Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Избор на бойлер или друга система за топла вода.

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Сагата се оказа по голяма, но мисля, че се справих, поне колегите дето са "виждали" ток ще кажат дали съм навързал правилно кабеляците, че то неволята и жената не питат като опре ножа до кокъла за топла вода Да почна от начало:Това е положението с кабелите под пласмасовия капак на бойлераБелите кабели, които се виждат в рамките на около година съм ги сменявал не един път, копчето също и регулатора един път/незнам на технически език как му е заглавието/.Захранващите кабели, които идват от ел. инсталацията на апартамента се виждат горе от дясно, горния кабел е нулата, долния фазата, съответно от ляво към бойлера фазата идва отгоре, а нулата отдолу.Следващите 3 снимки са 18+ за електротехници и препоръчвам ако има сред тях хора със сърдечни проблеми да не гледат, защото казано с няколко думи това е леко "извращение" на приятно нагряти кабели до пласмасов капак, щетите се виждат, общо взето бойлера сам си е направил отвори за въздушно охлаждане Разказа продължава След работа палнах пунтото от аватара и карам към Бриколаж, понеже там продават бойлери дипломат и викам ще пробвам да видя как са с частите. Влизам и първия срещнат човек му обяснявам проблема с кабелите и дали може да ми помогне с покупката на кабели с монтирани вече кабелни обувки, а не аз пак да ги стискам с обикновенните клещи. Човека вика тука продаваме само бойлери и най много да има някой нагревател, кабели трябва да отидете в сервиза и човека си направи труда да ми обясни къде се намира сервиза. Пожелавам му приятна вечер и още не съм се обърнал да тръгна и същия човек ме спря - чакай малко ей сега се връщам! ?? .... минаха 5 минути и човека се връща с някакви кабели от повреден бойлер от склада и ми ги подари, ето ги кабелите :D :D Радвал съм се като малко дете, имало свестни и добри хора в тая държава ... и така усмихнат тръгвам към вкъщи и ми се върти в акъла мисълта как ще му таковам ей сега мамата на тоя бойлер, само да се прибера Сменявам кабелите с новите стари, но в перфектно състояние, включвам всичко на 6 и викам ей сега сядам да полея пържолите с ракийка, дето Боби не дойде да ги пробва и ..... не минаха 5 минути, влизам да видя какво е положението, гледам излиза лек дим и викам тука пак стана нещо, резултата е виден от следващата снимка:Почесвам се интелигентно по главата там където не ме сърби и ..... ми светна да погледа уникалното китайско копче, което закупих от Вилаз. Следващата снимка сама говори за себе си:Интересно, че копчето си работеше и светеше и не съм заподозрял, че то е заминало, от където най вероятно е правило тоя номер да ми греят кабелите за минути.С най голямо удоволствие го шунтирах и го оставих само за украса, след това навързах кабелите и пуснах бойлера, вярно че сега е без индикация, смисъл незнам кога е загрял, защото копчето не работи, но поне кабелите вече не греят и всичко е ОК.Ето как съм вързал нещата, вие ще кажете дали е правилно да не стане някоя беля Значи жълтия кабел, който излиза е нулата, отива директно на едното краче на бойлераГорния кабел над него е фазата, той слиза долу до регулатора на едното краче, след това от другото краче излиза и отива на второто краче на бойлера, това е.Земята зелено жълтия кабел не съм го пипал, както си беше вързан преди това, така съм го оставил, дано да съм ги направил вярно нещата, че както казах съм начинаещ жичкаджия, иначе и контакти под напрежение съм сменявал докато един не ми светна пред очите Ще видя до кога ще устискат кабелите, дано не е за месец THE END
    punto HGT

Коментар

Кабелите не греят от копчето.
      Предпочитам да бъда смешен в очите на глупаците, отколкото сам да бъда глупак.

Коментар

muns61 написа:
        Не може да си сигурен - ако прегрелия кабел е бил включен към ключа ( НЕ КОПЧЕТО) то при прегряването на ключа се отдава топлината и към буксата на кабела и резултата ще е същия.Така че, АКО прегрелия нов кабел е бил включен към ключа - вероятно от ключа е бил проблема, НО като гледам следите от предишни прегрявания - кабелите са грели... което може и да е било поради подмяната на оригиналните кабели със такива с недостатъчно сечение.Автора - провери си консумацията на бойлера с ампер клещи.

Коментар

muns61 написа:
          Нямам идея от какво греят, но сега всичко е наред, даже преди минути бойлера загря и изключи.По важно е за мен дали съм ги навързал правилно след като премахнах копчето, от там нататък ще кара така докато пак нещо не даде фира, тоя бойлер ми е от предния собственик, пари за него не съм давал, иначе сега в Бриколаж си харесах един бойлер 120л на Теси за около 260-270лв.
          punto HGT

Коментар

u_bo написа:
            Автора - провери си консумацията на бойлера с ампер клещи.
            Ко речи, какво е това животно, аз знам само за обикновенни клещи и за гарги
            punto HGT

Коментар

Лоши връзки по кабелните обувки, затова е и греенето. Кабелните обувки са скапани, желязна ламарина, а ключето и то е гола вода. Нещата се оправят от нова инсталация с адекватни кабели и свръзки.
              Предпочитам да бъда смешен в очите на глупаците, отколкото сам да бъда глупак.

Коментар

muns61 написа:
                Лоши връзки по кабелните обувки, затова е и греенето. Кабелните обувки са скапани, желязна ламарина, а ключето и то е гола вода. Нещата се оправят от нова инсталация с адекватни кабели и свръзки.
                Новите/стари кабели са меки, с качествено направени кабелни обувки от по твърда ламарина, все пак са свалени от друг бойлер, отделно ги стиснах съвсем леко с клещите и влязоха доста стегнато по всички крачета, считам че това е достатъчно за да спре греенето по кабелите
                punto HGT

Коментар

вода

Вярно всичко вътре дори и от производителя е за по малки натоварвания трябва по здрави Остави го да не е докрай за градусите вътре при защитата Трябва жичките да издържат повече температура силиконови
                  КЛЮЧАРА е тук – https://goo.gl/maps/GvEGbSeq7nk
                  Пунто http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/schema7.htm
                  http://www.autoinfo24.ru/rukovodstva.../inomarki/fiat

Коментар

Никога не съм го пържил до край на регулатора, държа го да загрее водата до предпоследната чертичка, водата е предостатъчно вряла.п.п. Правилно ли съм вързал жиците ?
                    punto HGT

Коментар

didich написа:
                      Никога не съм го пържил до край на регулатора, държа го да загрее водата до предпоследната чертичка, водата е предостатъчно вряла.п.п. Правилно ли съм вързал жиците ?
                      Драсни на пейнта ако трябва една бърза схема какво си направил сега.По обяснението ти излиза, че си вързал нещата както трябва, но за всеки случай направи схемата с чертички и означения кое какво е и от къде идва/отива.
                      A20DTH ЖТД ама не баш
                      1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                      Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Кабелите греят от лоши връзки няма от какво друго,а че тея копчета са такъв боклук спор няма.А това,че бойлера няма да гори повече ток когато е включен постоянно зависи от това как го ползваш,ако през деня има кой да ползва топла вода няма да е баш така.Аз затова моя съм си го направил марзеливата с таймерче и се включва и изключва самичък нагласяш го кога да работи през деня и кога през нощта и толкова.
                        Fiat Marea 1.8 16v HLX
                        Hyundai Terracan 2.9 CRDI

Коментар

Добре ли е :D п.п. кога ще пиеме на Airfan от ракията
                          punto HGT

Коментар

Тоя бойлер няма ли термозащита?Демек еднно нещо, което да е вързано на корпуса на бойлера (водосъдържатля) отдолу?Или фазата минава през копчето, след това влиза във въпросната защита, излиза от няя, влиза в терморегулатора, излиза от него и накрая отива в едното краче на нагревателя. А нулата минава през другото краче на копчето и отива във второто краче на нагревателя.п.п. Ти пък каза, че копчето свети. Ако няма отделни кабели за лампата, това означава, че копчето е накрая след регулатора и преди нагревателя, което по принцип е по-тъпия вариант за свързване.
                            A20DTH ЖТД ама не баш
                            Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Мда по принцип кабелите минават първо през регулатора, след това през копчето/говоря за масата/, а тая термозащита не я знам къде е и какво е, отпред има нещо, но ми прилича като тест за нещо си, има зелена и червена зона, но там влизат само жълто-зелените кабели - заземяването.
                              punto HGT

Коментар

didich написа:
                                Мда по принцип кабелите минават първо през регулатора, след това през копчето/говоря за масата/, а тая термозащита не я знам къде е и какво е, отпред има нещо, но ми прилича като тест за нещо си, има зелена и червена зона, но там влизат само жълто-зелените кабели - заземяването.
                                Това нещо си най-вероятно е теста на анодната защита от корозия.Значи схемата ти е вярна, а бойлера няма просто термозащита.В такъв случай от апартамента фазата ти отива на едното краче на терморегулатора, а от другото краче отива на едното краче на нагревателя.А нулата отива директно на второто краче на нагревателя.И провери заземяването (зануляването) дали е хванато хубаво за тялото на бойлера.
                                A20DTH ЖТД ама не баш

Коментар

Working...
                                X