Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Разположение на стаи в ново жилище.

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Разположение на стаи в ново жилище.

Прилагам скица на апартамента, където правя ремонт. Колебанието е дали да се затваря малкия коридор и да се разшири тоалетната или да остане така. Всекидневната (хол+кухня) е едно помещение с площ чисто около 37 квадрата (кухнята е около 21 квадрата и хола е около 26 квадрата). Възможно ли е в тоалетната да се напъха бойлер, мивка и тоалетно казанче вградено с тоалетно гърне? В момента от коридора може да се влиза в кухнята, но ако се увеличи тоалетната, за да се стигне до кухнята трябва да се минава през така наречения хол.Със "съвестта" сме на различни мнения , та ми се иска да чуя и чуждо безпристрастно мнение. :D
    Прикачени файлове
    Play Golf ,but not drive golf!!!
    Brava 1,6 16V 99' с ФОБОС
    C4 1,4 16V 2007- Stag 300 Premium

И аз съм на мнение, че големите и просторни коридори в едно жилище са си чисто изяждане на площ и предпочитам да са ограничени до минимум, все пак те служат човек просто да се придвижи от една стая в друга, там нито спиш, нито ядеш и т.н. Единствената по голяма площ, която трябва да е налична е при входната врата на апартамента, където човек да разположи закачалка, някой шкаф за обувки/чадъри и толкоз Alex_RT, хубава схема си драснал, но ако можеш нарисувай къде се намират инсталационните отвори в мокрите помещения - щрангове и т.н., тоалетната по късата страна е 90см, така ли ?, дай и ширината на коридора, който евентуално ще влезе в площа на тоалетната, където е думата ако се получи подходяща площ можеш спокойно да си направиш още една баня, вместо по голяма тоалетна п.п. ако можеш нарисувай и санитарното оборудване как е разположенио в момента в тоалетната
    punto HGT

Коментар

На мен честно казано, не ми се иска да се затварят стени и да се разширява тоалетната. Реално към площа на тоалетната 1,6х0,9 м може би ще се добави още 1,4х0,9 м.В момента в тоалетната смятам да монтирам бойлера над гърнето и срещу него да е мивка.В банята смятам да сложа вана. На скицата е полукръг, но твърде вероятно е и да е обикновена стандартна вана, но вана ще има задължително.Причината да не искам да се затварят врати и да се разширява тоалетната е това, че ако се сложи врата и се изгради стена там, където има червен цвят на скицата е , че това ще доведе до минаване през целия хол , за да се стигне до кухнята. По мое мнение не е особено удобно най-малкото защото с всички покупки ще минаваш през цялата стая, за да се стигне до кухнята и обратно- с целия боклук като се изхвърля също.Жена ми иска големи помещения, за да е красиво (красива тоалетна един вид), аз гледам от практична гледна точка.Тръби за чиста вода няма никъде. Има тръби за мръсната вода и те са разположени там , където мисля да е гърнето на тоалетната и съответно където смятам да сложа и ваната. Захранващите тръби(щранговете) са в левия долен ъгъл на банята, където съм нарисувал място за мивка.Цялата идея на този пост е- има ли някой който да се различава от моето мнение и ако да, то какви са аргументите.Апартамента е гол. Няма замазка дори на пода, а в банята и тоалетната е на тухла.Мащаба на скицата не е много правилен.
      Прикачени файлове

Коментар

Ако бойлера се събира над тоалетната чиния в тоалетната значи може да минеш и без да затваряш коридорчето към кухнята, просто трябва да му пуснеш захранващи тръби от водопровода, както и ел. кабел за захранване. Апартамента с ТЕЦ ли е ?, тоест ако мислиш да минеш само с един бойлер и за баня и за кухня ще трябва да е минимум 80л., ако решиш да е по голям трябва пак да видиш какви ще са му размерите и дали ще се побере там където си намислил да го монтираш. При мен банята и тоалетната са на отделни щрангове и няма как да мина само с един бойлер.Ако преградиш и разшириш тоалетната една от стаите ти става преходна, има много такива проектирани преходни апартаменти и е въпрос на навик да свикнеш, че за да стигнеш в едната стая трябва да минеш преди това през друга.Хубавото на по големите тоалетни е, че можеш освен да събереш оборудване, което няма да се налага да го гледаш монтирано в банята, а и да имаш място къде да сложиш някой и друг леген, кофа и т.н.Ако можеш да преглътнеш факта, че до кухнята ще трябва да стигаш като минаваш през хола още от сега разширявай тоалетната, че после е по сложно и свързано с допълнителни средства, както казах в предното мнение, колкото по малко коридор в един апартамент, толко повече полезна площ в другите помещения.
        punto HGT

Коментар

Ако така изглеждат пропорционално стаите, веднага на долната лява ѝ избушвам стената и я правя на едно ниво с входната врата и с вратата на другата стая.
          A20DTH ЖТД ама не баш
          1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
          Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Най-функционалния вариант в случая е да разшириш тоалетната, но не с такава стена под ъгъл както си я нарисувал. Ако това е положението, измести вратата на хола и изправи стената. Също провери стената между хола и кухнята какви носещи елементи има и можеш ли да я махнеш. В момента хола ти при 21м2 и дължина 7м е с ширина 3м което е тясно. Като махнеш тая стена, ще отвориш пространство, ще има място за всичко а и за нормална маса за хранене. Самите кухненски уреди и шкафове ще си ги наредиш по лявата стена на кухнята.В момента кенефа е само за сране, бойлер там трудно ще събереш, освен ако не е хоризонтален.Тоя полукръг който са ти нарисували в банята е душкабина. Нормалните вани започват от дължина 160см нагоре, ако искаш да ти е удобно. Аз те съветвам да не слагаш. Ще изяде много място от банята, трябва да се чисти редовно щото става грозна гледка и в крайна сметка рядко ще я ползваш. Тоя апартамент север-юг ли е или изток-запад. По дясната страна на хола имаш ли прозорци.

Коментар

Врата на хола няма как да се измести, а ако се мести вратата на тоалетната двете врати са точно ще бъдат точно под такъв остър (ли тъп) ъгъл. Апартамента е с изложение юг-запад на хола и кухнята, и север и изток на спалните. прозорци има само където са терасите.Бойлер съм избрал- 120 л , с размери 53х94 см. Няма тец жилището, бойлера ще се ползва за кухнята и банята.Според мен не виждам причина да не влезе бойлера на тоалетната. Гърнето така или иначе, ще се измести поне 20 см напред заради вграденото казанче. Бойлера е с височина 94 см, но реално над него ще трябва да има поне 15-20 см, което значи мерено от тавана- 114 см или остават около 150 см височина мерено от пода до дъното на бойлера.Това е по-реална скица, врати на практика няма как да се местят. Събирането на банята и тоалетна го изключвам като вариант категорично.
              Прикачени файлове

Коментар

И най-лошо проектираното от проектант жилище е по-добре и практично проектирано от нас. Не пипай стени. Бойлера хоризонтален горе в толетната.
                Alfa Romeo 147 1.9 JTD 2005 Fulcrum

Коментар

Ами така е добре, но тая стена на тоалетната не я прави крива. Или направи чупка на тоалетната или изпъни цялата стена, така че чупката да дойде до банята. Гледай и в дневната да имаш повече светлина.

Коментар

Plastex написа:
                    И най-лошо проектираното от проектант жилище ...
                    Ще си позволя да те поправя, архитекта ги ражда недомислиците, а проектантите се опитват да осъществят техните налудничевите идеи Алекс, на последната схема добре си загатнал, че от към кухнята на мястото на вратата към коридора може да се монтира допълнително обзавеждане към кухнята, или пък там да си монтираш пералня, съдомияла и т.н., допълнителен шкаф в кухнята никога не е излишен за една домакиня, за тави, тигани и чинии никога не стига мястото Има и още едно решение, от което хем ще си запазиш коридора, хем "началника" ще е доволен.Разширяваш тоалетната, но си оставяш двете врати, така че да се влиза в тоалетната и от кухнята и от коридора , пак е вид решение, минуса е, че който ползва тоалетната ще трябва да заключва 2 врати, съответно като излезе от там ще трябва и да ги отключва
                    punto HGT

Коментар

didich написа:
                      Ще си позволя да те поправя, архитекта ги ражда недомислиците, а проектантите се опитват да осъществят техните налудничевите идеи
                      Мммм дааа. Винаги са ме раздвали въпросите "Ама сега, тая колона/шайба толкова ли много трябват, не може ли да ги махнем?" Или решил си е архитекта, че ще прави странни форми и прекича две стени под някакъв ъгъл ( Обикновенно не е 45градуса ) и баш на ъгъла изпляска колона. която става 6то ъгълна Не е проблем да се изчисли, ама майсторите ще и правят кофража и ще и връзват армировката една седмица По темата. Колега не пипай нищо и сега си е добре. Ще си създадеш излишни усложнения само
                      ФИАТ- Пътят е само формалност
                      ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
                      -----------------------------------------------------
                      FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)

Коментар

Цялата работа е, че при сегашната ситуация е налична само една стена за мивка в тоалетната и тя е 90 см. Ако се затвори с червен цвят , където е отбелязано и се сложи врата , то ’’съвестта’’ пак няма да е доволна...В единия случай (както е сега), кухнята трябва да е на Г, а в другия ще стане на П.Реално в тоалетната няма да се спечели кой знае какво според мен. Ще спечели кухнята, но там и без това място има бол. Мен най-много ме притеснява формата на тоалетната, че ще е нещо като трапец и две врати една до друга... тази на тоалетната и тази на хола, което мисля няма да е много удобно. Разумно е да е удобно ако вратата се отваря на тоалетната на вътре, тогава пък се губи място вътре и идва въпроса какво се печели в този случай.Ако се отваря навън пък някой петък вечер току виж след 3-ата ракия си изтрещя в тъмното главата във вратата на тоалетната ако е отворена Отделно , че с боклука ще се минава през целия хол и кухня.До тук чух и прочетох тук във форума няколко мнения. Повечето казват да остане така. Аз за сега също мисля така.

Коментар

При размери на тоалетната 0,9 х 1,6м вратата задължително трябва де се отваря навън. Мивка на 90 сантиметровата стена не можеш да поставиш защото не можеш да я ползваш. Реално в този вариант тя трябва да се намира срещу вратата! При размери 1,8 х 1,6 вече помещението става 2,8 квадрата, вратата може да се отваря навътре без проблем, можеш да поставиш и душ за всеки случай. Сега ти ако си наумил да не променяш, защо питаш. Между другото и архитекта и конструктора са проектанти.

Коментар

При това разпределение, ако затвориш коридора си става много неудобно. Примерно сложиш врата от към антрето и си представи , че сутринта си пушиш +кафенце в кухнята и те напъне...трябва да обиколиш целия апартамент за да стигнеш тоалетната. Ей сега ми мина друга идея. Прегради коридорчето с гибс-картон и сложи и от двете страни врати, които да се отварят в двете посоки. Използвай "новото" помещение за мокро + бойлер. Хем така и бойлера няма да е във ВЦ-то. Представи си някой е на зор и ти си застанал овън и му викаш "Абе я стани да включиш бойлера"
                            ФИАТ- Пътят е само формалност
                            ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
                            -----------------------------------------------------
                            FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)

Коментар

kolev написа:
                              ... Между другото и архитекта и конструктора са проектанти.
                              Има само едно определение за архитект и то е: Не до толко мъжествен, че да се нарече проектант и не до толко гей, че да се нарече дизайнер Архитекта си е архитект, те имат само една формула за изчисление на стъпалата на стълбищата, човек който не работи с числа, сметки, изчислителни програми и т.н. няма как да го наречеш проектант
                              punto HGT

Коментар

Working...
                              X