Kay_ написа:
Преглед на мнението
ДЮШ и се започва грабенето на парче. Майната му на това, но тук нишката се губи по пътя на детето до узряването му, като завършен играч. Ти му дадеш
първата заплата и то отишло с нея да си направи тато или да си купи зоб. Писали сме, че съм свързан и имам преки наблюдения, какво се случва. Преди 2,5 години в Черноморец
имахме една много успешна формация ( 2001-2002), която спечели Данониадата и отиде на мини-световното в Бразилия. Направи фурор там, прибра се у дома и всички дечица бяха
пръснати, като пилци из различните клубове в България, в клубове, където им се обещаваше много и всичко. Не можахме да ги спрем, а и нямахме механизми докато са на такава възарст. Цели 8 деца отидоха в Лудогорец, а останалите в Ботев, Левски, Литекс ( тогава).
Две години от тогава - само едно дете проби, а другите деца ги гледам в Бургас, а от тях останало само едно голо самочувствие. Тук виня и родителите, които не мислят в перспектива, а само в това сега и в момента да получат едни пари...Не е тайна, че в крехката футболна възраст на децата родителите най-много влияят върху решенията им. Жалко е, че когато едно дете се оцени подобаващо според футболните си качества, автоматично спира своето развитие в останалите сфери ( училище, ако щеш и възпитание). Тук е основната грешка. В ДЮШ попадат треньори с футболни качества ( спорни понякога), но без грам педагогически опит и култура, ако щеш. Те просто няма, какво да дадат на подрастващите футболисти, и ето как едни таланти пропадат. В Черноморец опитахме да играем с наши млади БГ момчета, ами честно казано - гняз. Лигочи. От цял един отбор само две момчета бяха истински мъжкари и те бяха момчета идващи от село ( Милчо Ангелов и Стойчо Атанасов - лапна ги Литекс, а сега са в ЦСКА- София) Останалите си чакат паричките, живеят с идеята, че като пораснат ще заиграят в чужбина и ще имат пари за пички и колички. Това е. Не обвинявам Домуса, защото той има наблюдение от академията си ( много наши и други от БГ момчета са там) и вероятно усеща нещата. Аз също бих постъпил, като него, ако имах неговите възможности. И все пак - в Лудогорец имат добра и действаща академия и се надявам от там да се пръкне талант...за сега не виждам такъв. Младите ни играчи в момента имат мноооого семпли възможности. И пак пример: Във В групата при нас заигра Майкъл Тевия ( в момента ми е и комшия). Той е на 35-36 години и живее с футбола. След мач от първенството се прибира у дома, изкъпва се и излиза да играе мач в квартала. Живее с футбола, има чудовищен режим и не прави разлика, къде и в коя група играе. Тази отговорност и чудовищни темпове на
възстановяване и интерес към играта, младите момчета покрай него я нямат. Куцат по два дена след мач, но по дискотеките са игриви.
Коментар