Колеги,Имаме следния казус. То си е напълно обичайна ситуация де, ама тия дето работим на едно и също място сто години не знаем кой е правилният подход. :D Та - имаме оферта за нова работа. Приемаме я, но как трябва да се постъпи? В смисъл - как документално да се оформят нещата, за да не стане така, че напускаме старата работа, отиваме на новата и условията в договора се различават от договореното. Знам със сигурност за два такива случаи в едни от най-големите компании в страната и не желаем да попаднем в подобна схема. Предварителен договор ли се подписва или какво? И след това да се подава предизвестието на старата работа? Моля за съвети.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Започване на нова работа - казус
Collapse
X
-
Подписваш си новия договор и чак тогава подаваш предизвестие за напускане в старата работа.В новия договор има 2 дати - датата на сключване, и датата на явяване на работа.Никакъв проблем не е датата на явяване на работа да е 1 месец след подписването.Аз поне така направих, макар и да не спазих 1 месечното предизвестие, а само 1 седмично. За което ми беше удържана съответната неустойка от стария работодател.Предварително питай и кога плащат заплата в новата работа, за да не се окаже, че си 2 месеца без приходи (че някъде плащат заплата за януари през март
-
Immortal написа:Подписваш си новия договор и чак тогава подаваш предизвестие за напускане в старата работа.Immortal написа:.........За което ми беше удържана съответната неустойка от стария работодател.
Коментар
-
naskobg написа:Immortal написа:Подписваш си новия договор и чак тогава подаваш предизвестие за напускане в старата работа.Immortal написа:.........За което ми беше удържана съответната неустойка от стария работодател.
Коментар
-
Е принципно дали сега ще подготвят договора или след месец при желание могат да го направят. Не бях сигурен дали при действащ 8 часов трудов договор можеш да сключиш още един такъв, макар и с дата на започване след месец. Както и да е - без да има нещо черно на бяло не знам дали трябва да се рискува. Както казах знам за два случая с договорена една заплата и отиваш първия ден и в договора е друга, ама ти нямаш избор, щото и работа нямаш...Не става въпрос за мен по принцип, но за много близък човек.The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.
Коментар
-
Immortal написа:...Като имаме предвид, че ми беше удържана сума от заплатата, на която се водех официално, а останалата част, получавана безотчетно на ръка ми беше изплатена без удръжка, не съм си търсил правата. (а и си признавам, не съм се замислял над този чл.272).
Коментар
-
style34 написа:Е принципно дали сега ще подготвят договора или след месец при желание могат да го направят. Не бях сигурен дали при действащ 8 часов трудов договор можеш да сключиш още един такъв, макар и с дата на започване след месец. Както и да е - без да има нещо черно на бяло не знам дали трябва да се рискува. Както казах знам за два случая с договорена една заплата и отиваш първия ден и в договора е друга, ама ти нямаш избор, щото и работа нямаш...Не става въпрос за мен по принцип, но за много близък човек.Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
Fiat Bravo'97 1,6 16v
Fiat Tempra'91 1,6 mono
Коментар
-
style34 написа:Е принципно дали сега ще подготвят договора или след месец при желание могат да го направят. Не бях сигурен дали при действащ 8 часов трудов договор можеш да сключиш още един такъв, макар и с дата на започване след месец. Както и да е - без да има нещо черно на бяло не знам дали трябва да се рискува. Както казах знам за два случая с договорена една заплата и отиваш първия ден и в договора е друга, ама ти нямаш избор, щото и работа нямаш...Не става въпрос за мен по принцип, но за много близък човек.pakumba написа:... И един съвет- гледайте да няма прекъсване между двете- примерно последен работен ден петък, първи на новата работа- понеделник. ....A20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
BO написа:style34 написа:Е принципно дали сега ще подготвят договора или след месец при желание могат да го направят. Не бях сигурен дали при действащ 8 часов трудов договор можеш да сключиш още един такъв, макар и с дата на започване след месец. Както и да е - без да има нещо черно на бяло не знам дали трябва да се рискува. Както казах знам за два случая с договорена една заплата и отиваш първия ден и в договора е друга, ама ти нямаш избор, щото и работа нямаш...Не става въпрос за мен по принцип, но за много близък човек.pakumba написа:... И един съвет- гледайте да няма прекъсване между двете- примерно последен работен ден петък, първи на новата работа- понеделник. ....Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
Fiat Bravo'97 1,6 16v
Fiat Tempra'91 1,6 mono
Коментар
-
pakumba написа:.....http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=43745Има и разни косвени недостатъци-сещам се при проучване за разни кредити /онези изроди с 18-20% лихва/, със сигурност има и други...
Коментар
-
Re: Започване на нова работа - казус
style34 написа:Колеги,Имаме следния казус. То си е напълно обичайна ситуация де, ама тия дето работим на едно и също място сто години не знаем кой е правилният подход. :D Та - имаме оферта за нова работа. Приемаме я, но как трябва да се постъпи? В смисъл - как документално да се оформят нещата, за да не стане така, че напускаме старата работа, отиваме на новата и условията в договора се различават от договореното. Знам със сигурност за два такива случаи в едни от най-големите компании в страната и не желаем да попаднем в подобна схема. Предварителен договор ли се подписва или какво? И след това да се подава предизвестието на старата работа? Моля за съвети.
Коментар
-
Re: Започване на нова работа - казус
knososs написа:......Също така, заплатата на втория ден не могат да ти я намалят, нито могат да ти я намалят и на 6001-вия без твое съгласие, т.е. без твой подпис. За увеличение - да, може и без анекс, но намаление - не може.
Коментар
-
Говорим за много сериозна компания. Но, пак казвам - два стопроцентови случая знам за договорено едно и в договора със 100 лева по-малко. И двата случая са в едни от най-големите компании у нас. Не вярвам тук изобщо да стане така, но знаете - страх лозе пази. :DThe awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар