Здравейте.На 26.12.2014 се случи едно ПТП при което Виновникът искаше да направи ляв завой и не ме пропусна.Удари ме и ме прати върху бордюра като събарям един знак и се удрям в дърво.Колата която ме удари беше управляване от друго лице, а не от собственика на автомобила.До колкото знам колата му има пълно касно. Искам да знам ако кажат че колата няма да стане и се води тотална щета каква сума ще ми изплати на мен. ( цяла предна и лява част като мисля че и двигателят е засегнат а самият удар е от страната на бордовият компютър).Аз съм само с Гражданска отговорност.Трябваше ли да уведомя моите застрахователи ? Служителят на КАТ каза да си търся правата при застрахователите на виновното лице. Тъй като беше почивен ден и след работно време, разходите за пътна помощ ги поех аз. Сега ми каазват че за първичен оглед трябва да я закарам в сервиз и ако самият сервиз няма кола Пътна помощ или някакъв паяк, пак аз трябва да си платя.Мога ли да си взема тези пари обратно и ако се оцени колата за тотална щета какво обещетение ще получа ? Колата ми излезна близо 4 хиляди ( Фиат Стило 1.9 JTD 115h Jan 2003).Грешен раздел-> ПреместенаМодераторски екип на fiat-bg.org
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Моля за помощ за да знам какво ме чака.
Collapse
X
-
Покажи още снимки.Ако я оценят на "тотална щета", то ще вземеш около 2500 лева и ще ти оставят колата.Всички разходи, които произлизат от ПТП-то - пътната помощ, предявяваш претенции към застрахователната компания, където другия е направил ГО. Просто пази и тези документи - фактури, касови бележки и т.н.A20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
-
Не съм специалист по въпросите, които задаваш, но каква връзка има "пълното каско" на другата кола? По-скоро е важно дали има валидна гражданска отговорност.Твоите застрахователи за какво ще ги уведомяваш, пари от тях чакаш ли или пък те да трябва да дават на някой?Смятам, че ще получиш обезщетение от гражданската отговорност на другия, колко ще е зависи от оценката на неговия застраховател, а не колко ти е "излезнала" на теб колата.
Коментар
-
BO написа:Покажи още снимки.Ако я оценят на "тотална щета", то ще вземеш около 2500 лева и ще ти оставят колата.Всички разходи, които произлизат от ПТП-то - пътната помощ, предявяваш претенции към застрахователната компания, където другия е направил ГО. Просто пази и тези документи - фактури, касови бележки и т.н.
Коментар
-
Общо взето нямаш избор.Да кажем колата ти я оценяват на 3500 лева като здрава. Ако цената на описаните повредени детайли надхвърлят 70% от оценката, то колата се обявява като тотална щета.За това най-логично е да ти дадат 70% от 3500лв и да ти остават колата да си я продаваш на части. Демек останалите 30% да си ги избиеш от продадените здрави части.Веднъж обявена като тотална щета, то не може да я поправиш и да продължиш да я караш. Имай го предвид.A20DTH ЖТД ама не баш
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
2. В случай, че няма застраховка "Каско", пострадалият водач на МПС може да отиде при застрахователя на виновника, да заведе щетата там за да получи оттам обезщетението си. Тогава отремонтирането става още по-бавно. Много от застрахователите на практика в тези случаи се стремят да минимизират размера на обезщетенията. Все пак това не са техни клиенти. В случай че не е доволен от изплатената сума, пострадалият водач следва да подаде възражение към компанията. Това важи, в случаите, когато автомобилът на пострадалия няма застраховка "Каско". Колега,не храни големи надежди за обещетението.При подобен случай преди 2 год. застрахователя изплати за кола оценена на 6000 лв горе долу със подобни щети по купето/след отнето прединство от другия водач и среща със стълб/ 2200 лв.
Коментар
-
Застрахователят по гражданска отговорност на виновника НЕ Е последната инстанция, която определя обезщетението.Те ще определят някаква сума, но ако не си доволен от нея и не покрива всичките ти разходи, може да заведеш гражданско дело в съда, и да претендираш за различна сума. Трябва да пазиш всички фактури и касови бележки за направените разходи. Ако си се ударил при ПТП-то, добре е да си извадиш и медицинско и да претендираш и за неимущетвени щети. Дори и леко ожулване и уплах (стрес) са причини да искаш обезщетение. Най-важното е, да уведомиш застрахователите и да НЕ ПРАВИШ нищо докато мине огледа им. И всички възможни претенции да отправиш първо към тях.Намери си познат доктор, да ти издаде медицинско...Останах с впечатление, че огледите за които говориш са някаква твоя инициатива. Не прави нищо, преди застрахователите да огледат колата.
Коментар
-
Ако не искаш да я правиш, след като ти я платят застраховатрелите - пиши ми ЛС. Ако искаш прилични пари ще я взема и ще я направя за себе си!Обаче ако я обяват за тотална щета (в което не вярвам) няма как да се ползва тази кола, защото се бракува по служебен път и всичко приключва за нея.== Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp
На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)
Коментар
-
Ами най-вероятно няма непоправими неща в този случай. Ако е възможно да взема 2500лв. и оставят колата без да се води тотална щета по документи ще се съглася вероятно.За коментарът че оценката е на моя глава- не е вярно. Този който прави оценката от самата застрахователна фирма каза да се заведе в сервиз за първичен оглед. След което ше се разглоби и ще се направи пълен опис на щетите и на това кое трябва да се сменя.Видни проблемиПредницата е с едно 20см+ навътре) предна броня и два странични калника, изкривена предна греда, преден десен и евентуално ляв носач, цяла охладителна система, 2 предни airbag-a ( не знам дали застрахователите са длъжни да ги оправят), лява врата и огледало, предната част на кората под колата, евентуална повреда в бордовия компютър (удърът отпред е точно там) и малко вероятна повреда по двигателя, защото нищо не се разтече от него, няколко датчика незнайно кои все още.Ето още снимки за заинтерсуваните по темата.Ще продължа да ви държа в течение на случая за евентуални съвети. В Понеделник ще се извозва до сервиза.
Коментар
-
bojidar96 написа:Ами най-вероятно няма непоправими неща в този случай. Ако е възможно да взема 2500лв. и оставят колата без да се води тотална щета по документи ще се съглася вероятно.A20DTH ЖТД ама не баш
Коментар
-
А и си мисля, че когато колата не е в движение, всички застрахователи си имат мобилни групи за оглед. Не си длъжен ти да я закараш при тях. Че тя може да е в насипно състояние. Виж коя е застрахователната компания на гражданската отговорност, вероятно имат телефон за завеждане на щети - обади се там утре (неделя) и виж какво ще кажат.
Коментар
-
Нещо не мога да се съглася, че за 1000-1500 тази кола ще е готова пак за път...Предна греда - 80 леваКалник 1 бр. - 100 леваПреден капак - 150 леваМаската - 100 лева (тук даже си смисля, че са малко даже)Радиаторите - 200 леваПерка - поне 50 лева (ама минимум)Вратата - 100 леваAirbags - поне 200 лева (със сигурност повече, защото десния върви с таблото)Централата - ??? леваКолани (с пиропатрони) - 100 леваПредна броня - 100 лева (поне) Без да смятам тук са около 1000 лева и повече, но нека и само 1000 да са , защото може да спазариш отстъпка, ако ги купуваш наведнъж отнякъде, а в тези пари дори не сме сложили труда на тези, които ще я правят, боята, носачите и куп други неща, които още не се знае дали са читави...Под 2000 лева не виждам изобщо как ще стане този автомобил пак годен за ползване== Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp
На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)
Коментар
-
То както са поне 5-6 детайла само за боята ще го друснат едни 1000лв , а ако се наложи шенкели,амортисьори (неща ясни след смяна на видимо увредените детайли и качване на стенд за преден мост) , евентуално дозер ако са мръднали роговете ...Фиат Крома 1.9 16v+
Фиат Браво 1.6 16v
Фиат Мареа 1.6 16v
Коментар
-
Airfan написа:А и си мисля, че когато колата не е в движение, всички застрахователи си имат мобилни групи за оглед. Не си длъжен ти да я закараш при тях. Че тя може да е в насипно състояние. Виж коя е застрахователната компания на гражданската отговорност, вероятно имат телефон за завеждане на щети - обади се там утре (неделя) и виж какво ще кажат.
Коментар
-
След като ми казаха да я занеса в който и да е сервиз за първичен оглед, аз мисля да я занеса в сервиз където имам познат.Нали няма да ме карат аз да си плащам и после да си търся парите от застрахователите при положение , че този който прави експертната оценка ми каза да закарам в сервиз ?
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар