Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

кандидат-студентски неволи.

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

кандидат-студентски неволи.

Здравейте тази година съм абитуриент и ще трябва да кандидатствамцвъв ВУЗ. До тук добре,но и аз не знам какво ми се прави. Имам няколко възможностти-да уча за механик, да следвам "публична администрация" или да ставам програмист. Знам,че тук има от всички,така че някой би ли ме насочил-заащо професията е хубава и защо не.Благодаря предварително.
    Drive It Like You Stole It | Гараж
    RIP Fiat Tipo '92 1.6

Re: кандидат-студентски неволи.

Stann написа:
    Здравейте тази година съм абитуриент и ще трябва да кандидатствамцвъв ВУЗ. До тук добре,но и аз не знам какво ми се прави. Имам няколко възможностти-да уча за механик, да следвам "публична администрация" или да ставам програмист. Знам,че тук има от всички,така че някой би ли ме насочил-заащо професията е хубава и защо не.Благодаря предварително.
    Ако станеш механик и си трудолюбив ще изкарваш добри пари. Ако станеш програмист, трябва да бачкаш в чужда фирма тук или на вън. Ако работиш за българин няма да прокопсаш. Ако учиш публична администрация трябва много бързо да си намериш хубаво местенце и да се корумпираш отрано инъче си го загазил. Мое мнение!
    Nissan X-TRAIL 2005 2,2 136hp
    Ex: Nissan Primera P12 Wagon 2,2 126hp
    Ex: Fiat Marea Weekend 1,8 16v 97г. бензин & CNG

Коментар

Хубава и лоша професия няма. Всички неща, които изброи са хубави. Интересното е до колко може да се реализираш в БГ и с/у какво заплащане. За в момента най-добре е програмист. Има много аутсорс фирми, които плащат много над средното за други професии. Но до кога ще е това, не се знае. Успех.
      ФИАТ- Пътят е само формалност
      ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
      -----------------------------------------------------
      FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)

Коментар

В паралелката освен програмиране има и уебдизайн. Мен второто ме влече,иначе в програмирането съм кръгла нула,а уча вече 4 години. И забравих да кажа,че ако е програмист или публична администрация ще уча задочно.
        RIP Fiat Tipo '92 1.6

Коментар

Учи редовно и в друг град. Няма какво да ти ги върне тия години - ни пари, ни позиция.
          браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

slonikon написа:
            Учи редовно и в друг град. Няма какво да ти ги върне тия години - ни пари, ни позиция.
            Това е хубав съвет, но ако има кой да те издържа. Като човек работещ по цял ден на комп, не ти го препоръчвам.
            Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
            Fiat Bravo'97 1,6 16v
            Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

pakumba написа:
              slonikon написа:
              Това е хубав съвет, но ако има кой да те издържа. Като човек работещ по цял ден на комп, не ти го препоръчвам.
              Ще се издържа сам. Няма да е първия, няма да е и последния. Ако има желание, ще намери начин.

Коментар

Благородно ти завиждам за младежките години и хубавото време, което ти предстои докато следваш.За съжаление ми е много трудно да ти дам категорични напътствия сега и в този момент. Има хляб в много поприща, носредата тук не е конкурентна или е прекалено субективно зависима. На твое място сега бих се развивал в област, където има бъдеще и където би се развивал сам и без зависимости. Ако те влече механиката - учи я, но знай, че ако работиш по специалността, теорията ти трябва да бъде много здраво облечена с практика. Общо взето неблагодарна, тежка и мръсна работа.За сега у нас има хляб около правистите. Виждам, че не ти е опция, но ако си пречупен, напорист и комуникативен можеда се "предрешиш" един хубав ден в костюм и да жънеш повече от труда си. Там попадаш в друга среда, друг начин на живот и различни вариации за реализация. Аз имам две висши образования, като последното ми е в областта на мениджмънта. Практикувам познания и от двете си образования, но смея да твърдя, че реализацията ми беше по-скоро добро стечение на обстоятелствата.С две думи: Мисли в перспектива. Млад си, животът е пред теб и ако сега отделиш време за грешен коловоз - няма ресто. Времето е ценно. Успех !
                A17DTС/S
                Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

Kay_ написа:
                  pakumba написа:
                  slonikon написа:
                  Ще се издържа сам. Няма да е първия, няма да е и последния. Ако има желание, ще намери начин.
                  Да, ама това отписва първото мнение, че няма какво да ти върне годините.Аз мога да го кажа от моя гледна точка. Не съм съгласен с първото мнение. Какво има да ми връща онова време? За какво ми е?Че се чудех как да събера парите за таксата ли? Че, за да уча редовно обучение не можех да си намеря хубава работа от която мога да се издържам, а ако си намеря хубава работа от която мога да се издържам самостоятелно това ми пречеше на обучението. И влизам в един непорочен кръг.Да, за някой обучението е веселба о купони и накрая излизаш такъв, какъвто си влезнал, без нищо в главата.Ако искаш наистина да учиш редовно обучение и да се издържаш сам, това е много трудно нещо. И точно за това аз не искам да се връща онова време, лично за мен. А някак си да си на 20 години и да отида при майка ми и да ѝ кажа да ми даде 2лв., за да си купя баница е тъпо някак си.За това да - ако имаш кой да те издържа и да си развяваш гъза наляво-надясно - то има хубаво в цялата тази история. Но ако разчиташ изцяло на себе си и искаш да научиш нещо - хайде няма нужда от първия съвет.От трета страна не мога да разбера как може да питаш някой какво да учиш. Нали лично теб трябва да ти харесва. Да ти носи радост това нещо. Не, че ще работиш след това по това, което си учил, но това е друг въпрос.Аз лично бих посъветвал колегата да се запише хирургия и в последствие да се специализира за естетична такава. Какво по-яко от това да бараш готини каки и да ти плащат отгоре на всичко за това. Просто съвет.
                  A20DTH ЖТД ама не баш
                  1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                  Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Идеята е, че няма кой да ти върне тази възраст, когато бъдещето е пред теб и трябва да направиш...да не казвам добър, но приличен избор за развитието си. А не да учиш нещо, поне някой те кара да учиш и когато си на 23 да се чудиш кво да правиш.Не е мисия невъзможна. Аз и учих и работех. Много хора са ме питали " Как така спря д апиеш?" Е това е начина. От работа на лекции, после у дома правя проекти и спиш по 3 до 5 часа. Поради този ми начин на живот, много обичах сесиино време. Не бачкам, само уча у дома и ходиш на изпити. Даже тогава имах по - хубава работа от сега. Замислял съм се и аз не искам да се връща това време. Ако сега някой не върне във втори курс...ще се метна през прозореца. Към горните неща, като добавим, че живееш на 12кв.м с още двама души, става перфектно. Но това е действителността. Ако можеш да си позволиш, някой да те издържа и да имаш приличен старт в смисления си живот - ок, но иначе се бориш за него. Но с удоволствие, бих изживял първи курс отново. Тогава бях отдаден на алкохол и разврат

