Здравейте, позволете и аз да се включа който се занимава полупрофесионално с компютри с тенденция до 3-4 месеца да отворя собствен сервиз(в момента подготвям помещението). Та наскоро имах поръчка за два настолни компютъра за новооткрита счетодовна кантора, като изискванията бяха бързодействие с работата с няколко програми, без да се играят игри и да се обработват 3D анимации. Та веднага отворих каталозите на водещите фирми и пусна калкулатора на Windows понеже нямам такъв физически под ръка. Изискването беше около 600 лева за компютър без монитор, защото клиента си има монитори и за двата компютъра. Та засмятах аз и избрах следната конфигурация:Дъно Gigabyte със SATA 3 контролер, UEFI, USB 3.0 и още някои други екстри които трудно се намират за цена от 67 лева.Процесор INTEL Pentium G2030 двуядрен, с 3 MB L3 кеш памет, 3.0 Ghz честота8 GB DDR3 RAMИ най важното SSD 240GB Kingston V300 за 214 лева, със скорост на четене 500МБ/с и 450МБ/с на запис в SATA 3.Така описаната конфигурация + останалите компоненти седна на 580 лева.Резултата: От появяването на логото на Windows 7 до появяването на стартовия екран отнема 6 секунди.(Всъщност така се измерва времето за зареждане от появата на логото, преди това не е важно понеже времето отива в начална инициализация на входно изходните устройства). На компютъра се ползва Google Chrome, Офис пакет и счетоводната програма, като от кликането върху иконата на съответната програма до нейната визуализация на монитора няма никакво забавяне кликаш и моментално зарежда.Изводи: клиента напълно удовлетворен с коментара "е на такъв компютър не съм работила".Равносметката: Вътрешно удовлетворение от резултата, понеже за пръв път работя с SSD диск и хипер ниска цена която не може да се намери в търговската веига(това моля да не се счита за реклама). За сравнение за същите пари в голяма верига може да намерите подобен компютър но с 4GB RAM и с въртящ диск който по нищо не може да се сравни с SSD, който използвах в конфигурацията. Малко пояснения: много важно при работа с SSD диск е да настройте BIOS в AHCI режим преди инсталацията на операционната система, ако не го направите, то след инсталацията ще имате малко разправии с регистрите на Windows за да коригирате проблема и след това пак в BIOS за да активирате AHCI режима.Пояснение към горния ред: SSD трябва да е SATA 3, свързан към SATA 3 конектор от дъното. Ако го вържете на SATA 2 няма проблем просто ще ползвате по бавен пренос на данни. За сравнение SATA 3 е 6Gbit/s, а SATA 2 3GB/s. Казано просто SATA 3 ви прави 500МБ/с при четене, a SATA 2 250MB/s. И сега пак да подчертая също, че обикновен диск със SATA 3 шина осъществява пренос на данни от около 110МБ/с, a SSD вързан на SATA 2 прави 250МБ/с, тоест за обикновен потребител разликата във скоростите е трудно уловима но ако SSD e вързано на SATA 3 то разликата е вече почти 5 пъти и така няма как да не се усети.И за финал - по старите лаптопи и компютри не потдържат SATA 3, за това някой потребители не усещат огромна разлика в скоростта. И още нещо SATA 3 и SATA 2 са взаимозаменяеми, тоест може да вържете SATA 3 на SATA 2 конектор и обратното. За това съвета ми е при покупка да гледате какво пише на диска и кой интерфейс потдържа компютъра ви.Надявам се да съм бил полезен, лека вечер !
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
SSD диск - заслужава ли си
Collapse
X
-
mitkosoft написа:Малко пояснения: много важно при работа с SSD диск е да настройте BIOS в AHCI режим преди инсталацията на операционната система, ако не го направите, то след инсталацията ще имате малко разправии с регистрите на Windows за да коригирате проблема и след това пак в BIOS за да активирате AHCI режима.
Коментар
-
ogi28b написа:mitkosoft написа:Малко пояснения: много важно при работа с SSD диск е да настройте BIOS в AHCI режим преди инсталацията на операционната система, ако не го направите, то след инсталацията ще имате малко разправии с регистрите на Windows за да коригирате проблема и след това пак в BIOS за да активирате AHCI режима.Fiat Bravo 1.9 JTD 100
Коментар
-
mitkosoft написа:Добре е да сте наясно и с още един факт - AHCI, TRIM, а и изобщо SSD дисковете не се поддържат от по-старите Windows версии, така че, ако планирате ъпгрейд към подобно устройство, изборът ви (поне засега) в сведен само до споменатите Windows 7 и Windows Server 2008 R2 (а след 26 октомври и до Windows 8, разбира се)."F9Q750 @ 151hp/332.2Nm
Коментар
-
emzo написа:mitkosoft написа:Добре е да сте наясно и с още един факт - AHCI, TRIM, а и изобщо SSD дисковете не се поддържат от по-старите Windows версии, така че, ако планирате ъпгрейд към подобно устройство, изборът ви (поне засега) в сведен само до споменатите Windows 7 и Windows Server 2008 R2 (а след 26 октомври и до Windows 8, разбира се)."Fiat Bravo 1.9 JTD 100
Коментар
-
Естествено, че AHCI съществува от маса време. Проблемът тогава беше в поддръжката на серийния интерфейс от ХР, съответно не особено праволинейната му инсталация. Колегата просто не брои Виста за жива. Аз понапреднах в четенето по въпроса и се оказва, че някои устройства напр. Crucial SSDs имат вградена функция, подобна на ТРИМ. Относно рекламирания от мен лаптоп, се оказа, че този 8GB SSD + 1TB HDD е хибридно устройство, което се вижда от ОС като едно цяло. Флаш частта играе ролята на перманентен кеш, в който firmware на диска решава какво да бъде записано. Има зарибяващи клипчета в мрежата относно бързодействието на този вид решение. С две думи - по близо е до ССД, отколкото до нормален диск и е 1 ТБ. Докато четох ръководството на лаптопа ми направи лошо впечатление предупреждението "SSD устройствата могат да загубят данни при дълго неизползване или излагане на високи температури".браво 1,6/90 - 09 г.
Коментар
-
emzo написа:Airfan написа:За мен не си заслужава - прекалено много пари за прекалено малко място. Разлика само във времето на зареждане на уиндоуса... голям праз.
Коментар
-
Е, добре де.Ако не е важно за колко време зарежда един софтуер, защо ще инвестираш в дъно, процесор, видео карта и т.н.?Най-правилата инвестиция от всеки компонент в ПЦ-то е точно ССД-то.НЕ става въпрос за самото зареждане на ОС-а. Както се казва при някои хора зареждането на ОС-а може да става и веднъж в месеца да речем.Важното е след това цялата производителност. Дори и Интернет страниците зареждат по-бързо ако щеш.Всяко едно нещо зарежда по-бързо в пъти. Абсолютно всяко едно нещо.Стига работата на някои потребител да не се свежда до отваряне в 9:00 сутринта на един документ в Уърд да речем и в 17:56 да затваряш този документ. Ако работата е такава, то наистина инвестицията в ССД не би била икономически оправдана.Лично на мен ССД-то ми носи много по-голяма производителност и още толкова пъти намаляване на изхабените нерви. Всеки ден.Особено ако работиш с много софуери, за които се налага да кажем да си увеличаваш таскбар-а на поне 2 реда, защото на един ред става трудно да работиш. Тогава се вижда какво е да работиш с ССД.A20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
BO написа:Е, добре де.Ако не е важно за колко време зарежда един софтуер, защо ще инвестираш в дъно, процесор, видео карта и т.н.?Най-правилата инвестиция от всеки компонент в ПЦ-то е точно ССД-то.НЕ става въпрос за самото зареждане на ОС-а. Както се казва при някои хора зареждането на ОС-а може да става и веднъж в месеца да речем.Важното е след това цялата производителност. Дори и Интернет страниците зареждат по-бързо ако щеш.Всяко едно нещо зарежда по-бързо в пъти. Абсолютно всяко едно нещо.Стига работата на някои потребител да не се свежда до отваряне в 9:00 сутринта на един документ в Уърд да речем и в 17:56 да затваряш този документ. Ако работата е такава, то наистина инвестицията в ССД не би била икономически оправдана.Лично на мен ССД-то ми носи много по-голяма производителност и още толкова пъти намаляване на изхабените нерви. Всеки ден.Особено ако работиш с много софуери, за които се налага да кажем да си увеличаваш таскбар-а на поне 2 реда, защото на един ред става трудно да работиш. Тогава се вижда какво е да работиш с ССД.
Коментар
-
Airfan написа:BO написа:Е, добре де.Ако не е важно за колко време зарежда един софтуер, защо ще инвестираш в дъно, процесор, видео карта и т.н.?Най-правилата инвестиция от всеки компонент в ПЦ-то е точно ССД-то.НЕ става въпрос за самото зареждане на ОС-а. Както се казва при някои хора зареждането на ОС-а може да става и веднъж в месеца да речем.Важното е след това цялата производителност. Дори и Интернет страниците зареждат по-бързо ако щеш.Всяко едно нещо зарежда по-бързо в пъти. Абсолютно всяко едно нещо.Стига работата на някои потребител да не се свежда до отваряне в 9:00 сутринта на един документ в Уърд да речем и в 17:56 да затваряш този документ. Ако работата е такава, то наистина инвестицията в ССД не би била икономически оправдана.Лично на мен ССД-то ми носи много по-голяма производителност и още толкова пъти намаляване на изхабените нерви. Всеки ден.Особено ако работиш с много софуери, за които се налага да кажем да си увеличаваш таскбар-а на поне 2 реда, защото на един ред става трудно да работиш. Тогава се вижда какво е да работиш с ССД.A20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
-
Отдавна има 7200рпм 2.5" дискове.Поне аз само такива ползвам Жоре, ето ти един пример.8.1 с хакнат RDP и нормален диск. Като се закачат 10 потребителя и почнат да изписват стока в Склад Про и мазалото става пълно. При това базата е на SQLСъс SSD не можеш разбра, че са закачени 10 маймуни. Разликата е огромна в бързодействието, остави зареждането.Всяка една система трябва да започне с SSD.Алтернатива е много рам и рам драйв, но пак не е и на половината на бързината на SSD.SSD - vsHDD - 4к резултатът е потресаващ. Изобщо е излишно да се коментира.F9Q750 @ 151hp/332.2Nm
Коментар
-
tambuhtaneca написа:Yavor написа:Много полезна тема! Браво Еле!И аз си задавам същия въпрос вече доста време.Лаптопа ми (дрът Асус F5V) ми се струва адски лагав в последно време, може би защото другата машина, която взех на синковеца да играе е с четериядрен И7, а служебната ми е с 8 ядрен И7, а и двете са с голямо количество РАМ. Та съм се замислил сериозно, дали да не взема едно ССД и да го боцна на мястото на ДВД-то, което и без това се ползва най много веднъж в годината - гледам има и преходници и всичко, а оригиналния хард ще ми си остане само за съхранение на данни...Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...
Коментар
-
Резултата: От появяването на логото на Windows 7 до появяването на стартовия екран отнема 6 секунди.(Всъщност така се измерва времето за зареждане от появата на логото, преди това не е важно понеже времето отива в начална инициализация на входно изходните устройства).
Коментар
-
Защото имаш HyperThreading на процесора, нещо като още 4 виртуални ядраYavor написа:tambuhtaneca написа:Yavor написа:Много полезна тема! Браво Еле!И аз си задавам същия въпрос вече доста време.Лаптопа ми (дрът Асус F5V) ми се струва адски лагав в последно време, може би защото другата машина, която взех на синковеца да играе е с четериядрен И7, а служебната ми е с 8 ядрен И7, а и двете са с голямо количество РАМ. Та съм се замислил сериозно, дали да не взема едно ССД и да го боцна на мястото на ДВД-то, което и без това се ползва най много веднъж в годината - гледам има и преходници и всичко, а оригиналния хард ще ми си остане само за съхранение на данни...Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар