Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Избор на бойлер или друга система за топла вода.

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Я по добре си извикай един жичкаджия да го погледне тоя бойлер как е свързан към мрежата.Ако имаш възможност да му пуснат и едно отделно захранване само за него.
    FIAT FORUM BULGARIA
    Ракията е над политиката

Видео от Италфест 2011

Коментар

krasio_79bs написа:
      Я по добре си извикай един жичкаджия да го погледне тоя бойлер как е свързан към мрежата.Ако имаш възможност да му пуснат и едно отделно захранване само за него.
      Захранването на бойлера си е на отделен бушон, с тока до самия бойлер проблем няма, вързан е както трябва, явно през определен период връзките олабват и кабелите почват да грея яко, но на мен ми писва да сменям по някоя и друга жица на 1-2 месеца и да го мисля кога ще ме остави без топла вода, иначе и на мен не ми се дават пари
      punto HGT

Коментар

didich написа:
        krasio_79bs написа:
        Захранването на бойлера си е на отделен бушон, с тока до самия бойлер проблем няма, вързан е както трябва, явно през определен период връзките олабват и кабелите почват да грея яко, но на мен ми писва да сменям по някоя и друга жица на 1-2 месеца и да го мисля кога ще ме остави без топла вода, иначе и на мен не ми се дават пари
        Ами за някакви малки пари си купи истински кабели и свързващи елементи (има голям избор в специализиранете магазини, не Бриколаж и подобия) и просто си направи свръзките както трябва. Даже може да ги запоиш ако трябва...Яма явно си търсиш оправдание, за да си вземеш слънчева система. Ако е това, то взимам я и направо я инсталирай.
        A20DTH ЖТД ама не баш
        1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
        Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Май ще направя последен опит за смяна на кабели пък ще видим до кога ще изкарат.Търговски обекти на дипломат като цъкна и излиза, че имат и в бриколаж
          punto HGT

Коментар

Аз пък от години в старият апартамент съм със 120 литра и се подгрява винаги на нощна ( освен в случай, че съм забравил да го пусна или се връщаме от път). Ние се къпем вечер и тогава няма проблеми с водата, но ако се ползва сутрин банята трябвше да се пусне за малко бойлера и на дневна.Сега в новият апартамент имам един 60 л за кухнята и отново 120 в банята. Водата си стига вингаги.Пускат се само на нощна и като си гледам сметките дневна нощна са ми почти 50:50 и това е при положение, че съпргата ми си е в къщи постоянно.Честно казано не съм гледал точната цена на дневна и нощна след последното увеличение, но така като гледам на 120 литровия му трябват около час и половина да загрее, да си дърпа почти 5 кв на денонощие.Малкия е с 2 кв нагревател та и той да работи около час, ето ги грубо 7 кв/ч на денонощие.По 30 дни са си едни 200 кв/ч. Дали ще има разлика дали тези киловати са почти 100% на нощана или са 50/50 днвена и нощна ?А и при интензивно ползване през деня съотншението дневна нощна ще е още по лошо в полза на дневната.Според мен при неотложна необходимост от закупуване на нов бойлер, опрделено е по-добре да се сложи по-голям и да се позлва колкото може повече на нощена.Съвсем на око сметнато ми излиза, че за една година ще си избие разликата в цената.А за конкретният случай и аз съм на мнение че е най добре да се огледа ел инсталацията и да се увеличи температурата на подгряването на водата.п.с Чакам сега Бо да направи сметките вместо мен
            Alfa 147 1.9 JTDm '07 Q2 - хем червена, хем пуши черно;Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
            ex. Alfa 155 1.7 '93 ### ex, Alfa 147 1.9 JTDm '03 R.I.P. ###Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001,

Коментар

Аз съм ги правил отдавна и за това ти казвам, че не си прав.Експерименти много. Засичания много. И съм стигнал до извода, че да дебнеш да пускаш бойлера на нощна тарифа си е хамалогия и излишен труд, който не си заслужава, спрямо спестените средства.А аз имам копче направо пред вратата на банята, където е бойлера. Много ми е лесно просто като мина, дори без да влизам в банята просто да го изключа. Но не си заслужава.Ако имаш относително стабилни сметки за тока +/- няколко лева, то направи си и ти експеримента, да видиш, че сметката ти няма да се вдигне значително. Няма да платиш 40-50лв отгоре, ако това си мислиш. Просто го направи и сподели резултата.Даже като съм ходил някъде за 2-3-7 дни, то пак не го изключвам, защото поддържам системата в готовност. Ако се върна кален до уши директно да се изкъпя, а не да го чакам 1-2 часа да ми се стопли. А за една седмица все ще прежаля 30 стотинки за поддържането на топлината. Баси, ще пусна едно нанадолнище по инерция с колата и ще ги избия тези 30 стотинки от нафта.
              A20DTH ЖТД ама не баш
              Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Колега, и аз като теб имах проблем с копчето на самия бойлер. Смених няколко, но все се стапяха. Накрая извиках елтехник. Бойлера също е на отделен бушон. Освен това имам стенен ключ за бойлера-25А, Елтехника шунтира копчето на самия бойлер- от стенния ключ кабелите отиват до нагревател и терморегулатор , а копчето набойлера стои само да запълва дупката. Наскоро и аз сменях фланец с нагревател и анодна защита - части за 40 лв и пак съм в играта. Бойлера е Елдом Инвест- Варна (наследен от стария собственик преди 9 год.). Бойлера работи постоянно.
                Fiat Marea Weekend 1.9 jtd 110 SX- еmzo power

Коментар

Едно копче стопих миналата година, смених го с 25А и понеже съм карък и самото копче явно беше дефектно още с включването каза "прас" и се разкарвах още един път до магазина за да си купя пак ново, сторото съответно не ми го признаха и си платих като поп за още едно. Преди това релето даде фира, сменил съм и него, сега остана само това с греенето на самите кабели на самия бойлер, до такава степен греят, че са разтопили самия предпазен капак/корпус на бойлера, абе цъфнали сме и сме вързали, станах електротехник без грам да разбирам от ток
                  punto HGT

Коментар

Какъв кабел използваш - с какво сечение?Дай една снимка ако може.п.п. Сетих се нещо за камината ти. Било топло и т.н. То да не би кабела на бойлера да грее, а не камината? Идвам на ракия с кабели, махам ти копчето и ти гарантирам, че кабелите ще останат със стандартна температура на околния въздух. И след това ще пием ракия. Само да не останем на студено де.
                    A20DTH ЖТД ама не баш

Коментар

BO написа:
                      Какъв кабел използваш - с какво сечение?Дай една снимка ако може.
                      Многожилен, ама с какво сечение сега не мога да кажа, още съм начинаещ ел. техник
                      BO написа:
                      п.п. Сетих се нещо за камината ти. Било топло и т.н. То да не би кабела на бойлера да грее, а не камината? Идвам на ракия с кабели, махам ти копчето и ти гарантирам, че кабелите ще останат със стандартна температура на околния въздух. И след това ще пием ракия. Само да не останем на студено де.
                      Ееее разгеле някой да даде добро и конкретно предложение/решение - да палим ли скарата довечера? /може да свършим и друга работа с теб чека на аербега ми светна 1 месец след като ми изчисти грешката /, комшията ме открехна на една много добра рецепта - свинските пържоли ги мажеш само с горчица, нищо друго и в тавата или на скарата, става "кога сме зле, все така да сме"
                      punto HGT

Коментар

Хич не го и слушай, само те баламосва.Боби изобщо не пие.Виж ако ти трябва аматьор жичкаджия с професионални алкохолни умения - аз съм насреща.
                        Alfa 147 1.9 JTDm '07 Q2 - хем червена, хем пуши черно;Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
                        ex. Alfa 155 1.7 '93 ### ex, Alfa 147 1.9 JTDm '03 R.I.P. ###Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001,

Коментар

Ако е верно, че Боби не пие мен това не ме интересува въобще, казал е, че ще пие ракия аз го чакам, а и освен с ракия ще го стопля и с камината , само да си намери шофьор, че обикновенно като ги изпращам асансьора, който е на една крачка разстояние го търсят с опипване по стената
                          punto HGT

Коментар

didich написа:
                            Ако е верно, че Боби не пие мен това не ме интересува въобще, казал е, че ще пие ракия аз го чакам, а и освен с ракия ще го стопля и с камината , само да си намери шофьор, че обикновенно като ги изпращам асансьора, който е на една крачка разстояние го търсят с опипване по стената
                            Глюкозо-фруктозен сироп предлагаш ли?Интересно ми е като изпия 1 кило от него и едно кило ракия, то кое от двете ще ме събори.
                            A20DTH ЖТД ама не баш

Коментар

Ти оправи жиците, пък ако трябва аспартамово-глюкозо-фруктозен сироп ще ти намеря Сега сериозно, Боби да ти пускам ли адреса на лично, тая вечер съм ОК , защото ако го пусна тука в темата предполагам, че много колеги ще звъннат и ще се представят, че се казват Боби
                              punto HGT

Коментар

Дидич, ако намериш отнякъде кербоващи клещи идеално ще стане.
                                Fiat Marea Weekend 1.9 jtd 110 SX- еmzo power

Коментар

Working...
                                X