Напоследък попътувах в Италия и Англия и смело мога да твърдя, че тези хора са много много много по-усмихнати, по-топли, по-учтиви, по-вежливи, по-гостоприемни от нас. Разходи се днес и виж какви са хората, които срещаш по улиците на Българи - навъсени, намусени, нетолерантни от притисналия ги живот. Митът за гостоприемството и топлината у нас отдавна е само мит.
От Скандинавия (Дания, Швеция) съм със същите впечатления - навсякъде усмихнати и здрави хора, отзивчиви и за най-малката дреболия, супер учтиви и разбрани и както каза Боби - мееееееега спокойствие цари Никъде никакви нерви, припряност и простащина! Поне за мен - идеално място за живот!
Принципно аз никога не бих се съгласил, защото глобално погледнато за мен не си заслужава. Аз винаги съм казвал и пак ще го кажа - отказвам се от новата кола, от керамичните плотове, смартфоните си, от лаптопите и пр. материални "благини" на съвремието в замяна на това да се храня с плодове и зеленчуци, които са хубави и без да са БИО, въобще за всички продукти става въпрос, да се срещам по улицата с усмихнати и приветливи хора, а не със студени и навъсени биороботи - да има както казва народа човещина и топлина.
Напълно съм съгласен. Само за това се боря. Друго ми не трябва. На 45 годинки съм вече и отдавна гледам на живота по друг начин.Материалностите не ме интересуват. Искам истинското, искам доволни хора с доволни, благи и спокойни физиономии. Искам, когато кажа:"Здравейте" или "Добър ден" на непознат той да ми отвръща със същото и да не се чувства...неловко за това.
Усмихнати да, но изкуствено. Вежливи да, но изкуствено. Топлина - може би излизаща от някоя немска печка, но като осъзнаеш зад мазната усмивка какви са наивни и неблагородни, това те съсипва.
BO. Естествено, че усмивката на някой непознат или на някой, който те обслужва в Лондон, Рим, Берлин или другаде е пресилена...но пък аз лично предпочитам с усмивка да ми взимат парите отколкото с намръщена и величествено-отегчителна физиономия заради низ от лични комплекси да ме граби тук в моята/нашата Родината.
Да, купува си по-нова кола от тук, но тя там се смята за определен жизнен стандарт там, който е на същото ниво като тук. И какво печелиш в крайна сметка - избягал си, за да си на същото ниво, да живееш пак някъде под наем, но да не караш 10 годишен Фиат, а 5 годишно Ауди да речем.
Има ги такива. Но това са хора, които са още в основата на оная пирамида ( за реализацията ). Зависи, кой какво търси в чужбина и защо бяга от Родината си . Аз лично търся САМО спокойствието, правилата, редът и чистотата в душата и действията. Тук не ги намирам. В противоречие съм със себе си и идеалите си.Иначе и тук съм материално задоволен. Не парадирам с това, карам си ФИАТ, но си позволявам неща, които поне половината с по-скъпите и модернивозила не си позволяват. Въпреки това - тук не съм щастлив. Трябват ми спокойствие и позитивизъм. Тук не ги срещам или, ако ги срещна случайно ги губя много, много бързо, а вече и...безвъзвратно.
A17DTС/S
Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !
1600EU, храна, квартира. Какво има да му се мисли? Отива работи, живее. Ако тука не го е догепал до "висшия" стандарт на BO - да заминава. Какво ми пука как се усмихва германеца, а и който и да е европеец, като ингилизите ги виждам тук в Калиманци, че наистина са усмихнати и колкото и да ги мори тяхното ежедневие (което не за всички е постлано с рози) все ми отвръщат на моето "Hello" с тяхно такова, но усмихнато. Нека да са лицемерни. Ако аз получа оферта с подобни параметри - си хващам сака с малкото парцалки, които имам, взимам си задника и заминавам. Всичко, което не е българско и родно в момента е за предпочитане. Поне за мен.Да, имам си работа, семейство, що-годе статут, но предпочитам реда, чистотата и най-вече чистите отношения, които ще получа където и да е по света изключая комунистическите републики. Ако бях заварчик на неръждавейка - отдавна да съм забил към Швейцария - за там имам реципрочно на колегата предложение, но само сумата е малко по-висока...П.П. При поетите горепосочени разходи - храна и квартира - остават пари и за "скъпия" алкохол - нима всеки от нас пие по шише уиски на вечер? Аз - не. Пия по 50мл, не защото не мога да си позволя да излокам шишето направо, а защото по малко ми е по-сладко...
1600EU, храна, квартира. Какво има да му се мисли? Отива работи, живее. Ако тука не го е догепал до "висшия" стандарт на BO - да заминава. Какво ми пука как се усмихва германеца, а и който и да е европеец, като ингилизите ги виждам тук в Калиманци, че наистина са усмихнати и колкото и да ги мори тяхното ежедневие (което не за всички е постлано с рози) все ми отвръщат на моето "Hello" с тяхно такова, но усмихнато. Нека да са лицемерни. Ако аз получа оферта с подобни параметри - си хващам сака с малкото парцалки, които имам, взимам си задника и заминавам. Всичко, което не е българско и родно в момента е за предпочитане. Поне за мен.Да, имам си работа, семейство, що-годе статут, но предпочитам реда, чистотата и най-вече чистите отношения, които ще получа където и да е по света изключая комунистическите републики. Ако бях заварчик на неръждавейка - отдавна да съм забил към Швейцария - за там имам реципрочно на колегата предложение, но само сумата е малко по-висока...П.П. При поетите горепосочени разходи - храна и квартира - остават пари и за "скъпия" алкохол - нима всеки от нас пие по шише уиски на вечер? Аз - не. Пия по 50мл, не защото не мога да си позволя да излокам шишето направо, а защото по малко ми е по-сладко...
+3 и от мен.Писнало ми е от простотия и намусени физиономии, но сърце не ми дава да зарежа семейството и родителите си тук Относно зомбитата - аз си ги поздравявам, пък те нека си мъмрят.
"Без сърца, сме просто машини"
Toyota Prius 1.5 Hybrid
EХ- Brava 1.6, Marea 1.9 JTD, Multipla 1.6 Bipower, Jeep Grand Cherokee ZJ 5.2 V8, Peugeot 407 SW 2.0 HDI, Mitsubishi Pajero 2.8 TDI
Алтернативно ще кажа за Германия, защото аз от там имам наблюдение...
Ти си видял една малка част от едната страна на монетата, си мисля аз. Не е редно така да обобщаваш за едни 60-65 млн. население.Има и немци, с които може да:- изпиеш по една бира след работа без предварителна уговорка- уговориш за посещение на изложение от петък за събота- уговориш разходка из автокъщи в околността и т.н.А това, че твоите български приятели са "сноби" си е изцяло техен проблем. Има българи, които се срещат и се наслаждават на срещите си. Че даже си позволяват да се срещат и с хора от Италия, Индия, Испания, Чили, Румъния, Канада, Филипините и т.н. Не ги интересува каква марка автомобил притежават, защото при нужда използват самолети и/или автомобили под наем.П.П.1: В Германия ако човек иска да изпъкне над останалите си купува кола от две други марки, а не Ауди - мнение на петдесетина подпийнали немци.П.П.2: Това с "бягането" не е ли стар комунистически израз? В западния свят преместването от една държава в друга е нещо нормално от много години.П.П.3: Ако 80 000^/година са ти достатъчни - добре дошъл. Но трябва да знаеш, че тук с далаверите е много по-трудно.По темата: 1600^ (не е ясно бруто или нето) + жилище + храна (+ автомобил, доколкото мога да предположа) е предложение, което не се отхвърля с лека ръка. Особено ако няма нещо силно, което да те задържа в България, то си заслужава да се опита. Най-малкото ще натрупаш опит и ще придобиеш едно друго усещане за света.
Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.
Ти си видял една малка част от едната страна на монетата, си мисля аз. Не е редно така да обобщаваш за едни 60-65 млн. население.Има и немци, с които може да:- изпиеш по една бира след работа без предварителна уговорка- уговориш за посещение на изложение от петък за събота- уговориш разходка из автокъщи в околността и т.н.А това, че твоите български приятели са "сноби" си е изцяло техен проблем. Има българи, които се срещат и се наслаждават на срещите си. Че даже си позволяват да се срещат и с хора от Италия, Индия, Испания, Чили, Румъния, Канада, Филипините и т.н. Не ги интересува каква марка автомобил притежават, защото при нужда използват самолети и/или автомобили под наем.П.П.1: В Германия ако човек иска да изпъкне над останалите си купува кола от две други марки, а не Ауди - мнение на петдесетина подпийнали немци.П.П.2: Това с "бягането" не е ли стар комунистически израз? В западния свят преместването от една държава в друга е нещо нормално от много години.П.П.3: Ако 80 000^/година са ти достатъчни - добре дошъл. Но трябва да знаеш, че тук с далаверите е много по-трудно.По темата: 1600^ (не е ясно бруто или нето) + жилище + храна (+ автомобил, доколкото мога да предположа) е предложение, което не се отхвърля с лека ръка. Особено ако няма нещо силно, което да те задържа в България, то си заслужава да се опита. Най-малкото ще натрупаш опит и ще придобиеш едно друго усещане за света.
И пак по темата и точно насочено към питащия.Действай. Млад си. Сега е момента.Аз от 20 години поглеждам отвъд границите на татковината ни и освен, като турист така и не се "престраших" да ги напусна.Все вярвах в бъдещето и все се надявах, че нещата ще се оправят. Вярвах и на поколенията след нас, че ще иматволя да се борят за свободен и достоен живот. Лъгал съм се. Времето ми неусетно излетя. В надеждите си загубих много и най-вечемладостта си. Разбери ме правилно. Не годините сега ми пречат, напротив - дори се усещам по-силен, по-смел и по-зрял... Пречи ми нещо друго.Моята отлитаща младост респективно докара старостта на близките ми. Родителите ми остаряват. Моите и тези на съпругата ми. Вече имамеморалното задължение към тях. Грижите ни, физически и то, вече се насочват към тях. Това ни спира в момента. Загубихме се във времето и в лутането си.Ако бях по-смел, по-решителен и поне малко песимист преди 15-20 години все си мисля, че сега съм можел да "спечеля" и по-заслужен живот за родителите ни ( моите и тези на съпругата ми) и най-вече ясно бъдеще за децата ми, но за съжаление не тук... а навън. В момента съм в капан, в който материалната ми удовлетвореност е на ниво "спечелена битка" с физическото ни оцеляване (на мен и семейството ми) или поне "спечелена" за в близко бъдеще. Капан, заради който усещам, че развитието на ценностите в душата ми са достигнали предела си тук в Родината и освен да се "съгласявам" и настройвам според заобикалящите ни простащина, абсурди, посредственост и нещастия нелепи, друг избор и алтернатива за себе си нямам.Сега септември месец ще изведем щерка си в странство. В оная част на света, където всички я наричат истинската Европа. Ей така за да види, за да сравни и, ако усети разликите - да се бори за там в последствие. Ще бъда зад нея с цялото си, сърце, душа и финанси за да и помогна и да я... спася. А аз най-вероятно отново ще си остана същия объркан родолюбец и мечтател, само, че с доволството, че съм спасил част от себе си...пък колкото и да ми е тъжно и мъчно за моята плът и кръв тогава...Те така ги виждам аз нещата от висините на моите 45 годинки, половината от, които минаха в пропиляна младост и вечни надежди и мечти.
A17DTС/S
Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !
Аз съм съгласен също с мнението на Стефанаки.Още повече той самият живее в чужбина и има поглед от "другата страна" като жител.Обаче не разбрах откъде ги сметна тези 80 000 евра за година ? На колегата му дават 19 000 евра...
== Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp
На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)
Това е твоето мнение, което го уважавам.Както и не изключвам факта, че има и такива хора, които казваш. Не съм обобщил, че всички са такива и това е.Свят шарен.Бягането си е бягане. Повечето от България така го възприемат. Ние сме в източния свят и така се изказваме. Ако не вярваш, то върни се дори в тази тема и само виж колко хора го възприемат като "бягане" и колко го възприемат като преместване, както се мъчиш да се изкажеш.И точно защото "бягат", защото нямат реализация тук, то като направят някакво невиждано за България "чудо" и си вземат някаква по-нова количка, то самочувствието се вдига многократно и забравят къде са били. Между впрочем още са и на същото интелектуално ниво реално. Защото малка част от тези хора постигат нещо по-различно от това да работят на някаква нископлатена до нормално (рядко) платена за региона работа.Пак да подчертая - не говоря обобщаващо, че всички са такива, а по-голямата част са такива. И като дойде в България - оле, стой та гледай какво става.Между другото всичките ми познати, които са напуснали България е точно за това - да избягат. Никой не е бил материално добре и никой не е бил с високоплатена и престижна професия тук, а да търсят просто по-добър начин на живот, а не водени единствено от желанието да могат да си купят нещо повече там.Никой не се е преместил просто да живее извън България просто ей така, ако тук си е добре и има необходимите жизнен статус в обществото.Хайде да си говорим реално, че огромна част от нашето население, което е мигрирало, са от малцинствата. Голяма част от тези хора просто нищо не ги задържа тук. За тях е все тая дали ще е тук или там. Имат 2 ризи на гърба си и дали ще тръгне и ще се върне пак обратно, то нищо няма да загубят.
В момента съм в капан, в който материалната ми удовлетвореност е на ниво "спечелена битка" с физическото ни оцеляване (на мен и семейството ми) или поне "спечелена" за в близко бъдеще. Капан, заради който усещам, че развитието на ценностите в душата ми са достигнали предела си тук в Родината и освен да се "съгласявам" и настройвам според заобикалящите ни простащина, абсурди, посредственост и нещастия нелепи, друг избор и алтернатива за себе си нямам.
Тъжно... все едно чувам собствените си разсъждения.. макар, че съм с 13-год по-млад, ми се наложи от рано да помъдрея Справям се финансово, само защото за момента в сферата в която работя има пари... и защото в царството на слепите и едноокия е цар (тъжно но факт)! Някак усещам как губя мотивация за развитие, не само заради липса на адекватен финансов стимул, а и точно заради тоталното безхаберие и посредственост на хората намесени в целия процес на работа. Понякога си се кефя на това, което съм научил и доразвил.. и в следващия момент осъзнавам, че няма кой да го оцени - нито като качество, нито като заплащане.. и все пак понякога стават чудеса
Аз съм съгласен също с мнението на Стефанаки.Още повече той самият живее в чужбина и има поглед от "другата страна" като жител.Обаче не разбрах откъде ги сметна тези 80 000 евра за година ? На колегата му дават 19 000 евра...
Много се изместваме от основната тема, но тези 80 000^/година бяха в отговор на
ВО написа:
Бих живял там само, ако ми предложат достатъчно добро възнаграждение. Говоря не да преживявам, а наистина да си заслужава.
и въобще нямат връзка с условията предложени на колегата в Швеция. Даже съм допуснал правописна грешка. Има преложения за работа в IT сектора в Германия със заплащане от 90 000^/година + бонуси. Даже не изискват и немски език. Английският е напълно достатъчен. При необходимост бих постнал и конкретни предложения за работа.И още няколко въпроса към ВО: Кои професии за теб са престижни? Какво означава за теб високоплатена работа (каква заплата)? Какво за теб означава "човек материално да е добре"? Какво за теб е "необходимите жизнен статус в обществото"?
Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.
Хайде да си говорим реално, че огромна част от нашето население, което е мигрирало, са от малцинствата. Голяма част от тези хора просто нищо не ги задържа тук. За тях е все тая дали ще е тук или там. Имат 2 ризи на гърба си и дали ще тръгне и ще се върне пак обратно, то нищо няма да загубят.
Аз нямам никаква представа дали това е така. Но ако е така, то това е добре за България - по-малко изплащани соц. помощи. Единсвено мога да твърдя, че според официалната немска статискика в Германия пребивават 145 000 човека с български документи.Ако се вярва на неофициалната българската статистика - над 3млн. българи са извън пределите на страната. Кой колко ризи има на гърба си, с каква кола се придвижва и т.н. според мен е въпрос на личен избор (и избиване на комплекси).
Коментар