Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Работа в Швеция- заслужава ли си?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Airfan написа:
    Напоследък попътувах в Италия и Англия и смело мога да твърдя, че тези хора са много много много по-усмихнати, по-топли, по-учтиви, по-вежливи, по-гостоприемни от нас. Разходи се днес и виж какви са хората, които срещаш по улиците на Българи - навъсени, намусени, нетолерантни от притисналия ги живот. Митът за гостоприемството и топлината у нас отдавна е само мит.
    От Скандинавия (Дания, Швеция) съм със същите впечатления - навсякъде усмихнати и здрави хора, отзивчиви и за най-малката дреболия, супер учтиви и разбрани и както каза Боби - мееееееега спокойствие цари Никъде никакви нерви, припряност и простащина! Поне за мен - идеално място за живот!

Коментар

Принципно аз никога не бих се съгласил, защото глобално погледнато за мен не си заслужава. Аз винаги съм казвал и пак ще го кажа - отказвам се от новата кола, от керамичните плотове, смартфоните си, от лаптопите и пр. материални "благини" на съвремието в замяна на това да се храня с плодове и зеленчуци, които са хубави и без да са БИО, въобще за всички продукти става въпрос, да се срещам по улицата с усмихнати и приветливи хора, а не със студени и навъсени биороботи - да има както казва народа човещина и топлина.
      Напълно съм съгласен. Само за това се боря. Друго ми не трябва. На 45 годинки съм вече и отдавна гледам на живота по друг начин.Материалностите не ме интересуват. Искам истинското, искам доволни хора с доволни, благи и спокойни физиономии. Искам, когато кажа:"Здравейте" или "Добър ден" на непознат той да ми отвръща със същото и да не се чувства...неловко за това.
      Усмихнати да, но изкуствено. Вежливи да, но изкуствено. Топлина - може би излизаща от някоя немска печка, но като осъзнаеш зад мазната усмивка какви са наивни и неблагородни, това те съсипва.
      BO. Естествено, че усмивката на някой непознат или на някой, който те обслужва в Лондон, Рим, Берлин или другаде е пресилена...но пък аз лично предпочитам с усмивка да ми взимат парите отколкото с намръщена и величествено-отегчителна физиономия заради низ от лични комплекси да ме граби тук в моята/нашата Родината.
      Да, купува си по-нова кола от тук, но тя там се смята за определен жизнен стандарт там, който е на същото ниво като тук. И какво печелиш в крайна сметка - избягал си, за да си на същото ниво, да живееш пак някъде под наем, но да не караш 10 годишен Фиат, а 5 годишно Ауди да речем.
      Има ги такива. Но това са хора, които са още в основата на оная пирамида ( за реализацията ). Зависи, кой какво търси в чужбина и защо бяга от Родината си . Аз лично търся САМО спокойствието, правилата, редът и чистотата в душата и действията. Тук не ги намирам. В противоречие съм със себе си и идеалите си.Иначе и тук съм материално задоволен. Не парадирам с това, карам си ФИАТ, но си позволявам неща, които поне половината с по-скъпите и модернивозила не си позволяват. Въпреки това - тук не съм щастлив. Трябват ми спокойствие и позитивизъм. Тук не ги срещам или, ако ги срещна случайно ги губя много, много бързо, а вече и...безвъзвратно.
      A17DTС/S
      Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !

Коментар

1600EU, храна, квартира. Какво има да му се мисли? Отива работи, живее. Ако тука не го е догепал до "висшия" стандарт на BO - да заминава. Какво ми пука как се усмихва германеца, а и който и да е европеец, като ингилизите ги виждам тук в Калиманци, че наистина са усмихнати и колкото и да ги мори тяхното ежедневие (което не за всички е постлано с рози) все ми отвръщат на моето "Hello" с тяхно такова, но усмихнато. Нека да са лицемерни. Ако аз получа оферта с подобни параметри - си хващам сака с малкото парцалки, които имам, взимам си задника и заминавам. Всичко, което не е българско и родно в момента е за предпочитане. Поне за мен.Да, имам си работа, семейство, що-годе статут, но предпочитам реда, чистотата и най-вече чистите отношения, които ще получа където и да е по света изключая комунистическите републики. Ако бях заварчик на неръждавейка - отдавна да съм забил към Швейцария - за там имам реципрочно на колегата предложение, но само сумата е малко по-висока...П.П. При поетите горепосочени разходи - храна и квартира - остават пари и за "скъпия" алкохол - нима всеки от нас пие по шише уиски на вечер? Аз - не. Пия по 50мл, не защото не мога да си позволя да излокам шишето направо, а защото по малко ми е по-сладко...
        Steliyan's Life!
        FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

