтъркулват се 2 години, после още 1 докато завършиш и магистратура и опаааааа дойдоха 30, когато е късно за започване на кариера /ако си да кажем програмист/. Затова аз смятам, че 3ти, максимум 4ти курс трябва да почнеш да "чиракуваш". Относно програмирането, пак личен опит, ако не те влече- недей. Заплатите не са толкова високи, че да не може човек да си изкара тези пари и по друг начин, но аз лично това, че седиш затворен по цял ден не го отчитам като +. Чисто е, хубаво, климатика охлажда /да кажем пак хубаво/, дотук. Навън е хубаво времето, пролет, ти си затворен, климатика блъска и смърди, ти хващаш синузит. Познанствата, които завързваш са основно в тази сфера. Аз лично предпочитам работа, която е свързана с излизане от офиса за известно време, среща с хора, ако може да не са от една ограничена област.
        Офф, за жалост колко си прав. В началото на студентството си, година и половина работех в един магазин, като общак.... колко хора има там, които са "за малко" и бачкат 5+ години. С по едно/ две образувания. Ужас.
        ФИАТ- Пътят е само формалност
        ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
        -----------------------------------------------------
        FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)

Коментар

По мое време се намираше работа за студенти. Сега е абсурдно. Когато се прибирах в Бургассъм намирал свободно почасова работа, като докер. (тогава беше лесно и търсиха хора)Два дена ( събота и неделя )яко бачкане на пристанището и месецът ми беше осигурен. Хамалска, но добре платена работа беше. Сега наистина е много, много трудно и, като се замисляне виждам, как с онези ми възможности сега бих учил редовно...
          A17DTС/S
          Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

Така, ако поне малко те влече програмирането няма какво да го мислиш ами го почвай сериозно.Web Design, идеално ама там се иска много творчество и талант и ако не си такава натура недей.След 9 години в ИТ в БГ, мога да кажа, че ако бачкаш за чужда фирма можеш да си изкараш много добри пари в София. Подчертавам в София, в другите градове по някаква причина е доста умряла сферата, което незнам как да си го обясня ама това е друга тема...Лично познавам добри програмисти, които скоро отказаха оферти за 5-6 бона чиста пара защото им се виждат малко парите. Да, няма добри кадри за ИТ пазара и това прави цените космически, но фирмите не спят и знам две в сферата, които почнаха да вкарват сърби и украинци за далеч по - малко пари и също така доста фирми намалиха персонала в БГ и наеха индийци, виетнамци и т.н. азиатска паплач . Вече не сме така евтини в БГ, както беше преди 10 години и е нормално да има отлив. Така, че заплатите в БГ на ИТ пазара няма да растът неограничено със сигурност, но пък са доста над средното ниво за София, да не говорим за страната.Имай впредвид, че при програмирането е като при шофирането, много хора могат да го правят, ама малко хора го правят както трябва и мислят върху това което правят. С това искам да кажа, че за да си сигурен, че винаги ще имаш добре платена работа трябва да си над средното ниво, в това което правиш.п.с. Не съм програмист.

Коментар

todorakiggg написа:
              Така, ако поне малко те влече програмирането няма какво да го мислиш ами го почвай сериозно.Web Design, идеално ама там се иска много творчество и талант и ако не си такава натура недей.След 9 години в ИТ в БГ, мога да кажа, че ако бачкаш за чужда фирма можеш да си изкараш много добри пари в София. Подчертавам в София, в другите градове по някаква причина е доста умряла сферата, което незнам как да си го обясня ама това е друга тема...Лично познавам добри програмисти, които скоро отказаха оферти за 5-6 бона чиста пара защото им се виждат малко парите. Да, няма добри кадри за ИТ пазара и това прави цените космически, но фирмите не спят и знам две в сферата, които почнаха да вкарват сърби и украинци за далеч по - малко пари и също така доста фирми намалиха персонала в БГ и наеха индийци, виетнамци и т.н. азиатска паплач . Вече не сме така евтини в БГ, както беше преди 10 години и е нормално да има отлив. Така, че заплатите в БГ на ИТ пазара няма да растът неограничено със сигурност, но пък са доста над средното ниво за София, да не говорим за страната.Имай впредвид, че при програмирането е като при шофирането, много хора могат да го правят, ама малко хора го правят както трябва и мислят върху това което правят. С това искам да кажа, че за да си сигурен, че винаги ще имаш добре платена работа трябва да си над средното ниво, в това което правиш.п.с. Не съм програмист.
              Създаваш впечатлението, че 5-6 бона е ниска запалта за програмист, което не е така. Напротив. Твоите хора може и да са отказали, но ако една фирма е 200 човека, то 10 работят за тези кинти, останалите са на двойно по-малко. Това е представителната извадка, а не твоя пример. Да, ти казваш над средното ниво, но имай предвид, че няма толкова ръководни позиции и добре платени, колкото са мераклиите и можещите над средното ниво. Отделно си има всякакви странични фактори, ръководен кадър не се става на 25 обикновено, ми се искат едни годинки опит, на високите постове духа силно вятър и често се сменят... абе никой не дава много пари за нищо.
              Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
              Fiat Bravo'97 1,6 16v
              Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

В програмирането все още се дават пари, понеже фирмите са външни и заплащането се получава много над която и да е друга специалност в Бг. И това ще е до време, понеже всеки втори става програмист. Тази порода хора, не зачитат парите Имам много познати, които на по 20 си купиха апартаменти и коли. И то с странното професионално развитие. В училище пълни дупки - абсолютни геймъри. Но с годините на към 15-16 почнаха да разучават езици. На 18 отиват на олимпиади - правят един два сайта и ги приемат във ФМИ. Естествено още в първи курс окапаха, понеже никога не с азнаели, що е тва чудо математика. Но Сф си е голям пазар, намериха си работа във фирми за флаш игри или хазартни такива за по 4-5к. Не е зле а?
                ФИАТ- Пътят е само формалност
                ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
                -----------------------------------------------------
                FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)

Коментар

pakumba написа:
                  todorakiggg написа:
                  Създаваш впечатлението, че 5-6 бона е ниска запалта за програмист, което не е така. Напротив. Твоите хора може и да са отказали, но ако една фирма е 200 човека, то 10 работят за тези кинти, останалите са на двойно по-малко. Това е представителната извадка, а не твоя пример. Да, ти казваш над средното ниво, но имай предвид, че няма толкова ръководни позиции и добре платени, колкото са мераклиите и можещите над средното ниво. Отделно си има всякакви странични фактори, ръководен кадър не се става на 25 обикновено, ми се искат едни годинки опит, на високите постове духа силно вятър и често се сменят... абе никой не дава много пари за нищо.
                  Коляга, няма как да не се съглася с теб, разбира се че масата не взема такива пари и разбира се, че не са малко, дори знам хора в западна европа да вземат такива пари за подобна работа (там данъците са други). Исках да кажа, че пазарът дава възможности стига да си кадърен и да имаш опит, гладен няма да останеш. Момчето пита за съвет и ние го ориентираме, от там нататък той си има глава на раменете...

Коментар

По неволно стечение на обстоятелствата, аз съм 9-та година редовно обучение пи причини описани по горе..например пари. Аз като се захващах да уча и аз незнаех квода уча, но много ме влечеше техниката въпреки,че незнаех какво е резистор дори. И така попаднах в техническия специалност Автоматизация Информационна и управляваща техника. Съкратено АИУТ. Специалността е може би най всестранната в България. Обхваща теми като електроника-аналогова и цифрова; микропроцесорна техника, микроконтролери, електеотехника, комп. Мрежи, бази данни, програмиране, интернет технологии и други. Тоест специалността ти предлага много варианти на изучавани дисциплини и вече ти сам трябва да си решиш в какво САМ да се специализираш, защото днес вузовете не учат почти на нищо, те ти дават няква насока само и ти ако искаш трябва сам да седнеш да се развиваш. Разбери, че за 30 часа упражнения по програмиране няма как да станеш супер програмист. Те ти дават основата само и на теб ако ти е интересно продължаваш сам. Отделно юоже да се запишеш на Cisco академия която е 8 семестъра(тва нещо като курс) и след като я завършиш ти дават сертификат че можеш да работиш като сис админ. Аз я карах 2 семестъра и се отказах поради финансови причини 150 лева е на месец, но нивото на обупение е на юного високо ниво.
                    Fiat Bravo 1.9 JTD 100

Коментар

Според мен, програмирането е дарба, като рисуването и музиката. Ако не ти идва от вътре, никога няма да станеш добър и ще си останеш масовка. Усещането за дизайн е същото. Начи, зависи какви са ти целите.
                      207 тиква автомат
                      новокромаджия 2.4 печка

Коментар

Ако работата като механик ти се отдава се замисли за специалността КММ във ВВМУ. Ако те интересуват условиятя и евентуалното заплащане драсни на лично.
                        FIAT MULTIPLA 1.6 16v BIPOWER 2001

Коментар

Аз ще се присъединя към мнението на ВО.
                          BO написа:
                          От трета страна не мога да разбера как може да питаш някой какво да учиш. Нали лично теб трябва да ти харесва. Да ти носи радост това нещо.
                          Адски ми е непонатен въпроса, какво да уча? Ти ако не знаеш във форума ли ще знаят? п.п. Стани ядрен физик или гръбначен хирург, на запад много се харчат.
                          207 тиква автомат
                          новокромаджия 2.4 печка

Коментар

Само не ставай банкер че си е, абе както и да е. Моя съквартиран учеше информатика беше като слепен със компа, смяташе и виждаше всичкъв единици и нули. Сега работи за някаква организация в сащ дето изтрелва ракети в космоса и взема по двадесет бона на месец обаче бачка по 20 часа на ден и носи 17 цолови цайси
                            Кара FIAT BRAVO 1,8/16V GT99. ГИ ФОБОС
                            (\\\)[___////___](\\\) R.I.P. моя любов.
                            Алфа 147 1.9 mjtd няква дукати история. Абсолютен саждо-генератор.

Коментар

Като цяло бих обощил с няколко думи така: трябва човек да намери ниша в която има неизползвани ресурси с добри перспективи и там да се отдаде изцяло. Колегата mitkosoft според мен има доста добър избор на специалност, като цяло е специалист по всичко - дялан камък, отговарящ на много критери и после може да се специализира в някоя насока в зависимост от това къде ще попадне. Търси нещо такова, хем да те влече, хем да имаш варианти за лавиране при избор за реализация.
                              FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г. - бивша. Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
                              Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка. Закон на Мърфи.

Коментар

Нямам идея само при мен ли е този парадокс, но всичките ми познати с доходи над 10к на месец или са прекратили ученето след средното или дори не са завършили средно, аз с 2 магистратури вече 10 години само си мечтая за такъв доход а работя в нефтена компания... Та пожелавам ти късмет в ученето и успех в живота, но се наслади максимално на следващите 4 години защото повече няма да се върнат.

Коментар

Working...
                                X