Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Превеждане на пари по Ибан?

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Изказах се на база опита си в няколко банки - ОББ, ПИБ, Общинска, СГ Експресбанк, Булбанк.Ся, за ЦКБ не знам. Там може да е по-специално...На платежното за прехвърляне от сметка в сметка искат дори печат на фирмата. Става дума за фирмена сметка, разбира се.

Коментар

vital написа:
      Вие сте съвсем полудели. Умишлено ходя само във филиали където ми попълват платежното. Ще седя да им се блещя по графите при положение, че каките го пишат за секунди и пишат айбани по цял ден, а аз по 10 пъти поглеждам да коя цифра съм стигнал. Как па не. Бих уволнил всички, които искат да си го попълвам сам. И не ме интересуват доводите им. Въобще не искам и да ги чувам. Отивам в банката, за да ми свършат работа, а не аз на тях. Изключително много ме дразни това. Това все едно да дойдеш на зъболекар и да ти връча инструментите ти да си направиш пломбата, аз само да проверя дали е добре, да ти отблежа в досието кой зъб си правил и да ти взема някакви пари.
      Никой не ти е длъжен да ти попълва платежното. Като отидеш в общината да подадеш някаква декларация пак ли те ти я попълват? Или годишната данъчна декларация на гишето ли ти я попълват? Там уволняваш ли ги? Това че на добра воля някой го прави е друг въпрос. И да цитирам веднага БНБ, че тука във всяка област сериозни "експерти":
      2.3. Платежно нареждане за кредитен превод 2.3.1. Формуляр-образец на документа (Приложение № 3) 2.3.2. Предназначение на документа Документът "Платежно нареждане за кредитен превод" се съставя от клиент на банката, който нарежда прехвърлянето на средства от своя сметка по сметка на получател.
      Аз бих уволнил всеки служител, който пише платежни вместо клиента. Има си електронно банкиране като не искаш да пишеш на хартия. Има и шаблони и всичко необходимо, за да ти е лесно и бързо.
      The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

vital написа:
        Вие сте съвсем полудели. Умишлено ходя само във филиали където ми попълват платежното. Ще седя да им се блещя по графите при положение, че каките го пишат за секунди и пишат айбани по цял ден, а аз по 10 пъти поглеждам да коя цифра съм стигнал. Как па не. Бих уволнил всички, които искат да си го попълвам сам. И не ме интересуват доводите им. Въобще не искам и да ги чувам. Отивам в банката, за да ми свършат работа, а не аз на тях. Изключително много ме дразни това. Това все едно да дойдеш на зъболекар и да ти връча инструментите ти да си направиш пломбата, аз само да проверя дали е добре, да ти отблежа в досието кой зъб си правил и да ти взема някакви пари.
        [img] При това полжение се стига до извода че тези "платежни" са излишни нали така ? ако не беше направено за да се попълва от клиента ,просто нямаше да ги има, всичко щеше да става срещу лична карта и ЕГН и накрая се подписваш само върху едно принтирано листче. Не мога да рзбера какво толкова ви мързи да си напишете имената егн-то айбана и датата на бележката, няя си развалите лака .[/img]
        Карал-Fiat Bravo 1.4 /1.6 Stilo 1.6
        И сега Мръсен дизел. АР 147 1.9 150
        .

Коментар

Бате дано не си лекар, зъболекар... че след като те мързи едно платежно да попълниш... при положение че има образци мн си го загазил.Само ми се падини да си пред мен и да ми чупиш стойки, за да ти попълня платежното
          Fiat Marea 2.4 JTD+
          Fiat Marea 1.6 2000г. + ГИ
          Peugeot 406 2.0hdi - once upon a time
          Renault 19/1.7mi/ - crash

Коментар

Е то всеки е велик в тая държава и всеки трябва да се чувства длъжен и да му ходи по свирката.
            The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

cs_aleksandar написа:
              ...ако не беше направено за да се попълва от клиента ,просто нямаше да ги има, всичко щеше да става срещу лична карта и ЕГН и накрая се подписваш само върху едно принтирано листче...
              Естествено, че ме мързи. Освен това шанса аз да сбъркам е много по-голям отколкото някой, дето набива по 200 айбана на ден. Тва подчертаното - ЦКБ, батка. Слагаш листчето под твойто листче, проверяваш, подписваш и си чао. И пак е повече, отколкото върши който и да е от нас, когато отиде на лекар. Иначе аз не правя чупки на никого. Знам точно какво искам и знам точно къде го получавам.
              браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

Ок няма да пиша повече тук,не ми се влиза в излишни спорове,останете си със здраве и се научете как се попълват бележките.
                Карал-Fiat Bravo 1.4 /1.6 Stilo 1.6
                И сега Мръсен дизел. АР 147 1.9 150
                .

Коментар

И кво стана сега, много начетени и отворени, а ги е страх един IBAN да попълнят, че можело да сбъркат... Как си вършите работата при такава неувереност, не знам. А шансът да сбърка този, който набива по 200 IBAN-а на ден е много по-голям, отколкото този, който попълва един точно защото ще го провери 20 пъти. И ако служителят сбърка, после вой до небесата ще има, няма да кажете "А, няма проблем, той услуга ми направи", а ще пускате жалбите.

Коментар

Бележката трябва да се попълва винаги от клиента.Това е един вид застраховка за банката. Попълват ги тези служители, които не са си патили от грешно попълнена бележка.Ако те са допуснали грешка при попълването, нали се сещате клиента какъв скандал ще вдигне, дори и да е неграмотен.И на мен ми беше писнало да попълвам по 10 бележки на месец и накрая си взех от ОББ 1 кочанче и си ги попълвах преди да отида в офиса Откакто имам пък интернет банкиране, не искам и да си помислям за този ужас - попълване, проверяване, ходене до офис, чакане по опашки..."Страха" на колегите ми се струва, че не е толкова до попълване на грешни данни, а до това, че ако го омажеш, трябва да пишеш всичко наново и става една дълга и широка. Мен това ме води до прединфарктно състояние... :DЗа дизайна на всичките тези бележки по банките и особено по държавните институции съвсем не искам да ви говоря...Понятието Юзър Френдли там просто го няма.Винаги ме е било яд на системата, когато трябва да си попълня трите имена в поле с размер като за едното.
                    "Без сърца, сме просто машини"
                    Toyota Prius 1.5 Hybrid
                    EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI

Коментар

Спокойно няма как да объркате IBAN и да преведете парите на друг.IBAN-а има следната структура.BG XX YYYY ZZZZ АААА АААА АА, където:XX - контролно число (зависи от остатъка от ИБАН-а).YYYY е банковия номер или част от BIC-a,ZZZZ e номера на банковия клон,останалите 10 символа са номера на сметката.Която и цифра/буква да сбъркаш, контролната сума вече не е вярна.
                      04/2000 Fiat Brava 1.9 JTD 105+

Коментар

Не виждам какъв е проблемът да ми го попълнят - преди подписване трябва да проверя какво са написали, а не сляпо да подписвам. От това печели банката, че става по-бързо и не връщат по 2-3 пъти някой, който не може или не знае как да попълни бланката, и клиентът, защото не му се налага да чака повече от необходимото. И да, style34, ще пусна жалба - не виждам какъв е проблемът с жалбата. Макар че ми се е случвало няколко пъти да въведа грешен iban и системата не го приема - дали служителят ще го въведе грешно и няма да се разбере?
                        Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Още нещо, което не видях и май е пропуснато. Освен IBAN и трите имена е важно да знаете и BIC-a на банката в чиято сметка ще превеждате. Случка в чужбина исках да вкарам пари в дебитна карта, но не бях си приготвил и BIC-a, за което ме върнаха да го изнамеря. Иначе по отношение на това кой е по-добре да попълва платежното и аз смятам, че личното попълване е в пъти по-безопасно. Аз редовно си попълвам платежни, но в онлайн банкирането, което според мен всеки ползващ често услугите на банкови институции трябва да има.
                          FIAT STILO 1.9JTD 2002

Коментар

Ще се разбере, има IBAN валидация, но има клиенти, които се оказва, че не искали да превеждат пари по тази сметка. И не се свенят да обвиняват всеки друг, но не и себе си. Проблем да го попълнят няма, освен, че се нарушава наредбата на БНБ...НО, никой не е длъжен да го прави. Щото някои щели да уволняват ако не им козируваш, та в тази връзка...P.S. Когато превеждаш пари от българска банка в друга българска банка BIC не ти трябва. Той се зарежда автоматично от платежната система, според IBAN-а.

Коментар

Това за BIC-a сигурно е така, защото през онлайн банкирането автоматично си ми слага BIC. Казах го ако човек се намира в чужбина да го има предвид, защото там си го искат.
                              FIAT STILO 1.9JTD 2002

Коментар

style34 написа:
                                ... Как си вършите работата при такава неувереност, не знам...
                                Аз в моята работа съм си уверен, и не карам никой да ми въвежда входната информация в софтуера, че да се застраховам от грешки и капризи на клиента. А в това, че има специалисти по всичко, които ще се справят по-добре от професионалиста просто не вярвам.
                                браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

Working...
                                X