Имам следния въпрос - ако в характеристиките на един процесор има дадено еди си колко МБ кешова памет - тази памет - по толкова за всяко ядро ли е или е общо за всичките ядра толкова?Например 2 ядрен с 3 МБ кеш дали има повече или по-малко от 4 ядрен с 2 МБ кеш ?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Въпрос за Кеш на процесори с повече ядра
Collapse
X
-
Това е размера на общия кеш за процесора. А иначе, в зависимост от архитектурата всяко ядро може да има свой собствен L2 кеш или всички ядра да имат споделен кеш. При core i7 архитектурата е такава, че всяко ядро има собствен L2 кеш по 256 КВ, а имат споделен кеш L3 от 6 или 8 МВ, но да не задълбаваме.FIAT Coupe 2.0 16V бензин/газ
Коментар
-
Много правилно намесихте и нивата на кеш. В конкретния случай отговора е не, не е за всяко ядро. Навсякъде където пишат кеша на просецорите визират имено L3 който е и най много (модерните де). От доста време насам не е отделен за всяко ядро ами е динамичен. Ако двете ядра правят различни неща се заделя съответното пространство за всяко ядро по различни критерии. Брой операции, големина на инструкции, сложност на инструкциите и даните с които работи. А ако правят едно и също нещо тогава се ползва целия за едни и същи инструкции и данни. тогава става общ. Това е за L3, а L2 и L1 кешовете са строго отделни за всяко ядро, там се изпълняват друг вид инструкции и данни и ако започнат да се бъркат едно на друго ядрата няма да излезе една вярна сметка П.С.Естествено не е задължително повечето кеш да води до по-хубав процесор или до по-голяма бързина. Зависи много от приожението което го използва. Така че ако това т ие притерии изобщо не го гледай. по скоро гледай MHz-ите и поколението на процесора.Фиат Мареа 1.6 16v, 99 г.
182A4.000 IAW49F
LPG - Lovato EasyFast
----------------------------
"Има две неща които са безкрайни, вселената и човешката глупост, ... но не съм много сигурен за вселената", А. Айнщайн
Коментар
-
Ewing написа:Много правилно намесихте и нивата на кеш. В конкретния случай отговора е не, не е за всяко ядро. Навсякъде където пишат кеша на просецорите визират имено L3 който е и най много (модерните де). От доста време насам не е отделен за всяко ядро ами е динамичен. Ако двете ядра правят различни неща се заделя съответното пространство за всяко ядро по различни критерии. Брой операции, големина на инструкции, сложност на инструкциите и даните с които работи. А ако правят едно и също нещо тогава се ползва целия за едни и същи инструкции и данни. тогава става общ. Това е за L3, а L2 и L1 кешовете са строго отделни за всяко ядро, там се изпълняват друг вид инструкции и данни и ако започнат да се бъркат едно на друго ядрата няма да излезе една вярна сметка П.С.Естествено не е задължително повечето кеш да води до по-хубав процесор или до по-голяма бързина. Зависи много от приожението което го използва. Така че ако това т ие притерии изобщо не го гледай. по скоро гледай MHz-ите и поколението на процесора.Fiat Bravo 1.9 JTD 100
Коментар
-
Не , че съм запознат в детайли но в такъв случаи означава ли , че AMD A6-5200 с L1 256kb и L2 2048kb е по-производителен от INTEL i-3 3110 с 128kb на L1 , L2 512kb. и L3 3MB ? Тактовата честота съответно е 2 и 2,4...Fiat Bravo 1.6multijet 105cv. Renault Laguna III 2.0dCI Automatic
Бившите :D Ford C-MAX 2.0 TDCI 136cv , Mercedes A170 CDI Automatic , Opel Vectra C 1.9 CDTI 150hp Automatic , Renault Scenic 1.9dCI , Megan grandtour 1.9dCI , Fiat Punto 1.9jtd , Alfa 145 boxer - Renault 5
Коментар
-
Xaus написа:Не , че съм запознат в детайли но в такъв случаи означава ли , че AMD A6-5200 с L1 256kb и L2 2048kb е по-производителен от INTEL i-3 3110 с 128kb на L1 , L2 512kb. и L3 3MB ? Тактовата честота съответно е 2 и 2,4...Fiat Bravo 1.9 JTD 100
Коментар
-
mitkosoft написа:Xaus написа:Не , че съм запознат в детайли но в такъв случаи означава ли , че AMD A6-5200 с L1 256kb и L2 2048kb е по-производителен от INTEL i-3 3110 с 128kb на L1 , L2 512kb. и L3 3MB ? Тактовата честота съответно е 2 и 2,4...Fiat Bravo 1.6multijet 105cv. Renault Laguna III 2.0dCI Automatic
Бившите :D Ford C-MAX 2.0 TDCI 136cv , Mercedes A170 CDI Automatic , Opel Vectra C 1.9 CDTI 150hp Automatic , Renault Scenic 1.9dCI , Megan grandtour 1.9dCI , Fiat Punto 1.9jtd , Alfa 145 boxer - Renault 5
Коментар
-
mitkosoft написа:Ewing написа:.Фиат Мареа 1.6 16v, 99 г.
182A4.000 IAW49F
LPG - Lovato EasyFast
"Има две неща които са безкрайни, вселената и човешката глупост, ... но не съм много сигурен за вселената", А. Айнщайн
Коментар
-
Ewing написа:mitkosoft написа:Ewing написа:.Fiat Bravo 1.9 JTD 100
Коментар
-
Не , че съм много компетентен но съм имал удоволствие да работя с един "дзен" бук :D .... Машината беше Асус с i-7 , 8гб. рам и ССД диск. При инсталацията на Офис пакет 2013 цялата инсталация продължи между 30-40сек. Е сори ама на i-3 инсталацията продължава доста минути.Fiat Bravo 1.6multijet 105cv. Renault Laguna III 2.0dCI Automatic
Коментар
-
Като цяло човек има какво да научи от тази тема, нищо че е форум за коли, стига да му е интересно, в крайна сметка нали в спора се ражда истината.FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г. - бивша. Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка. Закон на Мърфи.
Коментар
-
Е сори ама машинката ти от поста има ССД надявам се осъзнаваш какво е това. Ако не осъзнаваш, това за момента са новите харддискове които са ултрабързи за сравнение средна хубост ссд прави скорост на четене и запис в порядъка на 500мб/сек докато стандартен твърд диск в перфектни условия прави 90-120мб/сек, та от бързия диск ти е дошла бързата инсталация. То и аз съм правил конфигурации с ссд но с двуядрен пентиум и уинмдоуса стартира за 7 секундиFiat Bravo 1.9 JTD 100
Коментар
-
Като един върл фен на АМД ще кажа че i7 е доста по-напред от конкуренцията в някои отношения така че не се очудвай че толкова бързо зарежда. Ако имах едни излшни 1000 кинта за процесор и почти толкова за дъно бих си взел и аз такова животно. Пак подсещам имайки предвид че съм дългогодишен фен на зелените.И съм напълно сугрласен с mitkosoft след време може да изечзен рама. като гледам видеокартите все по-рядко и рядко се възползват от нея и си имат на разположение собствена и то с гигабайти.Фиат Мареа 1.6 16v, 99 г.
182A4.000 IAW49F
LPG - Lovato EasyFast
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар