Я по добре си извикай един жичкаджия да го погледне тоя бойлер как е свързан към мрежата.Ако имаш възможност да му пуснат и едно отделно захранване само за него.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Избор на бойлер или друга система за топла вода.
Collapse
X
-
krasio_79bs написа:Я по добре си извикай един жичкаджия да го погледне тоя бойлер как е свързан към мрежата.Ако имаш възможност да му пуснат и едно отделно захранване само за него.punto HGT
Коментар
-
didich написа:krasio_79bs написа:Я по добре си извикай един жичкаджия да го погледне тоя бойлер как е свързан към мрежата.Ако имаш възможност да му пуснат и едно отделно захранване само за него.A20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
Аз пък от години в старият апартамент съм със 120 литра и се подгрява винаги на нощна ( освен в случай, че съм забравил да го пусна или се връщаме от път). Ние се къпем вечер и тогава няма проблеми с водата, но ако се ползва сутрин банята трябвше да се пусне за малко бойлера и на дневна.Сега в новият апартамент имам един 60 л за кухнята и отново 120 в банята. Водата си стига вингаги.Пускат се само на нощна и като си гледам сметките дневна нощна са ми почти 50:50 и това е при положение, че съпргата ми си е в къщи постоянно.Честно казано не съм гледал точната цена на дневна и нощна след последното увеличение, но така като гледам на 120 литровия му трябват около час и половина да загрее, да си дърпа почти 5 кв на денонощие.Малкия е с 2 кв нагревател та и той да работи около час, ето ги грубо 7 кв/ч на денонощие.По 30 дни са си едни 200 кв/ч. Дали ще има разлика дали тези киловати са почти 100% на нощана или са 50/50 днвена и нощна ?А и при интензивно ползване през деня съотншението дневна нощна ще е още по лошо в полза на дневната.Според мен при неотложна необходимост от закупуване на нов бойлер, опрделено е по-добре да се сложи по-голям и да се позлва колкото може повече на нощена.Съвсем на око сметнато ми излиза, че за една година ще си избие разликата в цената.А за конкретният случай и аз съм на мнение че е най добре да се огледа ел инсталацията и да се увеличи температурата на подгряването на водата.п.с Чакам сега Бо да направи сметките вместо мен
Коментар
-
Аз съм ги правил отдавна и за това ти казвам, че не си прав.Експерименти много. Засичания много. И съм стигнал до извода, че да дебнеш да пускаш бойлера на нощна тарифа си е хамалогия и излишен труд, който не си заслужава, спрямо спестените средства.А аз имам копче направо пред вратата на банята, където е бойлера. Много ми е лесно просто като мина, дори без да влизам в банята просто да го изключа. Но не си заслужава.Ако имаш относително стабилни сметки за тока +/- няколко лева, то направи си и ти експеримента, да видиш, че сметката ти няма да се вдигне значително. Няма да платиш 40-50лв отгоре, ако това си мислиш. Просто го направи и сподели резултата.Даже като съм ходил някъде за 2-3-7 дни, то пак не го изключвам, защото поддържам системата в готовност. Ако се върна кален до уши директно да се изкъпя, а не да го чакам 1-2 часа да ми се стопли. А за една седмица все ще прежаля 30 стотинки за поддържането на топлината. Баси, ще пусна едно нанадолнище по инерция с колата и ще ги избия тези 30 стотинки от нафта.A20DTH ЖТД ама не баш
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
Колега, и аз като теб имах проблем с копчето на самия бойлер. Смених няколко, но все се стапяха. Накрая извиках елтехник. Бойлера също е на отделен бушон. Освен това имам стенен ключ за бойлера-25А, Елтехника шунтира копчето на самия бойлер- от стенния ключ кабелите отиват до нагревател и терморегулатор , а копчето набойлера стои само да запълва дупката. Наскоро и аз сменях фланец с нагревател и анодна защита - части за 40 лв и пак съм в играта. Бойлера е Елдом Инвест- Варна (наследен от стария собственик преди 9 год.). Бойлера работи постоянно.Fiat Marea Weekend 1.9 jtd 110 SX- еmzo power
Коментар
-
Едно копче стопих миналата година, смених го с 25А и понеже съм карък и самото копче явно беше дефектно още с включването каза "прас" и се разкарвах още един път до магазина за да си купя пак ново, сторото съответно не ми го признаха и си платих като поп за още едно. Преди това релето даде фира, сменил съм и него, сега остана само това с греенето на самите кабели на самия бойлер, до такава степен греят, че са разтопили самия предпазен капак/корпус на бойлера, абе цъфнали сме и сме вързали, станах електротехник без грам да разбирам от токpunto HGT
Коментар
-
Какъв кабел използваш - с какво сечение?Дай една снимка ако може.п.п. Сетих се нещо за камината ти. Било топло и т.н. То да не би кабела на бойлера да грее, а не камината? Идвам на ракия с кабели, махам ти копчето и ти гарантирам, че кабелите ще останат със стандартна температура на околния въздух. И след това ще пием ракия. Само да не останем на студено де.A20DTH ЖТД ама не баш
Коментар
-
BO написа:Какъв кабел използваш - с какво сечение?Дай една снимка ако може.BO написа:п.п. Сетих се нещо за камината ти. Било топло и т.н. То да не би кабела на бойлера да грее, а не камината? Идвам на ракия с кабели, махам ти копчето и ти гарантирам, че кабелите ще останат със стандартна температура на околния въздух. И след това ще пием ракия. Само да не останем на студено де.punto HGT
Коментар
-
didich написа:Ако е верно, че Боби не пие мен това не ме интересува въобще, казал е, че ще пие ракия аз го чакам, а и освен с ракия ще го стопля и с камината , само да си намери шофьор, че обикновенно като ги изпращам асансьора, който е на една крачка разстояние го търсят с опипване по стенатаA20DTH ЖТД ама не баш
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар