Без да казвам, че е лошо да се чете и без да се заяждам...но защо пък да е чак ТОЛКОВА важно да се чете?
Защото умението да четеш, любовта към книгите ни отличава от маймуните и ония там, дето живеят в мукавени къщи и ходят некъпани от дъжд до дъжд, че да не става расова дискриминация.Аз например не заменям хартиена книга за електронна - традиционалист съм, а и искам да си я имам книгата Не да търся файлове, да конвертирам, че да чета.Най-добрите четци за електронни книги са тия с e-ink дисплеи, таблета не отговаря на изискването и ако се чете по-дълго на таблет/лаптоп/компютър очите се изморяват.
Определено не съм съгласен. Първо, много неща ни отделят от маймуните и от "ония в мукавените къщи", не е само четенето.Второ, не съм съгласен, че четенето е единственото нещо, което те ограмотява. Аз например надали съм прочел повече от 15 книги и въпреки това, смятам, че съм доста грамотен, още повече пък, на фона на моите набори...да не говорим за по-малките (~20 годишни и по-малки).
Опитай. Ти явно си човек, който е прочел доста повече от 15 книги, но за сметка на това не личи да си особено грамотна, особено от начина, по който пишеш.
100 тей овръштате темада коие драмотен и коие бездрамотен? нъл беше за еле гтрони гниди, к.(Колега Painfall, не знам дали четенето на книги щеше да ти помогне да знаеш това, но след "опитай" се слага удивителен знак. Примерно.)Нали знаете, че не сме в час по литератора, секи можда си пиже кагто си иска. Жажно е да е на балгарски к?
За електронни книги kindle е марката, може да има и други с техните качества, но досега само от тая марка сме пазарили, 4-5 броя, като трите и сега са из семейството. За ограмотяването, колегата явно е намерил своя начин да се ограмоти достатъчно, защото се вижда, че нивото му е добро, но за голямата част от хората с по 15 книги едва ли ще е така, просто с повече четене се научава правилния начин на изписване на думите и така избягваш срамотията да те поправят из форумите, което си е конфузно...
Аз чета на таблет и направо ми съсипва очите. Това в комбинация с компютъра. На морето след петия ден вече не ми пречеше особено. В момента, в който започне да ми остава повече време за четене, ще си купя ел. книга. Четенето на книга стимулира мисленето (и изразяването) в дълбочина, поради постоянната необходимост мозъкът да помни и възпроизвежда различните взаимовръзки, взаимодействия и взаимоотношения. Иначе не може да следи сюжетната линия на книгата. Точно обратното на четенето на мнения във форум, сураттефтер и пр., които стимулират първосигналното "мислене".Естествено, и аз познавам някои изключително грамотни хора, чийто мозък просто не е в състояние да обработва логически вериги по-дълги от 2-3 звена. На тях не им е интересно да четат книги, с изключение на издателство Арлекин и подобни.
ПрЪзна, със сигурност - не. За празна не е сигурно.
ogi28b написа:
(Колега Painfall, не знам дали четенето на книги щеше да ти помогне да знаеш това, но след "опитай" се слага удивителен знак. Примерно.)Нали знаете, че не сме в час по литератора, секи можда си пиже кагто си иска. Жажно е да е на балгарски к?
Леле какво сте сътворили.Та по повод четенето и в уж на шега, но ако се прочетат правилата на форума и там има някакви мъгляви дефиниции за това що е спам и отклоняване от дадена тема, но пак се опира до четене.
Ти ако си прочел 15 - направо си бетон! Аз съм прочел 4 (по собствено желание: Том Сойер, Немили-недраги и Ланголиерите и Контакт), което доказва, че не е нужно да четеш много, за да можеш да пишеш и да изразиш това, което искаш. pr-00f-е, ти нямаж пражо да ни касваж са правилада, за100то писес веднъш на 3 месетса. Зтига сте се зъйаждали за пражопис, за100то не сме литераторен фором, к? Киндел-миндел. (Ама си слагам запетайки където трябва, а ?. То човек като си знае как се пише, дори и да иска да греши - трудно му е.) Моля, от името на всички "спамаджиЙ" да ни извините и да се придържаме към темата! К?
Коментар