knososs написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Колко надценка си слагат бензиностанциите
Collapse
X
-
Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...
-
johnfound написа:knososs написа:На това горе, му се казва миш-маш. Сериозна бъркотия си забъркал, колега и си я докарал до никъде. Чул си нещо, но то така ли е или не е и ти сам не знаеш...Препоръчвам ти, повече никога да не се изказваш на тема икономика, продажби, надценки, себестойност и др. подобни, защото приличаш на Бойко Борисов!!!Yavor написа:knososs написа:На това горе, му се казва миш-маш. Сериозна бъркотия си забъркал, колега и си я докарал до никъде. Чул си нещо, но то така ли е или не е и ти сам не знаеш...Препоръчвам ти, повече никога да не се изказваш на тема икономика, продажби, надценки, себестойност и др. подобни, защото приличаш на Бойко Борисов!!!Иначе, аз се чудя на колегата - в магазините по левче има крушки по 1-2 лв. Карам с такива от години - светят по видимо същият начин, и вероятно за мой късмет - достатъчно дълго...произведени на същото място, където вероятно и Нарва - в Китай и Тайван.Купи си 10-на и реши проблема за тази година и това е.
Коментар
-
knososs написа:Но поназнайвам туй-онуй, за да мога да ти препоръчам да НЕ говориш никога на тези теми, защото си толкова далеч от тях, колкото и от Бойко Борисов.Fiat Ritmo 105TC
1600cc 105к.с.
Коментар
-
knososs написа:johnfound написа:knososs написа:На това горе, му се казва миш-маш. Сериозна бъркотия си забъркал, колега и си я докарал до никъде. Чул си нещо, но то така ли е или не е и ти сам не знаеш...Препоръчвам ти, повече никога да не се изказваш на тема икономика, продажби, надценки, себестойност и др. подобни, защото приличаш на Бойко Борисов!!!Yavor написа:knososs написа:На това горе, му се казва миш-маш. Сериозна бъркотия си забъркал, колега и си я докарал до никъде. Чул си нещо, но то така ли е или не е и ти сам не знаеш...Препоръчвам ти, повече никога да не се изказваш на тема икономика, продажби, надценки, себестойност и др. подобни, защото приличаш на Бойко Борисов!!!Иначе, аз се чудя на колегата - в магазините по левче има крушки по 1-2 лв. Карам с такива от години - светят по видимо същият начин, и вероятно за мой късмет - достатъчно дълго...произведени на същото място, където вероятно и Нарва - в Китай и Тайван.Купи си 10-на и реши проблема за тази година и това е.EX...Fiat Marea JTD 150+ Сега Опел Вектра 1.6 16в и Мазда Трибют 2.0 бензин/газ
Коментар
-
knososs написа:johnfound написа:Обяснявам, за тези които още не са включили:Подобна ситуация с ценообразуването е нормална, очаквана и желана при пазарната икономика. Оплакването на u_bo щеше да е нормално и очаквано при социализма, когато съществуваше понятие "себестойност" и стоките се продаваха на цени според това колко струва да се произведат или доставят. (Дори повече, въпросните бензинджии, посмели да вдигнат цените, можеше да бъдат уволнени и дори съдени). В пазарната икономика, цената се определя от критериите за максимална печалба, а надценки от 100..200..300% са нещо съвършено нормално. (Впрочем, там където цените са по-ниски, критериите пак са за максимална печалба, просто там пазарът е друг и максималната печалба се постига при друга надценка).Така че, това е което искахме (изобщо народа) като скачахме по площадите - свобода, демокрация и пазарна икономика. Няма какво да мрънкате. :P
Коментар
-
Painfall написа:knososs написа:johnfound написа:Обяснявам, за тези които още не са включили:Подобна ситуация с ценообразуването е нормална, очаквана и желана при пазарната икономика. Оплакването на u_bo щеше да е нормално и очаквано при социализма, когато съществуваше понятие "себестойност" и стоките се продаваха на цени според това колко струва да се произведат или доставят. (Дори повече, въпросните бензинджии, посмели да вдигнат цените, можеше да бъдат уволнени и дори съдени). В пазарната икономика, цената се определя от критериите за максимална печалба, а надценки от 100..200..300% са нещо съвършено нормално. (Впрочем, там където цените са по-ниски, критериите пак са за максимална печалба, просто там пазарът е друг и максималната печалба се постига при друга надценка).Така че, това е което искахме (изобщо народа) като скачахме по площадите - свобода, демокрация и пазарна икономика. Няма какво да мрънкате. :P
Коментар
-
Да започнем с това - кой търговец и според коя икономика НЕ СЕ търси и цели максимална изгода и печалба и защо? Иначе, малко бъркаш някои понятия. "ограбен" не е правилната дума, понеже никой не е ограбил никой. Никой не е длъжен да купува от тук или от там. Точно това е и принципа на свободната конкуренция. Това, че човекът не е имал възможност да закупи крушката от друго място, на по-ниска цена, не го прави ограбен. Да, естествено, че крушката не струва 10лв. Не си ли запознат с правилото, че когато не можеш да чакаш - плащаш? Последното ти изречение обяснява абсолютно всичко. Това е пазарната икономика, всеки продава за колкото и на който може да продаде. Да вземем за пример същата тази крушка(или подобна) взета да речем през ebay и възможността да чакаш или не. Ако я поръчаш от Англия тя ще е 3лв(образно казано), а ако я поръчаш от Китай ще е 2лв, разликата е, че ще я чакаш от Англия 10 дни, а от Китай - 20. Това по твоята логика значи, че ако поръчам крушката от Англия съм ограбен? В крайна сметка тая същата крушка струва примерно 50ст. Защо пък ще се "възмущаваш" за подобно нещо? В края на краищата, като не смяташ за правилно да даваш 10лв за крушка - ми не ги давай, заключи колата изчакай да дойде следващия ден и иди да си я купиш не от бензиностанция, където е 10лв, а от магазин където е 2-3-5 или 8, няма значение. Както предполагам знаеш, всяка спешна услуга или покупка се заплаща, като това е собствен избор.
Коментар
-
Всяка стока струва точно толкова, за колкото можеш да я продадеш.Щом колегата си е купил крушката - значи тя толкова струва. Щом крушката се купува на тази цена - продавача дори би могъл да вдигне цената.В пазарна икономика живеем - забравете комунизЪма.Кой Ви обеща справидливост на този свят?VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
Нека Силата на бъде с Нас...
Коментар
-
knososs написа:Това, че ме питате защо не е правилно е много хубав лакмус.С кое си съгласен ти? С това, че по времето на социализма съществуваше понятие себестойност, че нещата са се продавали за толкова, колкото струва да се произведат? Или случайно си съгласен, че сега вече себестойността е отживелица, а ценообразуването в пазарната икономика цели максимум печалба и бензиностанция в София е разбрала колко е максимума печалба от крушка Нарва Н7!? Няма да питам, дали знаеш и критериите за максимална печалба, които е засегнал колегата в анализа си. Подобни нахвърляни съждения, напомнят чистенето на котката чрез опашката и! Човека е ограбен, като са му взели 10лв за крушка, която струва много по-малко. И се възмущава с право. Защото, това не е цената на тази крушка и никога няма да бъде. Толкова пари са му взели, за да може да я вземе от там, в този час - нищо повече.
Коментар
-
Реалната цена е тази, която някой е готов да плати.Ти готов ли си да платиш тази цена, за тази крушка?? Ето за това е обир. Обират го, както обират всички с уеднаквените си цени на горивата - и те ли са реални продажни цени? За това, аз му предлагам решение. По мойте сметки е 1.65. За толкова пари имам същите крушки във фара си, които светят и виждам отлично. Имам още 5 в багажника и не помня от кога не съм сменял. Колко да струва?А някой му разказва, как толкова струвала крушката. Не струва.
Коментар
-
kiro_of_the_day написа:Всяка стока струва точно толкова, за колкото можеш да я продадеш.Щом колегата си е купил крушката - значи тя толкова струва. Щом крушката се купува на тази цена - продавача дори би могъл да вдигне цената.В пазарна икономика живеем - забравете комунизЪма.Кой Ви обеща справидливост на този свят?Кара FIAT BRAVO 1,8/16V GT99. ГИ ФОБОС
(\\\)[___////___](\\\) R.I.P. моя любов.
Алфа 147 1.9 mjtd няква дукати история. Абсолютен саждо-генератор.
Коментар
-
knososs написа:Реалната цена е тази, която някой е готов да плати.Ти готов ли си да платиш тази цена, за тази крушка?? Ето за това е обир. Обират го, както обират всички с уеднаквените си цени на горивата - и те ли са реални продажни цени? За това, аз му предлагам решение. По мойте сметки е 1.65. За толкова пари имам същите крушки във фара си, които светят и виждам отлично. Имам още 5 в багажника и не помня от кога не съм сменял. Колко да струва?А някой му разказва, как толкова струвала крушката. Не струва.
Коментар
-
knososs написа:Ти готов ли си да платиш тази цена, за тази крушка?? Ето за това е обир. Обират го, както обират всички с уеднаквените си цени на горивата - и те ли са реални продажни цени?Fiat Ritmo 105TC
1600cc 105к.с.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар