Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Избор на бойлер или друга система за топла вода.

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Избор на бойлер или друга система за топла вода.

Здравейте колеги, порових се във форума прегледах една две теми, виждам, че има хора, които се занимават с такива неща и са в час, тЪ да попитам, че с тоя моя бойлер вече ме ловят нервите всеки месец да сменявам стопени кабели, копчета и т.н.Бойлера е дипломат класик, оставен ми е от предния собственик като купих апартамента, предполагам, че е на повече от 5-6 години, мисля че е 3кВ, вертикален тип е 80л., които на моменти ми малеят и трябва да чакам за да стане топлата вода, по принцип го ползвам само на нощна тарифа, през деня не грея.Гледах разни хоризонтални бойлери, но мястото, което имам в банята е точно 116см, тоест точно толкова колкото дават като размери на един да кажем 120л бойлер /80л. ми малее, защото освен жената като основен консуматор имам и един не малък аквариум, на който зимата му точа темперирана вода около 24-26 градуса и общо взето един бойлер от 80л ми стига колкото да си сменя водата и след това умира от студ/ Идеята ми е да сложа мимимум 100л или в по добрия случай 120л.Гледам има и колеги с опит в слънчевите системи за топла вода - живея на предпоследен етаж в панелен блок, покрива е плосък, предполагам, че монтажа няма да е проблем, също имам и открита тераса южно изложение, но предполагам тая инсталация ще глътне цялото пространство и жената ще ме мъмри, че няма къде да простира лятото ТЪ съкратено:1. Бойлер 100-120л хоризонтален по възможност, място за монтаж светло разстояние 116см, каква марка да гледам за да не ми се налага да ходя по мъките след 2-3 години експлоатация, бюджет 250-300лв. предполагам е нормално за един нормален бойлер ? 2. Слънчева система за топла вода ?, инвестицията ще е доста по голяма, но пък ще има защо, каква марка, какъв тип ?, ориентировъчни цени с включен монтаж, че едва ли тепърва ще се уча как се монтират подобни инсталации ?Данке предварително за мненията :D
    punto HGT

Здравей колега, монтажа на слънчева система не е кой знае каква философия. Аз преди години сложих 115л бойлер на Татрамат и някакъв панел на покрива прилича на турските Езинк но не съм сигурен какъв беше точно с размери 170 на 120см, помпа на Грунфос (няма смисъл от китайските един приятел си системата година след моята и смени 3 тъкмо), диференциален термостат дето да управлява всичко това и останалото са тръби и кранчета. Едни железари ми направиха стойка и я качиха на покрива и към 2000лв май се върза всичко. Горе-долу между Април-Май и Септември-Октомври стига да е слънчево имаме постоянно топла вода.
    Fiat Coupe 1.8

Поведението на пътя е ПРЯКО отражение на възпитанието на всеки водач.

Коментар

Колко топла като гр. през октомври и ноември?
      "Тревата расте, птичките летят, вълните галят пясъка. Аз пребивам хора."

ЕХ Fiat Bravo 1.9 JTD Abarth tuning, chip tunning VRPerfomance, 10.1999
      Lancia Lybra 2.4 JTD, 140HP++, 2002, ASR,ABS,8 air,BOSE

Коментар

Ако в тези 116 см искаш да сложиш бойлер 110 см, то по-добре недей.При евентуален проблем ще трябва да точиш и сваляш целият бойлер.Освен това, количеството на топлата вода ще ти бъде приблизително колкото на сегашният ти 80 литров бойлер, понеже контактната площ между топла и студена вода при хоризонталния е по-голяма.
        "Без сърца, сме просто машини"
        Toyota Prius 1.5 Hybrid
        EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI

Коментар

M5kov написа:
          Ако в тези 116 см искаш да сложиш бойлер 110 см, то по-добре недей.При евентуален проблем ще трябва да точиш и сваляш целият бойлер.Освен това, количеството на топлата вода ще ти бъде приблизително колкото на сегашният ти 80 литров бойлер, понеже контактната площ между топла и студена вода при хоризонталния е по-голяма.
          Искаш да кажеш, че количеството топла вода при 80л и 120л бойлер е едно и също когато водата е загрята на 65 градуса например ? или аз нещо не съм разбрал. Разликата от 40 литра м/у двата бойлера къде отива ?
          punto HGT

Коментар

Малко съм омешал нещата Сравнявах количеството вода между 80 вертикален и 100 хоризонтален, но съм написал размера на 120 л ...Реално от един 80 л вертикален бойлер с вода на 65 градуса, ти разполагаш със (съвсем примерно) ~130 литра вода на 39 градуса.Ако имаш 80 л хоризонтален бойлер с вода на 65 градуса, ще разполагаш със ~110-120 л вода на 39 градуса.Ако ползваш 100 л хоризонтален, количеството на топлата вода ще ти е ~130-140 л., което е доста близко до 80 вертикален.Контактната площ между топла и студена вода в самият бойлер при хоризонталните е двойно по-голяма, в сравнение с вертикалните, и топлата и студената вода по-бързо се смесват, като се понижава температурата и от там губиш 10-20 литра вода за къпане.
            Toyota Prius 1.5 Hybrid
            EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI

Коментар

Разбрах, значи ще се минава пак на вариант вертикален, но с по голяма вместимост от 80л.Някой друг за соларните системи, трябва да проверя дали няма да трябва и разрешение за строеж при поставяне на такива инсталации ?
              punto HGT

Коментар

А бе вие не сте ли гледали телевизия, реклами, "пистън ефект", ала-бала... п.п. Не знам на колко градуса ти е водата в бойлера, ама ако наистина е на 65, то направи я на 80 и ей ти 120 литровия бойлер, вече закачен на стената. :D
                A20DTH ЖТД ама не баш
                1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

ОбобщеноВертикален - малко повече топла вода.Хоризонтален - пести място, малко по-малко топла вода.Вече ти си преценяваш
                  Toyota Prius 1.5 Hybrid

Коментар

Открий топлата вода Ще си редактирам мнението ,че да дам и полезна информация. Вземи си най-обикновено теси със стъклокерамично покритие. Хем е ефтин,хем си държи.Моя е над 7 годишен и наскоро осезаемо му спадна количеството топла вода. Отворих го,почистих го от варовика,смених му андодната защита и пак си работи без грешка. Бойлера у дома никога не се изключва,първо се къпе момата ,след нея все едно влизам сауна. И винаги е оставала вода и аз да се изкъпя спокойно. Водата в Бургас ни е една от най-твърдите в страната,а вие в София имате доста по мека вода.Ето и няколко нагледни снимки от ремонта на бойлера.
                    FIAT FORUM BULGARIA
                    Ракията е над политиката

Видео от Италфест 2011

Коментар

Момци, хумора е хубаво нещо и аз съм негов голям почитател, ама вечер като врътна копчето да си пусна бойлера и като захвърчат искри и някакси хумора се изпарява и почвам да споменавам майка му на бойлера, дето и той незнае коя е Кажете вие с какви бойлери бачкате вкъщи и дават ли често повреди, ако ползвате бойлери де
                      punto HGT

Коментар

Една от грешките ти (за мен) е, че го изключваш.Не го изключвай просто. С това твое изключване не пестиш кой знае колко. Говоря за левчета с едноцифрено оформление. Направи си експеримента и просто не го изключвай и ще видиш, че не ти трябва нов бойлер най-вероятно. И винаги си имаш топла вода, и не се занимаваш, не го мислиш, и още допълнителни благинки.А новия бойлер само от разликата в цената от изразходваната енергия ще си го "избиеш" за години. Просто няма смисъл.п.п. Ако има значение аз съм с някакъв Аристон. Именно върху него съм си правил експерименти и е имало дни, когато единствения консуматор на електричество е бил включеният бойлер в апартамента.Та за някакви дни (по спомен седмица), за да поддържа топлата вода, разхода е бил стотинки, под лев.
                        A20DTH ЖТД ама не баш
                        1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                        Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

didich написа:
                          Момци, хумора е хубаво нещо и аз съм негов голям почитател, ама вечер като врътна копчето да си пусна бойлера и като захвърчат искри и някакси хумора се изпарява и почвам да споменавам майка му на бойлера, дето и той незнае коя е Кажете вие с какви бойлери бачкате вкъщи и дават ли често повреди, ако ползвате бойлери де
                          Е казал съм си в мнението. Бойлера е Теси 80л. 2 киловата и над седем годишен.Единственият ремонт е терморегулатор и анодна защита с почистване от мен.
                          FIAT FORUM BULGARIA
                          Ракията е над политиката

Видео от Италфест 2011

Коментар

Самата истина. Нашият също не го изключваме, винаги има топла вода и не влияе на сметката.Ако ползваш само нощна и се къпеш вечерта на следващият ден е напълно нормално да не ви стига водата, защото изстива.Ако проблема ти е само при включване/изключване, директно го пусни и забрави за него.Краси, стъклокерамичното покритие си е чисто прахово емайлиране. Няма никаква разлика с покритието при другите бойлери на пазара, просто са му измислили хубаво име.
                            Toyota Prius 1.5 Hybrid

Коментар

krasio_79bs, написах си мнението преди да си си коригирал мнението и за това го видях по късно, мерси че сподели.Бо, няма как да го оставя постоянно включен, защото уж по добрите жици със силиконово покритие ги стопява макар да работи по 1-2 часа само вечер, ако го оставя цял ден и стане беля без да има никой в апартамента не ми се мисли какво може да последва.Гледам тая четвъртата оферта за 1499лв http://www.emde-solar.com/%D0%BF%D1%...86%D0%B8%D1%8F, незнам дали е добре, но с монтажа сигурно ще дойде на 2000лв ?
                              punto HGT

Коментар

Working...
                              X