Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дава ли се десен мигач при изпреварване (връщане в лентата)?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

ogi28b написа:
    Immortal, на път в населено място с повече от една лента за движение в посока - няма изпреварване. Само сменяш лентата и се движиш с по-висока скорост в другата лента. Независимо лява или дясна. После ако искаш - пак я сменяш.
    ИМЕННО.Точно затова, ако го изпреварваш, т.е. ще се връщаш в лентата, от която си тръгнал, ТРЯБВА да подадеш мигач.Ако не подадеш, това означава, че продължаваш по новата, по-лява лента. Без значение дали ще се счита за изпреварване или не.Въпросът беше дали при ИЗПРЕВАРВАНЕ трябва да подадеш десен мигач при прибиране. И това и написах.А иначе - разбира се, че има изпреварване, без значение в град или извънПо дефиниция в сега дейтващия ЗДвП:"чл.41 (2) При изпреварване водачът на пътното превозно средство напуска пътната лента, в която се движи, навлиза в съседната пътна лента изцяло или частично, преминава покрай движещото се в същата посока пътно превозно средство и се връща в напуснатата лента."

Коментар

Immortal написа:
      и се връща в напуснатата лента."
      Милиционерско изразяване, ако не се върне в лентата значи ли че няма изпреварване?
      FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г. - бивша. Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
      Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка. Закон на Мърфи.

Коментар

Изпреварване от дясно се допуска при многоредово движение. Това обаче и някои полицаи не го знаят. Глобяват за неправилно изпреварване в подобни случаи. Също, когато преминаваш през кръстовище, в лявата лента ако някой се движи бавно, по някаква причина, а ти си в дясна спрямо него лента и се движиш по-бързо, не се счита за изпреварване, тъй като не си напуснал лентата в която се движиш, за да минеш пред него и после пак да се върнеш в същата лента. . Това се има в предвид от цитирания член от колегата по-горе.
        Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.

Коментар

Dido_Lyubenov написа:
          Изпреварване от дясно се допуска...
          Изпреварване от дясно не се допуска в никакви случаи. Чл. 41. (1) Пътните превозни средства се изпреварват от лявата им страна.

Коментар

Аз също при изпреварване пускам мигач и като се прибирам в лентата също, като навик ми е. Много често са ми казвали че като ми изгори лостчето ще видя колко скъпо струва, но смятам че така е редно и по този начин останалите участници в движението разбират какво смятам да предприема аз. Не коментирам разни които в последния момент се шмугват пред теб без даже да са дали индикация за това, а при тях сигурно огледалата са просто част от интериора на колата. За такива винаги съм си мислела, че ако съм с камион ще ги връщам в лентата им с кеф Като за по 500 точки :D

Коментар

ogi28b написа:
              Dido_Lyubenov написа:
              Изпреварване от дясно не се допуска в никакви случаи. Чл. 41. (1) Пътните превозни средства се изпреварват от лявата им страна.
              ОСвен когато имаме многолентово движение.

Коментар

Airfan написа:
                ogi28b написа:
                Dido_Lyubenov написа:
                Многолентово в градски условия. То даже не се брои за изпреварване.
                ФИАТ- Пътят е само формалност
                ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
                -----------------------------------------------------
                FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)

Коментар

ogi28b написа:
                  knososs написа:
                  ogi28b написа:
                  Immortal, на път в населено място с повече от една лента за движение в посока - няма изпреварване. Само сменяш лентата и се движиш с по-висока скорост в другата лента. Независимо лява или дясна. После ако искаш - пак я сменяш. .
                  Понеже това е разбирането на 97% от водачите в БГ, имам готов проектозакон, според който на такива се полагат по 100 тояги за всяко нарушение.Кой за Бога ти е казал, че няма значение в коя лента изпреварваш? Кой? Изпреварва се САМО отляво, винаги е било така и винаги ще е. Останалото е престъпна малоумност.
                  Не знам защо ме цитираш. Някъде да съм казал, че изпреварвам отдясно и въобще да изпреварвам? Аз също изпреварвам само отляво. Не бъркай изпреварване с движение в избраната от мен лента. Ако сме на трилентов път и ми караш в средата, нищо и никъде, и по никакъв начин не ми забранява да се престроя в дясната лента и да се движа с каквато си искам скорост, дори и с превишена, ако реша, като си нося отговорност за нея. Това не значи, че те изпреварвам. Или не? Задръж си тоягите Например по булевардите "Цариградско шосе" и "България" в София в 95% от случаите, в участъците съответно от Окръжна болница до разклона за летището и от НДК до "Академик ...." се движа в най-дясната лента с по-висока скорост от тези в средната. Не мисля, че ги изпреварвам. Просто съм си избрал тази лента и в нея се движа със скоростта, с която съм решил. Иначе ти карай в най-лявата с 40 и раздавай по 100 тояги на всички, които минават отдясно на теб.Изпреварваш там, където има само една лента за движение в посока, или пък са две, в извънградски условия, като в този случай пак си длъжен да се движиш в дясната. А в градски условия или на път с 3 ленти, сигнализирани със знак, никой не ме задължава да се движа в точно определена лента, а се движа в тази, която сам си избера. Затова не може и дума да става за изпреварване. Изпреварването е напускане на лентата и последващо връщане в нея. Но на места, на които не съм длъжен да се връщам в нея - няма изпреварване.
                  ОК. Грешка. В този случай - без тояги

Коментар

Airfan написа:
                    ogi28b написа:
                    Dido_Lyubenov написа:
                    Е добре... цитирам ЗДП, който е категоричен в случая, а ти казваш "Е да, ама освен това може и иначе". Не може иначе. Изпреварва се само отляво.

Коментар

Многолентовото движение не е изпреварване.
                      VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                      VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                      VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                      VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                      Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

kiro_of_the_day написа:
                        Именно.Но колегата knososs си мисли, че като се движи в средната лента да речем и някой мине със 100 покрай него от дясно, то той е изпреварван и веднага иска да раздава тояги. :DВ този ред на мисли всеки ден, абсолютно всеки ден минавам по един път, където много старателно се опитват и понякога успяват да ми отнемат предимството.Всеки път, когато стане конфликт и се загнездим на 1см един от друг и онзи вижда, че няма да мине на кръстовището, става разправия и всеки път чувам едно и също - аз съм по главния път и трябва да ми дадеш предимство. А реално най-лошото от цялата ситуация е, че си вярват. Хайде, някой да ми го отнеме умишлено бих го приел, но твърдо да си мислиш, че неговият път е главен и за това той е с предимство, не знам какво да го кажа.
                        A20DTH ЖТД ама не баш
                        1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                        Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

BO написа:
                          kiro_of_the_day написа:
                          Именно.Но колегата knososs си мисли, че като се движи в средната лента да речем и някой мине със 100 покрай него от дясно, то той е изпреварван и веднага иска да раздава тояги. :DВ този ред на мисли всеки ден, абсолютно всеки ден минавам по един път, където много старателно се опитват и понякога успяват да ми отнемат предимството.Всеки път, когато стане конфликт и се загнездим на 1см един от друг и онзи вижда, че няма да мине на кръстовището, става разправия и всеки път чувам едно и също - аз съм по главния път и трябва да ми дадеш предимство. А реално най-лошото от цялата ситуация е, че си вярват. Хайде, някой да ми го отнеме умишлено бих го приел, но твърдо да си мислиш, че неговият път е главен и за това той е с предимство, не знам какво да го кажа.
                          Не е вярно! По-горе съм си посипал главата с пепел и подкрепям

Коментар

BO написа:
                            ...но твърдо да си мислиш, че неговият път е главен и за това той е с предимство, не знам какво да го кажа.
                            Дам, интересни ситуации се получават и на нерегулираните кръстовища в малките улички или между блоковете - нарочили са че ТОВА е главния път и карат смело.
                            Alfa 159 SW 2.4 Ti
                            Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
                            "...внимавай че тези италиански кочини много вървят."

Коментар

Добре де, като сте тръгнали да подменяте темата (която отдавна е изчерпана).Ето една реална ситуация от моето село:Кръстовището е (или беше) регулирано. Едната улица е главна, идваща от града и влизаща в селото, водейки към центъра, широка е 10-12 метра, има легнали полицаи, пешеходни пътеки, маркировка.С течение на времето прибрани българи (наистина са българи, а не цигани, както повечето ще си помислите, знам ги поименно) прибират знаците (използват стойките за да си правят асмалък, например).Към момента знаци за предимство няма ни на главната улица, ни на напречните. По силата на закона кръстовището е нерегулирано.Всички обаче си знаем коя е главната улица и чинно си чакаме преминаващия трафик по нея, за да се включим от страничните улички.Да, ама идва например Красимир Иванов от Бургас на гости, след това си тръгва, и по правилото на дясно стоящия получава предимство и се опитва да мине пред идващия по главния път автобус. Ааа, пропуснах да кажа, че главната улица на влизане в селото е по надолнище, а на излизане е нагорнище. Та автобусът таман е набрал скорост да се изкачи по баира, а въпросният г-н Красимир Иванов излиза от странична уличка, като се явява дясно-стоящ на автобуса. Тръгва, автобусът го подбира и го завлича чак до оградата на гробището.Та... кой е виновен?Ето и снимка на мястото (даже и автобус си има, само че се спуска надолу )https://maps.google.com/maps?ll=42.5...ставете си, че г-н Иванов излиза от дясната пресечка, а автобусът отива към него (обратно на този на снимката).

Коментар

Тоя дето има по-малко пари в себе си.
                                FIAT Coupe 2.0 16V бензин/газ

Коментар

Working...
                                X