Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ГТП без данък ?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Моята кола е 75 коня - данъка е 30лв или нещо такова, но не съм го плащал и няма да го плащам! Докато няма ясна отчетност къде отива всеки един лев който дам! Имам и актове - и тях няма да платя, докато наказанията не почнат да се прилагат адекватно и да важат за всички! Мен ме гонят вече 3та година, защото имам акт, че не съм си сложил колана, а пиян на свиня руснак предизвика катастрофа и уби деца и не само, че е не свобода, ами даже и кола кара! Иначе и тази година си има начини да минеш - трябва да отидеш до някой по-затънтен пункт и да попиташ дискретно! Те ще ти обяснят как стоят нещата! Говорят, че догодина вече няма да може да се излъже системата, но се съмнявам да не намерят начин!
    Punto 2003 / 1.3 MultiJet Engine / 75 HP

Коментар

donnna написа:
      Айде още един Андрешко... Пари за кола има - пари за данък - не...
      Всички данъци за предходни години са ми платени. Просто няма как март месец да си предплатя данъка.Ако продам колата април месец, кой ще ми върне парите ?!?Второ: Пункта за ГТП ли е органа, който трябва да събюдава плащането данък МПС ?!?Трето: В тази държава има закони и срокове за плащане на данъци. Като не го платиш имаш лихва.
      04/2000 Fiat Brava 1.9 JTD 105+