Коментар

Ще се издържам сам, затова ще е задочно. "От трета страна не мога да разбера как може да питаш някой какво да учиш."По-скоро искам съвет за професиите. Аз както се вижда си нямам и на идея за какво става дума, поне малко да се вкарам в час.
                      RIP Fiat Tipo '92 1.6

Коментар

От всички специалности, които си изредил с най-голяма перспектива и бъдеще са програмистите. Станеш ли кадърен програмист няма да имаш финансови проблеми. Това е може би най-добре платена работа в момента, а и занапред. Бранша се развива постоянно, има недостиг на кадърни кадри.Няма да си омазан в масло, чисто, спретнато, има възможности и да си работиш от вас. Аз не виждам по-добра алтернатива от това.
                        "Тревата расте, птичките летят, вълните галят пясъка. Аз пребивам хора."

ЕХ Fiat Bravo 1.9 JTD Abarth tuning, chip tunning VRPerfomance, 10.1999
                        Lancia Lybra 2.4 JTD, 140HP++, 2002, ASR,ABS,8 air,BOSE

Коментар

Амчи те вашто поколение са го разсипали, бре!Ние се разучихме чак в четвърти курс. То беше едно напъване, един билюк повишителни, търсене на сложни дипломни работи, че да си оправим успеха... ма пък си и отживяхме, де. Сериозно погледнато, май в момента повечето хора работят и учат. И аз се пробвах първата година и половина, но не ми се получи с ученето. Затова се явих на един куп поправителни, отидох на общежитие и взех стипендия за успех. Тя тогава беше малко над половин минимална заплата, ако си спомням правилно. С още малко финансова помощ от вкъщи, и повечко домашнярка, се получи най-високата диплома в катедрата. Сега не знам как стои въпросът със стипендиите, но сигурно може да се провери някъде.По въпроса за специалностите, аз съм за Механиката. Едно, че ще се учи редовно, ако съм разбрал колегата правилно. По-важното е, че това е област, в която работата никога няма да свърши. И Публичната администрация също, ма там се работи с много видове хора, а и лизането е голямо, та не е за всеки. Все пак и двете са базови специалности, които дават широко поле за последваща реализация. Програмирането за мен е най-лошия вариант. Първо, специалността е тясна, а работата е изключително скучна и еднообразна. Второ, според мен твърде много се раздуха тия неща с програмирането, навъдиха се много програмисти, а трудът е в сферата на услугите, т.е. за мен е балон, който може да се спука, като другите подобни. Да, в момента у нас има много аутсорсинг фирми, но те са преместени отнякъде и едва ли ще останат тук още 50 години, докато човекът се пенсионира.
                          браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

Програмист - да, работил съм го доста годинки, цялата работа е в преспективата на развитие и естествено доброто заплащане, ако станеш отличен и хванеш пътя навън ще си най-добре. От друга страна програмирането изпива доста психиката. Когато го работех съм стоял по 14-16 ч. пред компа, тогава разбрахме едно - най-добрите годинки за програмист са до 35-40 г. После минах на системна поддръжка, което е още по-сладко, чакаш да се счупи нещо и те гледат като бог. Веднъж в банката стана дума кой какво върши и счьотетата взеха да спорят, че нищо не сме правили, но като им казах, че колкото по-малко работа имаме, толкова по-добре сме си я свършили и те млъкнаха.А иначе има един виц:Габровец завършил медицина и специализирал кардиология. След като се похвалил на баща си той му казал:- А бе будала, защо не учи за зъболекар, хората имат едно сърце и 32 зъба...Та ти най-добре ще си решиш какво да учиш, тая "публична администрация" за мен за нищо не става, само вземаш една тапия и си я закачаш на стената, какъв специалист си всъщност с нея? У дома ги имам 2 броя с такива дипломи, дъщерята що годе нещо й върши работа, после изкара и второ, но сина дипломата му седи на секцията и си работи с дипломата от техникума на ЦПУ.
                            FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г. - бивша. Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
                            Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка. Закон на Мърфи.

Коментар

Програмист или дизайнер - аз работя първото. И в двата варианта се работи в офис или в къщи. Финансово ще си много добре, може би не в началото, но бързо ще наваксаш. Пак от финансова гледна точка като програмист имаш повече възможности, докато като дизайнер е по-трудно, особено ако не се справяш идеално добре.В крайна сметка запиши това, което ще ти доставя удоволствие да го работиш.

Коментар

Working...
                              X