Здравейте колеги, порових се във форума прегледах една две теми, виждам, че има хора, които се занимават с такива неща и са в час, тЪ да попитам, че с тоя моя бойлер вече ме ловят нервите всеки месец да сменявам стопени кабели, копчета и т.н.Бойлера е дипломат класик, оставен ми е от предния собственик като купих апартамента, предполагам, че е на повече от 5-6 години, мисля че е 3кВ, вертикален тип е 80л., които на моменти ми малеят и трябва да чакам за да стане топлата вода, по принцип го ползвам само на нощна тарифа, през деня не грея.Гледах разни хоризонтални бойлери, но мястото, което имам в банята е точно 116см, тоест точно толкова колкото дават като размери на един да кажем 120л бойлер /80л. ми малее, защото освен жената като основен консуматор имам и един не малък аквариум, на който зимата му точа темперирана вода около 24-26 градуса и общо взето един бойлер от 80л ми стига колкото да си сменя водата и след това умира от студ/ Идеята ми е да сложа мимимум 100л или в по добрия случай 120л.Гледам има и колеги с опит в слънчевите системи за топла вода - живея на предпоследен етаж в панелен блок, покрива е плосък, предполагам, че монтажа няма да е проблем, също имам и открита тераса южно изложение, но предполагам тая инсталация ще глътне цялото пространство и жената ще ме мъмри, че няма къде да простира лятото ТЪ съкратено:1. Бойлер 100-120л хоризонтален по възможност, място за монтаж светло разстояние 116см, каква марка да гледам за да не ми се налага да ходя по мъките след 2-3 години експлоатация, бюджет 250-300лв. предполагам е нормално за един нормален бойлер ? 2. Слънчева система за топла вода ?, инвестицията ще е доста по голяма, но пък ще има защо, каква марка, какъв тип ?, ориентировъчни цени с включен монтаж, че едва ли тепърва ще се уча как се монтират подобни инсталации ?Данке предварително за мненията :D
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Избор на бойлер или друга система за топла вода.
Collapse
X
-
Здравей колега, монтажа на слънчева система не е кой знае каква философия. Аз преди години сложих 115л бойлер на Татрамат и някакъв панел на покрива прилича на турските Езинк но не съм сигурен какъв беше точно с размери 170 на 120см, помпа на Грунфос (няма смисъл от китайските един приятел си системата година след моята и смени 3 тъкмо), диференциален термостат дето да управлява всичко това и останалото са тръби и кранчета. Едни железари ми направиха стойка и я качиха на покрива и към 2000лв май се върза всичко. Горе-долу между Април-Май и Септември-Октомври стига да е слънчево имаме постоянно топла вода.Fiat Coupe 1.8
Поведението на пътя е ПРЯКО отражение на възпитанието на всеки водач.
-
Ако в тези 116 см искаш да сложиш бойлер 110 см, то по-добре недей.При евентуален проблем ще трябва да точиш и сваляш целият бойлер.Освен това, количеството на топлата вода ще ти бъде приблизително колкото на сегашният ти 80 литров бойлер, понеже контактната площ между топла и студена вода при хоризонталния е по-голяма."Без сърца, сме просто машини"
Toyota Prius 1.5 Hybrid
EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI
Коментар
-
M5kov написа:Ако в тези 116 см искаш да сложиш бойлер 110 см, то по-добре недей.При евентуален проблем ще трябва да точиш и сваляш целият бойлер.Освен това, количеството на топлата вода ще ти бъде приблизително колкото на сегашният ти 80 литров бойлер, понеже контактната площ между топла и студена вода при хоризонталния е по-голяма.punto HGT
Коментар
-
Малко съм омешал нещата Сравнявах количеството вода между 80 вертикален и 100 хоризонтален, но съм написал размера на 120 л ...Реално от един 80 л вертикален бойлер с вода на 65 градуса, ти разполагаш със (съвсем примерно) ~130 литра вода на 39 градуса.Ако имаш 80 л хоризонтален бойлер с вода на 65 градуса, ще разполагаш със ~110-120 л вода на 39 градуса.Ако ползваш 100 л хоризонтален, количеството на топлата вода ще ти е ~130-140 л., което е доста близко до 80 вертикален.Контактната площ между топла и студена вода в самият бойлер при хоризонталните е двойно по-голяма, в сравнение с вертикалните, и топлата и студената вода по-бързо се смесват, като се понижава температурата и от там губиш 10-20 литра вода за къпане."Без сърца, сме просто машини"
Toyota Prius 1.5 Hybrid
EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI
Коментар
-
А бе вие не сте ли гледали телевизия, реклами, "пистън ефект", ала-бала... п.п. Не знам на колко градуса ти е водата в бойлера, ама ако наистина е на 65, то направи я на 80 и ей ти 120 литровия бойлер, вече закачен на стената. :DA20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
ОбобщеноВертикален - малко повече топла вода.Хоризонтален - пести място, малко по-малко топла вода.Вече ти си преценяваш"Без сърца, сме просто машини"
Toyota Prius 1.5 Hybrid
Коментар
-
Открий топлата вода Ще си редактирам мнението ,че да дам и полезна информация. Вземи си най-обикновено теси със стъклокерамично покритие. Хем е ефтин,хем си държи.Моя е над 7 годишен и наскоро осезаемо му спадна количеството топла вода. Отворих го,почистих го от варовика,смених му андодната защита и пак си работи без грешка. Бойлера у дома никога не се изключва,първо се къпе момата ,след нея все едно влизам сауна. И винаги е оставала вода и аз да се изкъпя спокойно. Водата в Бургас ни е една от най-твърдите в страната,а вие в София имате доста по мека вода.Ето и няколко нагледни снимки от ремонта на бойлера.
Коментар
-
Момци, хумора е хубаво нещо и аз съм негов голям почитател, ама вечер като врътна копчето да си пусна бойлера и като захвърчат искри и някакси хумора се изпарява и почвам да споменавам майка му на бойлера, дето и той незнае коя е Кажете вие с какви бойлери бачкате вкъщи и дават ли често повреди, ако ползвате бойлери деpunto HGT
Коментар
-
Една от грешките ти (за мен) е, че го изключваш.Не го изключвай просто. С това твое изключване не пестиш кой знае колко. Говоря за левчета с едноцифрено оформление. Направи си експеримента и просто не го изключвай и ще видиш, че не ти трябва нов бойлер най-вероятно. И винаги си имаш топла вода, и не се занимаваш, не го мислиш, и още допълнителни благинки.А новия бойлер само от разликата в цената от изразходваната енергия ще си го "избиеш" за години. Просто няма смисъл.п.п. Ако има значение аз съм с някакъв Аристон. Именно върху него съм си правил експерименти и е имало дни, когато единствения консуматор на електричество е бил включеният бойлер в апартамента.Та за някакви дни (по спомен седмица), за да поддържа топлата вода, разхода е бил стотинки, под лев.A20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
didich написа:Момци, хумора е хубаво нещо и аз съм негов голям почитател, ама вечер като врътна копчето да си пусна бойлера и като захвърчат искри и някакси хумора се изпарява и почвам да споменавам майка му на бойлера, дето и той незнае коя е Кажете вие с какви бойлери бачкате вкъщи и дават ли често повреди, ако ползвате бойлери де
Коментар
-
Самата истина. Нашият също не го изключваме, винаги има топла вода и не влияе на сметката.Ако ползваш само нощна и се къпеш вечерта на следващият ден е напълно нормално да не ви стига водата, защото изстива.Ако проблема ти е само при включване/изключване, директно го пусни и забрави за него.Краси, стъклокерамичното покритие си е чисто прахово емайлиране. Няма никаква разлика с покритието при другите бойлери на пазара, просто са му измислили хубаво име."Без сърца, сме просто машини"
Toyota Prius 1.5 Hybrid
Коментар
-
krasio_79bs, написах си мнението преди да си си коригирал мнението и за това го видях по късно, мерси че сподели.Бо, няма как да го оставя постоянно включен, защото уж по добрите жици със силиконово покритие ги стопява макар да работи по 1-2 часа само вечер, ако го оставя цял ден и стане беля без да има никой в апартамента не ми се мисли какво може да последва.Гледам тая четвъртата оферта за 1499лв http://www.emde-solar.com/%D0%BF%D1%...86%D0%B8%D1%8F, незнам дали е добре, но с монтажа сигурно ще дойде на 2000лв ?punto HGT
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар