Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Колко надценка си слагат бензиностанциите

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

knososs написа:
    На това горе, му се казва миш-маш. Сериозна бъркотия си забъркал, колега и си я докарал до никъде. Чул си нещо, но то така ли е или не е и ти сам не знаеш...Препоръчвам ти, повече никога да не се изказваш на тема икономика, продажби, надценки, себестойност и др. подобни, защото приличаш на Бойко Борисов!!!Иначе, аз се чудя на колегата - в магазините по левче има крушки по 1-2 лв. Карам с такива от години - светят по видимо същият начин, и вероятно за мой късмет - достатъчно дълго...произведени на същото място, където вероятно и Нарва - в Китай и Тайван.Купи си 10-на и реши проблема за тази година и това е.
    Колега, извинявай ама щом крушките от левчето за тебе светят прекрасно, предлагам ти да не се изказваш - очевидно критерия ти е много нисък...Няма нищо, ама нищо общо между крушките в левчето и тези на средна ръка марките като Нарва, да не говорим за Филипс и Осрам. Единственото обшо е формата и това че имат нажежаема жичка....
    Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
    Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
    ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Коментар

johnfound написа:
      knososs написа:
      На това горе, му се казва миш-маш. Сериозна бъркотия си забъркал, колега и си я докарал до никъде. Чул си нещо, но то така ли е или не е и ти сам не знаеш...Препоръчвам ти, повече никога да не се изказваш на тема икономика, продажби, надценки, себестойност и др. подобни, защото приличаш на Бойко Борисов!!!
      Бре, бре, дойде експерта по икономика и ми даде препоръки и ценни указания. Вероятно колега работите като преподавател по икономика? Кое в моето некадърно творение подразни вашия остър като бръснач ум? И въобще, защо "като" Бойко Борисов. Това е Интернет, може да съм Бойко Борисов.
      Yavor написа:
      knososs написа:
      На това горе, му се казва миш-маш. Сериозна бъркотия си забъркал, колега и си я докарал до никъде. Чул си нещо, но то така ли е или не е и ти сам не знаеш...Препоръчвам ти, повече никога да не се изказваш на тема икономика, продажби, надценки, себестойност и др. подобни, защото приличаш на Бойко Борисов!!!Иначе, аз се чудя на колегата - в магазините по левче има крушки по 1-2 лв. Карам с такива от години - светят по видимо същият начин, и вероятно за мой късмет - достатъчно дълго...произведени на същото място, където вероятно и Нарва - в Китай и Тайван.Купи си 10-на и реши проблема за тази година и това е.
      Колега, извинявай ама щом крушките от левчето за тебе светят прекрасно, предлагам ти да не се изказваш - очевидно критерия ти е много нисък...Няма нищо, ама нищо общо между крушките в левчето и тези на средна ръка марките като Нарва, да не говорим за Филипс и Осрам. Единственото обшо е формата и това че имат нажежаема жичка....
      Първо, да уточня на колегата, който може и да е Бойко Борисов, ама не е - не, колега, не съм преподавател по икономика. Но поназнайвам туй-онуй, за да мога да ти препоръчам да НЕ говориш никога на тези теми, защото си толкова далеч от тях, колкото и от Бойко Борисов.А за колегата Явор, ще уточня, че съм написал - тези крушки, светят по видимо същият начин, не ми пречат да шофирам и издържат незначително по-късо от всички останали Осрам, Филипс и други подобни. Подчертавам и твърдя, че разхода за крушки с тях е по-малък и са достатъчно ефективни - колата е Алфа 159, модел 2008. Но, при положение, че някой държи да дава по 10+ лева, за да е спокоен, че е с Осрам - какво да направим? :D Оставяме го да си харчи на воля!

Коментар

Хм, явно не караш по тъмно щом ти вършат работа...Все пак очите са си твои, колата си е твоя, решенията са си твои...
        Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
        Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
        ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Коментар

knososs написа:
          Но поназнайвам туй-онуй, за да мога да ти препоръчам да НЕ говориш никога на тези теми, защото си толкова далеч от тях, колкото и от Бойко Борисов.
          По общите приказки, заповедния тон и голямото самочувствието се усеща по-скоро випусник на АОНСУ, отколкото икономист. А по-конкретно, колега? Аргументи нещо, доводи, логика? (А, и ще си пиша за икономика, колкото си искам!)
          Fiat Ritmo 105TC
          1600cc 105к.с.

Коментар

knososs написа:
            johnfound написа:
            knososs написа:
            На това горе, му се казва миш-маш. Сериозна бъркотия си забъркал, колега и си я докарал до никъде. Чул си нещо, но то така ли е или не е и ти сам не знаеш...Препоръчвам ти, повече никога да не се изказваш на тема икономика, продажби, надценки, себестойност и др. подобни, защото приличаш на Бойко Борисов!!!
            Бре, бре, дойде експерта по икономика и ми даде препоръки и ценни указания. Вероятно колега работите като преподавател по икономика? Кое в моето некадърно творение подразни вашия остър като бръснач ум? И въобще, защо "като" Бойко Борисов. Това е Интернет, може да съм Бойко Борисов.
            Yavor написа:
            knososs написа:
            Първо, да уточня на колегата, който може и да е Бойко Борисов, ама не е - не, колега, не съм преподавател по икономика. Но поназнайвам туй-онуй, за да мога да ти препоръчам да НЕ говориш никога на тези теми, защото си толкова далеч от тях, колкото и от Бойко Борисов.А за колегата Явор, ще уточня, че съм написал - тези крушки, светят по видимо същият начин, не ми пречат да шофирам и издържат незначително по-късо от всички останали Осрам, Филипс и други подобни. Подчертавам и твърдя, че разхода за крушки с тях е по-малък и са достатъчно ефективни - колата е Алфа 159, модел 2008. Но, при положение, че някой държи да дава по 10+ лева, за да е спокоен, че е с Осрам - какво да направим? :D Оставяме го да си харчи на воля!
            Колега верно ли на Алфа 159 си купуваш крушки за левче??? Тя не е ли със заводски ксенон?
            EX...Fiat Marea JTD 150+ Сега Опел Вектра 1.6 16в и Мазда Трибют 2.0 бензин/газ

Коментар

Може и да няма ксенон Колкото и да се чешате, факт е, че всеки си прави сметката сам....А все още никой от вас не е направил сметка, за колко би продавал такава крушка

Коментар

knososs написа:
                johnfound написа:
                Обяснявам, за тези които още не са включили:Подобна ситуация с ценообразуването е нормална, очаквана и желана при пазарната икономика. Оплакването на u_bo щеше да е нормално и очаквано при социализма, когато съществуваше понятие "себестойност" и стоките се продаваха на цени според това колко струва да се произведат или доставят. (Дори повече, въпросните бензинджии, посмели да вдигнат цените, можеше да бъдат уволнени и дори съдени). В пазарната икономика, цената се определя от критериите за максимална печалба, а надценки от 100..200..300% са нещо съвършено нормално. (Впрочем, там където цените са по-ниски, критериите пак са за максимална печалба, просто там пазарът е друг и максималната печалба се постига при друга надценка).Така че, това е което искахме (изобщо народа) като скачахме по площадите - свобода, демокрация и пазарна икономика. Няма какво да мрънкате. :P
                Всъщност, в общи линии колегата johnfound е прав. Освен сега и аз да спра да се изказвам по икономически теми, нищо, че съм магистър :D От друга страна, ако дадеш аргументи, кое и защо не е вярно в разсъжденията му, с радост ще прочетем

Коментар

Painfall написа:
                  knososs написа:
                  johnfound написа:
                  Обяснявам, за тези които още не са включили:Подобна ситуация с ценообразуването е нормална, очаквана и желана при пазарната икономика. Оплакването на u_bo щеше да е нормално и очаквано при социализма, когато съществуваше понятие "себестойност" и стоките се продаваха на цени според това колко струва да се произведат или доставят. (Дори повече, въпросните бензинджии, посмели да вдигнат цените, можеше да бъдат уволнени и дори съдени). В пазарната икономика, цената се определя от критериите за максимална печалба, а надценки от 100..200..300% са нещо съвършено нормално. (Впрочем, там където цените са по-ниски, критериите пак са за максимална печалба, просто там пазарът е друг и максималната печалба се постига при друга надценка).Така че, това е което искахме (изобщо народа) като скачахме по площадите - свобода, демокрация и пазарна икономика. Няма какво да мрънкате. :P
                  Всъщност, в общи линии колегата johnfound е прав. Освен сега и аз да спра да се изказвам по икономически теми, нищо, че съм магистър :D От друга страна, ако дадеш аргументи, кое и защо не е вярно в разсъжденията му, с радост ще прочетем
                  Това, че ме питате защо не е правилно е много хубав лакмус.С кое си съгласен ти? С това, че по времето на социализма съществуваше понятие себестойност, че нещата са се продавали за толкова, колкото струва да се произведат? Или случайно си съгласен, че сега вече себестойността е отживелица, а ценообразуването в пазарната икономика цели максимум печалба и бензиностанция в София е разбрала колко е максимума печалба от крушка Нарва Н7!? Няма да питам, дали знаеш и критериите за максимална печалба, които е засегнал колегата в анализа си. Подобни нахвърляни съждения, напомнят чистенето на котката чрез опашката и! Човека е ограбен, като са му взели 10лв за крушка, която струва много по-малко. И се възмущава с право. Защото, това не е цената на тази крушка и никога няма да бъде. Толкова пари са му взели, за да може да я вземе от там, в този час - нищо повече.

Коментар

Да започнем с това - кой търговец и според коя икономика НЕ СЕ търси и цели максимална изгода и печалба и защо? Иначе, малко бъркаш някои понятия. "ограбен" не е правилната дума, понеже никой не е ограбил никой. Никой не е длъжен да купува от тук или от там. Точно това е и принципа на свободната конкуренция. Това, че човекът не е имал възможност да закупи крушката от друго място, на по-ниска цена, не го прави ограбен. Да, естествено, че крушката не струва 10лв. Не си ли запознат с правилото, че когато не можеш да чакаш - плащаш? Последното ти изречение обяснява абсолютно всичко. Това е пазарната икономика, всеки продава за колкото и на който може да продаде. Да вземем за пример същата тази крушка(или подобна) взета да речем през ebay и възможността да чакаш или не. Ако я поръчаш от Англия тя ще е 3лв(образно казано), а ако я поръчаш от Китай ще е 2лв, разликата е, че ще я чакаш от Англия 10 дни, а от Китай - 20. Това по твоята логика значи, че ако поръчам крушката от Англия съм ограбен? В крайна сметка тая същата крушка струва примерно 50ст. Защо пък ще се "възмущаваш" за подобно нещо? В края на краищата, като не смяташ за правилно да даваш 10лв за крушка - ми не ги давай, заключи колата изчакай да дойде следващия ден и иди да си я купиш не от бензиностанция, където е 10лв, а от магазин където е 2-3-5 или 8, няма значение. Както предполагам знаеш, всяка спешна услуга или покупка се заплаща, като това е собствен избор.

Коментар

Всяка стока струва точно толкова, за колкото можеш да я продадеш.Щом колегата си е купил крушката - значи тя толкова струва. Щом крушката се купува на тази цена - продавача дори би могъл да вдигне цената.В пазарна икономика живеем - забравете комунизЪма.Кой Ви обеща справидливост на този свят?
                      VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                      VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                      VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                      VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                      Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

knososs написа:
                        Това, че ме питате защо не е правилно е много хубав лакмус.С кое си съгласен ти? С това, че по времето на социализма съществуваше понятие себестойност, че нещата са се продавали за толкова, колкото струва да се произведат? Или случайно си съгласен, че сега вече себестойността е отживелица, а ценообразуването в пазарната икономика цели максимум печалба и бензиностанция в София е разбрала колко е максимума печалба от крушка Нарва Н7!? Няма да питам, дали знаеш и критериите за максимална печалба, които е засегнал колегата в анализа си. Подобни нахвърляни съждения, напомнят чистенето на котката чрез опашката и! Човека е ограбен, като са му взели 10лв за крушка, която струва много по-малко. И се възмущава с право. Защото, това не е цената на тази крушка и никога няма да бъде. Толкова пари са му взели, за да може да я вземе от там, в този час - нищо повече.
                        Извинявай, но пишеш лишени от всякаква логика глупости Ще сметнеш ли реалната продажна цена на една такава крушка?Ама не да ми напишеш цената от други магазини - ти я сметни!

Коментар

Реалната цена е тази, която някой е готов да плати.Ти готов ли си да платиш тази цена, за тази крушка?? Ето за това е обир. Обират го, както обират всички с уеднаквените си цени на горивата - и те ли са реални продажни цени? За това, аз му предлагам решение. По мойте сметки е 1.65. За толкова пари имам същите крушки във фара си, които светят и виждам отлично. Имам още 5 в багажника и не помня от кога не съм сменял. Колко да струва?А някой му разказва, как толкова струвала крушката. Не струва.

Коментар

kiro_of_the_day написа:
                            Всяка стока струва точно толкова, за колкото можеш да я продадеш.Щом колегата си е купил крушката - значи тя толкова струва. Щом крушката се купува на тази цена - продавача дори би могъл да вдигне цената.В пазарна икономика живеем - забравете комунизЪма.Кой Ви обеща справидливост на този свят?
                            След тези мъдри слова би следвало да се постави един голям катанец. Всичко друго е амортизация на компютърната периферия и в частност клавиатурата.
                            Кара FIAT BRAVO 1,8/16V GT99. ГИ ФОБОС
                            (\\\)[___////___](\\\) R.I.P. моя любов.
                            Алфа 147 1.9 mjtd няква дукати история. Абсолютен саждо-генератор.

Коментар

knososs написа:
                              Реалната цена е тази, която някой е готов да плати.Ти готов ли си да платиш тази цена, за тази крушка?? Ето за това е обир. Обират го, както обират всички с уеднаквените си цени на горивата - и те ли са реални продажни цени? За това, аз му предлагам решение. По мойте сметки е 1.65. За толкова пари имам същите крушки във фара си, които светят и виждам отлично. Имам още 5 в багажника и не помня от кога не съм сменял. Колко да струва?А някой му разказва, как толкова струвала крушката. Не струва.
                              Ама дай калкулацията де - по моите сметки продажната цена може да е 9лв.

Коментар

knososs написа:
                                Ти готов ли си да платиш тази цена, за тази крушка?? Ето за това е обир. Обират го, както обират всички с уеднаквените си цени на горивата - и те ли са реални продажни цени?
                                Очевидно някои са готови да платят тази цена и я плащат. Обаче едновременно с това е обир. Опитай се да си изясниш, как хем си свободен да купуваш откъдето си искаш, хем си обран накрая. (Впрочем, на цена 1.65лв пак си обран поне двойно, така че недей да се перчиш колко евтино си минал. :P)
                                Fiat Ritmo 105TC
                                1600cc 105к.с.

Коментар

Working...
                                X