Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Вътрешна изолация

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Вътрешна изолация

Дойде време за малко летен ремонт. Започнах да разбивам две северни стени, които зимата ми правят мухъл. Пролетта направих външна изолация и сега съм се заел да изпъна и стените отвътре. Преди осем години правихме ремонт на апартамента и след смяна на дограмите, както става обикновено, започнаха да избиват мухъли. Първите две години удържах положението, като боядисах стената с термомакс, но явно, вече загуби свойствата си и последните години се наложи често да забърсвам ъглите с препарат против мухъл - никакъв успех. Сега съм изчегъртал няколкото слоя шпакловка и съм стигнал до основата на мазилката, която е намазана при ремонта с бетонконтакт. Мислех да сложа от вътрешната страна плоскости фибран с дебелина 1 см, мрежа и да шпакловам. Обаче ми просветна, че фактически тази влага от лепилото за фибрана няма да има къде да изчезне и ще остане запечатана в стената, тъй като тя вече е изолирана от външната страна. Има ли проблем в това, да сменя ли тактиката, направо пак шпакловка ли да карам върху бетонконтакта, какви съвети ще дадете? Иначе стената е тухла, ако това има значение.
    Fiat Marea Weekend 1,6 16V

Най-доброто решение за борбата с мухъла е външната изолация, след това проверяването на помещенията.Мухъла се образува от водни пари, кондензиращи на най-студеното място в помещението (обикновено това са стомано-бетоновите елементи от строителната конструкция).Шпакловай стената, щом имаш външна изолация, която ако е направена кадърно и без термомостове, би трябвало да спре появата на мухъл. Но ти остава като задачка зимно време да проветряваш всеки ден Едит: Забравих да спомена варианта Гипсокартон+вата

Коментар

При мен е направено както го мислиш и това не помогна за мухъла. Разликата е че при мен е панел. От мухъла се отървах като купих обезвлажнител, но не онея фалшименти с таблетката, а такъв с компресор и фреон. Струва към 250лв, вади по литър на ден. Мухъл нямам вече, с изключение на едно ъгълче на тавана, което е откъм външната стена и е с размер 3х3см. Веднъж есен и веднъж пролет фъс със Саво и го няма за 6 месеца. А преди това беше страшно. Само Савото спасяваше за известно време, и то неколкократно пръскане докато избие всичко. Така че си направи стената както ти е удобно и си купи обезвлажнител.

Коментар

Вътрешна изолация, при наличие на външна е грешка и ще доведе до конденз! Аз вътрешна изолация слагам само на тавана (последен етаж) и на стените към съседите. На стените с външна изолация, само гипсокартон, залепен за стената с лепило. Нямам никакъв конденз и никога не съм имал.
        Fiat Ritmo 105TC
        1600cc 105к.с.

Коментар

johnfound написа:
          Вътрешна изолация, при наличие на външна е грешка и ще доведе до конденз! Аз вътрешна изолация слагам само на тавана (последен етаж) и на стените към съседите. На стените с външна изолация, само гипсокартон, залепен за стената с лепило. Нямам никакъв конденз и никога не съм имал.
          Значи, както съм смъкнал до бетонконтакт, направо да лепя плоскости гипскартон, така ли? За мен е все същата работа, защото и фибранът, и гипскартонът, ще дойдат на еднаква дебелина, въпросът е кой е по-подходящият избор. А какво ще се промени всъщност от обикновена шпакловка и гипскартон - то нали все е гипс? Аз все пак се надявам нещата да са се променили от външната изолация и да не се получава такава разлика в температурите, че да предполага образуването на конденз.

Коментар

Гипскартонът може да поема влага, а фибранът - не чак толкова, даже никак. Иначе на въпроса какво ще се промени - ще се промени това, че ще имаш допълнителен въздушен слой между гипскартона и стената. Но все пак изчакай - ако пак има мухъл - тогава слагай нещо отвътре. Не нещо, а гипскартон. Ама не го лепи, а го монитирай на конструкция. По-скъпо и по-надеждно е, и се изправя значително по-лесно. Ако знаеш как се прави - една стена я правиш за 4 часа без да бързаш и за 1.5 ако бързаш. Ако не знаеш - обаждаш се на Огито, той товари техниката, идва, прави я, става и заминава. Ти само го храниш и поиш и му плащаш горивото, ако не е в София. Стената в каква стая е - спалня, кухня? Има ли цветя (живи, дето пият вода)? Колко човека спят в тая спалня? Банята до стаята ли е? Има ли отделна вентилация за банята?И да добавя - външната изолация трябва да е перфектна, иначе ако влиза вода/влага през нея, попива в стената, а като сложиш изолация отвътре - изместваш точката на замръзване навътре по профила на стената, което не е добре, защото в голям студ влагата замръзва в стената и я руши, и така след 150 години ще ти падне стената.

Коментар

Сена

Нищо няма да помогне ако стената не дишаАз пробвах с ралични неща на едната страна гипс картон от скъпия но пак има влага После сложих пластмасови плоскости На другата страна плочки Взех и влагоуловител събира 2 литра на вечер Преди имахме радятор на терасата и нямаше проблем
              КЛЮЧАРА е тук – https://goo.gl/maps/GvEGbSeq7nk
              Пунто http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/schema7.htm
              http://www.autoinfo24.ru/rukovodstva.../inomarki/fiat

Коментар

Колеги, може ли малко офф. Фибран е марка, а самия материал се казва XPS (Екструдиран полистирен).Само уточнявам за любознателните Без да се заяждам или правя на интересен.
                ФИАТ- Пътят е само формалност
                ТОП Анализатор на Фиат Форум България!!!
                -----------------------------------------------------
                FIAT BRAVA 1,4 12V (LPG) 80---, Powered by nothing (Camshaft - Not replaced)

Коментар

Помещението е всекидневна, която чрез арка е свързана с кухнята, но в нея не се готви, тъй като има остъклена тераса към нея и готварската печка е изнесена там. Не е близо до банята и няма допирни точки с нея. Изцяло северно изложение е. Изолацията на пръв поглед ми изглежда надеждна, 8 см с измазване и влачена мазилка /май така се казваше, ако греша, специалистите да не се сърдят/, но засега няма как да преценя реално надеждността й, надявам се зимата да се усети. Мухълът се появява зад дивана, който е все пак на десетина сантиметра от стената, но най-вече тръгва от ъгъла на тази стена с вътрешната стена, което се явява под климатика и там явно циркулацията на въздуха е лоша. Има 1-2 цветя, колкото за украса

Коментар

Ние бяхме така както ти искаш да правиш, и разположението е много подобно на твоето. Мухал и конденз се появяваха при най-малкото застудяване. После я махнахме и резултата не беше по-различен. Топлихме се на климатици, до по-миналата зима и проблема си беше на лице, докато за тази зима, която мина сега, взехме печка на дърва и климатиците не сме ги ползвали. Резултата - в целия апартамент никакъв мухал, никакъв конденз, приятна атмосфера и ниски сметки за ток. Същото нещо ми казват и хора които, махнаха климатиците и са на локално/централно парно.
                    Fiat Bravo 1.9 TD100

Коментар

Ние се преборихме с мухала така - по най-простия начин - променихме тръбния път, който минава вече зад дивана

Коментар

Вероятно има и значение с какво ще се боядиса и колко се отопляват помещенията. Аз не влагах много пари в скъпи латекси и боядисах с Леко сребърни йони и нямам грам мухъл. В същото време климатиците не ги спирам от ноември до април. Комшиите отгоре имат много мухъл. И аз и те не сме на последен етаж, но не ги знам колко отопляват стаите, изключват ли климатиците и т.н. Цялата кооперация има само 5см външна изолация стиропор.
                        Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)

Коментар

Ами, беше боядисано с термомакс, специално тази външна стена. Наистина, първите две години удържа положението, но после мухълът изби. Сега, като смъкнах няколкото слоя шпакловка, виждам, че отдолу стената си е здрава, мухълът не е вкоренен в мазилката под бетонконтакта. С климатика отоплявам в допустими граници - по-далечната част на помещението в най-студените дни пада докъм 18-19 градуса, но пък тя не е външна, защото има остъклена тераса и там мухъл няма. Там е и термометърът, в най-студената част. В по-топлата част, където е и климатикът, избива мухълът, под него и зад дивана, който е близо до тази външна стена. Предполагам, тук е и с 2-3 градуса по-топло. Гледам, че има и специален, влагоустойчив гипскартон, който е зелен. Може да пробвам с него, но няма да правя конструкция, както препоръчва Оги, защото ще се намали и без това ограниченото пространство зад дивана до стената и пак ще се създадат предпоставки за лоша циркулация на въздуха. А гипскартона допълнително да го шпакловам ли, или директно върху него да боядисвам. Мисля, че все пак може да се наложи един слой лека шпакловка, заради фугите, които ще се получат при разкрояването, но да стигна дотам, засега ми остава още малко да доизкъртя.

Коментар

При мен е шпакловано е Knauf F2 - готова смес, една кофа 8кг ще ти стигне. Може да го шпакловаш с гипс сатен някакъв.Може да провериш и това: http://pestimenergia.bg/thermoshield.htm
                            Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)

Коментар

След като си с външна изолация, вътрешна не ти трябва Зеления гипсокартон се ползва и в бани, влагоустойчив е, тоест ако решиш да изправяш и стени в банята задължително с него Преди време си купих един стенен часовник от Кауфланд с допълнително сложени в него датчици за мерене на температура и влажност на въздуха, или ако имаш уред за мерене на влажност в стаята с мухала го сложи и виж какво ще ти покаже, ако ти покаже висока влажност от това ти идва проблема с мухала, просто трябва да изолираш влажността в стаята, при мен във вътрешна стая /хол/ имам 540л аквариум и влажността в стаята е в нормите, даже лятото уреда показва повече към ниска влажност от колкото висока.Както каза колега по нагоре трябва си проветрение, защото запечатвайки конструкцията отвън ти не и позволяваш да диша и при съвкупност от фактори, напр. висока влажност и мухала си идва сам.Най често и най бързо тоя ефект се вижда по таваните на баните, когато една баня няма добра вентилация, мухала идва много бързо, даже и да няма вентилация след душ като оставиш отворена вратата и всичката влага се разнесе мухал няма да видиш никога
                              punto HGT

Коментар

Working...
                              X