Такива филми, колега, каквито ти ги описват по-нагоре са си чисти лаладжалъци за сън.
Ми не знам кой какво сънува, ама аз точно така направих, като постъпвах на сегашната си работа.
Нямам против, че си го направил така - така сте го измислили - така сте го направили. Идеята е, че това нито е помогнало на твоя работодател, нито на тебе, на всичкото отгоре е и със съмнителна юридическа тежест, тъй като през следващия месец работодателя може да обяви съкращения и първия скъсан договор ще е някой такъв. Искал си тази работа, те са ти я дали - това е било цялата галимация.А на колегата Наско, му препоръчвам да си прочете хубаво Кодекса и да не говори глупости на хората по поставени сериозни въпроси!Нямал бил работодателя основание да изплаща - нали ще му плати и осигуровките върху по-голямата сума, какво по-голямо основание от това, че си платил на служител!? Това е уредено от Кодекса и всякакви други твърдения са врели-некипели. Ти да си чул, някой, преди да изплати 13-та заплата или бонуси на служителите си да е подписал анекс с тях!? Абсолютно същото е и с намалението на заплатата - намалението се счита за изменение на трудовото правоотношение и то се случва ЕДИНСТВЕНО И САМО по съгласие на ДВЕТЕ страни.Спирам по темата, пак препоръчвам на колегата - да си премисли хубаво нещата и ако е сигурен, че постъпва правилно - да действа. До колкото имам спомен той работеше в банка и ако отива в друга банка - да се ослуша хубаво, кои банки плащат и кои не. Защото най-големите, от челен опит - не плащат ама хич и тази оферта може да му остане за дълги години без промяна.
Такива разни правила за определянето на заплатата би имало в предприятия, които предлагат и допълнително трудово възнаграждение.В един договор задължително трябва да има основно трудово възнаграждение и допълнително такова като опция.Определянето на допълнителното трудово възнаграждение може да бъде променяно с въпросните вътрешни правила за определяне на заплатата, но основната заплата, която е записана в договора под основно трудово възнаграждение не може да бъде намалявана едностранно. Поне това казват юристите.
Такива разни правила за определянето на заплатата би имало в предприятия, които предлагат и допълнително трудово възнаграждение.В един договор задължително трябва да има основно трудово възнаграждение и допълнително такова като опция.Определянето на допълнителното трудово възнаграждение може да бъде променяно с въпросните вътрешни правила за определяне на заплатата, но основната заплата, която е записана в договора под основно трудово възнаграждение не може да бъде намалявана едностранно. Поне това казват юристите.
Така казано си прав.Има обаче начини тя да бъде намалена.Тук е мястото да поясним какво означава съгласие! Ако подписването е съгласие - така е. Нещата от живота обаче са други - подпис се полага и без съгласие от една страна, от друга голяма част от фирмите плащат заплатите по две направления. Разбира се, това не касае написаното от теб, защото си посочил, че трудовото възнаграждение е записано в договора.
И аз знам за няколко случая, включително в доста голяма застрахователна компания, дето си търсеха едва ли не човек да почне от утре и момчето си напусна старата работа (удържаха му част от последната заплата) и после тия застрахователите го мотаха 2-3 месеца докато почне. А и нищо не е сигурно докато не ти изтече изпитателния срок.
Такива филми, колега, каквито ти ги описват по-нагоре са си чисти лаладжалъци за сън.
Ми не знам кой какво сънува, ама аз точно така направих, като постъпвах на сегашната си работа.
Нямам против, че си го направил така - така сте го измислили - така сте го направили. Идеята е, че това нито е помогнало на твоя работодател, нито на тебе, на всичкото отгоре е и със съмнителна юридическа тежест, тъй като през следващия месец работодателя може да обяви съкращения и първия скъсан договор ще е някой такъв. Искал си тази работа, те са ти я дали - това е било цялата галимация.
Говорим за огромна държавна компания с юридически отдел колкото малка фирма.След 5 месеца проучвания, медицински прегледи и изпити едва ли щяха да ме съкратят след месец.Извикаха ме да подпиша договор, като още по телефона ме попитаха кога мога да започна. Казах - еди кога.КАто дойдох да подписвам, в договора ми има следното - договор, сключен на еди коя си дата.По-надолу - "договорът влиза в сила от .... ".(следва датата, на която казах, че мога да започна).Най-отдолу има ред, в който пише - "служителят ще се яви на работа на ...(същата дата) и място за мой подпис" (отделен от подписа под самия договор).Нито съм го измислял аз, нито е със "съмнителна юридическа тежест".Аз казах на стария си работодател, че ще напускам чак след като си подписах договора.На моя работодател не знам дали му е помогнало, но на мен ми беше много от полза. Не че ако бяха казали - почваш от утре, нямаше да напусна без предизвестие де...
В кодекса пише - служителят е длъжен да постъпи на работа в срок от 7 дни след сключване на договора ИЛИ различен срок ако такъв е договорен между страните. Така че си е юридически издържано отвсякъде.Въпросът е, че вече за няколко банки получавам информация, че практиката е като започнеш на първия ден да ти дадат договора.
The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.
Коментар