Коментар

Темата за Андрешко в случая може да се нищи много. Никой от колегите не е будала да плаща като поп 200+ лв ГО, пътен данък и винетка - средностатистически около 400лв годишно или разбито на 12 месеца по около 33лв. Отделно половината от цената на горивата е акциз, който отива за държавата. Ремонтите по изправяне на джанти и гуми не ги броя понеже те са много променлива величина. А какво дава в замяна държавата?! Дупки опасни за живота и здравето на шофьорите,пътниците и пешеходците, дебнещи полицаи, които не помагат за облекчаване на трафика, а просто изпълняват норма за написани актове и спрени коли за проверка... 1. Първият въпрос, който възниква в съзнанието ми- защо управляващите ни защитават лобито на застрахователните компании и плащаме толкова за ГО? В моите полици на колите ми пише- имуществени вреди до N-милиона лева и неимуществени пак до няколко милиона лв. Обосновката на застрахователите е,че трябвало да стигнем до нивата на покритие в ЕС. Е ок, ама защо тогава след като покриваме изискванията на ЕС ме карат отделно да си плащам зелена карта за чужбина? Какво е това имущество за 2-3 милиона, което бих помлял с колата ми- космически кораб на НАСА ли дето е кацнал на земята Същевременно в неформален разговор с човек от правосъдната система, той ми отговаря,че убит човек, за който има искане за обезщетение се оценява на около 50-60 хил. лв от съда...Грозно казано, но факт. Къде ги тия милиони дето пише в полицата за неимуществени вреди? Нещо друго- сключваш пълно каско, скачаш в една яма на пътя и пръскаш гумата, а джантата става на 8-ца- и какво ти отговарят от застрахователя- не покриваме гуми и джанти. Е те не са ли част от колата или може би са част от околния пейзаж? Примери още бол... 2. Въпрос- как общините определят прословутият данък МПС- доколкото съм наясно досега беше според възрастта на колата и мощността. Имаше коефициент, по който се умножава според възрастта на колата, като групите бяха следните- МПС до 5г; МПС между 5 и 14г; МПС над 14 г. Може ли някой да обясни коя куха кратуна сравнява 5 с 14 годишен автомобил? В момента уж се изчисляват по европейски критерии- колкото е по-нова колата и колкото по-висок Евро стандарт покрива, толкова данъкът е по-нисък. Ако обаче е така, това означава,че на 70% от колите в България данъците трябва да се увеличат главоломно. На мен лично не ми е ясно как се определя в момента годишния данък МПС - на социален или на екологичен принцип. 3. Защо само едни и същи фирми ремонтират пътищата в общината, в която живея-Варна. Правят се кърпежи, след 2 седмици пак се появяват пропадания по 40-50см, в които ако скоча кой знае от къде ще ме изтъргват после. Последвалите кърпежи на кръпките за чия сметка са? Сигурно пак за моя и на останалите граждани. Къде са публично обявените обществени поръчки, къде са отчетите, кой контролира извършената работа от тези фирми и дали повторните ремонти са за тяхна сметка? Тръгвам на почивка някъде из България- табели няма, освен забранителни 60, 40 и т.н., които на места са скрити от клони и храсти, ама иди обяснявай на оня с радара дето те дебне. За маркировките да не говоря... 4. Двойният аршин при прилагането на наказания за нарушения на пътя, включително и престъпления като каране с 2-3 промила алкохол в кръвта, "причиняване на смърт" (както закона формулира) на пешеходец на пешеходна пътека и др. Идиоти надрусани или пияни до козирката могат да избиват хора по пътищата и после да ги плащат като добитък,едва ли не на килограм, след което да се качат в нова луксозна кола (сигурно пак с нашите пари купена) и да продължават да си правят гонките по пътищата. Колите на МВР, НСО и т.н. паркират и карат както си решат без включен специален режим на движение и извършват по няколко нарушения в минута, а за тях санкции няма никакви. 5. Бюрокрацията- без значение дали купуваш, продаваш, пререгистрираш или бракуваш МПС ходенето по институции и чакането на опашки гълта много време и нерви и какви ли не такси. Продължават практиките в КАТ да ходят разни съмнителни господа с комплекти с документи и директно да влизат по гишетата- това са сигурно т.нар. "свои хора". Да, времето е пари, включително и за мен. Но защо например няма ВИП гише и ВИП канал в КАТ- отиваш там, плащаш двойно или тройно, но не чакаш. Но плащането да не е под масата в нечии джоб, а официална държавна такса, която да отива в хазната и това да е съпроводено със съответните документи за плащане. Навсякъде- КАТ, Местни данъци и такси и прочие институции има банков клон, който обслужва плащанията и съответно прибира такси. Е добре де аз не съм против банките, те са необходимото зло. При положение,че държавата иска да събира пари от хората, защо на тези места няма просто една каса на самата институция и тя да събира въпросните такси и те да остават в държавния или общинския бюджет. Пък нека на края на деня или на определен период институцията сама да си ги внася в банката. Защо не кажат на какъв принцип са избрани тези банки? Защо парите от такси вместо в бюджета отиват в джоба на хора като Цветан Василев. Ама то направо гениална бизнес мисъл да си стиснеш ръцете с управляващите, да отвориш гишета по институциите и да прибираш таксите и комисионните... В заключение- ако си внесем парите на влог в банка питаме за лихвения процент- тоест на всеки вложени 100лв колко пари отгоре ще ни даде банката за 1 година примерно. А какво банката ще прави, за да ни набави тази сума отгоре си е нейна работа. Друго е обаче ако си купим акции от някое АД- тогава дивидентите не са в кърпа вързани както лихвите и ние ще бъдем инвеститори, а не вложители. Ще се интересуваме кой управлява нашите пари- как и за какво ги харчи, какви мерки взема за ограничаване на разходите, колко и как работи в посока на увеличаване на приходите и т.н. И ако сравним държавата с едно голямо акционерно дружество (АД), плащайки данъци, винетки, такси и т.н. ние ставаме инвеститори, които после очакват да получат дивиденти- в този случай не в пари, а в нормални пътища, полицейска защита, добро здравеопазване и т.н. Плащайки данък МПС и винетка ние инвестираме, но дивидент няма- трошим си колите по дупките, обикаляме като луди докато намерим място за паркиране и разни съмнителни господа с коли от 100 000лв нагоре ни секат предимството, че после може и да ни пребият за това,че просто си минаваме на зелено. Предполагам,че и други колеги мислят като мен и не се определят като Андрешковци, а по-скоро като разумни инвеститори. А инвестициите в АД-то носещо името България са неразумни и не носят никакви дивиденти, даже напротив- само ядове.
        ex. Fiat Marea 1.6 16V
        ex. Lancia Dedra SW 2.0 16V
        Lancia Kappa 2.0 VIS

Коментар

1. ГО изобщо не е скъпа, отиди да видиш в другите държави как ще те оръсят. мисля, че 15-20 лева/месец е напълно разумна сума за ГО. Гуми и джанти се покриват, ако ти е включено в каското - чети какво подписваш да не останеш изненадан какво пише вътре. 2. Как се определя данъкът е определено със закон - общините могат само да се впишат в рамките на закона, но не и да ги надхвърлят. Прочети закона, след това наредбата на общината и ще ти стане ясно3. Задай въпроса на община Варна - те ще ти отговорят, че са спечелили обществена поръчка, а ако имаш съмнения може да сигнализираш където трябва - така да се жалваш във форума файда никаква. Можеш да сигнализираш за неправилно поставени табели, ако смяташ, че са неправилно поставени или са закрити от растителността. А оня с радара, дето те дебне, ко те гепи, може да докажеш, че табелата не се вижда. 4. Същото като по-горе, пускай жалби и подавай сигнали, от оплакване във форума файда няма.5. Същото като по-горе, като не ти харесва нещо, жалвай се, от оплакване във форума файда няма.останалото е една голяма тъпня, дето си я изръсил. Как може да сравняваш данъците с инвестиция - това не е никаква инвестиция, това са данъци - както по-горе имаш право да знаеш как се използват данъците ти, което не става с мрънкотене. И това ти словоизлияние какво общо има с темата? На всеки се случва да я окъса и да не може да си плати данъка - затова минавайте преглед първите месеци, когато гледат платения данък за предходната година, а не за настоящата - така хем ще имате цяла година, че и отгоре да го платите, хем няма да се косите, че сте си продали колата и сте назад 15 лева от данъка,, който сте платили.
          Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Той човека не казва, че е прав Това си е негова гледна точка и е прав, че много хора са на неговото мнение.Данъците не са инвестиция разбира се, но е факт, че държавата съществува благодарение на тях на същия принцип като АД-то Въпрос на гледна точка и лични убеждения.Не защитавам никого, нито взимам нечия страна! Просто споменавам
            == Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp

На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)

Коментар

Вода от 100 кладенеца ще докара Андешко, само и само да не плати данъка на колата. Един изкривил дaжнта,втори спукал гума, на трети пък незнам си какво му станало на колата. "Бай Ганьо" винаги ще измисли някаква причина да не плати.
              SEAT Leon Cupra 300
              Triumph Street Triple 765 R

Коментар

VooDoo написа:
                Вода от 100 кладенеца ще докара Андешко, само и само да не плати данъка на колата. Един изкривил дaжнта,втори спукал гума, на трети пък незнам си какво му станало на колата. "Бай Ганьо" винаги ще измисли някаква причина да не плати.
                Не е така, колега ! Аз като си плащам данъците и таксите, очаквам да си получа "дивидентите" от тях. Нали това е основната идея на тези плащания - винетки за поддържане на националната пътна инфраструктура и данък МПС определен от общината, за подържане на общинската пътна инфраструктура. Данък сгради си плащаме за да пълним бюджета за благоустрояването на съответното нас. място и т.н.т. В крайна сметка насреща - прах в очите. ГО - добре, там гаранция няма, че няма да предизвикаш ПТП, приемем го спокйно това задължение. Ама с тия данъци и винетки ... нещо нищо не е ясно какво става. Е за това се дърпат хората и не искат да плащат. Не е заради Андрешковски манталитет или нещо такова. Защо никой не пита как да не си плати на ВиК примерно - получава услуга - плаща си без да мрънка и това е - знае точно за какво плаща. А с данъците и винетните такси - храним не един, ами сто "катуна" ненаситни тУмбаци - управници, и накрая караме по скапани пътища и няма къде да паркираме спокойно. И няма на кого да се жалваш ! Ти би ли се самонаказал, ако аз дойда да ти се жалвам от теб самия ? Хората са го казали, мнооооого преди аз, ти и другите колеги да сме се родили - "Гарван гавану око не вади !"
                Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.

Коментар

Колега, ele, разделът е Общи приказки. Ако някой в раздел бензинови двигатели е написал "колата ми не пали", а аз ми отговарям как да си смени крушката на фара- не е по темата определено :D Всеки има право на мнение. Конкретно моето може би не е правилно- нямам подобни претенции. Където се чувствам некомпетентен не си отварям устата. Всичко засегнати по-горе въпроси от мен са възникнали в резултат на някакъв опит (предимно горчив) с най-различни власти и институции. Отговарял съм за автопарк от 60 и малко повече МПС-та и съм имал спорове и какви ли не казуси и в КАТ и при застрахователи и в данъчни служби и къде ли не. Вярно е може да се оспорват актове, показания на радари и т.н.- там е работата, че всичко това отнема толкова време, че не можеш да си вършиш основната работа. За застраховките и данъците в чужбина- знам че са високи. Но погледни и доходите какви са там...Респективно сравни и цените на горивата.Ти си плащаш данъците- чудесно, похвално дори. Имам право да знам как се харчат данъците...то и в конвенцията за правата на човека пише,че всеки има право да бъде щастлив... :D НЕ мрънкам- просто споделям лична гледна точка. Продължавам да се боря тук, в България. Иначе нямаше да си губя времето в мрънкане- владея 2 чужди езика и съм имал възможности отдавна да замина в чужбина. Но предпочетох да остана тук и да се боря. Идеята ми е не че не искам да плащам данъци и застраховки- искам, но още повече искам да знам какво получавам насреща! Ти като си купиш дадена стока не държиш ли тя да отговаря на характеристиките, които пише на етикета? Или и да не отговаря ще си я купиш пак? Или пък разполагаш с толкова много, че плащаш и не ти пука какво ти дават насреща. Дано е така. Дай Боже всекиму
                  ex. Fiat Marea 1.6 16V
                  Lancia Kappa 2.0 VIS

Коментар

Това се нарича спам - ако ти се говори на тази тема, направи си нова. Това че не се оплакваш не значи че не ти пука, а това да ти пука значи не да плюеш политиците, а когато опреш до това безумие администрацията не да си траеш, а да искаш да работят - ако всеки поне малко прояви гражданска позиция, няма да има нужда да се питаш къде ти е "инвестицията". А колкото до пътищата - в последните години се прави доста - от Тракия до третокласни пътища, само че когато нещо е толкова занемарено, не може да очаквате чудото за 3-4 години всички пътища да са като нови. Пък за ГО какво искаш да получиш??? Получаваш това, за което си плащаш, да не те съдят, като блъснеш някой. За каското същата работа - това че много хора остават изненадани, защото не са прочели какво пише, е отделен въпрос/.
                    Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Аз съм будала и плащам 300 лв ГО + 600 лв данък.

Коментар

Airfan написа:
                        Аз пък не съм будала, ама и аз си плащам : застраховка 700 евро, данък 200 евро( 190 добичита е колата).
                        SEAT Leon Cupra 300
                        Triumph Street Triple 765 R

Коментар

VooDoo написа:
                          Airfan написа:
                          Аз пък не съм будала, ама и аз си плащам : застраховка 700 евро, данък 200 евро( 190 добичита е колата).
                          Ела си ги плащай в БГ и ще се почустваш будала То и аз си ги плащам, и аз не съм будала, ама като тръгна по пътищата с кола и започвам да се чуствам такъв Дори съм платил и на наскоро придобитото Стило, въпреки че може и догодина ...
                          Основния закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.

Коментар

VooDoo написа:
                            Airfan написа:
                            Че то и в България пак толкова данък ще платиш за 190 коня А плаща ли 100% данък върху стойността като я купува?
                            ex. Fiat Marea 1.6 16V
                            Lancia Kappa 2.0 VIS

Коментар

vgeorgiev написа:
                              Ако продам колата април месец, кой ще ми върне парите ?!?
                              Вземи си ги от купувача.
                              Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.

Коментар

Stefanaki написа:
                                vgeorgiev написа:
                                Ако продам колата април месец, кой ще ми върне парите ?!?
                                Вземи си ги от купувача.
                                Това вече е в рамките на научната фантастика :D :D :D
                                == Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp

На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)

Коментар

Working...
                                X