jenshen73 написа:
          1600EU, храна, квартира. Какво има да му се мисли? Отива работи, живее. Ако тука не го е догепал до "висшия" стандарт на BO - да заминава. Какво ми пука как се усмихва германеца, а и който и да е европеец, като ингилизите ги виждам тук в Калиманци, че наистина са усмихнати и колкото и да ги мори тяхното ежедневие (което не за всички е постлано с рози) все ми отвръщат на моето "Hello" с тяхно такова, но усмихнато. Нека да са лицемерни. Ако аз получа оферта с подобни параметри - си хващам сака с малкото парцалки, които имам, взимам си задника и заминавам. Всичко, което не е българско и родно в момента е за предпочитане. Поне за мен.Да, имам си работа, семейство, що-годе статут, но предпочитам реда, чистотата и най-вече чистите отношения, които ще получа където и да е по света изключая комунистическите републики. Ако бях заварчик на неръждавейка - отдавна да съм забил към Швейцария - за там имам реципрочно на колегата предложение, но само сумата е малко по-висока...П.П. При поетите горепосочени разходи - храна и квартира - остават пари и за "скъпия" алкохол - нима всеки от нас пие по шише уиски на вечер? Аз - не. Пия по 50мл, не защото не мога да си позволя да излокам шишето направо, а защото по малко ми е по-сладко...
          +1
          Ex. Fiat Marea 1,6-16V,98g.
          Ex.Opel Astra

Коментар

+1 за ntodorov и jenshen73
            The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

+3 и от мен.Писнало ми е от простотия и намусени физиономии, но сърце не ми дава да зарежа семейството и родителите си тук Относно зомбитата - аз си ги поздравявам, пък те нека си мъмрят.
              "Без сърца, сме просто машини"
              Toyota Prius 1.5 Hybrid
              EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI

Коментар

http://www.bulgarians.se/Ето нещо много полезно, което намерих.
                A17DTС/S

Коментар

BO написа:
                  Алтернативно ще кажа за Германия, защото аз от там имам наблюдение...
                  Ти си видял една малка част от едната страна на монетата, си мисля аз. Не е редно така да обобщаваш за едни 60-65 млн. население.Има и немци, с които може да:- изпиеш по една бира след работа без предварителна уговорка- уговориш за посещение на изложение от петък за събота- уговориш разходка из автокъщи в околността и т.н.А това, че твоите български приятели са "сноби" си е изцяло техен проблем. Има българи, които се срещат и се наслаждават на срещите си. Че даже си позволяват да се срещат и с хора от Италия, Индия, Испания, Чили, Румъния, Канада, Филипините и т.н. Не ги интересува каква марка автомобил притежават, защото при нужда използват самолети и/или автомобили под наем.П.П.1: В Германия ако човек иска да изпъкне над останалите си купува кола от две други марки, а не Ауди - мнение на петдесетина подпийнали немци.П.П.2: Това с "бягането" не е ли стар комунистически израз? В западния свят преместването от една държава в друга е нещо нормално от много години.П.П.3: Ако 80 000^/година са ти достатъчни - добре дошъл. Но трябва да знаеш, че тук с далаверите е много по-трудно.По темата: 1600^ (не е ясно бруто или нето) + жилище + храна (+ автомобил, доколкото мога да предположа) е предложение, което не се отхвърля с лека ръка. Особено ако няма нещо силно, което да те задържа в България, то си заслужава да се опита. Най-малкото ще натрупаш опит и ще придобиеш едно друго усещане за света.
                  Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.

Коментар

Stefanaki написа:
                    BO написа:
                    Ти си видял една малка част от едната страна на монетата, си мисля аз. Не е редно така да обобщаваш за едни 60-65 млн. население.Има и немци, с които може да:- изпиеш по една бира след работа без предварителна уговорка- уговориш за посещение на изложение от петък за събота- уговориш разходка из автокъщи в околността и т.н.А това, че твоите български приятели са "сноби" си е изцяло техен проблем. Има българи, които се срещат и се наслаждават на срещите си. Че даже си позволяват да се срещат и с хора от Италия, Индия, Испания, Чили, Румъния, Канада, Филипините и т.н. Не ги интересува каква марка автомобил притежават, защото при нужда използват самолети и/или автомобили под наем.П.П.1: В Германия ако човек иска да изпъкне над останалите си купува кола от две други марки, а не Ауди - мнение на петдесетина подпийнали немци.П.П.2: Това с "бягането" не е ли стар комунистически израз? В западния свят преместването от една държава в друга е нещо нормално от много години.П.П.3: Ако 80 000^/година са ти достатъчни - добре дошъл. Но трябва да знаеш, че тук с далаверите е много по-трудно.По темата: 1600^ (не е ясно бруто или нето) + жилище + храна (+ автомобил, доколкото мога да предположа) е предложение, което не се отхвърля с лека ръка. Особено ако няма нещо силно, което да те задържа в България, то си заслужава да се опита. Най-малкото ще натрупаш опит и ще придобиеш едно друго усещане за света.
                    Мнение на място.

Коментар

И пак по темата и точно насочено към питащия.Действай. Млад си. Сега е момента.Аз от 20 години поглеждам отвъд границите на татковината ни и освен, като турист така и не се "престраших" да ги напусна.Все вярвах в бъдещето и все се надявах, че нещата ще се оправят. Вярвах и на поколенията след нас, че ще иматволя да се борят за свободен и достоен живот. Лъгал съм се. Времето ми неусетно излетя. В надеждите си загубих много и най-вечемладостта си. Разбери ме правилно. Не годините сега ми пречат, напротив - дори се усещам по-силен, по-смел и по-зрял... Пречи ми нещо друго.Моята отлитаща младост респективно докара старостта на близките ми. Родителите ми остаряват. Моите и тези на съпругата ми. Вече имамеморалното задължение към тях. Грижите ни, физически и то, вече се насочват към тях. Това ни спира в момента. Загубихме се във времето и в лутането си.Ако бях по-смел, по-решителен и поне малко песимист преди 15-20 години все си мисля, че сега съм можел да "спечеля" и по-заслужен живот за родителите ни ( моите и тези на съпругата ми) и най-вече ясно бъдеще за децата ми, но за съжаление не тук... а навън. В момента съм в капан, в който материалната ми удовлетвореност е на ниво "спечелена битка" с физическото ни оцеляване (на мен и семейството ми) или поне "спечелена" за в близко бъдеще. Капан, заради който усещам, че развитието на ценностите в душата ми са достигнали предела си тук в Родината и освен да се "съгласявам" и настройвам според заобикалящите ни простащина, абсурди, посредственост и нещастия нелепи, друг избор и алтернатива за себе си нямам.Сега септември месец ще изведем щерка си в странство. В оная част на света, където всички я наричат истинската Европа. Ей така за да види, за да сравни и, ако усети разликите - да се бори за там в последствие. Ще бъда зад нея с цялото си, сърце, душа и финанси за да и помогна и да я... спася. А аз най-вероятно отново ще си остана същия объркан родолюбец и мечтател, само, че с доволството, че съм спасил част от себе си...пък колкото и да ми е тъжно и мъчно за моята плът и кръв тогава...Те така ги виждам аз нещата от висините на моите 45 годинки, половината от, които минаха в пропиляна младост и вечни надежди и мечти.
                      A17DTС/S

Коментар

Аз съм съгласен също с мнението на Стефанаки.Още повече той самият живее в чужбина и има поглед от "другата страна" като жител.Обаче не разбрах откъде ги сметна тези 80 000 евра за година ? На колегата му дават 19 000 евра...
                        == Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp

На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)

Коментар

Stefanaki написа:
                          BO написа:
                          Това е твоето мнение, което го уважавам.Както и не изключвам факта, че има и такива хора, които казваш. Не съм обобщил, че всички са такива и това е.Свят шарен.Бягането си е бягане. Повечето от България така го възприемат. Ние сме в източния свят и така се изказваме. Ако не вярваш, то върни се дори в тази тема и само виж колко хора го възприемат като "бягане" и колко го възприемат като преместване, както се мъчиш да се изкажеш.И точно защото "бягат", защото нямат реализация тук, то като направят някакво невиждано за България "чудо" и си вземат някаква по-нова количка, то самочувствието се вдига многократно и забравят къде са били. Между впрочем още са и на същото интелектуално ниво реално. Защото малка част от тези хора постигат нещо по-различно от това да работят на някаква нископлатена до нормално (рядко) платена за региона работа.Пак да подчертая - не говоря обобщаващо, че всички са такива, а по-голямата част са такива. И като дойде в България - оле, стой та гледай какво става.Между другото всичките ми познати, които са напуснали България е точно за това - да избягат. Никой не е бил материално добре и никой не е бил с високоплатена и престижна професия тук, а да търсят просто по-добър начин на живот, а не водени единствено от желанието да могат да си купят нещо повече там.Никой не се е преместил просто да живее извън България просто ей така, ако тук си е добре и има необходимите жизнен статус в обществото.Хайде да си говорим реално, че огромна част от нашето население, което е мигрирало, са от малцинствата. Голяма част от тези хора просто нищо не ги задържа тук. За тях е все тая дали ще е тук или там. Имат 2 ризи на гърба си и дали ще тръгне и ще се върне пак обратно, то нищо няма да загубят.
                          A20DTH ЖТД ама не баш
                          1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                          Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

ntodorov написа:
                            В момента съм в капан, в който материалната ми удовлетвореност е на ниво "спечелена битка" с физическото ни оцеляване (на мен и семейството ми) или поне "спечелена" за в близко бъдеще. Капан, заради който усещам, че развитието на ценностите в душата ми са достигнали предела си тук в Родината и освен да се "съгласявам" и настройвам според заобикалящите ни простащина, абсурди, посредственост и нещастия нелепи, друг избор и алтернатива за себе си нямам.
                            Тъжно... все едно чувам собствените си разсъждения.. макар, че съм с 13-год по-млад, ми се наложи от рано да помъдрея Справям се финансово, само защото за момента в сферата в която работя има пари... и защото в царството на слепите и едноокия е цар (тъжно но факт)! Някак усещам как губя мотивация за развитие, не само заради липса на адекватен финансов стимул, а и точно заради тоталното безхаберие и посредственост на хората намесени в целия процес на работа. Понякога си се кефя на това, което съм научил и доразвил.. и в следващия момент осъзнавам, че няма кой да го оцени - нито като качество, нито като заплащане.. и все пак понякога стават чудеса
                            Fiat Croma 1.9 16v Mjet автомат

Коментар

Слав написа:
                              Аз съм съгласен също с мнението на Стефанаки.Още повече той самият живее в чужбина и има поглед от "другата страна" като жител.Обаче не разбрах откъде ги сметна тези 80 000 евра за година ? На колегата му дават 19 000 евра...
                              Много се изместваме от основната тема, но тези 80 000^/година бяха в отговор на
                              ВО написа:
                              Бих живял там само, ако ми предложат достатъчно добро възнаграждение. Говоря не да преживявам, а наистина да си заслужава.
                              и въобще нямат връзка с условията предложени на колегата в Швеция. Даже съм допуснал правописна грешка. Има преложения за работа в IT сектора в Германия със заплащане от 90 000^/година + бонуси. Даже не изискват и немски език. Английският е напълно достатъчен. При необходимост бих постнал и конкретни предложения за работа.И още няколко въпроса към ВО: Кои професии за теб са престижни? Какво означава за теб високоплатена работа (каква заплата)? Какво за теб означава "човек материално да е добре"? Какво за теб е "необходимите жизнен статус в обществото"?
                              Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.

Коментар

BO написа:
                                Хайде да си говорим реално, че огромна част от нашето население, което е мигрирало, са от малцинствата. Голяма част от тези хора просто нищо не ги задържа тук. За тях е все тая дали ще е тук или там. Имат 2 ризи на гърба си и дали ще тръгне и ще се върне пак обратно, то нищо няма да загубят.
                                Аз нямам никаква представа дали това е така. Но ако е така, то това е добре за България - по-малко изплащани соц. помощи. Единсвено мога да твърдя, че според официалната немска статискика в Германия пребивават 145 000 човека с български документи.Ако се вярва на неофициалната българската статистика - над 3млн. българи са извън пределите на страната. Кой колко ризи има на гърба си, с каква кола се придвижва и т.н. според мен е въпрос на личен избор (и избиване на комплекси).

Коментар

Working...
                                X