Прилагам скица на апартамента, където правя ремонт. Колебанието е дали да се затваря малкия коридор и да се разшири тоалетната или да остане така. Всекидневната (хол+кухня) е едно помещение с площ чисто около 37 квадрата (кухнята е около 21 квадрата и хола е около 26 квадрата). Възможно ли е в тоалетната да се напъха бойлер, мивка и тоалетно казанче вградено с тоалетно гърне? В момента от коридора може да се влиза в кухнята, но ако се увеличи тоалетната, за да се стигне до кухнята трябва да се минава през така наречения хол.Със "съвестта" сме на различни мнения , та ми се иска да чуя и чуждо безпристрастно мнение. :D
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Разположение на стаи в ново жилище.
Collapse
X
-
И аз съм на мнение, че големите и просторни коридори в едно жилище са си чисто изяждане на площ и предпочитам да са ограничени до минимум, все пак те служат човек просто да се придвижи от една стая в друга, там нито спиш, нито ядеш и т.н. Единствената по голяма площ, която трябва да е налична е при входната врата на апартамента, където човек да разположи закачалка, някой шкаф за обувки/чадъри и толкоз Alex_RT, хубава схема си драснал, но ако можеш нарисувай къде се намират инсталационните отвори в мокрите помещения - щрангове и т.н., тоалетната по късата страна е 90см, така ли ?, дай и ширината на коридора, който евентуално ще влезе в площа на тоалетната, където е думата ако се получи подходяща площ можеш спокойно да си направиш още една баня, вместо по голяма тоалетна п.п. ако можеш нарисувай и санитарното оборудване как е разположенио в момента в тоалетнатаpunto HGT
-
На мен честно казано, не ми се иска да се затварят стени и да се разширява тоалетната. Реално към площа на тоалетната 1,6х0,9 м може би ще се добави още 1,4х0,9 м.В момента в тоалетната смятам да монтирам бойлера над гърнето и срещу него да е мивка.В банята смятам да сложа вана. На скицата е полукръг, но твърде вероятно е и да е обикновена стандартна вана, но вана ще има задължително.Причината да не искам да се затварят врати и да се разширява тоалетната е това, че ако се сложи врата и се изгради стена там, където има червен цвят на скицата е , че това ще доведе до минаване през целия хол , за да се стигне до кухнята. По мое мнение не е особено удобно най-малкото защото с всички покупки ще минаваш през цялата стая, за да се стигне до кухнята и обратно- с целия боклук като се изхвърля също.Жена ми иска големи помещения, за да е красиво (красива тоалетна един вид), аз гледам от практична гледна точка.Тръби за чиста вода няма никъде. Има тръби за мръсната вода и те са разположени там , където мисля да е гърнето на тоалетната и съответно където смятам да сложа и ваната. Захранващите тръби(щранговете) са в левия долен ъгъл на банята, където съм нарисувал място за мивка.Цялата идея на този пост е- има ли някой който да се различава от моето мнение и ако да, то какви са аргументите.Апартамента е гол. Няма замазка дори на пода, а в банята и тоалетната е на тухла.Мащаба на скицата не е много правилен.Play Golf ,but not drive golf!!!
Brava 1,6 16V 99' с ФОБОС
C4 1,4 16V 2007- Stag 300 Premium
Коментар
-
Ако бойлера се събира над тоалетната чиния в тоалетната значи може да минеш и без да затваряш коридорчето към кухнята, просто трябва да му пуснеш захранващи тръби от водопровода, както и ел. кабел за захранване. Апартамента с ТЕЦ ли е ?, тоест ако мислиш да минеш само с един бойлер и за баня и за кухня ще трябва да е минимум 80л., ако решиш да е по голям трябва пак да видиш какви ще са му размерите и дали ще се побере там където си намислил да го монтираш. При мен банята и тоалетната са на отделни щрангове и няма как да мина само с един бойлер.Ако преградиш и разшириш тоалетната една от стаите ти става преходна, има много такива проектирани преходни апартаменти и е въпрос на навик да свикнеш, че за да стигнеш в едната стая трябва да минеш преди това през друга.Хубавото на по големите тоалетни е, че можеш освен да събереш оборудване, което няма да се налага да го гледаш монтирано в банята, а и да имаш място къде да сложиш някой и друг леген, кофа и т.н.Ако можеш да преглътнеш факта, че до кухнята ще трябва да стигаш като минаваш през хола още от сега разширявай тоалетната, че после е по сложно и свързано с допълнителни средства, както казах в предното мнение, колкото по малко коридор в един апартамент, толко повече полезна площ в другите помещения.punto HGT
Коментар
-
Най-функционалния вариант в случая е да разшириш тоалетната, но не с такава стена под ъгъл както си я нарисувал. Ако това е положението, измести вратата на хола и изправи стената. Също провери стената между хола и кухнята какви носещи елементи има и можеш ли да я махнеш. В момента хола ти при 21м2 и дължина 7м е с ширина 3м което е тясно. Като махнеш тая стена, ще отвориш пространство, ще има място за всичко а и за нормална маса за хранене. Самите кухненски уреди и шкафове ще си ги наредиш по лявата стена на кухнята.В момента кенефа е само за сране, бойлер там трудно ще събереш, освен ако не е хоризонтален.Тоя полукръг който са ти нарисували в банята е душкабина. Нормалните вани започват от дължина 160см нагоре, ако искаш да ти е удобно. Аз те съветвам да не слагаш. Ще изяде много място от банята, трябва да се чисти редовно щото става грозна гледка и в крайна сметка рядко ще я ползваш. Тоя апартамент север-юг ли е или изток-запад. По дясната страна на хола имаш ли прозорци.
Коментар
-
Врата на хола няма как да се измести, а ако се мести вратата на тоалетната двете врати са точно ще бъдат точно под такъв остър (ли тъп) ъгъл. Апартамента е с изложение юг-запад на хола и кухнята, и север и изток на спалните. прозорци има само където са терасите.Бойлер съм избрал- 120 л , с размери 53х94 см. Няма тец жилището, бойлера ще се ползва за кухнята и банята.Според мен не виждам причина да не влезе бойлера на тоалетната. Гърнето така или иначе, ще се измести поне 20 см напред заради вграденото казанче. Бойлера е с височина 94 см, но реално над него ще трябва да има поне 15-20 см, което значи мерено от тавана- 114 см или остават около 150 см височина мерено от пода до дъното на бойлера.Това е по-реална скица, врати на практика няма как да се местят. Събирането на банята и тоалетна го изключвам като вариант категорично.Play Golf ,but not drive golf!!!
Коментар
-
Plastex написа:И най-лошо проектираното от проектант жилище ...punto HGT
Коментар
-
didich написа:Ще си позволя да те поправя, архитекта ги ражда недомислиците, а проектантите се опитват да осъществят техните налудничевите идеиФИАТ- Пътят е само формалност
ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
-----------------------------------------------------
FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)
Коментар
-
Цялата работа е, че при сегашната ситуация е налична само една стена за мивка в тоалетната и тя е 90 см. Ако се затвори с червен цвят , където е отбелязано и се сложи врата , то ’’съвестта’’ пак няма да е доволна...В единия случай (както е сега), кухнята трябва да е на Г, а в другия ще стане на П.Реално в тоалетната няма да се спечели кой знае какво според мен. Ще спечели кухнята, но там и без това място има бол. Мен най-много ме притеснява формата на тоалетната, че ще е нещо като трапец и две врати една до друга... тази на тоалетната и тази на хола, което мисля няма да е много удобно. Разумно е да е удобно ако вратата се отваря на тоалетната на вътре, тогава пък се губи място вътре и идва въпроса какво се печели в този случай.Ако се отваря навън пък някой петък вечер току виж след 3-ата ракия си изтрещя в тъмното главата във вратата на тоалетната ако е отворена Отделно , че с боклука ще се минава през целия хол и кухня.До тук чух и прочетох тук във форума няколко мнения. Повечето казват да остане така. Аз за сега също мисля така.Play Golf ,but not drive golf!!!
Коментар
-
При размери на тоалетната 0,9 х 1,6м вратата задължително трябва де се отваря навън. Мивка на 90 сантиметровата стена не можеш да поставиш защото не можеш да я ползваш. Реално в този вариант тя трябва да се намира срещу вратата! При размери 1,8 х 1,6 вече помещението става 2,8 квадрата, вратата може да се отваря навътре без проблем, можеш да поставиш и душ за всеки случай. Сега ти ако си наумил да не променяш, защо питаш. Между другото и архитекта и конструктора са проектанти.
Коментар
-
При това разпределение, ако затвориш коридора си става много неудобно. Примерно сложиш врата от към антрето и си представи , че сутринта си пушиш +кафенце в кухнята и те напъне...трябва да обиколиш целия апартамент за да стигнеш тоалетната. Ей сега ми мина друга идея. Прегради коридорчето с гибс-картон и сложи и от двете страни врати, които да се отварят в двете посоки. Използвай "новото" помещение за мокро + бойлер. Хем така и бойлера няма да е във ВЦ-то. Представи си някой е на зор и ти си застанал овън и му викаш "Абе я стани да включиш бойлера"ФИАТ- Пътят е само формалност
ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
-----------------------------------------------------
FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)
Коментар
-
kolev написа:... Между другото и архитекта и конструктора са проектанти.punto HGT
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар